Bıçak Sanatı - Forum

DTE-2021

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: DTE-2021
« Yanıtla #380 : 24 Şubat 2021, 21:12:15 »
İzniniz olursa bende katılmak isterim.
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Şevkat

• 42
  • Meslek: Bayrak direği imalat
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #381 : 24 Şubat 2021, 22:11:41 »
Mehmet hocam ellerinize sağlık yaptığınız her bıçak birbirinden güzel birini seçmek zor olacak gibi

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #382 : 24 Şubat 2021, 22:52:19 »
mehmet abi yakut cok guzel olmus eline sağlık bendemi.katilsam neyapsam :)
Sağolasın.  :)
Durduğun hata...  ;)

Mehmet hocam ellerinize sağlık yaptığınız her bıçak birbirinden güzel birini seçmek zor olacak gibi

Sağolasın Şefkat  :)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #383 : 24 Şubat 2021, 22:56:13 »
İzniniz olursa bende katılmak isterim.

Üstadım. Benim bildiğim bir izin şartı yok. İsminizi ekleyebilirsiniz.
Neyse yazıyorken ben ekleyeyim. İsminizi düzenlemek isterseniz listeyi düzenlersiniz.  :)

1. Orkun AYDIN
  2. Mehmet UYSAL
  3. Sefa ÇABUK
  4. Bülent KUTSAL
  5. Görkem SAĞINMAZ
  6. Şaban KURT
  7. Maxilla
  8. Hüseyin TÜFEKÇİ
  9. Şevkat
10. Adnan ERGÜN
11. Eyüp APAYDIN
12. Akın TEMÜR
13. Mehmet ARSLAN
14. wmasterfriend
15. Eren TOPBAŞ
16. Şeref ACAR
17. Teoman ŞENGÜN
18. Acur Firarda
19. Mehmet ATİK
20. Taner ÇİÇEK
21. Emrah UĞUR
22. Mehmet_
23. coktar
24. Setnogrom
25. Emin ALBAYRAK
26. Bora KENT
27. Fatih OCAK
28. Cem Eser
29. Yusuf Yıldız
30. Serdar Havsut
31. Oğulcan ANDAÇ
32. Hüseyin Keskin
33. Recep Ünal Yıldızlı
34. Aytunç AYPER
35. Maytir
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2021, 22:58:11 Gönderen: dela »

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #384 : 24 Şubat 2021, 22:57:30 »
Kabzasız halinden belliydi güzel olacağı eline sağlık ustam gayet şirin ve güzel olmuşlar  :)
Gendarmerie Special Operation...

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #385 : 24 Şubat 2021, 22:58:42 »
Kabzasız halinden belliydi güzel olacağı eline sağlık ustam gayet şirin ve güzel olmuşlar  :)

Sağol Şaban Ustam.  :)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #386 : 25 Şubat 2021, 09:13:21 »
Mehmet hocam eline emeğine sağlık. Benim en beğendiğim nokta tahmin edebilceğin gibi dövme izleri. ;D Çok doğal olmuşlar. Sapların ikisi de güzel. Biri urlu diğeri desenli, hangisi daha güzel karar vermek zor. Era4000 aslında laminasyon reçinesi ve kıvamı kabza yapıştırmaya çok uygun değil. Ama yüksek mukavemetinden dolayı bıçakçılar arasında yaygınca kullanılıyor. Burada senin yanlışlıkla iyi yaptığın birşey, viskozitesi düşük olduğu için çatlaklara penetrasyon kabiliyeti olan bir ürün kullanmış olman. Kısmen stabilize olacak ama tabi reçinenin kürleşmesi gerekiyor. Eğer sertleştirici komponenti az geldiyse muhtemelen o iş çok zor. Şöyle bir korsan yöntem kullanabilirsin; Az bir karışım daha hazırla, karton bardakta, ama bu sefer sertleştiricisini fazla koy. Bilerek daha çok sertleştirici koyduğun epoksi karışımı hazırla yani. Sonra bunu sapa cila gibi sür. Kürleşmeden bir kat daha sür, bir kat daha sür ve kurumaya bırak. İçten dışarı sızan epoksilerle senin dıştan sürdüğün epoksi tepkimeye girip içerdeki sertleştiricisi az olanın kürleşmesini hızlandıracaktır. Hatta işlemi hızlandırmak için bıçağı sıcak bir ortamda tutarsan 24 saatte tamamen kurumuş olur. Sonrasında kabzayı işleyebilirsin.

Naçizane bir tavsiye vereyim hocam, sapların sonlarını düz ve uzun sonlandırmak yerine aşağıya doğru inen bir burun gibi döndürsen sanki daha güzel olacaklar. Mesela şunlar gibi:

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #387 : 25 Şubat 2021, 11:28:18 »
Mehmet hocam eline emeğine sağlık. Benim en beğendiğim nokta tahmin edebilceğin gibi dövme izleri. ;D Çok doğal olmuşlar. Sapların ikisi de güzel. Biri urlu diğeri desenli, hangisi daha güzel karar vermek zor. Era4000 aslında laminasyon reçinesi ve kıvamı kabza yapıştırmaya çok uygun değil. Ama yüksek mukavemetinden dolayı bıçakçılar arasında yaygınca kullanılıyor. Burada senin yanlışlıkla iyi yaptığın birşey, viskozitesi düşük olduğu için çatlaklara penetrasyon kabiliyeti olan bir ürün kullanmış olman. Kısmen stabilize olacak ama tabi reçinenin kürleşmesi gerekiyor. Eğer sertleştirici komponenti az geldiyse muhtemelen o iş çok zor. Şöyle bir korsan yöntem kullanabilirsin; Az bir karışım daha hazırla, karton bardakta, ama bu sefer sertleştiricisini fazla koy. Bilerek daha çok sertleştirici koyduğun epoksi karışımı hazırla yani. Sonra bunu sapa cila gibi sür. Kürleşmeden bir kat daha sür, bir kat daha sür ve kurumaya bırak. İçten dışarı sızan epoksilerle senin dıştan sürdüğün epoksi tepkimeye girip içerdeki sertleştiricisi az olanın kürleşmesini hızlandıracaktır. Hatta işlemi hızlandırmak için bıçağı sıcak bir ortamda tutarsan 24 saatte tamamen kurumuş olur. Sonrasında kabzayı işleyebilirsin.

Naçizane bir tavsiye vereyim hocam, sapların sonlarını düz ve uzun sonlandırmak yerine aşağıya doğru inen bir burun gibi döndürsen sanki daha güzel olacaklar. Mesela şunlar gibi:

Sağolasın Orkun.
Normal kabzaları yapıştırmak için alteco'nun extra working time yazan 2 ton epoksisinden kullanıyorum. Yarım saat falan çalışma sağladığından benim gibi panik
birisi için biçilmiş kaftan. 5-6 saatte de üzerinde çalışılabiliyor. Era 4000'i yakut bıçakları için kullanıyorum sadece. Bıçağı yerleştirdikten sonra şırınga ile tamamen
dolduruyorum. Ahşab epoksinin bir kısmını çekiyor. Bazı ağaçlarda dışına bile sızıntı oluyor. Kuruduktan sonra eksilen kısım kadar kama hazırlayıp alteco sürüp çakıyorum.

Neyse bu sabah baktım kurumuş. Kaloriferi kıstığım odadaydı. Herhalde ondan. Kuruması 48 saati buldu. Çatlaklar falan da dolmuş. Dediğin gibi bir bakıma iyi oldu.  :D

Kabza konusundaki tavsiyen için teşekkürler. Estetik olarak daha güzel duracağı gibi bir kanaat oluştu bende de. Ama geleneksel bıçak formlarında
çok fazla oynanmamalı hatta hiç oynanmamalı görüşüne vardım. Tanto diye Amerikan tanto yapmışlığım vardır. Onun günahı bana yeter.
Geleneksel formlar neyse o... :)
Yalnız bu resimlerdeki kabza formu ve namluda ki doku çalışması (birinci resim) iyiymiş. Kurban gelmeden eğeden bir kurban kesim bıçağı yapayım kendime.  ::)

Unutmadan. Urluyu da bitireyim de sen bu bölümde anket açılabiliyorsa sana zahmet  anket aç. Etkinliğe yakutlardan biri seçilirse kılıfını  yapayım. 
Diğerlerinden biri seçilirse onların kılıfı var zaten.  :)
« Son Düzenleme: 25 Şubat 2021, 11:46:41 Gönderen: dela »

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #388 : 25 Şubat 2021, 16:42:24 »
Nihayet ikinci yakuta da son şeklini verdim.
Anket için Orkun'a havale artık...  :)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #389 : 25 Şubat 2021, 16:49:20 »
Tamamdır hocam. :2up Cuma akşamı Webex'deyken beraber anket başlığı oluşturalım istersen, yada şimdi ben de senin adına başlık açabilirim.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #390 : 25 Şubat 2021, 16:52:04 »
Tamamdır hocam. :2up Cuma akşamı Webex'deyken beraber anket başlığı oluşturalım istersen, yada şimdi ben de senin adına başlık açabilirim.

Sağolasın.
Mümkünse bu başlık altında olmasını tercih ederim.  :)

« Yanıtla #391 : 25 Şubat 2021, 17:16:15 »
Hocam, Yakutlar çok güzel olmuş, hap gibi  ^-^ alacak arkadaş şanslı  :2up Bir kaç yıl önce yaptığım 15 cm lik bir Yakut vardı aklıma düşürdün ben de onu paylaşayım, maksat çeşit olsun ;)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #392 : 25 Şubat 2021, 17:27:57 »
Hocam, Yakutlar çok güzel olmuş, hap gibi  ^-^ alacak arkadaş şanslı  :2up Bir kaç yıl önce yaptığım 15 cm lik bir Yakut vardı aklıma düşürdün ben de onu paylaşayım, maksat çeşit olsun ;)

Sağolun Hocam.  ^-^
Yakutlardan biri seçilirse kılıf da yapacağım. Orjinal formda olmasa da
boyun bıçağı niyetine, boynuz konseptli  bıçağın benzeri bir kılıf düşündüm.

Paylaşın gözümüz şenlensin hocam.  :2up
« Son Düzenleme: 25 Şubat 2021, 17:31:14 Gönderen: dela »

« Yanıtla #393 : 25 Şubat 2021, 17:30:35 »
Bıçak küçüldükçe kılıf daha zor oluyor hocam.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #394 : 25 Şubat 2021, 17:34:37 »

Deri işi yapan arkadaşlar zevkli olduğunu söylüyorlar da ben pek sevemedim nedense.  :)

Şuna benzer birşey olacak düşündüğüm.

« Yanıtla #395 : 25 Şubat 2021, 21:48:31 »

Deri işi yapan arkadaşlar zevkli olduğunu söylüyorlar da ben pek sevemedim nedense.  :)

Şuna benzer birşey olacak düşündüğüm.
Süper olur  :2up

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #396 : 03 Mart 2021, 22:06:15 »

Nihayet sonuna geldim.
Son aylık toplantıda oluşan kanaat sonucu urlu yakutun kılıfını da
kendimce tamamladım. Etkinlik sonucu sahibine hayırlı olsun.  :)

YAKUT BOYUN BIÇAĞI

Çelik : Esaş eğe
Toplam Boy : 16 cm
Namlu Boy : 6,5 cm
Kalınlık : 3,5 mm
Kabza : Urlu iğde
Kılıf : Deri ve iğde

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #397 : 04 Mart 2021, 08:26:32 »
Eline sağlık hocam. :2up
Kazanan ustamızı şimdiden tebrik ediyorum, hayırlı olsun.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #398 : 04 Mart 2021, 11:02:38 »
Eline sağlık hocam. :2up
Kazanan ustamızı şimdiden tebrik ediyorum, hayırlı olsun.

Sağolasın Orkun.  :)

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #399 : 04 Mart 2021, 18:28:58 »
Herkese selamlar.
Şu anda bıçağı yetiştirmenin huzuru ile yazıyorum :)
Yapmak isteğim bir bıçaktı ve bu etkinlik sayesinde kafamdan silindi. Rahatça kullanılacak bir şey yapmaya çalıştım ve sanırım bunu başardım.  Gerektiğinde kurban bile boğazlayacak bir şey oldu. Tabi görsel olarak diger çalışmaların gölgesinde kalacak. Umarım yeni sahibi beğenir. Bilemesini kabaca yapıp bıraktım. Bu boyda bir bıçagın fazla keskin olması beni korkuttu.

Çelik............O2
Kalınlık.........3
Boy..............165
Kabza...........Şimşir
Pim..............Pirinç
Isıl işlem.......Fırında 810 sertleşme-250 meneviş

Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...