Bıçak Sanatı - Forum

Bant zımpara makinesi yardım

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
Ynt: Bant zımpara makinesi yardım
« Yanıtla #40 : 25 Temmuz 2011, 12:43:46 »
güle güle kullanın çok güzel bir makine yapmışsınız.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #41 : 25 Temmuz 2011, 14:19:28 »
:2up  Makineniz hayırlı olsun, şahane gözüküyor, yanlız sanırım kayış gergi sistemi kullanmamışsınız ileride can sıkıcı olabilir.
Kayış gergi sistemi var. Vida ile tüm motor geriliyor.
Bir tarafında menteşe diğer tarafında 2 adet somun cıvata sistemi var.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #42 : 25 Temmuz 2011, 22:19:04 »
Tasarim itibari ile , makine , sanirim soyle bir is yapmak icin de uygun olabilir. ( bakalim anlatabilecek miyim ? )  altta motorun icinde durdugu siyah sactan yapilmis kutu benzeri yapi , kademeli kasnak tarafina biraz daha uzatilabilirse, Yani butun makinanin en distaki parcasi o kutunun o tarafinin sinirlari icinde kalabilirse,  butun sistemi kademeli kasnak tarafina yatirip zimparanin yatay islemesi saglanabilir. Tabla da kare yuvanin icinde cevrilerek takilirsa , yatay zimpara ile koordineli calisabilir. Bu sekilde kullanim ciddi anlamda kolaylik sagliyabiliyor.

Anlatamamis olma ihtimaline karsi suraya da bir bakabilirseniz :  http://www.youtube.com/watch?v=8tkUnBs_U7c

kolay gelsin
Ustam adam resmen fantezi yapmış, ne güzel bir tasarım bu böyle, paylaşım için teşekkürler.
:2up  Makineniz hayırlı olsun, şahane gözüküyor, yanlız sanırım kayış gergi sistemi kullanmamışsınız ileride can sıkıcı olabilir.
Kayış gergi sistemi var. Vida ile tüm motor geriliyor.
Bir tarafında menteşe diğer tarafında 2 adet somun cıvata sistemi var.
İşte şimdi tadından yenmez olmuş makineniz tekrar hayırlı olsun güle güle kullanın :2up.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #43 : 28 Ağustos 2011, 16:57:37 »
Makine sonunda iç bükey taşlama yapabilecek hale geldi.

By ertarda at 2011-08-28

Bu kadar gecikmesinin nedeni 200 mm x 50 mm tekeri bulamamış olmamdandı.
Aslında daha ilk günden buldum, ama fiyat için 100 Euro + KDV denince biraz beklemede kaldı. Kaldı ki bu fiyata göbekteki rulmanların montaj sistemi de dahil değildi.
200 x 50 mm tekerlek arayışım devam ederken bir internet sitesinde şu tekerle karşılaştım.

By ertarda at 2011-08-28

Fiyatı 30 TL, çap 200 mm kalınlık 50 mm, üstelik rulmalar da hazır monte edilmiş. Tornacı derdi yok hemen al tak. Fakat tek problem bant zımparaya temas edecek olan poliüretan yüzeyin düz değil bombeli oluşu.
Bu zorluğu da şu şekilde aştım:

By ertarda at 2011-08-28

Uygulama esnasında fotoğraf çekmeyi akıl edemediğimden fotoğraftaki gibi temsili olarak açıklayacağım. Fotoğraf çekerken uygulamada ki  çelik lamayı bulamadığımdan yerine temsili olarak ahşap parça kullanarak göstermek istiyorum. Bu ahşap parça yerine minimum 5 mm tercihen 7 veya 10 mm çelik lama düşünün (Ben otomobil makası kullandım). 1 No'lu ok ile gösterilen alanı amaca uygun bileyerek ağız açın. 3 No'lu ok ile gösterilen yerden mengeneyle sıkın. Bant zımpara çalışıp kasnak dönerken 2 No'lu ok yönünde kuvvet uygulayıp bıçağı kasnak yüzeyine temas ettirirseniz, bombeli yüzeyden  talaş kalkarak bir süre sonra düz yüzey haline gelecektir.

Darısı bant zımpara yapacak arkadaşların başına.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #44 : 28 Ağustos 2011, 17:18:05 »
Sn. Ertarda,

Epeydir aklımı kurcalayan bir şey var. Resimlerde, kliplerde, reklâmlarda gördüğüm yabancı bıçakçıların kullandığı şerit zımpara makinalarının çoğunda ana kesici teker üstü diagonal oluklu kauçukla kaplı oluyor. Burada şerit zımpara yapan Ankara'daki bir atelyede böyle tırtıllı teker gördüğüm halde kimse bu seçeneği kullanmıyor. Bir makul sebebi olsa gerek.
Merak ediyorum nedir?

Saygılar,

alikozanoglu

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #45 : 28 Ağustos 2011, 17:57:48 »
Sn. Ertarda,

Epeydir aklımı kurcalayan bir şey var. Resimlerde, kliplerde, reklâmlarda gördüğüm yabancı bıçakçıların kullandığı şerit zımpara makinalarının çoğunda ana kesici teker üstü diagonal oluklu kauçukla kaplı oluyor. Burada şerit zımpara yapan Ankara'daki bir atelyede böyle tırtıllı teker gördüğüm halde kimse bu seçeneği kullanmıyor. Bir makul sebebi olsa gerek.
Merak ediyorum nedir?

Saygılar,

alikozanoglu

Ali Bey,
Aslında doğru olan o malzeme. Bu kontak tekerlerin satıcısına danıştığımda bana şu bilgiyi vermişti:
Bıçak zımparasında uç inceltmesi nedeni ile yüksek talaş kaldırmak gerektiğinden
Yüksek baskılı çalışmak, dolayısı ile kalın ve sert mesnetli Zirkonyum mineralli
Zımpara kullanılacağından talaş kaldırma kabiliyetini arttırmak için nispeten sert Shore A 50-60
Sertlikte kauçuk veya Poliüretan kanallı kontak tekerini tavsiye ederiz.

By ertarda at 2011-08-28

Fakat söz konusu tekerlerin fiyatı 100 Euro +KDV. Ayrıca resmi incelersen tekerlekte rulmalar da yok. Ya ortaya mil takıp mili makinenin üzerindeki rulmalara monte edeceksin. Ya da tekerin göbeğine rulman monte edeceksin. Bu da bir amatörün yapabileceği iş değil. İşin içine bir de tornacı girdi mi, en iyimser tahminle tekerin maliyeti 400 TL. Kısacası senin bahsettiğim tekerleri kullanmamamızın nedeni tamamen duygusal.  :)

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #46 : 28 Ağustos 2011, 18:10:33 »
elinize sağlık

hayırlı olsun güle güle kullanın

çok güzel iç bükey çalışmalar bekliyoruz sizden 
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #47 : 28 Ağustos 2011, 20:06:07 »
Sn. Ertarda,

Zaten bu yakınlarda herkes duygusal konulara alargadan geçiyor.
Tamamen anladım. Çok teşekkür ederim.

Saygılar,

alikozanoglu

nebil özköksal

• 79
  • Meslek: emekli
  • Yer: izmir
« Yanıtla #48 : 29 Ağustos 2011, 08:06:36 »
Ertuğrul bey toplamda makina kaç parayı buldu bide elinizde ölçüleri mevcutmu bende yaptırmak isterim tabikide müsadeniz olursa vede keseyi ayarlayabilirsek.Bu meyanda hiç böyle bir makinayla çalışmadım ve bütçemi aşar diyede heveslenmedim ama inanın resimleri görünce kalbimin atışı değişti  :o izmirde nerdesiniz birde canlı görebilsek ne kaa güzel olurdu selamlar...

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #49 : 29 Ağustos 2011, 08:33:00 »
Ertuğrul bey toplamda makina kaç parayı buldu bide elinizde ölçüleri mevcutmu bende yaptırmak isterim tabikide müsadeniz olursa vede keseyi ayarlayabilirsek.Bu meyanda hiç böyle bir makinayla çalışmadım ve bütçemi aşar diyede heveslenmedim ama inanın resimleri görünce kalbimin atışı değişti  :o izmirde nerdesiniz birde canlı görebilsek ne kaa güzel olurdu selamlar...

Nebil Bey,
Makine yaklaşık 600 TL'yi buldu. Ama işçiliğine hiç para vermedik. Gerek kaynak gerek torna olsun arkadaşlar sayesinde hallettik. Herhalde bu işçilikleri de maliyete eklemek lazım. Benim tavsiyem eğer kaynak işlerini kendiniz yapamıyorsanız bu tip bir makine değil de profil malzemeden bi makine daha ekonomik olabilir.
Bu arada Bornova'da ikamet ediyorum.

nebil özköksal

• 79
  • Meslek: emekli
  • Yer: izmir
« Yanıtla #50 : 29 Ağustos 2011, 09:21:16 »
Ertuğrul bey kaynaklarını kendim yaparım benim dükkanda bornova Atatürk mah. ufak bi sanayi var orada bayramdan sonra görüşelim.Gerçi şimdi hemen kalkışamam ama bu tür bi aleti canlı görmeyi çok isterim selamlar...

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #51 : 29 Ağustos 2011, 17:12:13 »
Ertuğrul bey kaynaklarını kendim yaparım benim dükkanda bornova Atatürk mah. ufak bi sanayi var orada bayramdan sonra görüşelim.Gerçi şimdi hemen kalkışamam ama bu tür bi aleti canlı görmeyi çok isterim selamlar...

Bayramdan sonra her türlü yardıma hazırım.

Oğuzhan GÜVEN

• 183
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #52 : 29 Ağustos 2011, 23:52:48 »
Ertuğrul bey makineniz hayırlı olsun. Güle güle kullanın. Çok temiz güzel bir işçilik sayesinde, profosyenel bir yapıya kavuşmuş. Darısı başımıza.
Basitlik mükemmelliktir.
http://www.dogaicincal.com/

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #53 : 13 Mart 2012, 16:23:21 »
Uzun zamandır planladığım küçük çaplı tekerlek sorununu hallettim.

By ertarda at 2012-03-13

İmal etmek isteyenler için bunlar da detay fotoğrafları.

By ertarda at 2012-03-13

By ertarda at 2012-03-13

By ertarda at 2012-03-13

By ertarda at 2012-03-13
« Son Düzenleme: 13 Mart 2012, 16:24:55 Gönderen: Ertarda »

arnavut-engin

• 207
  • Engin Uzakgören
  • Meslek: otomobil
  • Yer: kütahya/merkez
« Yanıtla #54 : 13 Mart 2012, 19:51:54 »
eline sağlık ustam çok güzel olmuş allah kazadan beladan uzak tutsun inşallah.
Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır!!!

« Yanıtla #55 : 13 Mart 2012, 21:11:46 »
Süper olmuş Ertuğrul, ellerine sağlık bir eksiği daha gidermiş oldun.

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #56 : 13 Mart 2012, 21:39:31 »
Ertuğrul  güle  güle  kullan  .  Makinene   önemli  bir  fonksiyon  daha  kazandırdın  . Malzeme  fotoğrafta  çelik  gibi  algılanıyor ama  kullanıldığı  yerde önemli bir  baskı ve  güç  oluşmadığından  alüminyum  da  olsa  olabilirmiş  bence ,  eğer seninki de alüminyum ise zaten  mükemmel olmuş .
Ben  tasarım çizimlerini yayınladığım  kendi makinemde , lazerde   kestirdiğim ve  80 mm aralıkla  birbirine  bağladığım   8 mm  iki  saç  kullandım uzun süredir de sıkıntısız kullanıyorum .
« Son Düzenleme: 13 Mart 2012, 21:42:02 Gönderen: Bekir Çankırı »
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #57 : 13 Mart 2012, 23:13:46 »
Ertuğrul  güle  güle  kullan  .  Makinene   önemli  bir  fonksiyon  daha  kazandırdın  . Malzeme  fotoğrafta  çelik  gibi  algılanıyor ama  kullanıldığı  yerde önemli bir  baskı ve  güç  oluşmadığından  alüminyum  da  olsa  olabilirmiş  bence ,  eğer seninki de alüminyum ise zaten  mükemmel olmuş .
Ben  tasarım çizimlerini yayınladığım  kendi makinemde , lazerde   kestirdiğim ve  80 mm aralıkla  birbirine  bağladığım   8 mm  iki  saç  kullandım uzun süredir de sıkıntısız kullanıyorum .

Aluminyum ya da çelik değil, soğuk çekme demir. En kolay bu malzeme bulunabiliyor.
Rulmanları tutan kollar 30x10.  Ana gövde 30x20. Aradaki destek is 12x25. Rulmanlar 608