selam arkadaşlar
bugün ilk başta zımpara taşı almadan elimdeki 240 kum,320,500,800,1200,2000 kum kullanarak biley yaptım
zımpara kağıtlarını tamamiyle kullanmak yerine küçük parçalar kestim,aslında ufak test amaçlı olduğu için kağıdın tamamını ziyan etmedim,2000 kum zımparayı ıslatıp bulaşık sıvısı dökerek biley yaptım,biley işini sırttan ağıza doğru yaptım,çünkü ağızdan sırta yaparsam zımpara kağıtlarını keser diye yapmadım,yani biley taşında yapılanın diğer yönünde yaptım
kağıdı kestim ama iyi kesmedi,ikinci kez baştan denedim yinede olmadı

bu yönde bileme yaptım,(not:bıçağın üzerindeki çizikler derin olup yazıları vs bozmamak için yüzeyini fazla parlatmadım zımparalamadım,derine inmemiştim,yani görüntü böyle)

geçen gün yüzey temizleme işleminde zımparalarla biraz köreltmiştim bu yüzden böyle uğraştım ama sonuç olarak kağıdı iyi kesmedi takılmalar vardı
bunun üzerine zımpara taşı araştırması yapayım dedim,sefa hocanın videosundaki
Bileme taşı, SUPER ARKANSAS 200x50x25mm internette 30 tl-40 tl civarına geldiği için,buradaki alışveriş yerlerine bir bakayım dedim belki aynısı olur
Büyük alışveriş yerine gittim ve orada her şeyden binlerce çeşit olmasına rağmen elde biley taşı üzerine pek durmamışlar ve sadece 1 model koymuşlar fiyatı 3 tl
Alayım dedim,görevliye bu ne taşıdır yağ taşı var su taşı var nedir bu dedim,bilmiyorum dedi,bu şekilde biley yaparsın dedi
Ayrıca reyonda diğer taşlardan birisi ortadan kırılmıştı sanırım yere düşürdüler yada acaba uydurukmu diye aklıma takıldı zaten fiyatı belli ucuz yani
Bu iki renkli hangi tarafı daha ince hangi tarafı daha kalın anlayamadım birbirine yakınlar ayrıca kuru kurumu kullanıcam yoksa ıslatıpmı yağlayıpmı anlayamadım

daha sonra çarşıya gidip bıçakçıya uğradım,benim bileycime değil başka yere gittim,orda bir tane model biley taşı var dedi ve fiyat 5 tl dedi,ben nasıl olsa aldım diye onu almayı düşünmedim ama daha sonra içimde kaldı ve geri dönüp aldım,dükkan sahibi 7 tl dir dedi ama madem 5 tl dediler o zaman 5 tl den olsun dedi verdiler
ürün iyimi dedim,onlarda mutfak bıçakları için idealdir dediler,ben mutfak bıçağına almıyorum dedim,hangi tür bıçak biliceksin dediler,bende 1060 çeliğe kullancam dedim,hı karbon çeliğe kullancaksın dediler
bizim dükkanda mutfak bıçakları vardır biz bu taşı onlara kullanırız dediler,bende o zaman sizdeki bıçaklar 440 çeliğidir dedim,440a ve c sanırım böyle bişi dediler 2 tür bıçak yaparız dediler,o halde ham madde olarak 2 tür hammadde alıyorsunuz dedim,evet dediler
bilgimi konuşturdum

bıçakçıda bunun ne taşı olduğunu bilmiyor kuru kuru biliyorsun dediler hatta bitmiş satışta olan bıçağı aldı ve kuru kuru buna sürtmeye başladı
(bu arada bıçakçıya dönen motorlu bileme taşını sordum,onda bu bıçağı ağızdan sırtamı,yoksa sırttan ağızamı bilersiniz dedim,fark etmez her iki şekildede olur dedi,bende motor devri yüksek ağızdan sırta bileme zor olmazmı dedim,yani şekil olarak sırttan ağza daha iyi bıçak kavranır gibi geldi)
sanırım zaten motorlu bileme taşında sırttan ağıza bileme yapınca iyi sonuç vermiyor,bu yüzden elde bileme yani ağızdan sırta bileme daha keskin yapıyor diye düşünüyorum)
buda bıçak dükkanından aldığım ikinci taş

bu resim ikisi arasındaki kıyaslama

bu video,bıçağı zımpara kağıtlarına sırttan ağıza sürterkenki videodur,(ustaların yolundan gittiğim müzik eşliğinde)
http://www.dailymotion.com/video/xjs93m_6_techbu video ise zımpara sonucu kağıt kesme testi
http://www.dailymotion.com/video/xjs925_5_techben bileme taşında denemeye başlamadım ama kuru kurumu yapayım yoksa yağlayayımmı
birde bu kayış ve bir şeyler sürüyorsunuz,bende kayış var ama kullanıyorum ziyan olmasın dedim birde mertlan parlatıcı var,acaba bu parlatma işine gireyyimmi önemlimi yoksa yapmayayımmı,veya nasıl yapayım