Bıçak Sanatı - Forum

İki Adet Zımpara Taşı Aldım ve Bugün Yaptıklarım

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
selam arkadaşlar
bugün ilk başta zımpara taşı almadan elimdeki 240 kum,320,500,800,1200,2000 kum kullanarak biley yaptım
zımpara kağıtlarını tamamiyle kullanmak yerine küçük parçalar kestim,aslında ufak test amaçlı olduğu için kağıdın tamamını ziyan etmedim,2000 kum zımparayı ıslatıp bulaşık sıvısı dökerek biley yaptım,biley işini sırttan ağıza doğru yaptım,çünkü ağızdan sırta yaparsam zımpara kağıtlarını keser diye yapmadım,yani biley taşında yapılanın diğer yönünde yaptım

kağıdı kestim ama iyi kesmedi,ikinci kez baştan denedim yinede olmadı

bu yönde bileme yaptım,(not:bıçağın üzerindeki çizikler derin olup yazıları vs bozmamak için yüzeyini fazla parlatmadım zımparalamadım,derine inmemiştim,yani görüntü böyle)

geçen gün yüzey temizleme işleminde zımparalarla biraz köreltmiştim bu yüzden böyle uğraştım ama sonuç olarak kağıdı iyi kesmedi takılmalar vardı

bunun üzerine zımpara taşı araştırması yapayım dedim,sefa hocanın videosundaki
Bileme taşı, SUPER ARKANSAS 200x50x25mm internette 30 tl-40 tl civarına geldiği için,buradaki alışveriş yerlerine bir bakayım dedim belki aynısı olur
Büyük alışveriş yerine gittim ve orada her şeyden binlerce çeşit olmasına rağmen elde biley taşı üzerine pek durmamışlar ve sadece 1 model koymuşlar fiyatı 3 tl
Alayım dedim,görevliye bu ne taşıdır yağ taşı var su taşı var nedir bu dedim,bilmiyorum dedi,bu şekilde biley yaparsın dedi
Ayrıca reyonda diğer taşlardan birisi ortadan kırılmıştı sanırım yere düşürdüler yada acaba uydurukmu diye aklıma takıldı zaten fiyatı belli ucuz yani
Bu iki renkli hangi tarafı daha ince hangi tarafı daha kalın anlayamadım birbirine yakınlar ayrıca kuru kurumu kullanıcam yoksa ıslatıpmı yağlayıpmı anlayamadım

daha sonra çarşıya gidip bıçakçıya uğradım,benim bileycime değil başka yere gittim,orda bir tane model biley taşı var dedi ve fiyat 5 tl dedi,ben nasıl olsa aldım diye onu almayı düşünmedim ama daha sonra içimde kaldı ve geri dönüp aldım,dükkan sahibi 7 tl dir dedi ama madem 5 tl dediler o zaman 5 tl den olsun dedi verdiler
ürün iyimi dedim,onlarda mutfak bıçakları için idealdir dediler,ben mutfak bıçağına almıyorum dedim,hangi tür bıçak biliceksin dediler,bende 1060 çeliğe kullancam dedim,hı karbon çeliğe kullancaksın dediler
bizim dükkanda mutfak bıçakları vardır biz bu taşı onlara kullanırız dediler,bende o zaman sizdeki bıçaklar 440 çeliğidir dedim,440a ve c sanırım böyle bişi dediler 2 tür bıçak yaparız dediler,o halde ham madde olarak 2 tür hammadde alıyorsunuz dedim,evet dediler
bilgimi konuşturdum  :2up
bıçakçıda bunun ne taşı olduğunu bilmiyor kuru kuru biliyorsun dediler hatta bitmiş satışta olan bıçağı aldı ve kuru kuru buna sürtmeye başladı

(bu arada bıçakçıya dönen motorlu bileme taşını sordum,onda bu bıçağı ağızdan sırtamı,yoksa sırttan ağızamı bilersiniz dedim,fark etmez her iki şekildede olur dedi,bende motor devri yüksek ağızdan sırta bileme zor olmazmı dedim,yani şekil olarak sırttan ağza daha iyi bıçak kavranır gibi geldi)
sanırım zaten motorlu bileme taşında sırttan ağıza bileme yapınca iyi sonuç vermiyor,bu yüzden elde bileme yani ağızdan sırta bileme daha keskin yapıyor diye düşünüyorum)

buda bıçak dükkanından aldığım ikinci taş

bu resim ikisi arasındaki kıyaslama

bu video,bıçağı zımpara kağıtlarına sırttan ağıza sürterkenki videodur,(ustaların yolundan gittiğim müzik eşliğinde) :)

http://www.dailymotion.com/video/xjs93m_6_tech

bu video ise zımpara sonucu kağıt kesme testi

http://www.dailymotion.com/video/xjs925_5_tech

ben bileme taşında denemeye başlamadım ama kuru kurumu yapayım yoksa yağlayayımmı
birde bu kayış ve bir şeyler sürüyorsunuz,bende kayış var ama kullanıyorum ziyan olmasın dedim birde mertlan parlatıcı var,acaba bu parlatma işine gireyyimmi önemlimi yoksa yapmayayımmı,veya nasıl yapayım

merttt9

• 1419
Ynt: İki Adet Zımpara Taşı Aldım ve Bugün Yaptıklarım
« Yanıtla #1 : 08 Temmuz 2011, 00:15:01 »
video çözünürlük,oda ışık,uzaklık vs biraz iyi çıkmadı,kamerayı koyana kadar bir hal oldum,ama bir bölüm gösterdim
asıl kağıt zımparada bilemeyi,video kapatıp yaptım,bu yüzden videoda ağır yapıyorum görünüyor

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #2 : 08 Temmuz 2011, 00:23:45 »
2. taş daha iyi
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

merttt9

• 1419
« Yanıtla #3 : 08 Temmuz 2011, 00:29:37 »
2. taş daha iyi

evet boyut olarak küçük gibi ama hem ağırlık olarak hemde sıkılık bakımından elde hoş duruyor,diğer büyük olan sanki elde dağılıcak gibi his veriyor

« Yanıtla #4 : 08 Temmuz 2011, 00:31:22 »
o aldığın "vicent" taşa ne sürersen sür ( yağ, su, gazyağı vs) sünger gibi emer en sonda alttan çıkarır. ikinci taş bence de daha iyi gibi duruyor. ( birinci taşın açık yeşil olan tarafı ince tarafıdır)
Birde bilemeyi süper "itinalı" yapmışsın, o en son bıçağı kaldırma hareketin beni benden aldı :))

merttt9

• 1419
« Yanıtla #5 : 08 Temmuz 2011, 00:37:04 »
o aldığın "vicent" taşa ne sürersen sür ( yağ, su, gazyağı vs) sünger gibi emer en sonda alttan çıkarır. ikinci taş bence de daha iyi gibi duruyor. ( birinci taşın açık yeşil olan tarafı ince tarafıdır)
Birde bilemeyi süper "itinalı" yapmışsın, o en son bıçağı kaldırma hareketin beni benden aldı :))

:2up

aslında videoda kağıt keserken montaj yapıp jilet gibi keskin göstermek lazım,herkes kağıt zımparada biler  ^-^

« Yanıtla #6 : 08 Temmuz 2011, 00:40:22 »
Senin kollar gördüğüm kadarıyla kıl dolu, demekki çok bileme talimi yapmamışsın daha, yapsaydın onların %30-40 ı giderdi. Bu nedenle kağıdı kesmemiş biraz yarmışsın sanki ^-^
Önce kılları bir bitir kağıt işi sonra :D

merttt9

• 1419
« Yanıtla #7 : 08 Temmuz 2011, 00:40:34 »
tamam 2.ci taşa mutfaktaki sıvı yağı sürüp bileme yapıcam,daha sonrasında taşı bulaşık deterjanı ile yıkar kurularım
videoyu eklerim umarım keskin yaparım el becerisi şart,eğer yine kağıdı kesmezse sesimi çıkarmam
şaka  :'(

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #8 : 08 Temmuz 2011, 01:03:03 »
zeytin yağı yada silah yağı sür
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

merttt9

• 1419
« Yanıtla #9 : 08 Temmuz 2011, 01:47:53 »
bilev gerçekten ustalık isteyen bir şeymiş,buradan yazı okumak başka uygulamak başka bir şey ama zamanla insan alışır,ilk denemem sonuçları
ilk başta dalmışım yine sırttan ağıza biledim,sonra farkettim ve ağızdan sırta bilemeye başladım
bu bıçağın ağzının yarım daire oluşuda biraz zorladı,ayrıca yarım saate yakın biledim,ağız kısmında 1 mm lik iz belirdi,açıya göre izi çıktı
taşı yan tutunca daha iyi kavradım,ayrıca bu çıkan siyah lekeler sanırım bıçağın yontulmasından dolayı,o halde farzedelim işe güce hergün kullanan kişi olsa,haftada 3 kez bilese,sanırım 2 ayda bıçaktan geriye bişi kalmaz  :)

taştanmı yoksa bıçağın çeliğindenmi anlamadım jilet gibi kesmiyor ama yinede idare eder iyi gibi
videoda biraz bekleyerek kestim o arada kameraya bakıyorum nasıl çekiyor diye
ayrıca bıçağın bir yüzünü iyi biliyorum,diğer yüzü ters açıma geliyor,birde yarısını iyi biliyorum diğer yukarısı daha zor oluyor,alt kısım kolay bileniyor,yarım daire yapısı

kesme videosu
http://www.dailymotion.com/video/xjsace_7_tech
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2011, 02:01:54 Gönderen: merttt9 »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #10 : 08 Temmuz 2011, 02:30:30 »
birde kuru kuru denedim eh
taşı ıslatıp kendine getirmek lazım yoksa iz olan yerler,zor biliyor
not:böyle yazıyorum çünkü yeni üyeler için detaya girdim

merttt9

• 1419
« Yanıtla #11 : 08 Temmuz 2011, 03:44:44 »
tam uyucakken aklıma geldi açtım pc yi,acaba kemerle yapılan son aşama yapmadığım içinmi böyle oldu
o zaman yarın ucuz kemer alayım,ne sürcektim

merttt9

• 1419
« Yanıtla #12 : 08 Temmuz 2011, 17:52:33 »
diğer taşlada bileme testi yaptım,söylediğiniz gibi yağı döker dökmez emiyor,her 5 biley çekişinde taşta yağ kalmıyor durmadan yağ dökmem gerekti,taş üzerindeki leke selpakla temizler temizlemez oluştu selpak artığı olabilir veya taştan kumlar kalkıyor olabilir,son resimde mendilde epey yeşil kum gibi parçalar birikti,bıçak kesme olarak sonuçta çok değişme olmadı koldaki kılı bile pek almıyor,uzun uzun biledim ama sanırım 2 saat uğraşmak lazım yada taşta sorun var,aslında arkansasda denemek lazım  :-[

Berke Boyacı

« Yanıtla #13 : 08 Temmuz 2011, 18:21:36 »
Sanırım hala kesmemesinin sebebi bıçaklarda bilemeden sonra kılağsımıdır nedir böyle ucunda ince bir ağız oluşur bu yamulu kırılır vs daha sonra geride kalın bir bıçak ağzı bırakır ve gider... Yani fazla bilemekten kaynaklanan bir sorun olabilirmi acaba diye düşünüyorum çünkü ben ağzı zaten azıcık kesen bıçaklarımı 15 er kere iki yüzünüde taşa sürttüğüm zaman gayet iyi kesiyor... Ben bu güne kadar en fazla 30 dk bilemişimdir oda bıçağın ağzı o kadar yok ki tüm gücünle koluna bastırarak sürtsen çizmiyor bile...

« Yanıtla #14 : 08 Temmuz 2011, 18:46:57 »
Bu kadar uzun bileme anlamsız. Bu kullandığın kombine taş çok kaba bir taş, bununla uğraşıların boşa çıkacaktır. Bu tür taşlar daha çok arazide orak tırpan vs gibi malzemeleri anlık olarak bilemeye yarayan kuru taşlardandır sanıyorum. Zaten hassas bilemeye gelmez, taneleri kabadır. Hala kesmemesinin bir kaç nedeni olabilir. Berkenin dediği gibi kılağasını almamış olabilirsin, zaten ağız kaba taşla açıldığı için kılağısını alsan bile görece testere gibi olduğundan hassaa kesme yapmaz ( kıl tüy, kağıt vs), bileme açısını fazla tutuyor olabilirsin. Normalde çelik sert olmasa bile iyi bir bilemeyle kağıt kıl tüy keser. Sen iyisimi zımparalarla bu işi yapmaya çalış veya iyi bir taş edin, bu taşlar canını sıkar boşver uğraşma. Zımparalarla sırayla git örneğin 220 den başla zaten 800-1000 e geldiğinde rahat rahat traş edecektir. En son birde deri masat çek olsun bitsin.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #15 : 08 Temmuz 2011, 19:04:49 »
az önce mutfak bıçağınada yaptım,bıçak ağzı ezilmişti iyi bir hale geldi ama kağıt keserken normal kesiyor  yani kayarcasına gitmiyor

merttt9

• 1419
« Yanıtla #16 : 08 Temmuz 2011, 19:11:38 »
peki teşekkürler  :2up

bir ara,sefa hocanın videosundaki Bileme taşı, SUPER ARKANSAS 200x50x25mm taşından alıcam birde deri masat işini ayarlarım,bileme açısı olarak mümkün olduğunca yatırdım 20 derecelik açı olayı,sanırım taşların tane sayısı yetersiz gibi geldi,mutfak bıçağıda aynı şekilde kesiyor
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2011, 19:32:02 Gönderen: merttt9 »

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #17 : 08 Temmuz 2011, 23:36:03 »
Mert kardaşım , sendeki şu azimden şöyle ucundan accık bana da versen ne olur yani?
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #18 : 09 Temmuz 2011, 10:23:14 »
Bence bıçağı çok küçük açıyla yatırmış ve iki ağızın tam kenarda kavuşamaması (yani kılağı oluşamaması) olmuş. Yani keskin kenarın arkasındaki bölgeyi aşındırmışsınız. Mutlaka taşta bileyleme sonucu tüm kenarda tırtık tırtık kılağının oluşmasını beklemelisiniz. Oluşmamışsa ya çok küçük bir açıda bileme yapıyorsunuzdur ya da yeterince zaman ayırmamışsınızdır...

Kipmen Sanat web sitesi

merttt9

• 1419
« Yanıtla #19 : 10 Temmuz 2011, 04:55:46 »
herkese ve emre hocaya tekrar teşekkür yeniden denicem belki iyi keser