Sadece CATRA değerlerine göre çelik seçilmez ve kanaate ulaşılmaz. Namlu dayanımı da önemlidir ve ingilizcede “thoughness” olarak geçiyor. Steelnerds deki bıçak çeliği üzerine uzmanlaşmış metalurji mühendisinin bu konudaki sonuçlarını da değerlendirmek gerekli.Sizin yukarıdaki yazıda söylediğiniz "thoughness" Türkçe diline çevrildiğinde "tokluk" olarak geçer, yani "namlu dayanımı" ile ilgili özel bir terim değil, genel olarak çeliklerin yapısal olarak sertlik-yumuşaklık durumunu anlatmak için kullanılır. "Kenar dayanmı" dediğiniz şey de aslında ağız tutuşu diye dilimize yerleşmiş bir terim.
Kısaca: namlu dayanımı aslında kenar dayanımı ile terstir. Aeb-l’yi 58 hct çıkarttığınızda namlu dayanımı en yüksekken kenar dayanımı en düşüktür (daha çabuk körelir), 64hct de ise kenar dayanımı en yüksek düzeyde iken namlu dayanımı en düşüktedir (zorlamada daha kolay kırılır. (Çoğu çelikte bu hct ayarlama opsiyonu yoktur ayrıca) Namlu dayanımı yüksek çelikte daha dar kenar açısı ve daha sivri uç kullanabilirsiniz. Büyük namluya kolaylıkla çıkabilirsiniz. Kenar dayanımı yüksek çeliğe göre daha ince kalınlıkta namlu kullanabilirsiniz. Kenar dayanımı çok yüksek Rex121 de 30 dereceden küçük ağız açısı, sivri uç ve büyük namlu önerilmez.
Ekteki tablolardan görülebileceği gibi bıçak için kullanılan çeliklerin çok azı iyi namlu dayanımına sahiptir.
Ayrıca söylemek isterim "(Çoğu çelikte bu hct ayarlama opsiyonu yoktur ayrıca)" söyleminiz biraz sorunlu, söylediğinizin tam tersine, yeteri kadar karbon içeren ve sertleştirilebilen karbon çeliklerinin neredeyse hepsinde sertlik-tokluk tercihinizi istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ayrıca eklemek isterim, AEB-L zaten sertleştirme işleminden çıktığı haliyle ve en iyi olasılıkla 64 HRc, verdiğiniz örnek hiç menevişleme işleminden geçmemiş çelikten söz ediyor, bu zaten olası bir şey değil ve doğru da değil, hangi çeliği su verme işleminden çıktığı haliyle ( menevişleme-temperleme) kullanmaya kalkışırsanız zaten kırım yaşarsınız.