Bıçak Sanatı - Forum

48 adet çelikle kenar tutma testi

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
48 adet çelikle kenar tutma testi
« : 18 Mayıs 2020, 07:42:35 »
 Bladeforum'da gezerken rastladım Amerikalı çelik metalurjisti Larrin Thomas 48 çeliği 57 adet bıçakla test etmiş. İçinde 440C, O1, 1095, D2, AEBL gibi ülkemizde tercih edilen çeliklerde var. Aşağıya bir  tablo ekliyorum testin tamamı >>>> https://knifesteelnerds.com/2020/05/01/testing-the-edge-retention-of-48-knife-steels/

TCC= Kenar Tutma

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: 48 adet çelikle kenar tutma testi
« Yanıtla #1 : 18 Mayıs 2020, 10:22:11 »
Çok güzel paylaşım, bulup bizlere ulaştırdığınız için teşekkürler hocam. K390'ın performansı çok şaşırtıcı. Kendisinden çok çok daha pahalı Elmax, Vanax gibi çeliklere fark atmış. Ayrıca tokluk karşılaştırmasındaki AEB-L performansı da ilginç. Gene Elmax, Vanax ve CPM'lerden daha başarılı. Ayrıca 4116 ile N690'ın rakamlarını karşılaştırınca, N690'dan daha çok uzaklaşmaya başladım. :D Zaten haz etmiyordum. Gene hafif alaşımlı çeliklerin tokluk testinde milletin burun kıvırdığı 5160 neredeyse birinci gelmiş. 8670 hangi çeliktir bilmiyorum ama çok az fark var aralarında. L6 da yukarılarda. Bildiğim kadarıyla 80crv2'nin USA versiyonu. Zaten 80crv2 de yakın sonuçlarda. Aslında buradan şu sonuçlar çıkıyor, pahalı ve ulaşılmaz çelikler biraz işin fantazi tarafı. Geyet ulaşılabilir çelikler, kendilerinden daha pahalı çeliklerden çok daha iyi performans gösterebiliyor. Umarım test tarafsız şekilde yapılmıştır. ;D

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
« Yanıtla #2 : 18 Mayıs 2020, 12:13:39 »
Çok güzel paylaşım, bulup bizlere ulaştırdığınız için teşekkürler hocam. K390'ın performansı çok şaşırtıcı. Kendisinden çok çok daha pahalı Elmax, Vanax gibi çeliklere fark atmış. Ayrıca tokluk karşılaştırmasındaki AEB-L performansı da ilginç. Gene Elmax, Vanax ve CPM'lerden daha başarılı. Ayrıca 4116 ile N690'ın rakamlarını karşılaştırınca, N690'dan daha çok uzaklaşmaya başladım. :D Zaten haz etmiyordum. Gene hafif alaşımlı çeliklerin tokluk testinde milletin burun kıvırdığı 5160 neredeyse birinci gelmiş. 8670 hangi çeliktir bilmiyorum ama çok az fark var aralarında. L6 da yukarılarda. Bildiğim kadarıyla 80crv2'nin USA versiyonu. Zaten 80crv2 de yakın sonuçlarda. Aslında buradan şu sonuçlar çıkıyor, pahalı ve ulaşılmaz çelikler biraz işin fantazi tarafı. Geyet ulaşılabilir çelikler, kendilerinden daha pahalı çeliklerden çok daha iyi performans gösterebiliyor. Umarım test tarafsız şekilde yapılmıştır. ;D

Heh işte anlayacağım bir değerlendirme olmuş 😄 aeb-l gerçekten benimde kullanmaya başladığımdan beri çok sevdiğim bir çelik oldu şeflerde kesinlikle aynı kullanıma göre N690 dan daha geç köreliyor çok güzel keskinlik alıyor ama türkiyeye gelmesi uzun sürüyor işte ve tamam bende N690 a o kadar para vermeyelim diyorum ama 4116 ile günlük kullanımda bile gözüme çarpan paslanma direnci ve ağız dayanımı beni hep 4116 dan uzaklaştırıyor. Yani şef çalışmayı seven biri olarak aeb-l devam galiba :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 18 Mayıs 2020, 19:28:04 »
K390'ın performansı çok şaşırtıcı. Kendisinden çok çok daha pahalı Elmax, Vanax gibi çeliklere fark atmış.
K390da toz metalurjik kalıp çeliği hocam çokta fiyat farkı yok.
Vanax ise paslanmazlığı dışında bizim memleketteki satış sitelerinin pohpohladığı bir çelik üstün performansı sadece paslanmazlık kısmında geri kalan yerlerde üstüne çıkan yüzlerce çelik var.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #4 : 18 Mayıs 2020, 20:58:11 »
Çok güzel bir paylaşım olmuş, kendi adıma çok teşekkür ederim. Yeri gelmişken, AEB-L ülkemizde hakettiği değeri ne yazık ki bulamadı, özellikle N690 popülerliği !! ( nedense  ::) ::) ) bu çeliğin önüne geçti ve malzemenin algısı neredeyse "mutfak bıçağı" olarak yerleşti. Unutulmaması gereken bir nokta var aslında, mutfak bıçakları diğer tüm bıçaklardan daha çok kullanılır  ;) bu sınavı başarıyla veriyorsa diğerlerinde zaten başarır.
Testler güzel, detaylı okunmasında yarar var. Tekrar teşekkürler.

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
« Yanıtla #5 : 18 Mayıs 2020, 21:29:47 »
Ben teşekkür ederim ustalarım. Bladeforum’da testin kritiği yapılırken bir üye de 1095’e atıfta bulunup düşük kenar tutmasına rağmen Kabar gibi büyük üreticiler tarafından kullanılması eleştirilmiş. D2 gibi Türkiye’de rahatça temin edilen bir çelik tatminkar bir performans sergilemiş olmasına sevindim.

Alp Akman

• *
  • 4
  • Meslek: Doktor
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #6 : 18 Mayıs 2020, 22:55:13 »
Sadece CATRA değerlerine göre çelik seçilmez ve kanaate ulaşılmaz. Namlu dayanımı da önemlidir ve ingilizcede “thoughness” olarak geçiyor. Steelnerds deki bıçak çeliği üzerine uzmanlaşmış metalurji mühendisinin bu konudaki sonuçlarını da değerlendirmek gerekli.
Kısaca: namlu dayanımı aslında kenar dayanımı ile terstir. Aeb-l’yi 58 hct çıkarttığınızda namlu dayanımı en yüksekken kenar dayanımı en düşüktür (daha çabuk körelir), 64hct de ise kenar dayanımı en yüksek düzeyde iken namlu dayanımı en düşüktedir (zorlamada daha kolay kırılır. (Çoğu çelikte bu hct ayarlama opsiyonu yoktur ayrıca) Namlu dayanımı yüksek çelikte daha dar kenar açısı ve daha sivri uç kullanabilirsiniz. Büyük namluya kolaylıkla çıkabilirsiniz. Kenar dayanımı yüksek çeliğe göre daha ince kalınlıkta namlu kullanabilirsiniz. Kenar dayanımı çok yüksek Rex121 de 30 dereceden küçük ağız açısı, sivri uç ve büyük namlu önerilmez.
Ekteki tablolardan görülebileceği gibi bıçak için kullanılan çeliklerin çok azı iyi namlu dayanımına sahiptir.

« Yanıtla #7 : 19 Mayıs 2020, 02:06:04 »
Sadece CATRA değerlerine göre çelik seçilmez ve kanaate ulaşılmaz. Namlu dayanımı da önemlidir ve ingilizcede “thoughness” olarak geçiyor. Steelnerds deki bıçak çeliği üzerine uzmanlaşmış metalurji mühendisinin bu konudaki sonuçlarını da değerlendirmek gerekli.
Kısaca: namlu dayanımı aslında kenar dayanımı ile terstir. Aeb-l’yi 58 hct çıkarttığınızda namlu dayanımı en yüksekken kenar dayanımı en düşüktür (daha çabuk körelir), 64hct de ise kenar dayanımı en yüksek düzeyde iken namlu dayanımı en düşüktedir (zorlamada daha kolay kırılır. (Çoğu çelikte bu hct ayarlama opsiyonu yoktur ayrıca) Namlu dayanımı yüksek çelikte daha dar kenar açısı ve daha sivri uç kullanabilirsiniz. Büyük namluya kolaylıkla çıkabilirsiniz. Kenar dayanımı yüksek çeliğe göre daha ince kalınlıkta namlu kullanabilirsiniz. Kenar dayanımı çok yüksek Rex121 de 30 dereceden küçük ağız açısı, sivri uç ve büyük namlu önerilmez.
Ekteki tablolardan görülebileceği gibi bıçak için kullanılan çeliklerin çok azı iyi namlu dayanımına sahiptir.
Sizin yukarıdaki yazıda söylediğiniz "thoughness" Türkçe diline çevrildiğinde "tokluk" olarak geçer, yani "namlu dayanımı" ile ilgili özel bir terim değil, genel olarak çeliklerin yapısal olarak sertlik-yumuşaklık durumunu anlatmak için kullanılır. "Kenar dayanmı" dediğiniz şey de aslında ağız tutuşu diye dilimize yerleşmiş bir terim.
Ayrıca söylemek isterim "(Çoğu çelikte bu hct ayarlama opsiyonu yoktur ayrıca)" söyleminiz biraz sorunlu, söylediğinizin tam tersine, yeteri kadar karbon içeren ve sertleştirilebilen  karbon çeliklerinin neredeyse hepsinde sertlik-tokluk tercihinizi istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ayrıca eklemek isterim, AEB-L zaten sertleştirme işleminden çıktığı haliyle ve en iyi olasılıkla 64 HRc, verdiğiniz örnek hiç menevişleme işleminden geçmemiş çelikten söz ediyor, bu zaten olası bir şey değil ve doğru da değil, hangi çeliği su verme işleminden çıktığı haliyle ( menevişleme-temperleme) kullanmaya kalkışırsanız zaten kırım yaşarsınız.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #8 : 19 Mayıs 2020, 07:20:01 »
Bazı bölümlerde 52100 geçiyo,  ne söylemişler çevirisini yazarsanız iyi olur. Teşekkürler

Alp Akman

• *
  • 4
  • Meslek: Doktor
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #9 : 19 Mayıs 2020, 14:31:27 »
Thoughness kelimesinin Türkçe karşılığı için tokluk olarak daha önceden konmuş ve kullanılıyor ama tam karşılığı olduğunu düşünmüyorum. İfadenin karşılığını önceki mesajımda ilettim.
Aeb-l için 58’i hatalı yazmışım kusura bakmayın. 60 hct olacaktı. Bahsettiğim sizin ifadenizle tokluğu yüksek çelikler size daha fazla tokluk-ağız tutumu opsiyon aralığı sunduğu ve bunun teknik bir üstünlük olduğudur. Bu demek değildir ki diğerlerinde yok. Var ama aralık dar. 64 hct elde etmek mümkün, yazarın sitesinde Aeb-l için özel bir makale var. Oradan bakabilirsiniz. (1100 derece Celcius, sıvı azot uygulaması, 150 derece Celcius).
Önceki mesajı yazmamın sebebi, bir facebook grubunda çelikten çok anlamayan bir alıcıya D2 nin balta için nasıl çok iyi bir çelik olduğunu anlatılmasıydı. Bilmem anlatabildim mi?
52100 ü soran arkadaşım bana mı sordun bilmiyorum ama, 52100 rulman çeliği olarak biliniyor. Yazar tokluk-ağız dayanımı dengesini çok iyi bulmuş.
Saygılarımla
« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2020, 14:50:57 Gönderen: Alp Akman »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #10 : 19 Mayıs 2020, 18:21:00 »
K390'ın performansı çok şaşırtıcı. Kendisinden çok çok daha pahalı Elmax, Vanax gibi çeliklere fark atmış.
K390da toz metalurjik kalıp çeliği hocam çokta fiyat farkı yok.
Vanax ise paslanmazlığı dışında bizim memleketteki satış sitelerinin pohpohladığı bir çelik üstün performansı sadece paslanmazlık kısmında geri kalan yerlerde üstüne çıkan yüzlerce çelik var.

Ahhhh! K340  :-X
D2'nin yeni versiyonlarından olan yarıpaslanmaz K340 ile karıştırsım, kusura bakmayın.
K390 neyin karşılığı oluyor Osman hocam? Yani Elmax, Vanax gibi isimlendirmesi var mı?

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #11 : 21 Mayıs 2020, 03:50:18 »
k390 ile bohlerde m390 ayni celikti galiba.
aeb-l keske bulmak kolay olsada her daim ulaşabilsek

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #12 : 21 Mayıs 2020, 04:28:01 »
K390nın başka herhangi bir kodu yok Böhlerin patentli ürünü.
Aebl memlekette sadece 3mm olarak mevcut şuan, yurtdışından getirmek isteyen olursa farklı kalınlıkları mevcut.
Emre Kipmen usta sağolsun bana A4 kağıdı boyunda bir 4mmlik Aebl vermişti hala duruyor galiba kullanmanın vakti yaklaştı ;D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #13 : 24 Mayıs 2020, 21:48:37 »
bizi anlatan guzel bir çalışma ;

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #14 : 24 Şubat 2021, 13:49:10 »
merhabalar. hobi olarak bir çok çelik türüyle bıçak yapmanın yanında, bu çeliklerden üretilmiş bıçakları da aktif olarak kullanmaktayım. kullanıcı olarak, iyi kötü bu çeliklerin ağız dayanımlarını ve yoğun kullanımda hangi sürelerde körelmeye başlayacağını tahmin edebiliyoruz. yani çeliklerin ağız dayanımları hakkında sezgisel fikrimiz var. fakat yukarıda ilk iletide verilen grafikte şaşırdığım veya kabul edemeyeceğim ölçüler gördüm. şöyle ki, mesela
56-57 HRC deki 440C nin 400-420 kesim yaparak,61 HRC deki aebl yi açık ara farkla geçmesi, ezberden direkt olarak ret edebileceğim bir şeydir. (440C nin, bilhassa 56-57 HRC sertlikte o düzeyde kesim yapabilmesi bence inandırıcı değil)
mesela
60 HRC deki 3V (sanırım bu CPM3V dir) nin 59 HRC deki D2 nin çok altında kalmış olması, hiç olmayacak bir şey!
kısacası bu tabloda hatalar var kanaatindeyim. ustalarımıza sorayım: sizler ne dersiniz?

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #15 : 24 Şubat 2021, 15:35:07 »
merhabalar. hobi olarak bir çok çelik türüyle bıçak yapmanın yanında, bu çeliklerden üretilmiş bıçakları da aktif olarak kullanmaktayım. kullanıcı olarak, iyi kötü bu çeliklerin ağız dayanımlarını ve yoğun kullanımda hangi sürelerde körelmeye başlayacağını tahmin edebiliyoruz. yani çeliklerin ağız dayanımları hakkında sezgisel fikrimiz var. fakat yukarıda ilk iletide verilen grafikte şaşırdığım veya kabul edemeyeceğim ölçüler gördüm. şöyle ki, mesela
56-57 HRC deki 440C nin 400-420 kesim yaparak,61 HRC deki aebl yi açık ara farkla geçmesi, ezberden direkt olarak ret edebileceğim bir şeydir. (440C nin, bilhassa 56-57 HRC sertlikte o düzeyde kesim yapabilmesi bence inandırıcı değil)
mesela
60 HRC deki 3V (sanırım bu CPM3V dir) nin 59 HRC deki D2 nin çok altında kalmış olması, hiç olmayacak bir şey!
kısacası bu tabloda hatalar var kanaatindeyim. ustalarımıza sorayım: sizler ne dersiniz?

Ben hepsiyle uzun süre test ettim diyebilecek kadar çok bıçak kullanmadım. Sanırım bunu bıçak yapanlardan çok aktif bıçak kullananlar daha iyi gözlemleyebilir. Ama size hak veriyorum. Sanki ben de aynı şekilde hissediyorum. Evdeki N690 mutfak bıçağı ile 4116 mutfak bıçağı hemen hemen aynı zamanlarda köreliyor.  :-[

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
« Yanıtla #16 : 24 Şubat 2021, 16:42:12 »
mesela

İyi çalışmalar , nacizane fikrim burda herkesin çalışma şekli ve kestiği materyale göre farklılık arz edecek ama günlük kullanımda fark edilmeyecek bir konu. Mesela bende n690 dan yaptığım 59hrc nakirinin Aeb-l ile yaptığım santoku tip bir şeften daha erken köreldiğini gözlemledim aynı sertlik  ve ısıl iilem yeri de aynı.

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #17 : 24 Şubat 2021, 21:02:07 »
K390nın başka herhangi bir kodu yok Böhlerin patentli ürünü.
Aebl memlekette sadece 3mm olarak mevcut şuan, yurtdışından getirmek isteyen olursa farklı kalınlıkları mevcut.
Emre Kipmen usta sağolsun bana A4 kağıdı boyunda bir 4mmlik Aebl vermişti hala duruyor galiba kullanmanın vakti yaklaştı ;D
Osmanim 3 mm Aebl İstanbul da kim.satar bulmak.kolayi ziraa bu aralar 3 mm ve 4 mm celiklerde stok yok diyorlar

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #18 : 24 Şubat 2021, 23:13:27 »
Osmanim 3 mm Aebl İstanbul da kim.satar bulmak.kolayi ziraa bu aralar 3 mm ve 4 mm celiklerde stok yok diyorlar
Şuan satan bilmiyorum abi, ancak Facebook gruplarında biraz ara elinde olan varsa birkaç kişi çıkar.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #19 : 25 Şubat 2021, 21:52:27 »
artık pek.kimselere.guvenemiyorum.heleki Facebook gruplarına 😞😞😞😞