Bıçak Sanatı - Forum

Kamp Bıçağı

karabasan

• 48
  • Hasan Basri TUĞAN
  • Meslek: Turizm
  • Yer: İstanbul/Maltepe
Kamp Bıçağı
« : 09 Nisan 2020, 12:06:47 »
Bitti diyebileceğim, ilk bıçak denemem. Bu forumda bir şeyler okuyup, gördükçe; ne kadar cahil ve acemi birisi olduğumu fark ediyorum. Cesaretimi mazur görün o sebeple. Yakın bir dost için denedim. Kendisi bu şekilde bir bıçak istedi. Bıçağın ağzını eğe ile açtım. Isıl işlemi mangalda, su vermeyi şebeke suyu ile, meneviş ise; turbo fırında, 230 derece 40 dakika sürdü. sanırım acemi şansı, bir aksilik yaşamadım. 

Çelik 1075
Sırt kalınlığı 7 mm.
Uzunluk 25 cm.
Kabze ceviz

Saygılarımla.
Huzura çıktığımızda başımızı eğik bırakma Ya Rab..

karabasan

• 48
  • Hasan Basri TUĞAN
Ynt: Kamp Bıçağı
« Yanıtla #1 : 09 Nisan 2020, 12:08:38 »
Tek seferde gönderemedim.

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 09 Nisan 2020, 12:17:19 »
Ellerine sağlık hocam, ilk denemeye göre gayet güzel olmuş tabi bende bir acemi olarak yorumluyorum, ustalar daha iyi yazarlar yorumlarını. Mangalda nasıl su verdiniz acaba hocam :) 800 derecelere çıkabildiniz mi ? şebeke suyu ile iyi cesaretliymişsiniz ben el emeği göz nuru bir bıçağımı cesaret edemezdim açıkçası su ile çatlama kırılma tehlikesine sokmaya.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

karabasan

• 48
  • Hasan Basri TUĞAN
« Yanıtla #3 : 09 Nisan 2020, 12:50:07 »
Yanılmıyorsam, Sefa hocamın bir mesajında okumuştum; karbon çeliklere su verirken, su kullanılmasını. Daldır suyun içinde döndür ve çıkar. 800 dereceye ise, demirin aldığı renk ve mıknatıs yardımı ile ulaşmaya çalıştım. Renk tabelasını, yine Sefa hocam paylaşmıştı yanılmıyorsam. Siz sağ olun, değerli görüşleriniz için.

Saygılarımla.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #4 : 09 Nisan 2020, 14:41:25 »
Elinize sağlık.  :)

İlk bıçağa göre son derece güzel.  :2up

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #5 : 09 Nisan 2020, 17:51:54 »
İlk biçak için gayet iyi tebrikler.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

« Yanıtla #6 : 09 Nisan 2020, 20:35:20 »
Bence şanstan ziyade yeterince okuyarak hassas ve dikkatli tabir-i caiz ise işinizi bilerek yapmışsınız ve sonuç ta süpriz olmamış elinize emeğinize sağlık. İlk bıçak için bence çok güzel olmuş artı ısıl işlemin de suda olmasının mangal ateşine kıyasla avantaj olduğunu düşünüyorum. Performansda sıkıntı yoksa sorun yok demektir :)
Nacizane ben şöyle basit bir sistem kullanıyorum ve çok rahat bir şekide istediğim ısıya ulaşabiliyorum. Resimde görünmüyor lakin yan taraftan tuğlaları hafif aralayarak küçük piknik tüpünün ucuna şaloma bağlayıp içeri uzatıyoum bir miktar hava alabilecek şekilde. Kaldı ki aralarda harç vs. yok isteğe bağlı olarak harç yapıp etrafına köşebent demir ile çevreleyip arada kalan kısmada yanmaz elyaf doldurulursa ağıza da y-tong bir kapak ile çok hızlı şekilde çok daha yüksek ısılar elde edilir diye düşünüyorum. Fotoğrafını eklemeye gayret edeceğim olmadı müsait zamanda daha detaylı atarım. Saygılar selamlar..
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #7 : 09 Nisan 2020, 21:41:54 »
Elinize sağlık ilk bıçağa göre gayet güzel olmuş.
Gendarmerie Special Operation...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #8 : 09 Nisan 2020, 22:29:44 »
İlk bıçak için iyi denemeler, tebrik ederim. :2up Suda ısıl işlem için ayrıca alkışlıyorum.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #9 : 10 Nisan 2020, 02:32:42 »
Yanılmıyorsam, Sefa hocamın bir mesajında okumuştum; karbon çeliklere su verirken, su kullanılmasını. Daldır suyun içinde döndür ve çıkar. 800 dereceye ise, demirin aldığı renk ve mıknatıs yardımı ile ulaşmaya çalıştım. Renk tabelasını, yine Sefa hocam paylaşmıştı yanılmıyorsam. Siz sağ olun, değerli görüşleriniz için.

Saygılarımla.

??? ??? ??? Yaklaşık 9 yıldır bıçak yapıyorum ama sizdeki gibi bir cesaretim olmadı hiç  ??? Bence ya sıcaklığın düşük kaldı yada hakikatten çok şanslısın yada kullandığın çelik daha düşük karbonlu bir çelik, zira çatlamaması imkansız, yani yanılıyorsunuz Sefa utsamın böyle bir tarif vereceğine ben inanmıyorum, karıştırmış olabilir misiniz acaba  O:-)

BU ARADA YENİ BAŞLAYAN ARKADAŞLAR AMAN DİYEYİM SAKIN BU ŞEKİLDE SU VERMEYE KALKIŞMAYIN EMEKLERİNİZE YAZIK !!!!
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2020, 02:40:33 Gönderen: Soytürk Dönmez »

karabasan

• 48
  • Hasan Basri TUĞAN
« Yanıtla #10 : 10 Nisan 2020, 09:55:35 »
Bence şanstan ziyade yeterince okuyarak hassas ve dikkatli tabir-i caiz ise işinizi bilerek yapmışsınız ve sonuç ta süpriz olmamış elinize emeğinize sağlık. İlk bıçak için bence çok güzel olmuş artı ısıl işlemin de suda olmasının mangal ateşine kıyasla avantaj olduğunu düşünüyorum. Performansda sıkıntı yoksa sorun yok demektir :)
Nacizane ben şöyle basit bir sistem kullanıyorum ve çok rahat bir şekide istediğim ısıya ulaşabiliyorum. Resimde görünmüyor lakin yan taraftan tuğlaları hafif aralayarak küçük piknik tüpünün ucuna şaloma bağlayıp içeri uzatıyoum bir miktar hava alabilecek şekilde. Kaldı ki aralarda harç vs. yok isteğe bağlı olarak harç yapıp etrafına köşebent demir ile çevreleyip arada kalan kısmada yanmaz elyaf doldurulursa ağıza da y-tong bir kapak ile çok hızlı şekilde çok daha yüksek ısılar elde edilir diye düşünüyorum. Fotoğrafını eklemeye gayret edeceğim olmadı müsait zamanda daha detaylı atarım. Saygılar selamlar..

Alakanız için çok teşekkür ederim. Apartmanda oturuyorum. Ev sahibi müsaade ederse, ardiyenin bir köşeni kapacağım. O zaman bahsettiğiniz gibi bir ocak çok işime yarar.

Saygılarımla.

karabasan

• 48
  • Hasan Basri TUĞAN
« Yanıtla #11 : 10 Nisan 2020, 09:57:53 »
Sefa beyin adını zikrettiğim için, kendisinden özür dilerim. Bıçağı bitireli 6 ay oldu, yanlış hatırlıyor olabilirim. İyi dileklerini sunan herkese teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Emrah06

• 337
« Yanıtla #12 : 10 Nisan 2020, 10:01:36 »

Saygılarımla.

Merhaba hocam sizin bu yazınızdan sonra forumu altını üstüne getirdim bende okuduklarımda yanlış birşey mi var diye tabiki ustalarımız çok daha iyisini biliyorlar bende amatör olarak şuan 6 bıçağım su verilmeyi bekliyor sizin yaptığınız gibi maksimum sertliğe ulaşabiliyor olabilseydim beklemez yapardım, ilk sorum lazerle kesilmiş bir bıçağın suyunu kaçırmak adına forumda okuduğum mangalın altına koyuyorum orada mangal sönene kadar bekliyor ve suyu kaçıyor (normalizasyon) eğe ile lazer kesimden dolayı talaş kaldıramadığım bir bıçağı mangala attım yanlış olmasın 2 torba kömür yaktım istediğim kırmızılığa hiç bir şekilde ulaşamadım. ama normalizasyon konusunda süper oldu eğe ile çeliği bir yere bağlamadan sürttüğümde talaş kaldıramadığım bölgeden kaldırdığımı gördüm.

Burada yazdıklarımız tamamen olmaz demenin yanında benimkisi acemi olduğum için merak.Ustalarımız bu işte çok çok iyiler.

Tekrar ediyorum ilk bıçağınıza göre çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

Saygılarımla.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #13 : 10 Nisan 2020, 10:45:53 »

..................................................., ilk sorum lazerle kesilmiş bir bıçağın suyunu kaçırmak adına forumda okuduğum mangalın altına koyuyorum orada mangal sönene kadar bekliyor ve suyu kaçıyor (normalizasyon) eğe ile lazer kesimden dolayı talaş kaldıramadığım ................................................

Bu kısımdaki bilgide ufak bir yanlışlık var. Normalizasyon ile yumuşatma tavlaması karışmış.  ;)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #14 : 10 Nisan 2020, 12:51:10 »

..................................................., ilk sorum lazerle kesilmiş bir bıçağın suyunu kaçırmak adına forumda okuduğum mangalın altına koyuyorum orada mangal sönene kadar bekliyor ve suyu kaçıyor (normalizasyon) eğe ile lazer kesimden dolayı talaş kaldıramadığım ................................................

Bu kısımdaki bilgide ufak bir yanlışlık var. Normalizasyon ile yumuşatma tavlaması karışmış.  ;)

Evet, tam benim de aklımdan geçiyordu, bilgilendirme için sağol hocam.
Aynı işlemi, aynı adımları yapıyor olsanız da, aynı sıcaklığa çıkıyor olsanız da, aslında yaptığınız yere ve amaca göre işlemin adı değişiyor. Yani malzemeyi işe hazırlamak için yapıyorsanız yumuşatma tavlaması, dövme ve şekil verme işlemi bittikten sonra (ısıl işleme hazırlık için) yapılana normalizasyon deniyor.

Emrah06

• 337
« Yanıtla #15 : 10 Nisan 2020, 13:34:26 »

Aklımda böyle kalmış, düzeltmeniz için teşekkür ederim :)

Evet, tam benim de aklımdan geçiyordu, bilgilendirme için sağol hocam.
Aynı işlemi, aynı adımları yapıyor olsanız da, aynı sıcaklığa çıkıyor olsanız da, aslında yaptığınız yere ve amaca göre işlemin adı değişiyor. Yani malzemeyi işe hazırlamak için yapıyorsanız yumuşatma tavlaması, dövme ve şekil verme işlemi bittikten sonra (ısıl işleme hazırlık için) yapılana normalizasyon deniyor.

Teşekkür ederim bilgi için. :) yavaş yavaş öğreneceğiz aradaki farkları. Sıfırdan dövme ile şekil vermeye başlasaydım uzun uzun zaman geçmesi gerekiyor sanırım.

« Yanıtla #16 : 10 Nisan 2020, 23:31:26 »

Alakanız için çok teşekkür ederim. Apartmanda oturuyorum. Ev sahibi müsaade ederse, ardiyenin bir köşeni kapacağım. O zaman bahsettiğiniz gibi bir ocak çok işime yarar.

Saygılarımla.

Bu yöntemi tuğlalarınızı ve tüpünüzü yanınıza alıp istediğiniz yerde yapabilirsiniz benim tavsiyem açık bir alan olması ki çıkan proan gazı vs. gibi gazlar sizi rahatsız etmesin. Çok az bir biktar da şalomadan ses gelir ama sorun olmaz açık alanda bir de yanınıza yağ tenekenizi almayı unutmayın sertleştirme içi. Saygılar selamlar :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

« Yanıtla #17 : 11 Nisan 2020, 00:38:23 »
Sefa beyin adını zikrettiğim için, kendisinden özür dilerim. Bıçağı bitireli 6 ay oldu, yanlış hatırlıyor olabilirim. İyi dileklerini sunan herkese teşekkür ederim.

Saygılarımla.
Estağfurullah, özür dilemeniz gerekmez, sanıyorum yanlış hatırladığınız bir şeydi, olabilir kimi zaman böyle şeyler.
Soytürk Ustamız da sağolsun yanlış anlamayı gidermek için yazmış zaten.
Buraya not düşmek açısından bir kere daha hatırlatmakta yarar var, karbon çeliklerine elbette suda da su verilebilir ama bunun için gerçekten yeterli deneyime ihtiyacınız var ki deneyiminiz bile olsa kırım riski her zaman için yüksek. En iyisi ve riski az olanı yağda su vermek, ki zaten hangi yağların kullanılacağı defalarca yazılıp çizildi. Saygılar.

karabasan

• 48
  • Hasan Basri TUĞAN
« Yanıtla #18 : 11 Nisan 2020, 10:48:31 »

Estağfurullah, özür dilemeniz gerekmez, sanıyorum yanlış hatırladığınız bir şeydi, olabilir kimi zaman böyle şeyler.
Soytürk Ustamız da sağolsun yanlış anlamayı gidermek için yazmış zaten.
Buraya not düşmek açısından bir kere daha hatırlatmakta yarar var, karbon çeliklerine elbette suda da su verilebilir ama bunun için gerçekten yeterli deneyime ihtiyacınız var ki deneyiminiz bile olsa kırım riski her zaman için yüksek. En iyisi ve riski az olanı yağda su vermek, ki zaten hangi yağların kullanılacağı defalarca yazılıp çizildi. Saygılar.
[/quote]

Nezaketiniz ve anlayışınız için teşekkür ederim. Okumaya ve anlamaya devam.

Saygılarımla.