Bıçak Sanatı - Forum

Tanto Ve Hamon

Ynt: Tanto Ve Hamon
« Yanıtla #20 : 01 Nisan 2020, 21:24:42 »
Elinize sağlık ustam. Bende tsuka yapım aşamasındayım. -ha machi- ince mi ne bir türlü uyduramadım. Benim tantonun ki 2mmden az ince. Sizin tantonun ha machi kalınlığı kaç mm?
Hocam.
wmasterfriend arkadaşın sorusunun devamı olarak sorayım. Seyrettiğim bir videoda usta profili boydan boya taşladıktan sonra sap kısmını eğeyle
sonradan oluşturuyordu. Bu durumda wmasterfriend arkadaşın sorusunun cevabı ne çıkarsa olur. Yoksa sap kısmı açısal olarak namludan bağımsız mı taşlanıyor? (Sap ucuna doğru incelme gibi)

Ha machi girintisinin olduğu yerdeki et kalınlığı 0.8 mm, kuyrukta 05 mm ( aynı hat üzerinde ), fotoğraf ekliyorum aşağıya.
Hocam haklısınız, kuyruk ayrı bir geometriye sahip,  Mune machi ( Habakinin girdiği  kertik) nin olduğu noktadan itibaren ta kuyruk ucuna kadar lineer olarak inceliyor. Aynı şekilde alt tarafta da inceliyor ama alt kısımda ayrıca ağız açısını takip ediyor bir şekilde.

Oğulcan

• 96
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 01 Nisan 2020, 21:28:30 »
Ellerinize sağlık harika olmuş.
Sefa ustam habaki ve tsubanın malzemeleri nedir, ham haldeki kalınlıkları kaç mmdi birde kın ve kabza da hangi ağacı kullandınız.

« Yanıtla #22 : 01 Nisan 2020, 21:30:52 »
Ellerinize sağlık harika olmuş.
Sefa ustam habaki ve tsubanın malzemeleri nedir, ham haldeki kalınlıkları kaç mmdi birde kın ve kabza da hangi ağacı kullandınız.
Habaki nin malzemesi 3 mm bakır, Tsuba nın malzemesi de 4 mm pirinç. Kuralı yok, ilee de pirinç olacak diye, bakır, bronz, demir... hepsi olabilir.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #23 : 02 Nisan 2020, 12:31:11 »
Ön sıradan takipteyim.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

« Yanıtla #24 : 02 Nisan 2020, 22:28:09 »
Saya ve Tsuka bitti, Tsuka bitince habaki ve Tsuba yı yerleştirip tam oturttuktan sonra, sap içerisinde kuyruğun hiç oynamadığından emin olunması gerekiyor. Tam sıkılık sağlanmışsa artık sabitleme pimi ( meguki) için delik delinebilir. Bu işlem kuyruk sapa monte edildikten sonra sap ( Tsuka) ve  Tanto nun kuyruğu birlikte deliniyor, ben çap 4 mm matkapla deldim, ancak burada bir detay var, kuyruk ve sap delindikten sonra pimin giriş tarafı ahşapta 4.5 mm ye genişletiliyor ve pim de buna göre hafif konik yapılıyor ( Fotoğrafta var).
Bu işler bittikten sonra sırada bu işin en önemli noktalarından birisi geliyor, bu iş biraz hassasiyet gerektiriyor çünkü bitmiş işin üzerinde çalışacaksınız. Bu yapılacak işin geleneksel adı Koiguchi, genellikle saya nın ağız kısmına yapılır, saya, iki ayrı ahşap yapıştırılarak birleştirilerek yapıldığı için Koiguchi, yapıştıılan ahşabın olası açılmasının önüne geçmek için yapılır. Genellikle bufalo boynuzu veya benzer boynuzlar kullanılır. Ancak boynuz yerine bir farklı sağlam ahşapta kullanılabilir, yeter ki açılmayacak dokuda bir ahşap olsun. Ben hem sapa hem de kılıfa ayrı ayrı 5 mm bufalo boynuzu kullanarak yaptım ve en son işlerini bitirip yerine yapıştırdıktan sonra parlattım. Bu son işlemdi, bundan sonra artık işin bitmiş halini paylaşırım.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #25 : 02 Nisan 2020, 23:35:20 »
Elinize sağlık ustam kıl testereniz çok güzelmiş, kazasız belasız kullanın inşallah  :)

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
« Yanıtla #26 : 03 Nisan 2020, 00:11:49 »
Hocam elinize sağlık.
Sorularım:
1. Habaki eldeki imkanlarla nasıl kaynatılabilir?
2. Tsuka içerisinde sapı hareketsiz kılmak için ince bir çalışma gerek. Bunun bir püf noktası var mı?
3. Saya ve tsuka da köşeli yapıyı baştan uca düzgün taşımak için ne yapmalıyız? Ufacık bıçakta bile sorun yaşıyorum.  Hatta sayada baştan uca doğru bir incelme olduğunu düşünürsek daha özenli bir çaba gerektiği açık.

« Yanıtla #27 : 03 Nisan 2020, 01:00:07 »
Hocam elinize sağlık.
Sorularım:
1. Habaki eldeki imkanlarla nasıl kaynatılabilir?
2. Tsuka içerisinde sapı hareketsiz kılmak için ince bir çalışma gerek. Bunun bir püf noktası var mı?
3. Saya ve tsuka da köşeli yapıyı baştan uca düzgün taşımak için ne yapmalıyız? Ufacık bıçakta bile sorun yaşıyorum.  Hatta sayada baştan uca doğru bir incelme olduğunu düşünürsek daha özenli bir çaba gerektiği açık.
1. Habaki ye sert lehim yapıyoruz, bunun en kolay yolu gümüş alaşımlı teller ve iyi temizlenmiş ve çok iyi öpüşmüş yüzeyler gerekli. Sert lehim için bir pürmüz yeterlidir, eli yatkın biri pürmüz-lpg veya propan ile çok rahat yapabilir.
2. Kuyruk ( Nakago) Tsuka ya gerçekten sıkı geçmeli ve hiç oynamamalı, bunun kolay bir yolu yok ne yazık ki. En pratik yolu, oyma işi sonlara doğru yaklaşırken çok dikkat edilmeli ve sapın üzeri çıkmaz kalemle ( ben çıkmaz kalem Edding kullanıyorum tavsiye ederim) iyice karartılmalı ve sap her sokup çıkarıldığında ahşabın nereleri sürtüyorsa o kısmı azar azar almalı. Ben bu denemeleri yaparken iki ahşabı bir kıstırmaçla kıstırarak deniyorum.
3. Saya da yine aynı şekilde ki zaten aslında hem saya hem de Tsuka da uçlara doğru incelme olduğu için, birindeki çalışma neyse diğerinde ki de aynı. Dediğim gibi kolay bir yolu yok, keskin ve ağzı dar  iskarpela yeterli, asla zımpara kullanılmamalı ve çok kontrollü ve sabırlı davranılmalı. Şöyle söyleyeyim, saya bitip tamamen alıştırılıncaya kadar belki 50-60 kere deneme yapılıyordur, özellikle sonlara doğru iğneyle kuyu kazmaya dönüyor iş. Başka önereceğim pratik bir yol yok, zaten bilinen başka bir yol da yok  ;)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #28 : 03 Nisan 2020, 01:30:41 »

Ellerine emeklerine sağlık ustam, beni bayağı bir strese sokan işler bu işler denemeyi düşünmüyorum bile  ^-^ Merak ettiğim şey kabzedeki pimi nasıl konik yapıyorsun?

« Yanıtla #29 : 03 Nisan 2020, 14:39:04 »
Sağolasın Soytürk Ustam, aslında zevk alıyorsan sterse yaratmıyor ve severek yapıyorsun, benim avantajım o belki  ;). Konik pimi eğeyle yapıp zımparalıyorum, zor değil .

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #30 : 03 Nisan 2020, 15:59:10 »
Eline sağlık sefa abi, konuyu yeni gördüm gene yapıyorsun bu işi 😄 zaten corona günlerinde iş de homeoffice olunca kendimi gaza getirmek için instagramda senin eserlerine bakıyorum ☺️ Benim sorum eklediğim resimde görünen bakır ve pirinç kısımlarla ilgili o bakır kısımdaki çizgileri düz kesimli eğe ile pirinç oyukları da gravürle yapıyorsun sanırım doğru mudur ?

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #31 : 03 Nisan 2020, 18:35:53 »
.

Bıçak sanatının bir akademisi olsaydı, bu iş doktora tezi olurdu. NET.

:2up :2up :2up :2up

.

« Yanıtla #32 : 03 Nisan 2020, 18:46:41 »
Eline sağlık sefa abi, konuyu yeni gördüm gene yapıyorsun bu işi 😄 zaten corona günlerinde iş de homeoffice olunca kendimi gaza getirmek için instagramda senin eserlerine bakıyorum ☺️ Benim sorum eklediğim resimde görünen bakır ve pirinç kısımlarla ilgili o bakır kısımdaki çizgileri düz kesimli eğe ile pirinç oyukları da gravürle yapıyorsun sanırım doğru mudur ?

Sağolasın Sait, Habaki üzerindeki çizgileri normal eğe ile yapıyorum, kalın dişli bir eğeyi bir elimle ucundan bir elimle sapından tutarak ( yumruk şeklinde) yan sürtüyorum, yani habakinin ağız tarafına dik olarak. Ben Tsuba daki desenleri oyma kalemiyle yaptım ama dremel kullanılarak yapılabilir.

.

Bıçak sanatının bir akademisi olsaydı, bu iş doktora tezi olurdu. NET.

:2up :2up :2up :2up

.

Sağolasın Teoman :-[

« Yanıtla #33 : 03 Nisan 2020, 22:05:14 »
Arkadaşlar, Tanto tamamen bitti fotoğraflarını  paylaşıyorum, detaylarda soru olursa yine buradan devam ederiz. Detay anlamında fotoğrafı çok ekliyorum. Hadi geçmiş olsun.

Tam boyu: 350mm
Namlu boyu: 225 mm

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #34 : 03 Nisan 2020, 23:00:15 »
Sefa ustam elinize emeğinize sağlık, kusursuz olmuş.  ???
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
« Yanıtla #35 : 04 Nisan 2020, 00:45:26 »
Harika bir çalışma daha. Elinize sağlık hocam. Tekrar teşekkürler.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #36 : 04 Nisan 2020, 01:58:39 »
Sağolasın Soytürk Ustam, aslında zevk alıyorsan sterse yaratmıyor ve severek yapıyorsun, benim avantajım o belki  ;). Konik pimi eğeyle yapıp zımparalıyorum, zor değil .

:D :D :D Ustam sana zor değil, tornadan çıkmış gibi Maşallah onu elle yapmak  O:-) Orjinal hali kaç mm idi?

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #37 : 04 Nisan 2020, 03:04:15 »
Eline sağlık hocam ,çok güzel olmuş

« Yanıtla #38 : 04 Nisan 2020, 14:38:00 »

:D :D :D Ustam sana zor değil, tornadan çıkmış gibi Maşallah onu elle yapmak  O:-) Orjinal hali kaç mm idi?
Orijinal ölçüsü 5.5 mm idi, son hali bir taraf 4.5 diğer taraf 4 mm

« Yanıtla #39 : 04 Nisan 2020, 14:38:24 »
Eline sağlık hocam ,çok güzel olmuş
Sağolasın Taner usta.