Bıçak Sanatı - Forum

Tanto Ve Hamon

Tanto Ve Hamon
« : 29 Mart 2020, 17:53:08 »
Geleneksel form ve ölçülerde bir Tanto başladım, ısıl işlemden sağ salim çıkınca aşama aşama bu başlıkta paylaşayım dedim. Malzeme eski bir eğe ( Hase) yüzeyine şamot kullanarak Hamon uygulamıştım ve su verme işlemini de suda yaptım. Gayet güzel bir Hamon çıktı ve malzeme suya girerken düz haldeydi yine aynı şekilde güzel bir Sori alarak yukarıya doğru eğimli forma girdi. Hamonu ben beğendim, uğraştırıcı olsa da çıkan sonuç mutlu ediyor. Şu an Habakisini yapmaktayım. Bittikçe fotoğraf ekleyeceğim iş bitene kadar. Shinogi  formda olacak ama bir de Tsuba olacak üzerinde, bu şekilde bir Shirasaya Tanto çıkacak ortaya, bakalım nasıl olacak  ::). Ayrıca belirteyim, namlu boyu 215 mm dir ( sap hariç)

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: Tanto Ve Hamon
« Yanıtla #1 : 29 Mart 2020, 18:21:39 »
Hay maşallah instagramda gördüm forumda ki Fotoğraflar elbette çok başka elinize sağlık
ustam gerçekten hamon gözleri kamaştırıyor bitişini sabırsızlıkla bekleyeceğim :2up
Gendarmerie Special Operation...

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 29 Mart 2020, 18:34:04 »
Hocam elinize sağlık.  :)

Hamon da çok net. Sıradağ silüeti gibi.
Üstelik aşama aşama fotoğrafları koymanızda çok iyi olacak.

(Karantina altında online eğitim olacak.  :D :D)

veysel açarı

• 207
  • Meslek: Paramedic
  • Yer: Manisa akhisar
« Yanıtla #3 : 29 Mart 2020, 23:05:41 »
Hamon efsane abi  eline sağlık

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #4 : 30 Mart 2020, 00:34:02 »
Sefa hocam eline sağlık şimdiden. Benim belki hiç yapmayacağım bir çalışma ama öğrenmek için iyi de bir kaynak olacak bana. Mesela ben bugüne kadar hep ağız ile sırtın simetrik bittiğini sanırdım. Kesici ağız biraz daha önde bitiyor.
İlk sorularımı soruyorum:
Isıl işlemde bıçağı kesici ağızdan suya parelel sokuyoruz değil mi?

Su ile ısıl işlem uyguklaığınıza göre suya ayrı bir çalışma yaptınız mı? Isıtma, tuz katma vb. gibi.

Lütfen tüm aşamaları detaylı fotoğraflayın ve anlatın hocam. Birgün dövme çalışırsam  ya tanto ya da wakizashi olur.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2020, 00:35:54 Gönderen: CENGaver42 »
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
« Yanıtla #5 : 30 Mart 2020, 01:51:16 »
Ustam ellerinize sağlık, gerçekten çok güzel olmuş, bilhassa hamon çok yakışıklı.
Sormak istediğim bir şey var ısıl işlem sonrası bıçağın yukarı doğru eğim kazandığını belirtmişsiniz, bu hesaplandığınız bir şey miydi, bu şekilde eğim kazanması için özel bir işlem yapılıyor mu, bu eğim tesadüfi mi, olmayabilir  veya başka bir yöne doğru olabilir miydi? Bildiğim kadarıyla geleneksel katana yapımında da kılıç ısıl işlem esnasında eğim kazanıyor fakat onda çeliğin sanmai olmasının etkisi var değil mil?

« Yanıtla #6 : 30 Mart 2020, 12:53:54 »
Arkadaşlar, bu başlık altında genel olarak ne yapıldığını paylaşacağım, detay detay yapım fotoğraflarını paylaşma şansım maalesef yok ki zaten daha önce yaptığım Katana larda bunu yapmıştım. Tanto da yapılan işleri zaten Katana yapımı kapsayor bu nedenle tekrar olur.

-Namlunun kuyrukla birleştiği yerde alt kademe ( ha machi) üsttekinden ( mune machi) biraz daha önde. Habaki fotoğrafı gelince bunun nedeni daha iyi anlaşılacak  ;)
- Tavlanmış işi suya daldırırken yaklaşık 30-45 derecelik bir açıyla daldırıyorsun.
- Suyu biraz ısıtsam risk daha azalırdı ama ben normal ortam sıcaklığında su kullandım, başka da bir şey yapmadım.

-Hamon oluşturmak için uygulanan çamur, malzemenin farklı soğumasına neden oluyor, bu nedenle geç soğuyan yüzey yukarıya doğru kalkıyor. Kontrollü bir iş değil, hesaplanamıyor. Olmayabilir de veya tersi olup aşağıya da eğilebilir. Bu biraz da deneyimle ilgili bir durum, ne kadar yaparsanız o kadar kontrol kazanıyorsunuz. Katana veya Wakizashi de de aynı durum geçerli.

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #8 : 30 Mart 2020, 14:21:50 »
ustam ellerinize sağlık, merak ve ilgiyle  takipteyim,
manzarasına da muhteşem olmuş, bulutların üzerine çıkmış karlı dağlar ve ardında devam eden bulutlar,  ???

mineral araştırmaları sırasında rastladığım bir kaç kil katmanı var, seramik imalatında kullanılan kil türü de var, ( beyaz) numune getirirsem harmanlama yapıp denemeyi çok isterim.  o zaman müsaadenizle rahatsız ederim diye düşünüyorum. saygı ve selamlar ustam.
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #9 : 30 Mart 2020, 19:29:39 »
Elinize sağlık ustam, başka ustalarda şaşıracağım şeyler sizin standartınız olmuş durumda :-X

« Yanıtla #10 : 31 Mart 2020, 19:57:15 »
Konuyu buraya taşıdım, sanki daha uygun olacak gibiydi.

Sırayla gidelim, Habakinin yapımı kısmını geçerek yüzeyin desen kısmını ve Tsuba nın markalanması ve bitmiş halini fotoğrafladım.

Bu fotoğraflar da Saya ( kılıf) ve Tsuka ( sap) fotoğrafları.

Detaya yönelik soru olursa en azından fotoğraflar üzerinden sorulabilsin diyerek bu yolu seçtim. Buradan devam edebiliriz.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #11 : 31 Mart 2020, 20:15:49 »
Ustam çok hızlısınız çok güzel olacak çokk  :2up
Gendarmerie Special Operation...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #12 : 31 Mart 2020, 20:52:02 »
Eğitici bir başlık olacak gibi. Çok klişe olup başlığı baltalamak istemiyordum ama hayranlığımı ve şaşkınlığımı içimde tutamayacağım. ???
Aman Yarabbi!!!  :o :o :o  Hocam çizikler içinde tezgahınızda yatan bu muydu? O zaman bile cesaret edip dokunamamıştım. Gerçekten çok heybetliydi, keşke imkan olsa da son halini görebilsek. Şunu da saklayamayacağım, en azından ham profil halini canlı görebilmiş biri olarak kendimi dğer arkadaşlardan şanslı sayıyorum. O0 Üzgünüm arkadaşlar. :))

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #13 : 31 Mart 2020, 21:53:04 »
zevkle takip ediyorum

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #14 : 31 Mart 2020, 22:11:55 »
Elinize sağlık ustam. Bende tsuka yapım aşamasındayım. -ha machi- ince mi ne bir türlü uyduramadım. Benim tantonun ki 2mmden az ince. Sizin tantonun ha machi kalınlığı kaç mm?

« Yanıtla #15 : 31 Mart 2020, 23:27:33 »
Orkun, Sen geldiğinde daha suyu bile verilmemişti, neyse ki herşey yolunda gitti  ;)
Elinize sağlık ustam. Bende tsuka yapım aşamasındayım. -ha machi- ince mi ne bir türlü uyduramadım. Benim tantonun ki 2mmden az ince. Sizin tantonun ha machi kalınlığı kaç mm?
Ha machi nin kalınlığı derken derinliğini ( kademeyi) kastetmiyorsundur sanırım. Ha machi kalınlığı yani ağız kısmı o noktada 05 mm den bile daha az şu an, derinliğini soruyorsan yaklaşık 2 mm.

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #16 : 01 Nisan 2020, 10:56:53 »
Turuncu ile işaretlediğim yer kuyruğa doğru inceliyorya oranın başlangıç ve kuyruğun en uçtaki yerin et kalınlığı.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #17 : 01 Nisan 2020, 13:00:43 »
Hocam.
wmasterfriend arkadaşın sorusunun devamı olarak sorayım. Seyrettiğim bir videoda usta profili boydan boya taşladıktan sonra sap kısmını eğeyle
sonradan oluşturuyordu. Bu durumda wmasterfriend arkadaşın sorusunun cevabı ne çıkarsa olur. Yoksa sap kısmı açısal olarak namludan bağımsız mı taşlanıyor? (Sap ucuna doğru incelme gibi)

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #18 : 01 Nisan 2020, 15:36:40 »
Sefa Hocam gün geçmiyor ki bir bıçak tanto daha bitirmiş oluyorsunuz, çok güzel olmuş özellikle hamon kısmı elinize sağlık.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #19 : 01 Nisan 2020, 20:17:41 »
Mavi ile işaretledim. Fotoğraf silinmiş sanırım. Bende gözükmüyor.