Merhaba sayın ustalarım.
O1'den yaptığım ilk bıçağıma su verdikten sonra bıçak uzerinde belki 1mm'ye ulaşan derinlikte lekeler oluştu. Isıl işlemi ilkel şartlarda (odun kömürü, basit bir ocak, fön makinesi) yaptım ve açıkçası biraz aceleci davrandım, öncesinde yeterli araştırma yapmadım. Oluşan bu lekeleri yıkayınca geçecek türden lekeler sandım fakat saatler süren perdah sonucunda bile tam olarak gideremedim. Bir şekilde bıçağı tamamlayıp ilk ısıl işlemde ne kadar başarılı olduğumu görmek adına hunharca testler yaptım. Önce eğe ile test ettim, eğe kayıp gitti aşındırmadı, ardından bir sarı çivi kestim, ağzı hiç bozulmadı, daha sonra onluk dev çiviye varana dek siyah çiviler kestim. Ağız açısı dik olmadığından keserken bıçağın zarar göreceğini hesap etmiştim zaten. Fakat civilerden birini keserken enteresan bir sekilde ağız donmedi ama kırıldı, bildiğiniz yenik oluştu çivi büyüklüğünde. Yeniden Keskin ağız açtım. Bu arada mutfak fırınında 25 dk. kadar 180-200 dercede meneviş yaptığımı, bıçağın çıktığında hafif sarmış olduğunu belirteyim.
Anlattıklarımdan hareketle sormak istediğim hususlar şunlardır:
1) Isıl işlem sırasında gerekenden yüksek ısıya çıktım ve bu ısıda fazla bekledim de tanecik büyümesi mi oluştu? Isıl işlem sonrasında oluşan derin lekeler buna mı işaret eder? (Yüksek sıcağa çıkmış olmam ve fazla beklemem muhtemeldir, işlem sırasında bu durumları gözetmemiştim.)
2) Acaba ısıl işlem başarılı oldu da meneviş süresini mi kisa tuttum, bu yüzden bıçak fazla sert oldu da ondan mı ağzı kırıldı? Ocakta namluya biraz daha meneviş yaptım ama çözüm oldu mu bilemiyorum.
Aşağıda lekelerin fotoğrafını paylaşacağım. Yaşadığım bu durum hakkında kıymetli yorumlarınızı bekliyorum. Özellikle oluşan lekeler normal mi, her zaman oluşur mu, neye delalet eder?