Bıçak Sanatı - Forum

Tanto (Alıç)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Tanto (Alıç)
« : 12 Mart 2020, 16:32:55 »
Tanto dedim ama yaparken internet resimlerinden yararlandığımdan japonlar için bir karşılığı var mı bilmiyorum.  ::)

Çelik : Eski bir esaş eğe
Toplam Boy : 26,5 cm
Namlu Boy : 14,5 cm (habaki dahil)
Kalınlık : 4mm
Tsuka ve saya : Alıç (vakti zamanında Cengiz göndermişti)
Habaki : Bakır
Pim : Ceviz

Isıl işlemini kesintili olarak suda vermeme rağmen (Esaş eğenin w2 olmama ihtimaline sığınmadan) bir dizi hata sonucu hamon çıkaramadım.  :-[

Ama iş inada bindi  >:(

veysel açarı

• 207
  • Meslek: Paramedic
  • Yer: Manisa akhisar
Ynt: Tanto (Alıç)
« Yanıtla #1 : 12 Mart 2020, 20:01:27 »
Habakisine kadar yapmışssın maşşallah abi eline sağlık

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #2 : 12 Mart 2020, 21:16:18 »
cok guzel.olmus elinize sağlık
tantolarin hastasiyim

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #3 : 12 Mart 2020, 21:47:46 »
Eline sağlık ustam güzel olmuş
Gendarmerie Special Operation...

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #4 : 12 Mart 2020, 22:49:46 »
Çok güzel olmuş. Bu konu hakkında sana dönüş yapacağım özel olarak. Bende de bir eğe çeliği beklemede. Nasıl değerlendireceğim konusunu netleştiremedim.
Alıç yüzey geniş olunca kendini göstermiş gibi. Rahmetli dedelerim dikmiş o ağacı. Yaz aylarında kıraç topraklarda harman yaparken gölgelenmek için. Memlekette miras yolu ile araziler çok küçüldüğü için arazi toplulaştırma yapılıp bizim araziler başka yerlere taşınınca herkes ağaçlarını da kesti. Bende bir parçasını saklayıp 3 senedir kurutum ve dildirdim.

En azından böyle çalışmalarda yaşamaya devam etmesi güzel. İsteyen arkadaşlar olursa bir iki parça daha var.

Bu arada karaağaçlar beklemede.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #5 : 12 Mart 2020, 23:59:26 »
Habakisine kadar yapmışssın maşşallah abi eline sağlık
Sağolasın. Denemiş oldum. Farkedebildiğim eksiklerimi gördüm.  :)

cok guzel.olmus elinize sağlık
tantolarin hastasiyim

Tantonun epey çeşidi var. Kültüre de hakim olmak lazım. İşte o bende eksik.
Sağolasın.  :)

Eline sağlık ustam güzel olmuş

Teşekkürler Şaban Ustam.  :)

Çok güzel olmuş. Bu konu hakkında sana dönüş yapacağım özel olarak. Bende de bir eğe çeliği beklemede. Nasıl değerlendireceğim konusunu netleştiremedim.
Alıç yüzey geniş olunca kendini göstermiş gibi. Rahmetli dedelerim dikmiş o ağacı. Yaz aylarında kıraç topraklarda harman yaparken gölgelenmek için. Memlekette miras yolu ile araziler çok küçüldüğü için arazi toplulaştırma yapılıp bizim araziler başka yerlere taşınınca herkes ağaçlarını da kesti. Bende bir parçasını saklayıp 3 senedir kurutum ve dildirdim.

En azından böyle çalışmalarda yaşamaya devam etmesi güzel. İsteyen arkadaşlar olursa bir iki parça daha var.

Bu arada karaağaçlar beklemede.

Sağolasın Cengiz.
Gönderdiğinden.
Alıç benim de hoşuma gitti. Daha önce de denemiştim. Ama fotojenik değil.
Canlısında daha çok desen gözüküyor. Fotoğrafta çıkmıyor. Pembe ton oluşundan mı bilmiyorum.
Hamon çıkana kadar denerim. İş inada bindi.  :)
Profil hazır olursa imdat derim.
Tekrar sağolasın.  :)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #6 : 16 Mart 2020, 09:45:30 »
Mehmet hocam, eline sağlık. Bitirebilmiş olmak benim için bir başarı. Bu açıdan kendimce tebrik ediyorum ama başlığı Mercek Altında açtığına göre detaylı bir inceleme yapıp hem iyi yönlerini hem kitabına göre olmamış yönlerini de yazmak lazım. Malesef o tecrübe bende yok, ustalarımızdan yorum gelirse biz de ilk denemelerde sizin atladığınız yada fark edemediğiniz noktaları fark etmiş oluruz.

Bu nihai hali mi hocam? Yani karartılmış olarak mı bırakacaksın? Geleneksel tanto niyetine girince ben hamonlu ve parlak bitirirsin diye bekliyordum.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #7 : 16 Mart 2020, 21:31:56 »
Mehmet hocam, eline sağlık. Bitirebilmiş olmak benim için bir başarı. Bu açıdan kendimce tebrik ediyorum ama başlığı Mercek Altında açtığına göre detaylı bir inceleme yapıp hem iyi yönlerini hem kitabına göre olmamış yönlerini de yazmak lazım. Malesef o tecrübe bende yok, ustalarımızdan yorum gelirse biz de ilk denemelerde sizin atladığınız yada fark edemediğiniz noktaları fark etmiş oluruz.

..............

Sağolasın Orkun.
İnternet resimleriyle bu kadar oluyor.  :)

............

Bu nihai hali mi hocam? Yani karartılmış olarak mı bırakacaksın? Geleneksel tanto niyetine girince ben hamonlu ve parlak bitirirsin diye bekliyordum.

Hamon çıkmayınca bari karartıp kendim kullanayım diye düşünmüştüm. Netice de pimi sökünce namlu üzerinde çalışılabilir.
Tamam hatırın için parlatacağım.  :)
Elimde malzeme var. Daha büyük boy, hamonlu, bu sefer tsuba da olacak şekilde biraz da ayrıntılı araştırarak yapma (ne zaman olursa artık) niyetine girdim.  :)

Tekrar sağol.

« Son Düzenleme: 16 Mart 2020, 21:36:11 Gönderen: dela »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #8 : 17 Mart 2020, 08:08:06 »
O zaman harika. :2up Bir sonraki daha da güzel olur inş.
Yanlız hocam, bunun ısıl işlemden çıkmış fotoğraflarında hamon görünüyordu sanki. Acaba yeterince parlatılmadığı için mi zaten hamon çıkmadı? :-\

Erhan Özkalgay

• 62
  • Meslek: Dönerci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #9 : 17 Mart 2020, 16:27:40 »
Elinize sağlık, bıçağın sabit durması için kın içine deri parça vs. eklediniz mi acaba?

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #10 : 17 Mart 2020, 17:46:40 »
O zaman harika. :2up Bir sonraki daha da güzel olur inş.
Yanlız hocam, bunun ısıl işlemden çıkmış fotoğraflarında hamon görünüyordu sanki. Acaba yeterince parlatılmadığı için mi zaten hamon çıkmadı? :-\

Sağolasın.
İnşaAllah bakalım. ::)
Şamot ocakta dökülmeye başlamıştı. Ümidim de yoktu açıkcası. Fazla temizlemeden meraktan asitlemiştim. Sefa Hoca deyince ümitlenmiştim. Tufal tabakası yanıltmış sanırım.
6. asit döngüsüne kadar sabrettim. Sonra asite daldırdım gitti.  :)

Elinize sağlık, bıçağın sabit durması için kın içine deri parça vs. eklediniz mi acaba?

Sağolasın.
Deri parçası yapıştırmadım. Yalnız Sefa Hoca'dan aşırdığım bir bilgiyi satayım. Habakinin konik yapısı işi hallediyor.  :)
(Sefa Hoca'nın paylaştığı tandoların birinde konu sorulmuş ve Sefa Hoca cevaplamıştı. Hangisi çıkaramadım.)

« Yanıtla #11 : 17 Mart 2020, 23:11:18 »
Hocam öncelikle eline sağlık, ciddi uğraştın bu işe. İzninle bir kaç noktaya değinmek isterim,
- Namlu üzerindeki eğeden kalan tırtıklar veya dişler tamamen yok olmalıydı, ağız ve sırt hattının kesiştiği yerdeki çizgi ( shinogi) görünür şekilde olsa daha doğru olurdu.
- Kuyruk ve namlu geçişi olması gerektiğinden uzak,  namlunun bitip kuyruğun başladığı noktalardaki kesici tarafındaki (Ha machi) ve sırttaki (Mune machi) kertikleri veya girintilerinden sonra kuyruk lineer olarak koyruk sonuna kadar, hem kesitten, hem sırttan, hem de alttan konik ilerlemeliydi.
- Kissaki biraz daha açısal olarak dar olabilirdi, böylece daha agresif bir görüntü olurdu.
- Alıç apacı görüntü olarak güzel bir ağaçmış, ben de ilk kez görüyorum ama ağaç homojen bir görüntüye sahip değil, hem saya ( kılıf) hem de Tsuka ( sap) iki ayrı parçanın içinin oyulup yapıştırılmasıyla oluşturulduğu için, bu ağaçların birbirini takip ediyor olması, bütüncül bir görüntü ve sadelik açısından çok önemli. Ayrıca, her iki malzeme de epeyce kalın olmuş ama bu hala düzeltilebilir bir durum.
- Habaki şaşırtıcı derecede güzel oldu, ilk Habaki için bu gerçekten büyük bir başarı ama hala kalın  ::)  şu an inceltilebilir ama bu sefer de saya ya girip çıkarken sorun olur, daha doğrusu boşluk olur.
Sadece ne demek istediğimi anlatmak açısından daha önceki bir habakinin fotosunu paylaşıyorum ama lütfen yanlış anlama  :-[

Fotoğrafa dikkat edersen hem sırttan hem de kesitten her yönüyle konik bir yapısı var Habaki nin , zaten temel olarak hem estetik görünmesi ve hem de saya da sağlam tutunması açısından bu zorunlu bir şey.
Habakinin yüzey kalitesi daha iyileştirilebilir. Ayrıca, Habakinin sırt boşluğuna oturan kısmın ( mune machi) daha muntazam oturması güzel görünüyor, bu kısım daha iyi alıştırılabilirdi.
Hocam herşeye karşın bir Tanto başlamak işi çok ileriye taşır, önemli olan başarılı bir sonuç almak değil, başarısız sonuçlar aslında daha çok geliştiriyor. Bun da olmayanlar bir sonraki işte bence çok daha mükemmel olacaktır. Tekrar eline koluna sağlık.
« Son Düzenleme: 17 Mart 2020, 23:13:07 Gönderen: sefaçabuk »

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #12 : 17 Mart 2020, 23:58:03 »
Hocam öncelikle eline sağlık, ciddi uğraştın bu işe. İzninle bir kaç noktaya değinmek isterim,
- Namlu üzerindeki eğeden kalan tırtıklar veya dişler tamamen yok olmalıydı, ağız ve sırt hattının kesiştiği yerdeki çizgi ( shinogi) görünür şekilde olsa daha doğru olurdu.
- Kuyruk ve namlu geçişi olması gerektiğinden uzak,  namlunun bitip kuyruğun başladığı noktalardaki kesici tarafındaki (Ha machi) ve sırttaki (Mune machi) kertikleri veya girintilerinden sonra kuyruk lineer olarak koyruk sonuna kadar, hem kesitten, hem sırttan, hem de alttan konik ilerlemeliydi.
- Kissaki biraz daha açısal olarak dar olabilirdi, böylece daha agresif bir görüntü olurdu.
- Alıç apacı görüntü olarak güzel bir ağaçmış, ben de ilk kez görüyorum ama ağaç homojen bir görüntüye sahip değil, hem saya ( kılıf) hem de Tsuka ( sap) iki ayrı parçanın içinin oyulup yapıştırılmasıyla oluşturulduğu için, bu ağaçların birbirini takip ediyor olması, bütüncül bir görüntü ve sadelik açısından çok önemli. Ayrıca, her iki malzeme de epeyce kalın olmuş ama bu hala düzeltilebilir bir durum.
- Habaki şaşırtıcı derecede güzel oldu, ilk Habaki için bu gerçekten büyük bir başarı ama hala kalın  ::)  şu an inceltilebilir ama bu sefer de saya ya girip çıkarken sorun olur, daha doğrusu boşluk olur.
Sadece ne demek istediğimi anlatmak açısından daha önceki bir habakinin fotosunu paylaşıyorum ama lütfen yanlış anlama  :-[

Fotoğrafa dikkat edersen hem sırttan hem de kesitten her yönüyle konik bir yapısı var Habaki nin , zaten temel olarak hem estetik görünmesi ve hem de saya da sağlam tutunması açısından bu zorunlu bir şey.
Habakinin yüzey kalitesi daha iyileştirilebilir. Ayrıca, Habakinin sırt boşluğuna oturan kısmın ( mune machi) daha muntazam oturması güzel görünüyor, bu kısım daha iyi alıştırılabilirdi.
Hocam herşeye karşın bir Tanto başlamak işi çok ileriye taşır, önemli olan başarılı bir sonuç almak değil, başarısız sonuçlar aslında daha çok geliştiriyor. Bun da olmayanlar bir sonraki işte bence çok daha mükemmel olacaktır. Tekrar eline koluna sağlık.

Sağolun hocam.

Gerek kavramsal, gerekse uygulama eksiklerimi sabırla tek tek izah etmişsiniz. Ben de notumu tek tek aldım.
Bu süreçte yerinde müdahalelerle zaten yardım etmiştiniz.
Devam etme motivasyonumu arttırdınız. (Gerçi paylaştığınız resmi hanım görünce "zirvede bırak" dedi ama.  :D :D )

Tekrar çok çok sağolun.  :)