Bıçak Sanatı - Forum

Tanto denemesi

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Tanto denemesi
« : 17 Kasım 2019, 19:57:02 »
Çelik : Esaş eğe
Tam boy : 24 cm
Namlu boy : 12,5 cm
Kalınlık : 4 mm
Kabza : Ceviz

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
Ynt: Tanto denemesi
« Yanıtla #1 : 17 Kasım 2019, 21:27:09 »
Efsane olmuş. :) Ağabey, bıçağın üzerindeki desenler hamon mu?

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #2 : 17 Kasım 2019, 21:54:41 »
Efsane olmuş. :) Ağabey, bıçağın üzerindeki desenler hamon mu?

Sağolasın.  :)
Hamon değil. Daha önce forumda paylaşılmıştı. Gökhan ve Soytürk Ustaların yağlı asit dağlaması tekniği.
Kalıcılığı zayıf.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 18 Kasım 2019, 08:33:30 »
Eline sağlık hocam. Bir de aynı ağaçtan kın(Saya) yapsaydın harika olurdu.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #4 : 18 Kasım 2019, 10:50:36 »
Sağolasın.
Geleneksel tanto yapmayı bir müddettir istiyorum aslında. Elimde de rulmandan dövülme(dövülürken de hafif eğrildi. Sorisi de hazır yani.  :D  :))lama da var.
Elimde suyu verilmiş bir kaç tane daha tantomsu var. Onları bitirince denemeyi düşünüyorum. Tabi cesaret edebilirsem. :)
« Son Düzenleme: 18 Kasım 2019, 10:53:48 Gönderen: dela »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 18 Kasım 2019, 11:02:58 »
Sağolasın.
Geleneksel tanto yapmayı bir müddettir istiyorum aslında. Elimde de rulmandan dövülme(dövülürken de hafif eğrildi. Sorisi de hazır yani.  :D  :))lama da var.
Elimde suyu verilmiş bir kaç tane daha tantomsu var. Onları bitirince denemeyi düşünüyorum. Tabi cesaret edebilirsem. :)

Aynı durum bende de var. :) Hanım Japon sanatlarına ilgili olunca hem kendisi hem de çevresinden çok talep var. Bakırdan Habaki ve Tsuba dövmek, onları tam oturtmak, Kissaki açısını her iki yüzde nizami verebilmek benim de gözümü korkutuyor ama Saya ve Tsuka gibi ahşap işlerin üstesinden gelirsin hocam. :2up

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #6 : 18 Kasım 2019, 11:19:27 »
........

Aynı durum bende de var. :) Hanım Japon sanatlarına ilgili olunca hem kendisi hem de çevresinden çok talep var. Bakırdan Habaki ve Tsuba dövmek, onları tam oturtmak, Kissaki açısını her iki yüzde nizami verebilmek benim de gözümü korkutuyor ama Saya ve Tsuka gibi ahşap işlerin üstesinden gelirsin hocam. :2up

Cesaretlendirmen için teşekkür ederim.  :)

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #7 : 19 Kasım 2019, 01:58:24 »
Eline sağlık usta.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #8 : 19 Kasım 2019, 14:40:25 »
Eline sağlık usta.

Sağolasın. Senin şu toz metelorjiği merak etmeye başladım. Ne zaman biter?

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
« Yanıtla #9 : 22 Kasım 2019, 09:45:27 »
Eline sağlık usta.

işler ağır ilerliyor. Perdah yapmaktayım şu aralar. Günde 15 20 dk çalışmakla bitiş zamanı hesaplanabilir. Kabza için urlu bir ağaç aramaktayım.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #10 : 23 Kasım 2019, 11:03:26 »
Eline sağlık usta.

işler ağır ilerliyor. Perdah yapmaktayım şu aralar. Günde 15 20 dk çalışmakla bitiş zamanı hesaplanabilir. Kabza için urlu bir ağaç aramaktayım.

Meraktayım.  :)
Ben de kılıf işine yoğunlaşmaya çalışıyorum. Buna bir deneme yaptım.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
« Yanıtla #11 : 23 Kasım 2019, 21:32:15 »
 :2up
Kılıf güzel. Desen çizimini kılıfı bitirdikten sonra yapmasan daha iyi olurmuş. Renklendirmeyi nasıl yaptın? Renk tonu çok  hoşuma gitti.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #12 : 23 Kasım 2019, 22:14:12 »
Kılıf güzel. Desen çizimini kılıfı bitirdikten sonra yapmasan daha iyi olurmuş. Renklendirmeyi nasıl yaptın? Renk tonu çok  hoşuma gitti.

Sağolasın. Desenden kastın siyah çizgilerse boyadan önce yaptım ama kenar boyası baya baskın.
Bu kılıfta kahverengi deriye az birşey kırmızı ayakkabı boyasını iyice yaydım. Kuruyunca Sefa Hocanın Balmumu + Zeytinyağı + Çam terebentin formülünü çam terebentin yerine keten tohumu yağı kullanarak hazırladım. Onu kullandım. Bir miktar koyulaştırdı.
Dediğin gibi bayağı zevkliymiş.
Dikişleri tam beceremiyorum. Bizim Eskişehir BSF grubundan arkadaşlardan birkaç teknik öğrendim. Bakalım....  :)
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2019, 22:17:21 Gönderen: dela »

« Yanıtla #13 : 26 Kasım 2019, 00:01:08 »
Hocam,  bıçağın işçiliği çok iyi olmuş ve zaten Sizin estetik bakışınız farklı, hangi malzemeyi kullansanız düzgün iş çıkarmak gibi bir yanınız var. Benim bu bıçakta eleştireceğim bir kaç şey var; Tanto yorumu yapmışsınız ama keşke sapın kuyruğunu hafifçe yukarı kaldırıp o parmak oyuklarını da yapmasaymışsınız, gözümde canlandırmaya çalışınca çok güzel olurdu gibi. İkinci eleştirim de kılıfa, kılıfa biraz farklı yaklaşmışsınız ama keşke sade bırakıp üzerine o boyaları serpmeseymişsiniz. Bu işi bozmuş bence, bu Japon işlerinde çoğu kez fazladan yapılan bir işlem, işi tabiri caizse Çin malına doğru kaydırıyor. Son olarak yağlı asit bu işe gitmemiş bence, yabancı milleti buna swirling diyor ve boyalarla araba jantı gitar vs boyuyorlar ( Ebru sanatını biraz geç farketmişler  ;)  ) burada da bu işlemi yapmayıp namluyu kararttıktan sonra şöyle eskimiş bir 800 kum zımparayla belli belirsiz yüzeyden geçseydiniz de bıçağın Kissaki Yokote hattını bir görsek ve mutlu olsaydık. Sonuç olarak bunlar kişisel yorum ve mercek altında da olmazsa yazmazdım. Elinize emeğinize sağlık.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #14 : 26 Kasım 2019, 00:47:20 »
Hocam,  bıçağın işçiliği çok iyi olmuş ve zaten Sizin estetik bakışınız farklı, hangi malzemeyi kullansanız düzgün iş çıkarmak gibi bir yanınız var. Benim bu bıçakta eleştireceğim bir kaç şey var; Tanto yorumu yapmışsınız ama keşke sapın kuyruğunu hafifçe yukarı kaldırıp o parmak oyuklarını da yapmasaymışsınız, gözümde canlandırmaya çalışınca çok güzel olurdu gibi. İkinci eleştirim de kılıfa, kılıfa biraz farklı yaklaşmışsınız ama keşke sade bırakıp üzerine o boyaları serpmeseymişsiniz. Bu işi bozmuş bence, bu Japon işlerinde çoğu kez fazladan yapılan bir işlem, işi tabiri caizse Çin malına doğru kaydırıyor. Son olarak yağlı asit bu işe gitmemiş bence, yabancı milleti buna swirling diyor ve boyalarla araba jantı gitar vs boyuyorlar ( Ebru sanatını biraz geç farketmişler  ;)  ) burada da bu işlemi yapmayıp namluyu kararttıktan sonra şöyle eskimiş bir 800 kum zımparayla belli belirsiz yüzeyden geçseydiniz de bıçağın Kissaki Yokote hattını bir görsek ve mutlu olsaydık. Sonuç olarak bunlar kişisel yorum ve mercek altında da olmazsa yazmazdım. Elinize emeğinize sağlık.

Sağolun hocam.
Geleneksel bıçak çeşitleri üzerine çalışma yapsam hep 'öykünme', 'esinlenme' yada küçümseyici (mesela tantomsu) isimlendirmeler tercih ettim. Bu paylaşımı yaparken zaten geleneksel tasarıma yönelik bir çalışma ortaya koymadan 'denemesi' nitelemesiyle başlık açmam başlı başına bir hataydı.  :-[

Aslında bu çalışma ucu normal açılabilecek bir bıçağa kissaki yokote eklenerek tanto havası verilen bir çalışma.

Eleştirilerinizi tek tek not aldım hocam. Bugünkü tanto avcı paylaşımımda kissaki yokote hattı için 2000 kum zımparayla dediğinizi yapmıştım. Bunda desenlere kıyamadım.
Deri işine de yeni başladım. Epey eksiklerim var. Aslında abartılı tasarımları pek de sevmem ama...

Yönlendirilmeye açığım hocam. Tekrar teşekkürler.  :)
« Son Düzenleme: 26 Kasım 2019, 00:53:38 Gönderen: dela »

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
« Yanıtla #15 : 26 Kasım 2019, 23:36:25 »

Sağolasın. Desenden kastın siyah çizgilerse boyadan önce yaptım ama kenar boyası baya baskın.
Bu kılıfta kahverengi deriye az birşey kırmızı ayakkabı boyasını iyice yaydım. Kuruyunca Sefa Hocanın Balmumu + Zeytinyağı + Çam terebentin formülünü çam terebentin yerine keten tohumu yağı kullanarak hazırladım. Onu kullandım. Bir miktar koyulaştırdı.
Dediğin gibi bayağı zevkliymiş.
Dikişleri tam beceremiyorum. Bizim Eskişehir BSF grubundan arkadaşlardan birkaç teknik öğrendim. Bakalım....  :)
Siyah dalgalanmalar sürekli kılıfın kıvrım hattında (Derinin katlanan kısmı bir adı var mı bilmiyorum. ) bittiği için bende iş bittikten sonra oluşan bir fikrin meyvesi izlenimi oluşturdu.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #16 : 26 Kasım 2019, 23:42:59 »
.........
Siyah dalgalanmalar sürekli kılıfın kıvrım hattında (Derinin katlanan kısmı bir adı var mı bilmiyorum. ) bittiği için bende iş bittikten sonra oluşan bir fikrin meyvesi izlenimi oluşturdu.
Anladım.  ;)