Bıçak Sanatı - Forum

Kirli Yağ - Kirli Su

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
Kirli Yağ - Kirli Su
« : 10 Kasım 2019, 20:12:58 »
Merhaba, Forged in Fire'ın bir bölümünde ustalardan biri kılıca su veriyor, eğe ile kontrol ediyor ve istediği sesin çıkmadığını, çeliğin yeterince sertleşmediğini söylüyor. Su verme işlemini bir kaç kez daha yapıp, yağın kirlenmiş olduğunu ve doğru sertleşme için temiz bir yağ kullanması gerektiğini söylüyor. Yeni yağı alarak su verme işlemini tekrar uyguluyor. Eğe ile kontrol sonucu çeliğin gerekli sertliğe ulaştığını söylüyor.

Soru: Kirli yağın, çeliği yeterli sertliğe ulaştıramadığı doğru mu? Eğer bu doğruysa, aynı şeyi kirli su içinde söyleyebilir miyiz? Eğer bu durum her iki sıvı içinde muhtemelse, suyu baz alarak: çeliği gerektiğinden daha az (tahminen 1-2 hrc) sertleştirdiğini düşünürsek, su verme esnasında kırılma riskini biraz daha azalttığını düşünebilir miyiz?

Not: Kirli su dan kastım daha önce içerisinde su verilerek körük karası vs. ile kirletilmiş su.
« Son Düzenleme: 10 Kasım 2019, 20:46:30 Gönderen: Abdullah BAYRAM »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Kirli Yağ - Kirli Su
« Yanıtla #1 : 11 Kasım 2019, 09:41:57 »
Sanırım aynı videodaki aynı olaydan bahsediyoruz:  :)

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=13846.0

Ben de benzer bir soru sormuştum ve kısmen sizin sorunuzun cevapları var.

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
Ynt: Kirli Yağ - Kirli Su
« Yanıtla #2 : 11 Kasım 2019, 10:59:22 »
Ben de konuya ilgi gösterilmediği için acaba akla ziyan bir soru mu sordum? Diye düşünüyordum. :) Teşekkürler @orkunaydin350 ağabey