Bıçak Sanatı - Forum

perdah hakkında

sencen0909

• 18
  • Meslek: memur
  • Yer: bilecik
perdah hakkında
« : 02 Temmuz 2019, 19:41:53 »
herkese selamlar. öğrenmek istediğim bir konu var.
bıçağın ağzını zımpara da kesici ağızdan sırtına doğru dik olarak açıyoruz. talaş kaldırma işlemi bittikten sonra bıçak mengenesinde perdah açarken sap kısmından sivri ucun olduğu kısma doğru uzunlamasına zımpara yapıyoruz. burada sırt kısmından kesici ağza doğru zımpara yapmak mı daha iyi  yoksa sivri uca uzunlamasına zımpara yapmak mı daha iyi. teşekkürler.

bullarika

• 59
  • Meslek: gemi makineleri işletme
  • Yer: İSTANBUL/AVCILAR
Ynt: perdah hakkında
« Yanıtla #1 : 02 Temmuz 2019, 21:02:16 »
Çok bir tecrübem yok hatta ilk perdahımı yaparken mola verdim az önce. Ama farkettiğim su oldu uçtan sapa doğru perdah atarken dikkatli olmak lazim yoksa ricasso ya dalabiliyor. Aksi istikamet ise hic kolay olmuyor.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #2 : 02 Temmuz 2019, 22:08:32 »
bes taslama hattiinin net ve duZgun cikmasi icin yatay ve dikey yonden zimpara yapiyorum. taşlama eşeğini uzunlamasina yapiyorsuam.taslama eseginsine sirta kadar yatay zimpara yapiyorum.ozaman cok duzgun ve net bir taslama cizgisi cikiyor

sencen0909

• 18
« Yanıtla #3 : 02 Temmuz 2019, 22:40:50 »
Eski bir bıçak ustasından duydum sivri uca doğru perdah yapınca iyi kesmez dediler. Bu bilginin doğruluğunu merak ediyorum

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 03 Temmuz 2019, 08:51:54 »
herkese selamlar. öğrenmek istediğim bir konu var.
bıçağın ağzını zımpara da kesici ağızdan sırtına doğru dik olarak açıyoruz. talaş kaldırma işlemi bittikten sonra bıçak mengenesinde perdah açarken sap kısmından sivri ucun olduğu kısma doğru uzunlamasına zımpara yapıyoruz. burada sırt kısmından kesici ağza doğru zımpara yapmak mı daha iyi  yoksa sivri uca uzunlamasına zımpara yapmak mı daha iyi. teşekkürler.

Selam... Bant zımparada ağız açarken dikey çizikler oluşuyor. Birinci ağzı açtıktan sonra aynı dikey çizgilerin devam etmesini istiyorsanız daha ince kumlarla açıyı bozmadan devam edebilirsiniz. En pratik ve mantıklı olanı bu geliyor bana. En fazla 1 saatte işiniz biter. Sizin söylediğinize göre bant zımparada kalın kumla ilk ağzı açıp, gerisini elde perdahla devam ederseniz günler sürer. Şunu diyebilirsiniz; Ama elde zımpara ile 2000, 3000, 4000 kumlara kadar çıkılabiliyor ve ayna parlaklığına ulaşılabiliyor. Evet doğru fakat bu durumda aşağıdaki sorunuz hakkında endişe etmenize gerek yok. Aşağıda nedenini kendi fikrimce açıklamaya çalışacağım.

Eski bir bıçak ustasından duydum sivri uca doğru perdah yapınca iyi kesmez dediler. Bu bilginin doğruluğunu merak ediyorum

Doğruluğu kesin ispatlanabilir değil bence. Mikron seviyede laboratuvar ortamında incelenirse belki bir sonuç elde edilebilir fakat pratikte günlük hayatta bu hissedilebilir birşey değil bence. Size bunu söyleyen eski ustanın ne demek istediğini "tahminimce" açıklamaya çalışayım;

Yukarıdaki fotoğrafta dikey çizgilere sahip bir bıçak ağzı görüyorsunuz. Fakat hemen altında ince bir hat halinde birinci ağıza paralel ikinci bir ağız daha var. Buna kesici ağız diyoruz. Asıl keseceğiniz maddeye ilk temas eden ağız burası ve kesme işlemini yapan ağız burası. Dolayısıyla ilk ağızın çizik yönü pratikte çok büyük bir unsur değil. Hele de ip ve kağıt gibi ince nesneleri kesecekseniz, nesneler ilk ağıza hiç temas etmeyecek bile.

Burada da yatay çiziklere sahip bir ilk ağız görüyorsunuz. Elde perdah atılmış. Bu standarttır, elde perdah yapacaksanız çizgiler hep yatay olur. Çünkü kimse ricasso'yu bozmak istemez. Micro seviyede bir sürtünmenin keskinliğe etkisini dert etmektense, bıçağın önemli bir noktası olan ricasso'yu dert etmek daha doğrudur. Kestiğiniz maddeler ip, kağıt gibi ince nesneler değilse, karpuz gibi daha derin ve kalın kesimler yapacaksanız, ikinci kesici ağızdan sonra kestiğiniz cisim ilk ağıza da sürterek ilerleyecektir. Yani burada bir sürtünme engeli olacak. Size tavsiye veren usta şöyle düşünmüş olabilir. Eğer sürtünecek ağızda dikey çizgiler olursa, kesim yönünde daha az sürtünme engeli olur ve daha kolay ilerler. Ama yatay çizikler olursa kesim yönüne ters ve 90 derecelik engeller ile karşılaşılmış olur. Bu da sürtünme kuvvetini arttırır ve bıçak zor ilerler. Bu fark ancak lab. ortamında ölçülebilir. Günlük kullanımda bunu farketmek neredeyse imkansızdır. Bıçağınız zor ilerlediğinde ilk aklınıza gelen şey keskinliğinin kaybolduğu ve onu tekrar bilemeniz gerektiğidir. Çözüm de genellikle budur.

Yukarıda söylediğim 1000 ve üzeri kumlara çıkmayı düşünüyorsanız, ki elde perdahın aslında amacı budur, o zaman bunu dert etmenize zaten gerek yok. Bu çizgileri tamamen kaybetmiş oluyorsunuz ve sürtünmek için bir engel kalmıyor.
« Son Düzenleme: 03 Temmuz 2019, 08:53:50 Gönderen: orkunaydin350 »

sencen0909

• 18
« Yanıtla #5 : 03 Temmuz 2019, 10:13:26 »
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 03 Temmuz 2019, 11:27:10 »
Bende bir ekleme yapayım. Dikey perdah taşlama eşiğini ya da ricassoyu bozar genel fikri bence pek doğru değil. Elde Perdah yapılırken bıçak sabitse kolay olan yöntem yatay perdah. Ancak forumda bazı ustalar zımparayı sabitleyip bıçağı zımparaya sürterekte perdah yapıyorlar. Bu sistem taşlama eşiğinin düzeltilmesi içinde kullanıldığı gibi ricasso da yapılan hataları da eğim verilerek düzeltilmesini sağlaya biliyor. Yani bence en güzeli ikisini de deneyip görmek içerisinden biri ona göre seçilebilir.

Kesme husunda da Orkun Ustaya katılıyorum. Maalesef ülkemizde forum öncesine kadar fikirler yorumlar çok ön planda idi. İnsanlar azcık düşünerek buldukları şeyin gerçek olduklarını sanıyorlardı. Yer yer hala devam etse de forumun bu mitlere çok etkisi oldu. Bunu söyleyen ustanın da bilimsel bir değerlendirmenin yerine olaya yorum kattığını düşünüyorum. 
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #7 : 03 Temmuz 2019, 19:51:53 »
3m trizac kullanıyorum perdaha çokda gerek kalmıyor
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #8 : 03 Temmuz 2019, 22:06:57 »
Bahsettiğiniz eski usta bunu perdah için değil de
bileme için söylemiş olabilir mi?
Kesici ağız için bahsi geçen durum çapak alma
konusında işi zorlaştırır. Çapağı almak için
ağızdan sırta doğru bileme yapılır özellikle
ince kumlarda. Belki bundan bahsetmiş