Bıçak Sanatı - Forum

ilk çakım, ( haydar ) :)

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
ilk çakım, ( haydar ) :)
« : 19 Haziran 2019, 19:16:12 »
   selamlar değerli ustalarım ve arkadaşlarım,

hep aklımın bir kenarında duran çakı meselesi fazla uzamadan arayı soğutmadan deneyeyim dedim, doğal olarak şablonlardan birini gözüme kestirdim ve başladım, bu sefer çelik farklı, 1067 4mm, yaklaşık 24 cm ve kilit mekanizması tık tık çalışıyor, kilitlenince boşluk yok,  meşhur pivot meselesi beni resmen yaşlandırdı, nasipse bir daha yapacak olursam pivotu geçerli bir malzemeden işlettireceğim, yaklaşık 1,4 cm dişli boru,sanırım diş açılabilir, uzatma somununu tornacıda düzelttirdim, hazır yuvarlak olanı da varmış ama buralarda bulamadım,  şimdilik elimizde olan bu,
   saygı ve selamlar ..

.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
Ynt: ilk çakım, ( haydar ) :)
« Yanıtla #1 : 19 Haziran 2019, 19:53:31 »
Elinize sağlık. Cesaret edip başlamış ve bitirmişsiniz.tebrikler. Fakat mercek altında adlı bu bölümde yayınlamak için sanırım biraz sıradan bir çalışma olmuş. Sizi tenzih ederek, son zamanlarda mercek altında bölümünün asıl açılma gerekçesinden uzaklaşarak, fonksiyonun işlevsiz kaldığını belirtmek isterim. Şu anda bunu söylememin bir çok kişi için önemi de olmayabilir. Selamlar, saygılar.

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #2 : 19 Haziran 2019, 19:57:44 »
Elinize sağlık. Cesaret edip başlamış ve bitirmişsiniz.tebrikler. Fakat mercek altında adlı bu bölümde yayınlamak için sanırım biraz sıradan bir çalışma olmuş. Sizi tenzih ederek, son zamanlarda mercek altında bölümünün asıl açılma gerekçesinden uzaklaşarak, fonksiyonun işlevsiz kaldığını belirtmek isterim. Şu anda bunu söylememin bir çok kişi için önemi de olmayabilir. Selamlar, saygılar.

öncelikle çok teşekkür ederim  sağ olun, konuyu inceleme ve tavsiyelere açık olacağı düşüncesiyle buraya açmıştım, inanın çekimser de kaldım, yöneticilerimiz konuyu silerse katlanır namlu bölümüne yeniden açabilirim. saygı ve selamlar.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #3 : 19 Haziran 2019, 20:55:17 »
Bu bölümün temel olarak amacı; burada sergilenecek işlerin, tüm duygulardan arınarak sergilenmesini sağlamaktır. Şöyle ki; bu bölümde işimizi sergileyeceksek eleştirilere hazırlıklı olacağız. Bölümde her eleştiri veya beğeniyi belli bir temele dayalı olarak yapacağız. İşi beğeniyorsak “neden” beğendiğimizi, eleştirilecek tarafları da “neden” eleştirdiğimizi açık ve anlaşılır bir şekilde yazacağız. Bu iki temel dışında bu başlıkta sergilenecek işlere yönelik değerlendirme yaparken “ çok güzel, harika, müthiş…” türü övgü sözcüklerini, içini doldurmadan kullanmaktan kaçınacağız.
Bölüm bir anlamda, işini buraya koyan kişiye gerçeğin aynasını tutma işlevini üstleniyor. İşi burada sergileyecek arkadaşımız, eleştirilere alınganlık göstermemeli. Eleştiriyi yapan arkadaşlar ise, onur kırıcı, kişiyi veya yaptığı işi aşağılar bir tarzdan özellikle kaçınmalı ve amaç dışına taşmamalıdır.
Doğal olarak "ben buna hazırım, işimi tüm detaylarına kadar eleştiriye açıyorum ve bunları duymaktan alınıp gocunmayacağım" diyen her arkadaşımız ürününü burada sergileyebilir. Yoksa işlerimizi yine diğer uygun başlıklarda zaten sergileyeceğiz.
İnanıyoruz ki bu tür bir bölümün varlığı ve burada yapılacak eleştiriler bizleri hatalarımızla yüzleşerek daha ileriye taşıyacaktır, iyi kullanılırsa bunu bir tür avantaj olarak görüyoruz.

Öncelikle bu bölümün amacı yukarıda açıklanmış.

Arkadaş her türlü yapıcı eleştiriyi göze aldıysa paylaşımını tam yerinde yaptığını düşünüyorum.

Çalışmaya daha önce çakı yapmadığım için hiç bir şey yazamayacağım. Beni aşar.

fatihbyfatih

• 152
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #4 : 19 Haziran 2019, 21:16:51 »
Her bıçak severin konusu paylaşımı bence önemli. Konu yerinde hata varsa çok değerli ustalarım-yöneticiler düzenleyecektir. Konu hakkında daha önce çalışmam olmadığı için yorum yapamayacağım. Devamını bekliyoruz saygılar :)

« Yanıtla #5 : 19 Haziran 2019, 21:46:05 »
Selçuk bir yanlış algılama olmuş sanırım, bu bölümün amacı tam olarak budur aslında. Bölüm başlığı altında iş paylaşmak için işin işin kalitesinin seviyesi belirleyici değildir, kaldı ki zaten ne önemi var. Hatta aslında burada paylaşılan işlere yapılan eleştiriler tam olarak doğru veya kimi zaman da zorlama eleştiriler, ki bence  olması gereken de bu zaten. Yani, konu gayet uygun yerdedir  ;) ki bunun kararını verecek olan işi yapandır, yönetim değil  ;)
Çakı yapmak iyidir, çok şey öğretir hepimize, Size de saç baş yoldurmuştur eminim. Genel olarak düzgün çalışıyorsa, geriye kalan durum estetiktir ki bunu belirleyen de ( bakış açısından ayrı olarak) titiz çalışmadır. Çakıyı çalıştırmak Sizin epeyce enerjinizi alınca, sanıyorum titizlenmeniz gereken yerlere enerji yetişmemiş  ;) Taslak olarak çalışabilen bir çakının, geriye kalan işlerini hiç aceleye getirmeden yapmakta yarar var. Buna da dikkat etseydiniz şu an çok daha başka şeyler yazıyor olabilirdik. Kısaca, bitiriş titiz ve incelikli olmamış, daha iyi olabilirdi.
« Son Düzenleme: 19 Haziran 2019, 21:49:28 Gönderen: sefaçabuk »

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #6 : 19 Haziran 2019, 21:55:27 »
Bu bölümün temel olarak amacı; burada sergilenecek işlerin, tüm duygulardan arınarak sergilenmesini sağlamaktır. Şöyle ki; bu bölümde işimizi sergileyeceksek eleştirilere hazırlıklı olacağız. Bölümde her eleştiri veya beğeniyi belli bir temele dayalı olarak yapacağız. İşi beğeniyorsak “neden” beğendiğimizi, eleştirilecek tarafları da “neden” eleştirdiğimizi açık ve anlaşılır bir şekilde yazacağız. Bu iki temel dışında bu başlıkta sergilenecek işlere yönelik değerlendirme yaparken “ çok güzel, harika, müthiş…” türü övgü sözcüklerini, içini doldurmadan kullanmaktan kaçınacağız.
Bölüm bir anlamda, işini buraya koyan kişiye gerçeğin aynasını tutma işlevini üstleniyor. İşi burada sergileyecek arkadaşımız, eleştirilere alınganlık göstermemeli. Eleştiriyi yapan arkadaşlar ise, onur kırıcı, kişiyi veya yaptığı işi aşağılar bir tarzdan özellikle kaçınmalı ve amaç dışına taşmamalıdır.
Doğal olarak "ben buna hazırım, işimi tüm detaylarına kadar eleştiriye açıyorum ve bunları duymaktan alınıp gocunmayacağım" diyen her arkadaşımız ürününü burada sergileyebilir. Yoksa işlerimizi yine diğer uygun başlıklarda zaten sergileyeceğiz.
İnanıyoruz ki bu tür bir bölümün varlığı ve burada yapılacak eleştiriler bizleri hatalarımızla yüzleşerek daha ileriye taşıyacaktır, iyi kullanılırsa bunu bir tür avantaj olarak görüyoruz.

Öncelikle bu bölümün amacı yukarıda açıklanmış.

Arkadaş her türlü yapıcı eleştiriyi göze aldıysa paylaşımını tam yerinde yaptığını düşünüyorum.

Çalışmaya daha önce çakı yapmadığım için hiç bir şey yazamayacağım. Beni aşar.

teşekkür ederim hocam, ilk çakım ve ilk karbon çeliği denemem olduğu için gelen yorumlar benim için yapıcı olacaktır, feyz alırım, imkanlarım doğrultusunda uygulamaya gayret ederim. saygı ve selamlar sunuyorum hocam. var olun.

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #7 : 19 Haziran 2019, 21:56:50 »
Her bıçak severin konusu paylaşımı bence önemli. Konu yerinde hata varsa çok değerli ustalarım-yöneticiler düzenleyecektir. Konu hakkında daha önce çalışmam olmadığı için yorum yapamayacağım. Devamını bekliyoruz saygılar :)

çok teşekkür ederim hocam, sağ olun var olun, saygılarımı sunarım, selametle. :)

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #8 : 19 Haziran 2019, 22:22:55 »
Selçuk bir yanlış algılama olmuş sanırım, bu bölümün amacı tam olarak budur aslında. Bölüm başlığı altında iş paylaşmak için işin işin kalitesinin seviyesi belirleyici değildir, kaldı ki zaten ne önemi var. Hatta aslında burada paylaşılan işlere yapılan eleştiriler tam olarak doğru veya kimi zaman da zorlama eleştiriler, ki bence  olması gereken de bu zaten. Yani, konu gayet uygun yerdedir  ;) ki bunun kararını verecek olan işi yapandır, yönetim değil  ;)
Çakı yapmak iyidir, çok şey öğretir hepimize, Size de saç baş yoldurmuştur eminim. Genel olarak düzgün çalışıyorsa, geriye kalan durum estetiktir ki bunu belirleyen de ( bakış açısından ayrı olarak) titiz çalışmadır. Çakıyı çalıştırmak Sizin epeyce enerjinizi alınca, sanıyorum titizlenmeniz gereken yerlere enerji yetişmemiş  ;) Taslak olarak çalışabilen bir çakının, geriye kalan işlerini hiç aceleye getirmeden yapmakta yarar var. Buna da dikkat etseydiniz şu an çok daha başka şeyler yazıyor olabilirdik. Kısaca, bitiriş titiz ve incelikli olmamış, daha iyi olabilirdi.

merhabalar Sefa  ustam,
aklımda bıçak yapmaya çalışmak yokken, sadece youtube dan dıy projeleri izlerken,  Soytürk  ustamızın videosunda adınızı ilk kez  duymuştum, tanışmak bu güne nasipmiş ustam, :)
değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim, parmak açma için vida-somun  bulmak için bile bisiklet ve arabayla baya yol yaptım, aldığım setskur vida, havşa başlı alyan vidalar, somunlar ve perçinli somunlar poşette birikti, :) ve karbonlu çelik ile ilk denememdi, parmak açma ve kilit gözümü baya korkuttu, ama şükür ki halloldu, ekipman eksiğim çok fazla ustam,  ayrıca heyecanımı hala yenemedim, açma ve aşındırmadaki heyecanımı bir nebze yendim ama toplarken heyecanımı yenemiyorum :) her şey bu durumdan kaynaklanıyor sanırım, sözlerinizden anladığım şey ise şudur; acele etmeden bıçakla daha fazla zaman geçirmem gerekiyor sanırım :) saygı ve selamlar ustam.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #9 : 20 Haziran 2019, 01:01:01 »
Mustafa abi eline sağlık
Sefa hocanın dediği gibi çalışıyorsa sıkıntı yok.
Stop pimini namluda değil de klasik sapta
yaparsan çok daha sağlam iş olur.
Bu tarz çalışmalarda malzeme yorulması had
safhada olur. Ancak linerlere su verdin sanırım,
bu amorti edecektir.
Kıça doğru pim deliği var ancak doldurmamışsın.
Eğer kötü göründeceğini düşünüp kapatmadıysan
oraya da pim atıver, güzel durur. Tesviye işinden
bahsedilmiş zaten.
İlk çakıya göre çok cesur ve başarılı bir iş
çıkarmışsın, tebrikler.

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #10 : 20 Haziran 2019, 01:17:18 »
çok teşekkürler şeref ustam :)
klasik sap dediğiniz kabzanın üst ön tarafındaki linerlerin arasındaki pim sanırım, aslında sırada o var aklımda ama kapandığında kabza desteğine bıçağın ağzı gelmesin diye de uğraştım, hem açıkken, hem kapalıyken işe yarıyor, pim deliği için pirinç boru bulamadım, aslında eski rf antenlerinden var elimde ama o deliği genişletmek için geç kaldım sanırım :) elimde onu delecek malzemem yok, evet ustam linerlere de su verdim, şuan boş bıraktığım delikte bowie den artan siyah ip var, zor da olsa takabildim, 3mm çelik bulunca kabzayı da paslanmaz linerle yapıp üstüne herhangi bir malzeme kaplamadan komple çelik gövde yapmayı düşünüyorum ustam, işin aslı dremel ile kabzada değişiklik yapmaya başladım, fenol fiber hiç te kolay bir malzeme değilmiş öğrenmiş oldum ustam, tekrar teşekkür ederim, saygı ve selamlar :)

selcuk.eren

• 208
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #11 : 20 Haziran 2019, 01:49:14 »
Evet, bu bölümde bıçak imal eden arkadaşların artık bu alanda olgunluğa erdiği ve kendilerinin doruk noktadaki eserlerini sergiledikleri... Gibi bir algı oluşturduğumu anladım. Dolayısıyla çakı bir yana, bu bölüme uygun şekilde yapıcı yönlendirmenizin algıma yönelik olduğunu kabul ediyorum. Teşekkür ederim. Saygılar.

« Yanıtla #12 : 20 Haziran 2019, 13:44:13 »
Fenolik fiber tozundan mutlaka solunumu korumak lazım, maske şart, tozları kanserojen diye geçen bir malzeme.

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #13 : 20 Haziran 2019, 14:17:20 »
Fenolik fiber tozundan mutlaka solunumu korumak lazım, maske şart, tozları kanserojen diye geçen bir malzeme.

teşekkür ederim ustam, aldığım plaka biraz bekleyecek gibi duruyor, kabzada malzeme kullanmadan çelik gövde çakı var aklımda, hatta şimdi dışarı çıkıp bıçakçılardan 2,5 mm lik çelik araştıracağım,   makinede kaba aşındırma yaparken fanı açıyorum, benzer tozların uzaklaşması için, uyarınızı ayrıca dikkate alacağım, var olun.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #14 : 21 Haziran 2019, 10:53:23 »
Öncelikle kısıtlı imkanlarla böyle bir zor model seçip ortaya çıkartmanız taktiri hak ediyor.
ikinci olarak yanlış anlamazsanız tecrübelerimi paylaşmak adına bir iki noktaya değinmek istiyorum.

1. Çakı tamamen sökülüp takılmayacak sa pivot vidasının yerine de pim kullanabilirdiniz.. veya yanaklara da pim değil vida kullanmalıydınız.
2. Şeref usta bahsini yapmış stop pimi namluda değil kabza da olmalıydı ki, bu hem açıkken daha sağlıklı, kapalıyken de kesici ağzın ara boşluğa temasını engellemesi açısından önemli.
3. Namlunun sırttan çıkan ve tek bir hareketle açmak için kullanılan çıkıntısı olduğuna göre, namlunun rahat işlemesi, yani yanakların namluyu sıkmaması gerekiyor. hal böyle olunca; çakı kapalı pozisyondayken kendiliğinden açılmaması için linerde küçük bir bilye ile stoplanması lazım ki, bu tür çakıların püf noktası da burası..

aslında bu tür çakıların yapımı üzerine yazılacak veya konuşulacak çok şey var ancak şimdilik bu kadarı ile iktifa edeyim. dediğim gibi ilk çakı için oldukça cesaret isteyen bir model. yapım aşamasında edindiğiniz tecrübe bir sonrakinde fark yaratacaktır mutlaka.  kolay gelsin.

"Maksatların anası sabırdır"

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #15 : 21 Haziran 2019, 13:57:52 »
Öncelikle kısıtlı imkanlarla böyle bir zor model seçip ortaya çıkartmanız taktiri hak ediyor.
ikinci olarak yanlış anlamazsanız tecrübelerimi paylaşmak adına bir iki noktaya değinmek istiyorum.

1. Çakı tamamen sökülüp takılmayacak sa pivot vidasının yerine de pim kullanabilirdiniz.. veya yanaklara da pim değil vida kullanmalıydınız.
2. Şeref usta bahsini yapmış stop pimi namluda değil kabza da olmalıydı ki, bu hem açıkken daha sağlıklı, kapalıyken de kesici ağzın ara boşluğa temasını engellemesi açısından önemli.
3. Namlunun sırttan çıkan ve tek bir hareketle açmak için kullanılan çıkıntısı olduğuna göre, namlunun rahat işlemesi, yani yanakların namluyu sıkmaması gerekiyor. hal böyle olunca; çakı kapalı pozisyondayken kendiliğinden açılmaması için linerde küçük bir bilye ile stoplanması lazım ki, bu tür çakıların püf noktası da burası..

aslında bu tür çakıların yapımı üzerine yazılacak veya konuşulacak çok şey var ancak şimdilik bu kadarı ile iktifa edeyim. dediğim gibi ilk çakı için oldukça cesaret isteyen bir model. yapım aşamasında edindiğiniz tecrübe bir sonrakinde fark yaratacaktır mutlaka.  kolay gelsin.

Orhan ustam çok teşekkür ederim,
pim için kullandığım 3 mm pirinç teli de tesadüfen buldum diyebilirim, ama sanıyorum diğer denemem için pivot ve destek pimlerinden buldum, 2,5 mm çelik bulunca çalışmaya başlayacağım, belki bir flipper gibi yapamam ama, kabzası o şekilde her hangi bir malzeme olmadan denemek istiyorum, tabi onun kenar hatlarını düzeltmek için de almam gereken bir kaç parça malzeme var, kilit mekanizması için kabzanın sırtında olan modelleri seviyorum, babamın testere ve bıçak ağzı olan iki namlulu sırttan kilitli,  yurt dışından gelen bir çakısı vardır, benim bildiğim 20 yıldır kendisindedir, sonuç olarak ya tam pim ya da tam pivot kullanmalıyım, bunu aklıma yazdım :) diğeri sanırım tam pivot şeklinde olacak, göbekteki ana vidada raynel pul ve bobinajcıların kullandığı filmden pul kesip kullandım, yeni bir konu daha öğrenmem için  önüme çıktı, bilyeli kilit sistemi ,,, çalışmalara başlayınca bolca sorularım da gelecektir, yardımlarınız için tekrar çok çok teşekkür ederim :) var olun,