Bıçak Sanatı - Forum

Her adım önemli!!

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Her adım önemli!!
« : 07 Mayıs 2019, 00:08:31 »
Ufak tefek çizik, kesikler artık hayatımızın bir parçası oldu. Arasıra ellerimin kesik, çizik, sertleşmiş, çatlakların arası kararmış, boyalı vs halini yadirgayanlar da oluyor, umurumda değil, emeğimin resmi ellerime yansıyor diye düşünüyorum.
Tabi bunlar değil bu başlığı açmamın nedeni.
Geçen Cumartesi atölyede çalışırken, çok sevdiğim, 12 yıl önce öğrencim olan, sonra birlikte de çalıştığım, halini tavrını bilip beğendiğim bir arkadaşımı, kardeşimi kaybettiğimizi öğrendim. Atölyede şalterler çalışırken, benim şalterlerimin kapandığını farkedemedim. Son dövdüğüm bir yay çeliği tantonun sapına deliklerini delmiştim, ısıl işlem öncesi havşalarını yapacak, bazı delikleri hafifletmek için büyütecektim. Çekmeceyi açıp kalınlığı hoşuma giden ama kör uçların arasında olan bir matkap ucu aldım, düşünmedim kör kullanılmaması gerektiğini. Topu topu beş altı delik havşa olacak diye mengeneye de sıkıştırmadim. Bosch sütun matkaplarda tablaya sıkıştırılan bir L profil var, iş parçası sıkıştırılmasa bile dönüş yönüne göre yerleştirince emniyetli delme sağlıyor. Onu, daha önce bir başka iş için ters tarafa kaydırmıştım. O anda ters olduğunu da görmedim. Tantonun ağzı bir milime yakın kalınlıkta idi, ama uç tarafı bayağı keskin sayılabilecek durumdaydı. Fırından önce biraz düzeltirim diye düşünmüştüm. Sol elimle tuttum ve delmeye başladım, matkap yemedi ve parçayı kaptı.

Bu durumda elim , matkapla dönen parça ile ters tarafta kalan L profil arasında sıkıştı. Hemen matkabı kapatmak için tekerdeki sağ elimi bıraktım, bu arada parça yerden biraz yükselince keskin tarafı sol elimin ayasından itibaren, sol işaret parmağımın ilk boğumuna kadar kesti, bu arada makineyi kapattım. Kesiğe bakınca zaten direk hastane kararını verdim. Resim paylaşmıyorum, forum kuralları gereği, ama şöyle tarif edeyim, avuç içinden bakınca elimin üstündeki deriyi görebilecek durumdaydım. İlk hastane biz birşey yapamayız, el cerrahisi olan bir yere gitmelisiniz dedi, gittik, ilk tespit sinirlerde, damarlarda vs bir sıkıntı olmadığı şeklindeydi. Bu teşhise ben de katılıyordum çünkü gidene kadar sürekli hareket yetisini ve his-dolaşım durumunu kontrol etmiştim. Şans eseri yırttım. Bir kaç kere daha şans işimde yüzüme gülmüştü, ama artık hakkımı yeterince kullandım ve dersimi de aldım.
Dört saat sonra on dikiş, tazelenmiş tetanoz aşısı, iki kutu ilaç ile eve geri döndük.
Uzun lafın kısası, kurallar bütününde her adıma dikkat etmeliyiz, işi eğe-zımpara temelinden öteye taşıdıysanız her aletin çok tehlikeli olduğunu unutmamalıyız.
Yarın tekrar kontrole gideceğim. Bugün biraz deneme yaptım atölyede, iyi gibi görünüyor. Bakalım, hayırlısı.

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Ynt: Her adım önemli!!
« Yanıtla #1 : 07 Mayıs 2019, 02:09:26 »
Bülent, çok büyük geçmiş olsun gerçekten çok ucuz atlatmışsın. Namlu biraz daha uzun, biraz daha keskin ve matkap göbek hizasında da olabilirdi. Bunları da en azından teselli olarak kabul et. Tekrar çok geçmiş olsun, tez zamanda sağlığına kavuşman dileğiyle.

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
  • Çok Konuşan.Çok Düşünen.Az Okuyan
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: adana
« Yanıtla #2 : 07 Mayıs 2019, 02:47:00 »
Çok geçmiş olsun böyle haberleri duyup gördükçe sürekli bir tırsma geliyor makinaları kenara atasım  geliyor.
Umarım kısa sürede iyileşirsiniz
Kimse sizden nefret etmiyorsa, birşeyleri yanlış yapıyorsunuzdur.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #3 : 07 Mayıs 2019, 03:14:27 »
Bülent abi çok geçmiş olsun. Allah korusun Sefa abinin dediği gibi daha tehlikeli durumlarda olabilirdi.
Benzer bir durumda tam bir hafta önce benim başıma geldi. Kılıfını tamamladığım bıçağım bana yeterince keskin gelmedi. Bende bir güzel biledim. Sınırlı zamanım olduğu ve bu zamanda olabildiğince  çok iş yapmak istediğim için ortalık dağınıktı. Etrafta tahta vb parçalar vardı. Tek elimle toolamaya başladım. Sol elime sığmaz olunca bıçaklı elimle destek oldum. Tam yerine bırkırken elimde tuttuklarım dağımaya başladı. Refleks olarak dağılan parçaları bir arada tutmak için ellerimi hareket ettirince bıçağın yönü elime döndü. Sol elimin işaret parmağının orta ekleminden parmak ucuma kadar kemiğin az üzerinde ne varsa aldı götürdü. Parça tamamen ayrıdığı için de  dikiş olmadı. Bende hafif trombositopeni (kan pıhtılaşma düzeyi )olduğu için de Bir gün boyunca kanama durmadı. Çok şükür parmağımın çalışmasında sıkıntı ve his kaybı yok. Ama doktor arkadaşımın söylediğine göre uzun bir süre o bölgenin kapanmasını bekleyeceğim.  Ayrıca bu tarz işlerden rahatsızlığım nedeniye uzak durmamı tavsiye etti. Sefa abinin dediği gibi daha farklı bir yaralanma olsaydı aşırı kan kaybı oluşabilirdi. Siz yazmasanız yazmayacaktım ama gerçekten her durumda tedbir almak zorundayız.  Yeniden çok geçmiş olsun, acil şifalar dilerim.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 07 Mayıs 2019, 08:17:53 »
Bülent abi büyük geçmiş olsun. Çok üzüldüm gerçekten içim bir hop etti. Yapabileceğimiz birşey olursa haber ver lütfen.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 07 Mayıs 2019, 08:54:38 »
Çok geçmiş olsun.  :(

Hemen kaza haberinin üstüne güvenlik laflarını sıralamak içimden gelmiyor ama diğer vakitlerdeki tehlikelerin hatrına sanırım yine de yazmalıyım. Ne de olsa irili ufaklı kazalar başımıza koşullardan dolayı daha çok gelebiliyor.

Bunu zaten aslında içten içe hepimiz biliyoruz ama açıkça söylemek de gerek,
makinaların,
* işleri hızlandırmayla kolaylaştırmaya ve büyük iş yapmaya yaradığı gibi
* hatanın ve kazanın da hem daha hızlı, hem daha kolay, hem de daha büyük olmasına yarayacağını
unutmamak gerek.

Refleksler de önemli. Refleksler genelde bizim problemlere karşı ani tepki vermemizi sağlasa da bizim koşullarımız çok daha farklı tepkiler gerektirebiliyor. Beklenmeyen anlarda refleksler yüzünden çok kaza oluyor. Tepkilerimizi çok da ezbere yapmamamız için ayrıca gayret gerekli. Düşen sıcak parçayı tutmamak, alev parlayınca su verdiğimiz bıçağı panikle yağdan dışarı çekmemek, aksine içeri tam sokmak vs. ...

Bıçaklarda ağzı çıplak bırakmamanın çok önemli olduğunun örnekleri maalesef her gün artıyor. Bıçak ağzını ve ucunu güvenli çalışmayı sağlayacak şekilde, bir kaza sırasında çıkmayacak, sıyrılmayacak şekilde örtmek gerek...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #6 : 07 Mayıs 2019, 10:04:01 »
Çok geçmiş olsun, umarım en kısa sürede iyileşirsiniz.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

« Yanıtla #7 : 07 Mayıs 2019, 11:06:18 »
Konu açılmışken bir ekleme daha yapmak isterim, özellikle sütun matkap kullanan arkadaşlar, matkabın lastiğini gevşetebileceğiniz kadar gevşetin. Yani, öyle bir gevşeklik olsun ki sadece delik delebilecek kadar, en küçük bir zorlamada dahi hemen boşa dönebilsin.

Seyyah

• *
  • 26
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 07 Mayıs 2019, 11:30:02 »
Çok geçmiş olsun ustam, kısa zamanda eski sağlınıza kavuşmanızı dilerim

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #9 : 07 Mayıs 2019, 11:39:06 »
Bülent Abi çok geçmiş olsun. Sen öyle anlatınca yaşamış gibi oldum. Allah beterinden korusun abi. İnşallah hareketlerini kısıtlayıcı bir sonuç çıkmaz.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Levent Bulut

• 112
  • Meslek: Akademisyen
« Yanıtla #10 : 07 Mayıs 2019, 11:53:37 »
Geçmiş olsun ustam, Allah acil şifalar versin.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #11 : 07 Mayıs 2019, 13:24:36 »
Bülent ustam geçmiş olsun. Aman dikkat.  yeni arkadaşlar sizlerde dikkat edin bu işte acelecilik telafisiz sonuçlar doğurur.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #12 : 07 Mayıs 2019, 15:17:33 »
Geçmiş olsun abi.Allah beterinden korusun.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

yusuf nalcıoğlu

• 389
  • Meslek: esnaf
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #13 : 07 Mayıs 2019, 20:48:19 »
Çok geçmiş olsun.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #14 : 07 Mayıs 2019, 23:55:58 »
Geçmiş olsun Allah şifanızı versin
Gendarmerie Special Operation...

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #15 : 08 Mayıs 2019, 00:48:30 »

Çok geçmiş olsun Bülent hocam. Allah beterinden korusun. Aynı durumu 2 yıl kadar önce bende yaşadım ve Allah'tan bende de tendonlarda sıkıntı olmadı ama kesik çok derin di, baş parmağımın kemiği meydanda idi  :( 4 hastane sonra Çapa da ancak müdahale edebildiler  ::) Matkap ve spiral gibi aletlerde her zaman ama her zaman korkarak ve tedbirli çalışmakta fayda var. Ben bıçak profillerini delerken sıkıştırmalı pense kullanıyorum artık ve onunla da yetinmeyip profili mutlaka matkap sehpasını montelediğim bir uzun vidaya dayıyorum. Sefa ustamın tavsiyesine de uyarak matkap kayışını iyice gevşettim ona rağmen yine 5 duyu organım açık delik deliyorum. Sanırım ömrümün sonuna kadar bu şekilde olacak :(

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #16 : 08 Mayıs 2019, 08:48:24 »
Tüm ustalarıma, arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Spiralden çok korkardım, artık matkap da korkularım arasına girdi.
Şu anda kalıcı bir durum yok gibi görünüyor. Bakalım, hayırlısı.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #17 : 08 Mayıs 2019, 09:22:22 »
Yeni arkadaşları tekrardan uyaralım bu vesile ile.

Makinalarla çalışırken uzun kollu bol elbiselere , sağa sola uzamış parçası olan giysilere çok dikkat edelim hemen oradan kapabilir makina.

Matkapta çalışırken latex eldiven kullanmayın .matkap ucunu deleceğimiz parçaya ilk değdiği anda vede deliğin son kısmını

delerken baskıyı azaltalım. Acele etmeyin adım adım çalışın.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #18 : 08 Mayıs 2019, 09:45:23 »
Çok büyük geçmiş olsun Bülent bey, benzer bir durumu bende yaşamış fizik tedavi vs ile eski haline gelse de sağ elimi 2 ay kullanamamıştım.

Artık dalgın yada sıkıntılı bir durum içindeysem, ya da o gün işler ters gidiyorsa hemen atölyeden uzaklaşıyorum. :(

"her aletin çok tehlikeli olduğunu unutmamalıyız" sözünüzün altını kalın kalın çizmek gerek. :-\

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #19 : 08 Mayıs 2019, 10:46:32 »
Çözümlerimin fotoğrafını da paylaşayım.

1. Keskin ağızlı bir namlu için matkapta delerken yeterli görmesem de bilenmemiş ağızlar ve uçları mavi maske bandıyla koruyorum.

2. bıçağın dönmesini önlemek için bir tarafı bir çubuğa dayıyorum. Bu, deliğin içinde ucun dönüp parçayı asansör gibi yukarı taşımasına engel olmuyor tabi ama temel tedbirim bu.

3. Hem parça dönmesin hem de yukarı taşınmasın diye aklıma gelen en sağlam çözüm bu. Bu parçanın bozulmamasını garanti etmese de kendi güvenliğim için iyi görünüyor.

Ha bir önemli detay:
Ağzı taşlanmış olan taslağın bu çubuğa sırtının bakması güvenli.
Takılma ve dönme durumunda dönüş yönüne bakan taraf taslağın sırtı olmalı, ağız değil!!!
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2019, 10:51:51 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben