Bıçak Sanatı - Forum

İkili Mutfak Bıçağı

İkili Mutfak Bıçağı
« : 06 Nisan 2019, 21:25:54 »
Karbon çeliğinden ( 80CrV2) ikili bir mutfak bıçağı. Gizli kuyruk bıçaklar, sap kısmında kök ceviz kullandım. Malzeme sıcak dövme ve özellikle üst kısmında bu izler bırakıldı, gayet iyi kesen ve güçlü bıçaklar oldu. Daha önce yaptığım W2 ikiz mutfak bıçaklarına hem tarz hem şekil olarak benzer.

Çelik: 80 CrV2
Tam Boy: 310 - 250 mm
Namlu: 185 - 130 mm
Kalınlık: 4 mm
Sap: Kök ceviz
Meneviş: 210 derecede 2X20 dakika

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: İkili Mutfak Bıçağı
« Yanıtla #1 : 06 Nisan 2019, 21:38:11 »
Elinize sağlık her zamanki gibi çok iyi iş çıkarmışsınız.
Ben de işin kolayına kaçıp ck75 ten birkaç mutfak bıçağı yapmaya niyetliyim ama bazı tereddütlerim var. Asit veya sodyum hidroksit ile karartma yapılırsa paslanma dayanımı ne kadar korunur. Misal domates doğranan bıçak yemek işi bitip bulaşığa geçilinceye kadar(30-40 dk) kırmızı pas oluşturacak mı veya aynı bıçakla beyaz soğan kesilse üstünde karartı oluşturacak mı?

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #2 : 06 Nisan 2019, 21:43:12 »
Elinize sağlık çok güzel olmuş ustam.
Agız açılarını kaç derece yaptınız?

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #3 : 06 Nisan 2019, 23:04:41 »
Hocam elinize sağlık.

poyrazz74

• 224
  • selçuk çakır
  • Meslek: belediye işçisi
  • Yer: izmir-konak
« Yanıtla #4 : 06 Nisan 2019, 23:26:01 »
elinize sağlık Sefa hocam.ısıl işlem sırasında yağ sıcaklığı ne olmalı ?
Akıllılar hep şüphe içindeyken aptallar küstahça kendilerinden emindir.

« Yanıtla #5 : 06 Nisan 2019, 23:54:44 »
Elinize sağlık her zamanki gibi çok iyi iş çıkarmışsınız.
Ben de işin kolayına kaçıp ck75 ten birkaç mutfak bıçağı yapmaya niyetliyim ama bazı tereddütlerim var. Asit veya sodyum hidroksit ile karartma yapılırsa paslanma dayanımı ne kadar korunur. Misal domates doğranan bıçak yemek işi bitip bulaşığa geçilinceye kadar(30-40 dk) kırmızı pas oluşturacak mı veya aynı bıçakla beyaz soğan kesilse üstünde karartı oluşturacak mı?
Teşekkürler Yusuf, karartma yapılsa da paslanmaya öyle ahım şahım direnci yok, özellikle mutfak bıçaklarında. Karartmaktansa kullanıp kendisinin kararmasını beklemek sanki daha iyi gibi. Domates, soğan, elma, limon... bunların hepsi asidik ve karartma yapar. Paslansa ne olur, yıkayıp kurulayınca birşey kalmaz üzerinde. Pasa karşı bir duyarlılık varsa zaten karbon çeliklerinden uzak durmak lazım, mutsuz eder.
Elinize sağlık çok güzel olmuş ustam.
Agız açılarını kaç derece yaptınız?
Çok teşekkürler. Valla göz kararı oldu biraz, şu an ezbere söyleme şansım yok  ::)
Hocam elinize sağlık.
Çok teşekkürler.
elinize sağlık Sefa hocam.ısıl işlem sırasında yağ sıcaklığı ne olmalı ?
Teşekkürler. 50 derecelerde olsa iyi olur ama olmazsada olur ( sorduğun başlığa yanıt yazdım  ;) )

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #6 : 06 Nisan 2019, 23:56:09 »
harika olmuşlar hocam elinize saglık  :2up , 80crv nin ne kadar iyi keskinlik aldıgını biliyorum paslanmaya kaşı direnç göstermesede bilinçli bir kullanıcı için sorun olmayacaktır ,biraz rustik ve karartılı yanaklar ile cevizin uyumu şahane  :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #7 : 07 Nisan 2019, 00:48:02 »

Ustam ellerine emeklerine sağlık, her zaman ki gibi muhteşem ve kusursuz olmuş. Yalnız ben bir başka kullanıcıya karbondan mutfak bıçağı yapacak cesarete sahip değilim ustam, tekrar şapka çıkarıyorum önünde  :2up

fatihbyfatih

• 152
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #8 : 07 Nisan 2019, 02:34:07 »
Elinize sağlık ustam :)

« Yanıtla #9 : 07 Nisan 2019, 11:21:32 »
harika olmuşlar hocam elinize saglık  :2up , 80crv nin ne kadar iyi keskinlik aldıgını biliyorum paslanmaya kaşı direnç göstermesede bilinçli bir kullanıcı için sorun olmayacaktır ,biraz rustik ve karartılı yanaklar ile cevizin uyumu şahane  :2up
Çok teşekkürler.

Ustam ellerine emeklerine sağlık, her zaman ki gibi muhteşem ve kusursuz olmuş. Yalnız ben bir başka kullanıcıya karbondan mutfak bıçağı yapacak cesarete sahip değilim ustam, tekrar şapka çıkarıyorum önünde  :2up
Estağfurullah, valla kullanacak kişi özellikle tercih edince yapacak bir şey kalmıyor. sağolasın.
Elinize sağlık ustam :)
Sağolasın, teşekkürler.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #10 : 07 Nisan 2019, 12:38:44 »
Hocam merak ettim. Bu bıçaklar "deri parmaklık" paylaşımında arka planda gözüken profillermi? Son hallerini merak etmiştim.

« Yanıtla #11 : 07 Nisan 2019, 15:15:34 »
Hocam merak ettim. Bu bıçaklar "deri parmaklık" paylaşımında arka planda gözüken profillermi? Son hallerini merak etmiştim.
Şimdi dönüp fotoğrafa baktım, aynen onlar, valla çok dikkatlisiniz  :2up

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #12 : 08 Nisan 2019, 08:56:03 »

Estağfurullah, valla kullanacak kişi özellikle tercih edince yapacak bir şey kalmıyor. sağolasın.

Elinize sağlık hocam. Namlu, balçak, pim harika uyumlu. Bir de hayranı olduğum cevizle birleşince ağız sulandıracak derecede güzel olmuşlar.
Soytürk ustama ben de aynen katılıyorum. Ecnebilerde görüyorum, adamlar hiç aldırış etmeden karbon çelikten mutfak/şef bıçakları yapıyorlar. Kamp/doğa için zaten karbon kullanıyorlar. Hal böyle olunca aklıma şu geliyor; Acaba bu dünyanın tüm nimetlerini kullanabilen ve ganimetlerini sömürebilen Amerikalılar bu karbon bıçakları kullan-at şeklinde mi kullanıyor? Yani bu adamların koruyup kollayacaklarını hiç zannetmiyorum ama? Hiçbirşeye değer vermiyorlar neredeyse. Ulaşması kolay da olunca acaba sadece paslanana kadar mı kullanıyorlar ve paslanınca atıyorlar? Yoksa ben de Soytürk ustamla aynı endişeye sahibim. Kendi evim ve eşim için karbondan mutfak bıçağı yapmaya cesaret edemem.

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #13 : 08 Nisan 2019, 09:45:49 »
Ellerinize sağlık hocam. Karbon bıçaklar, bakımı yapıldığı sürece sorun olmuyor. Hele ki kullanıcının pas takıntısı yoksa tadından da yenmiyor.
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #14 : 08 Nisan 2019, 13:20:08 »
Şimdi dönüp fotoğrafa baktım, aynen onlar, valla çok dikkatlisiniz  :2up

"Algıda seçicilik" hocam.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #15 : 10 Nisan 2019, 01:19:15 »
Ustam eline sağlık
Senin bu rustik işlerini çok beğeniyorum.
İmzan karartıya yakışıyor.

Rustik yüzeyin fazla düzgün çıkması
sıkça yaşadığım bi sıkıntı.
Ben buraları daha hatalı bırakmak
istiyorum. Bazen tufaller yardım ediyor.
Ama her zaman aynı yüzeyi alamıyorum.
Buralara ne yapabiliriz. Mesela sıcakken
üzerine kömür tozu ya da tufal parçacıkları
sepip dövsek zarar vermiş olurmuyuz?

« Yanıtla #16 : 11 Nisan 2019, 00:51:52 »

Elinize sağlık hocam. Namlu, balçak, pim harika uyumlu. Bir de hayranı olduğum cevizle birleşince ağız sulandıracak derecede güzel olmuşlar.
Soytürk ustama ben de aynen katılıyorum. Ecnebilerde görüyorum, adamlar hiç aldırış etmeden karbon çelikten mutfak/şef bıçakları yapıyorlar. Kamp/doğa için zaten karbon kullanıyorlar. Hal böyle olunca aklıma şu geliyor; Acaba bu dünyanın tüm nimetlerini kullanabilen ve ganimetlerini sömürebilen Amerikalılar bu karbon bıçakları kullan-at şeklinde mi kullanıyor? Yani bu adamların koruyup kollayacaklarını hiç zannetmiyorum ama? Hiçbirşeye değer vermiyorlar neredeyse. Ulaşması kolay da olunca acaba sadece paslanana kadar mı kullanıyorlar ve paslanınca atıyorlar? Yoksa ben de Soytürk ustamla aynı endişeye sahibim. Kendi evim ve eşim için karbondan mutfak bıçağı yapmaya cesaret edemem.
Öncelikle teşekkürler, paslanma sorunu kişiden kişiye değişiyor haklısın. Ben buna takılmayanlardanım, kişisel olarak kullandığım bıçak karbon çeliği, şimdiye kadar bir sorunum da olmadı. Mutfak bıçaklarında karbon çeliği kullanan epeyce insan var, buna en yoğun örnek sanıyorum Japonlar. Ben öyle kullanıp attıklarını hiç düşünmüyorum, oldukça yüksek paralar ödüyorlar çünkü, onlar için bile pahalı. Kişilerin kullanacağı değil de "kişinin" kullanacağı bıçaklarda tercih edilebilir, yoksa ev halkının kullanacağı türden bıçaklarda sorun yaşanabilir, katılıyorum.

Ustam eline sağlık
Senin bu rustik işlerini çok beğeniyorum.
İmzan karartıya yakışıyor.

Rustik yüzeyin fazla düzgün çıkması
sıkça yaşadığım bi sıkıntı.
Ben buraları daha hatalı bırakmak
istiyorum. Bazen tufaller yardım ediyor.
Ama her zaman aynı yüzeyi alamıyorum.
Buralara ne yapabiliriz. Mesela sıcakken
üzerine kömür tozu ya da tufal parçacıkları
sepip dövsek zarar vermiş olurmuyuz?
Şeref sağolasın, işin yüzeyini bozmak kolay iş  ;) derişik ve tahrip edilmiş bir yüzey için kömür tozu değil ama, çekiçle kırılmış kömür parçalarını örsün üzerine serpersen bu yüzeyi kolaylıkla elde edebilirsin, tabi kömür taş kömürü ise. Eğer taş kömürü yoksa aynı işi dişli kumda görür. Bunlara hiç girmeyeyim dersen, çekicin altına da gelişigüzel izler yapabilirsin.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #17 : 11 Nisan 2019, 21:40:16 »
Yaklaşık 3-4 aydır eğeden dövdüğüm bir bıçağı mutfak işlerinde kullanıyorum. Keskinliği vs. çok memnunum. Daima kullandıktan sonra kuruluyorum. Arada aksattığım da oluyor, ama dert etmiyorum. Kullanmadan önce yaptığım kontrolde pas görürsem deri masat ile iki üç tür geçince hiçbir sorun kalmıyor. Tavsiye ediyorum ;D
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #18 : 11 Nisan 2019, 21:41:23 »
Unutmadan, benden başka kimse kullanmıyor bu bıçağı çok keskin diye.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
« Yanıtla #19 : 09 Mayıs 2019, 14:26:25 »
Nedense bıçakları görünce aklıma direkt kıymalı pide geldi.
Elinize sağlık. Evladiyeik duruyor.
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN