Geçenlerde Sefa Hoca'nın "kompozit laminantın epoksi ile yapışmasından şüpheliyim" demesi üzerine ufak bir test yaptım. Kompozit laminant suya dayanıklı bir malzeme olduğu için suyla/nemle içli dışlı olacak bıçaklarda önerilen bir malzeme ama her iki yüzeyinde de kaplama var. Aynen suntalamda olduğu gibi. Fakat bu kaplama epoksi ile kesinlikle tutunmuyor. Kaplamayı zımpara ile kaldırmak lazım. Kaplamayı kaldırmak yeterli mi peki?
Ufak bir parça laminantın bir yüzünden bant zımparada kaplamayı kaldırdım. Laminantın ve ahşabın iç yüzüne matkapla oyuklar açtım (yapışma yüzey alanı artsın diye). Kullandığım epoksi geç donan 3:1 karışım epoksi. İlk karışım anında viskozitesi düşük olduğu için ahşap gibi malzemelerin içine doğru işleyerek daha iyi bi yapışma sağladığını düşünüyorum. Hızlı donan epoksim olmasına rağmen o yüzden testte bunu tercih etmedim.

Test için bir parça ceviz kullandım. Aklımdaki düşünce şuydu; her iki parçayı da lifsiz bir yüzeyle denersem laminant tutunuyor mu bırakıyor mu anlayamayacaktım. Ama laminant iyi yapışıyorsa muhakkak ahşaptan lifler kopararak ayrılacaktı. 24 saat kurumaya bıraktım.

Testin sonucuna gelirsek. Ahşabı mengenee sıktım ve elimle zorladım. Laminant ufak bir parçası ahşabın üzerinde kalacak şekilde kırıldı. Kırılan parçaya yandan çekiçle vurunca ahşaptan tamamen ayrıldı. Ahşabın sadece uç kısmından küçük bir parça lif koparabildi. Daha evvel bir bıçak kabzesini ayırmaya çalışmış en sonunda yılıp kenara kaldırmıştım. Onunla kıyaslayınca buna "yapışmış" diyemem.

Sonuç olarak kompozit laminant epoksi ile zayıf bir yapışma yapıyor. Elinizle kolaylıkla ayıramayabilirsiniz ama uzun vadede yolda bırakabilir. Sefa Hoca'nın dediği gibi pimleri şişirmek tutunmayı garantilemek için şart gibi görünüyor.
Kesinlikle yapışmıyor, hatta kendisinin de yapışıp yapışmadığına çok güvenemediğim için, yüzeyi oldukça pürüzlü hale getirdim, ama yine de garanti olsun diyerek; pim başlarını şişirdim.