Bıçak Sanatı - Forum

Kompozit laminant - Epoksi yapışma testi

mehmet_

• 1011
Kompozit laminant - Epoksi yapışma testi
« : 17 Mart 2019, 23:01:06 »
Geçenlerde Sefa Hoca'nın "kompozit laminantın epoksi ile yapışmasından şüpheliyim" demesi üzerine ufak bir test yaptım. Kompozit laminant suya dayanıklı bir malzeme olduğu için suyla/nemle içli dışlı olacak bıçaklarda önerilen bir malzeme ama her iki yüzeyinde de kaplama var. Aynen suntalamda olduğu gibi. Fakat bu kaplama epoksi ile kesinlikle tutunmuyor. Kaplamayı zımpara ile kaldırmak lazım. Kaplamayı kaldırmak yeterli mi peki?

Ufak bir parça laminantın bir yüzünden bant zımparada kaplamayı kaldırdım. Laminantın ve ahşabın iç yüzüne matkapla oyuklar açtım (yapışma yüzey alanı artsın diye). Kullandığım epoksi geç donan 3:1 karışım epoksi. İlk karışım anında viskozitesi düşük olduğu için ahşap gibi malzemelerin içine doğru işleyerek daha iyi bi yapışma sağladığını düşünüyorum. Hızlı donan epoksim olmasına rağmen o yüzden testte bunu tercih etmedim.

Test için bir parça ceviz kullandım. Aklımdaki düşünce şuydu; her iki parçayı da lifsiz bir yüzeyle denersem laminant tutunuyor mu bırakıyor mu anlayamayacaktım. Ama laminant iyi yapışıyorsa muhakkak ahşaptan lifler kopararak ayrılacaktı. 24 saat kurumaya bıraktım.

Testin sonucuna gelirsek. Ahşabı mengenee sıktım ve elimle zorladım. Laminant ufak bir parçası ahşabın üzerinde kalacak şekilde kırıldı. Kırılan parçaya yandan çekiçle vurunca ahşaptan tamamen ayrıldı. Ahşabın sadece uç kısmından küçük bir parça lif koparabildi. Daha evvel bir bıçak kabzesini ayırmaya çalışmış en sonunda yılıp kenara kaldırmıştım. Onunla kıyaslayınca buna "yapışmış" diyemem.

Sonuç olarak kompozit laminant epoksi ile zayıf bir yapışma yapıyor. Elinizle kolaylıkla ayıramayabilirsiniz ama uzun vadede yolda bırakabilir. Sefa Hoca'nın dediği gibi pimleri şişirmek tutunmayı garantilemek için şart gibi görünüyor.

Kesinlikle yapışmıyor, hatta kendisinin de yapışıp yapışmadığına çok güvenemediğim için, yüzeyi oldukça pürüzlü hale getirdim, ama yine de garanti olsun diyerek; pim başlarını şişirdim.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Kompozit laminant - Epoksi yapışma testi
« Yanıtla #1 : 18 Mart 2019, 02:21:16 »
Eline sağlık abi. Test içinde teşekkürler.İlerde bol bol kulanacağım bir malzeme her yönünü öğrenmek gerek. :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #2 : 18 Mart 2019, 02:21:42 »
Kesinlikle Mehmet ustam, kompozit laminenin epoksi bağı ahsaptaki kadar yüksek olmadığı kanaatindeyim bende. Vakti zamanında Osman Kurt kardeşimin Bana gönderdiği 6mm kalınlığındaki 2 parçayı birleştirerek denemistim bende. Her iki kapağı yapıştırmadan önce 40 kum zımpara ile yuzeyindeki beyazlığı kaldırmadan bir miktar zımparaladım. Kabza montajlama esnasında kabzalardan biri attı. Tabi sonra tekrar hemen oracıkta yapıştırıp devam ettim. Ama haklısınız epoksi bağı ahsaptaki kadar yüksek değil bencede lakin çok güzel oldu kerata :)

Beni bu guzel havalar mahvetti

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #3 : 18 Mart 2019, 02:22:32 »
Eline sağlık abi. Test içinde teşekkürler.İlerde bol bol kulanacağım bir malzeme her yönünü öğrenmek gerek. :D

Osman kardeşim tam bende senden bahsediyordum 😀
Beni bu guzel havalar mahvetti

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 18 Mart 2019, 02:42:16 »
Osman kardeşim tam bende senden bahsediyordum 😀
Güle güle kullan abi bıçaklarınıda bizle paylaşmayı ihmal etme. :2up :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #5 : 18 Mart 2019, 18:43:24 »
Test çok iyi oldu Mehmet, eline koluna sağlık  :2up Bu tür yapışması zayıf malzemelerde bir yöntem kullanıyorum paylaşayım; yapışması zor malzemeye çapraz kör delikler deliyorum ama düzensiz çaprazlar, her biri ayrı yöne. Çelik yüzeyinde de delikler olduğu için epoksi bir blok olarak davranıyor, dolayısıyla çaprazın birinden kurtulmaya çalışsa diğeri buna izin vermiyor. Bilmiyorum tam anlatabildim mi  ::) ::) ::)

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #6 : 18 Mart 2019, 19:08:42 »
Sefa hocam, tüyo için teşekkür ederim. Gerçekten farklı bir yöntemmiş, yüzey çizip oyuklarla uğraşmayın diyorsunuz yani. Himmetiniz bol olaun hocam.

Saygılrımla,
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

« Yanıtla #7 : 18 Mart 2019, 19:17:32 »
Sağol Temur,  yöntem kesinlikle işe yarıyor, riskli malzemelerde çizik filan yetmiyor maalesef.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #8 : 18 Mart 2019, 20:10:24 »
Test çok iyi oldu Mehmet, eline koluna sağlık  :2up Bu tür yapışması zayıf malzemelerde bir yöntem kullanıyorum paylaşayım; yapışması zor malzemeye çapraz kör delikler deliyorum ama düzensiz çaprazlar, her biri ayrı yöne. Çelik yüzeyinde de delikler olduğu için epoksi bir blok olarak davranıyor, dolayısıyla çaprazın birinden kurtulmaya çalışsa diğeri buna izin vermiyor. Bilmiyorum tam anlatabildim mi  ::) ::) ::)

Sefa  ustam geçen gün bir kabza yapışrırması yaptım. Aynen dediğiniz yöntemle birleştirme yaptım. Kabzayı hafifletmek için açtığım deliklerden karşılıklı olarak el motorunun freze ucu ile çaprazlama ve içe genişleyen delikler açtım. Kabzayı yapıştırmadan önce o delikleri doldurdum ve ardından yapıştırma yaptım. Metaldeki delikleri de epoksi ile doldurdum tabi. Kabzanın yapımı esnasında bu yaptığım işleri fotoğraflayıp forumda paylaşsam yöntemimi diye düşündüm. Ancak zaten bilinen bir yöntemdir diye vazgeçtim. Şimdi siz anlatınca keşke dedim.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #9 : 18 Mart 2019, 21:06:22 »

Rica ederim hocam asıl ben teşekkür ederim. Dediğin yöntemi ahşaptan kullanıyorum. Ama bu laminantlardan yaptığım (henüz bitmedi) bir bıçak kabzesinde uygulayamadım. Zira 6 mm. Karşı tarafa çok yaklaşmaktan çekindim. Pimleri henüz kesmemiştim Allah'tan. Uç kısımlarını şişireceğim artık.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #10 : 18 Mart 2019, 21:10:10 »
Test, bilgi ve paylaşım için teşekkürler Mehmet usta.. Benimde merak ettiğim ama deneyemediğim bir testi.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #11 : 18 Mart 2019, 21:25:33 »
Forumdaki bilgi dağarcığına ufacık da olsa bir katkım oluyorsa ne mutlu bana.

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #12 : 18 Mart 2019, 22:43:28 »
Bu hobiye ilk başladığımda sulu çelikle çalıştığımdan delik delememiştim. Bende ahşaba 2-3 numara matkap ucuyla delikler açıp bir numara büyük dar dişli civatayla iz açmıştım. İran yapıtırıcı gayet güzel tutmuştu. Bunda işe yarar mı? Bilmiyorum.  ::)

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #13 : 19 Mart 2019, 08:33:11 »
Bu hobiye ilk başladığımda sulu çelikle çalıştığımdan delik delememiştim. Bende ahşaba 2-3 numara matkap ucuyla delikler açıp bir numara büyük dar dişli civatayla iz açmıştım. İran yapıtırıcı gayet güzel tutmuştu. Bunda işe yarar mı? Bilmiyorum.  ::)
Mehmet abi ben de suyu verilmiş çelikte delik sıkıntısı çektim. Su vermeden önce açtığım deliğin su verildikten orantısız bir aralıkta olduğunu gördüm. Namluyu iki metal plaka arasına alarak büyük boy (12 kg) mengenede sıkıştırdım. Ardından kaynak makinesiniz gerilimini biraz yükselttim ve deliği kaynak makinesi ile eriterek genişlettim. Sadece rikasso civarında meneviş rengi oluştu. Ancak namlu kısmında kesinlikle bir sıkıntı yaşamadım. İstediğim bölgeye kadar genişledikten sonra kalan kısmı ufak puntolarla doldurdum. Ardından eğe ile seviyeyi düzledim ve istediğim deliği açtım. Tabi bire bir pim ile uyumlu bir delik olmadı ancak epoksiyi bolca dolgu malzemesi olarak kullandım ve pim çevresinde kalan boşluğu aldım.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #14 : 19 Mart 2019, 11:18:38 »

Mehmet abi ben de suyu verilmiş çelikte delik sıkıntısı çektim. Su vermeden önce açtığım deliğin su verildikten orantısız bir aralıkta olduğunu gördüm. Namluyu iki metal plaka arasına alarak büyük boy (12 kg) mengenede sıkıştırdım. Ardından kaynak makinesiniz gerilimini biraz yükselttim ve deliği kaynak makinesi ile eriterek genişlettim. Sadece rikasso civarında meneviş rengi oluştu. Ancak namlu kısmında kesinlikle bir sıkıntı yaşamadım. İstediğim bölgeye kadar genişledikten sonra kalan kısmı ufak puntolarla doldurdum. Ardından eğe ile seviyeyi düzledim ve istediğim deliği açtım. Tabi bire bir pim ile uyumlu bir delik olmadı ancak epoksiyi bolca dolgu malzemesi olarak kullandım ve pim çevresinde kalan boşluğu aldım.
Artık çeliklerin suyunu aldığım için sorun yaşamıyorum. Hatta tornacının birine kızıp matkap ucu bilemeyi bile öğrendim.  :)
Yalnız bahsettiğin yöntem bana ilaç gibi gelecekmiş. ::)

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #15 : 03 Nisan 2019, 11:53:02 »
kullandığınız epoksi  döküm tipi şeffaf ise yapışma dayanımı çok azdır.
siz tavsiyem amber renkli ve geç donan epoksileri kullanmanız.
örnek:
west system 105 205 veya 206
devcon 2 ton
g-flex fibi

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #16 : 02 Ekim 2019, 22:37:19 »
Komposit laminat yüksek basınçta reçine ile işleme sokulan kağıt olduğu için, her türlü gözenek zaten dolmuş oluyor üretiminde. O nedenle epoksinin nüfuz edip bağ kurması zor.
Devcon 2 ton epoksi kullanıyorum ve tavsiye ederim. İmkan varsa yurtdışından gelen biri yarı fiyatına getirebilir :)
Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com