Bıçak Sanatı - Forum

#1 Cheef Knife

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
#1 Cheef Knife
« : 30 Ekim 2018, 11:03:58 »
Merhabalar;

Utanarak sizlerle ilk yaptığım şef bıçaklarımı paylaşıyorum. 31/03/2017 tarihinde Evren bey AS Çelik'ten temin ettiğim N690 lama, nihayet 29 Ekim 2018 günü bıçak olarak sahiplerine teslim edildi. :) Yapımında bir çok kişinin fikri ve emeği geçti. Hepsine buradan teşekkürlerimi iletiyorum. En başta Ata Knife - Ertan abi, hem fikir hem ekipman hem atölyesini benimle paylaştı. Kendisini epeyce bıktırdım ve mutfak/şef bıçağı yapmaktan korkar oldu.  :))

Lakabı "bitmeyen bıçaklar" olan bu üçlüyü sizlerle paylaşmaya utanmamın nedeni; Hemen her gün foruma gelip yeni başlıkları kontrol ederim. İlgimi çekenlere yorum yazarım. Merak ettiklerimi sorarım. Hatta bazen gaza gelip fikir verdiğim bile olmuştur. Haddimi aşmamışımdır umarım. Arada aklıma şu soru gelir hep; Acaba benim hakkımda "kim bu herif" diye düşünen oluyor mudur? "Hiç yaptığı bir işi görmedik" ,  "Başlıklara yorum yazıyor ama acaba yapabildiği birşey var mı?"... diye düşünen olabilir diye çalışmalarımı paylaşmak istedim. Eksikleri, kusurları, hataları var biliyorum. O sebeple bu ilk bıçaklarım övünülecek, sergilenecek kadar güzel değiller, farkındayım. Sadece buradan öğrendiklerimle ben de bunları yapabildim diye sizlerle paylaşmak istedim. Uzun lafın kısası buradan çok şey öğrendim. Bana katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum.

Modeli Emrah ustanın yaptığı "Şefim" isimli bıçaktan kopyalamaya çalıştım. Orjinali aslında budur: https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=11609.0
Sap ağacı, pimler ve çeliği de birebir aynı kullanmaya çalıştım.

Çelik : N690 (Evren Atak - AS Çelik tedarik)
Pimler : Hakan Aksoy
Sap : Zeytin (Bursa/Mudanya ilçesinde zeytinliği olan bir arkadaşımdan kütük olarak aldığım ağaçları kendim kesip kurutup sap malzemesi olarak hazırladım.)
Isıl İşlem : Böhler (Sıfıraltı işlem yapıldı ve sonucu 59Hrc olarak geldi.)

Video: https://i.imgur.com/5mUBKKI.mp4

erydn

• 162
  • Eray-1983
  • Meslek: Memur
  • Yer: Konya(DENİZLİ)
Ynt: #1 Cheef Knife
« Yanıtla #1 : 30 Ekim 2018, 15:37:51 »
Ben herhangi bir görüntüye ulaşamadım...

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
« Yanıtla #2 : 30 Ekim 2018, 15:56:09 »
aynen sıkıntı var sanırım
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #3 : 30 Ekim 2018, 16:57:41 »
Sanırım yüklediğim siteyle alakalı. Şimdi farklı bir siteye yüklüyorum.

Video : https://flic.kr/p/2bq2VTW

Tüm albümün linki şu: https://www.flickr.com/photos/70892717@N02/albums/72157692132266592

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #4 : 30 Ekim 2018, 18:23:12 »
Hocam çok güzel görünüyorlar. Ellerinize sağlık. Benim çok hoşuma gitti.  :2up

sarıtekin

• 14
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: Osmaniye
« Yanıtla #5 : 30 Ekim 2018, 19:03:22 »
Üçü de birbirinden güzel. Ellerinize sağlık.

emruhu

• 271
  • Meslek: Matematikçi
  • Yer: BARTIN
« Yanıtla #6 : 30 Ekim 2018, 19:31:06 »
Elinize sağlık. Çok güzel olmuşlar. Ayrica kabzadaki urları da begendim. Mozaik kimler de güzel. Insallah devami gelir.

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #7 : 30 Ekim 2018, 20:48:16 »
Orkun ustam, elinize sağlık. Siz durumunuzu yazınca bende şöyle bir baktım. 1,5 yıldır takip ediyorum siteyi. İçime sinerek bitirdiğim bir adet bıçağım var. Beğenmeyip attığım ise  8 tane profil oldu. Bunları sap takmadan çöpe gönderdim. Yapacağım bıçaklarda ustalarımdan gördüğüm güzel hatları yakalamaya çalışıyorum. Dolayısıyla vakit alıyor. Yalnız bende bir aydınlanma oldu. Şuanda daha istikrarlı gidiyorum. Sapa hazırladığım 3 profil var, hepsine aynı anda sap takacağım. Dolayısıyla profesyonel olarak bir getiri beklenmiyorsa zaman sıkıntı değil. Bu arada söz verdiğim, ama süre vermediğim 20 kişi oldu sanırım bıçak yapmak için. Çalışmaya ve üretmeye ama güzel üretmeye devam. Başarılar diliyorum. Güzel bıçaklar olmuşlar.
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #8 : 30 Ekim 2018, 20:57:10 »
Ustam hiç de anlattıgın gibi küçümsenecek işler değil. Bence harika olmuşlar. Aralarında ki küçük form farklılıkları ayrı birer karekter katmış gibi. Hem çok şık hem de çok işlevsel görünüyorlar. Ellerine sağlık  :2up
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #9 : 30 Ekim 2018, 21:00:50 »
Eline sağlık Orkun kardeşim bence çok güzel olmuşlar Zeytin her zaman bıçağa ayrı bir estetik ve güzellik kattığı kanısındayım tebrik ederim Harika isler çıkarmışsınız. Erkan abi ile çalışmak bence ayrıcalık yani çok şanslısın  :2up kıskandım seni
Beni bu guzel havalar mahvetti

Kadri Engin

• 138
  • http://www.kadriengin.com/
    • http://www.kadriengin.com/
  • Meslek: Bilgisayar programcısı ( Kısaca Bilgisayarcı :) )
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #10 : 30 Ekim 2018, 21:39:31 »
Elinize sağlık çok güzel görünüyorlar kabzaları en son ne ile kapladınız çok güzel cam gibi parlamışlar :) japon yapıştırıcısı ya da epoksi  üzerine polisaj mı ?
Bismillah her hayrın başıdır

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #11 : 30 Ekim 2018, 22:11:12 »
Elinize sağlık. Hepsi güzel.  Birini santoku formunda yapsaydın keşke.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #12 : 30 Ekim 2018, 23:17:36 »
Elinize sağlık çok güzel olmuşlar
Gendarmerie Special Operation...

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #13 : 30 Ekim 2018, 23:39:38 »
Vay arkadaş! Ağzım açık kaldı. Ustam eline koluna sağlık. Çok güzel olmuşlar. Tebrikler!
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #14 : 31 Ekim 2018, 08:10:23 »
Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim. Ticari bir amacım yok, ki zaten o kapasitede değilim. Emrah ustanın bıçağını görünce çok beğenmiştim. Bir tane eşime, bir tane anneme, bir tane de kayınvalideme yapayım diye içimden geçti. O sebeple üçünü de aynı yapmaya çalıştım. Bunları kullanabileceklerinden şüpheliyim. :) O sebeple elde kullanmaya daha küçük soyma bıçakları yapmak istiyorum. Bir sonraki hedefim o inşallah.

Yunus hocamın dediği gibi Ertan abiyi bulduğum için şanslıyım. Aslında bu hobi alanında genel olarak şanslıyım, hep iyi insanlarla tanıştım. Kamptan hatırlarsın Seyit ve Mahmut abi Bursa'dan hobidaşlarım ve pırlanta gibi insanlar. En başta bu forumu ve siz değerli üyeleri anmadan geçemem, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Mutfakta kullanılacağı için kabza bitirişinde su itici özelliği ön plandaydı, bu sebeple doğal yağlar kullanmak istemedim. 3 kat dolgu verniği attım. (1 kat uygula, kuruduktan sonra zımpara. Tekrar bir kat uygula, kuruduktan sonra zımpara. Tekrar bir kat uygula, kuruduktan sonra zımpara şeklinde...) Sonra 2 kat cam cila uyguladım, daldır-çıkar şeklinde.

Cosmical

• 287
  • Evren ATAK ,40 civarı
  • Meslek: Çelik Ticareti
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #15 : 31 Ekim 2018, 08:52:26 »
bu ara mutfak bıçaklarına ilgim arttı ve bunları incelerken çalışmanız karşıma çıktı benimde çok hoşuma gitti , elinize sağlık .

murattarla

• 226
  • M T
  • Meslek: TCDD
  • Yer: İZMİR KARŞİYAKA
« Yanıtla #16 : 31 Ekim 2018, 11:06:45 »
Eline sağlık Orkun çok iyi olmuşlar .  :2up

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #17 : 31 Ekim 2018, 19:14:11 »
   Orkun bey ellerinize sağlık. Namlu yüzeyinde perdah farkı gözüme çok güzel göründü beim. Ayrıca kabze de ki desenler de güzel ortaya çıkmış. Yalnz kabze üzerinde vernik olmasaydıda 2000 kum zımparada bırakılıp doğal parllaklığında mı bırakılsaydı bilemedim. Tabi bu zevk meselesi. Ellerinize sağlık iyigünlerde eskitin..

erydn

• 162
  • Eray-1983
  • Meslek: Memur
  • Yer: Konya(DENİZLİ)
« Yanıtla #18 : 31 Ekim 2018, 21:35:57 »
Ellerinize sağlık, hepsi de iyi çalışacak. Ben de eşime yapıyorum da ne zaman bitecek Allah bilir artık.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #19 : 01 Kasım 2018, 08:31:53 »
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. İnşallah daha iyileriyle karşınıza çıkacağım.