Bıçak Sanatı - Forum

BOYUN BIÇAĞININ EN KULLANIŞLI HALİ NASIL OLMALIDIR?

CANER AKSU

• 75
  • 44
  • Yer: İstanbul
Tüm ustalara ve forum üyesi arkadaşlara selamlar,

Kampçılık, avcılık, hayatı idame ya da son günlerin modası olan Bushcraftçılık için pek çok bıçak ve kesici alet dizaynı yapılmış. Her bir etkinlik için farklı formlarda yapılmış ve kimisi multitool olarak tabir ettikleri çok maksatlı aletlerin dizaynları ile testereler, baltalar görüyorum piyasada. Ancak , bel bıçağından sonra bana göre üzerimizde bulunması gereken bir başka alet de boyun bıçağı.

Uzun süre boyuna asılabilen bir deri kılıf içinde 6 numara karbon opinel taşıdım. Opinel malum, gayet kesici ve hoyratça kullanılabiliyor ayrıca ahşap sapından dolayı hafif, boyunda bir rahatsızlık hissettirmiyor. Ancak sert malzeme kesimlerinde yetersiz, tek elle tek hamlede kulanılamıyor.

Sonra Mora Classic 2 numara denedim. Boyunda taşımak için biraz uzun. Formundan dolayı ters taşınamıyor kılıfından kolayca sıyrılıyor.

Şimdi gelelim asıl konuya;
Kullanışlı bir boyun bıçağında sizce neler önemli ve nasıl bir dizayn öngörürsünüz? Kılıfından, boyun bağına, kabzasına kadar, belki bir takım ilave özelliklerle bir çok maksatlı alet halinde de olabilir.

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
Ynt: BOYUN BIÇAĞININ EN KULLANIŞLI HALİ NASIL OLMALIDIR?
« Yanıtla #1 : 08 Ocak 2018, 12:41:12 »
  Morakniv Eldris modeli var. Boyun bıçağı olarak piyasaya sürülen bir model. Hem küçük, hem de işlevsel ve sağlam. Ama bana göre pahalı bir şey. Dizayn olarak baz alınabilir. Bushcratf olayında ise Morakniv Robust ve Opinel no 6-7-8-9 numaralarından biri iş görür diye düşünüyorum. Ağır kesim işleri için Robust ve daha hassas kesimler için Opinel. En kullanışlı boyun bıçağı bana göre değişir. Mesela Eldris modeli kullananlar için çok iyi olabilirken bana göre Opinel hem ucuzluğu hem de gözden çıkarılabilir olduğu için tercih edilebilir (gözden çıkarma mevzusu bile bile ağır işe sürmek değil de, oldu da ucu kırıldı gibi durumlar için söylüyorum. Bıçakları gözden çıkarılabilir olan durumlarda dikkatli kullanmak gerekir tabii ki.)  Benim şahsi fikrim bu. Morakniv robust ve Opinel no 9 karbon ile giderim arasıra doğaya.
  Saygılarımla...
« Son Düzenleme: 08 Ocak 2018, 12:45:58 Gönderen: Hakan Polat »

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #2 : 08 Ocak 2018, 13:03:13 »
üstat güzel bir konu açmışsın. ben boyun bıçağının hareketi kısıtladığını düşünüyorum. yani boynumda sallanan bir ağırlık olduğunda öne her eğilişimde "konu" ile aramda bir engel teşkil ediyor. bu sebeple boyundan serbest sallantılı bir alet bence sadece görsel amaçlı kulanılabilir. onun dışında, göğüs hizasında, kıyafete entegre edilmiş bir bıçak daha kullanışlı olur. yani yeleğin üst cebine iliştirilmiş bir klipsli çakı ya da kılıfıyla sabitlenmiş ufak bir bıçak daha işlevsel.

doğada olduğumuzu düşününce, böylesi detay bir aletin özellikle tek elle kullanılabiliyor olmasını önemsiyorum. kılıfına koyulurken veya çıkartılırken veya kullanıma hazır hale gelmesi için tek el yeterli olmalı mutlaka. mora gibi sert plastik kılıflı bıçakları bu sebeple çok seviyorum ve her doğaya çıkışımda mutlaka yanımda bir tane bulunduruyorum. geçen günlerde, rüzgarlı bir havada yağmur altında brandayı yere sabitlemek için bir dal parçasının ucunu sivriltecektim ve o anda yanımda olan en iyi seçenek robust oldu. tel elle çıkardım, işimi yaptım ve hızlıca yerine koyabildim.

konuyu çok dağıtmadan, boyun bıçağı olarak tek elle kullanıma hazır hale gelebilecek bıçağın öncelikle ters olarak asılı olması gerekiyor. kabzadan tutularak bir parmak hareketiyle kilidinden kurtulmalı ve kabza avuç içinde kalarak kullanıma hazır hale gelmeli. sonra da yine tek elle kılıfa yerleştirilebilmeli. aklımdaki kriter şu anda bu  :)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 08 Ocak 2018, 15:41:44 »
Boyun bicagi tasimayi ve kullanmayi sevdigim bir ekipman. Dogaya cikarken belimdeki bicaklara ek olarak mutlaka boynumda tasiyorum. Asagida linki olan bicagi yaparken Emin abinin dedigi konu aklima geldi, bicagi hem bas asagi hem de yukari sekilde sabitlemeyi denedim. Ancak bas asagi pozisyonda pek guven vermediginden bu sekilde yapmak daha mantikli geldi bana. Kullanimda kilfii bas parmagimla hafifce desteklemek tek elle bicagi cikarmak icin yeterli oluyor. Ben bu bicagimla oyma islemleri vs de yapiyorum (scandi agiza sahip olmasina ragmen), kullanimindna en cok keyif aldigim bicaklarimdan birisi.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=10628.msg204157#msg204157

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #4 : 08 Ocak 2018, 19:35:16 »
Abi ben bunlardan yapıyorum bunlardan kullanıyorum ortalama 10 ile 12 cm arasında arasında bırakıyorum toplam uzunluklarını ve bu modelden bu formdan oldukça memnunum. 13 cm ve üzeri boyun icin taşımada sıkıntı oluyor bu şekiller varligi yokluğu belli olmuyor. Kuyruk pimine de ip bağlıyorum. Kilifinida üstten çıtçıtlı yapınca gayet emniyetli oluyor. Zaten ucu cok kavisli bırakılarak tehlike bertaraf ediliyor

Beni bu guzel havalar mahvetti

« Yanıtla #5 : 08 Ocak 2018, 20:17:17 »
Ben de instagramda gördüğüm en güzel necker tarzı bıçak olarak malanika necker tarzını çok beğeniyorum.bence form olarak harikalar.

https://www.instagram.com/p/BYlbrHUDmcq/?taken-by=malanikapuukko