Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak Kabzasına Gomalak Uygulaması

Özgür ULUS

• 182
  • Meslek: Ahşap işleri
  • Yer: Bursa
Bıçak Kabzasına Gomalak Uygulaması
« : 04 Kasım 2017, 23:02:53 »
Merhaba Arkadaşlar Bıçak Kabzası Parlatma ,cilalama veya sonlandırma Hakkında Çokça Sual Geliyordu Bizde Sanat Atölyemizde Kısa Bir Video ile Anlatım Yaptık .Merak eden ve uygulama ile ilğili sorusu olan Bizlere ulaşabilir
İlğili Video İçin Tıklayınız .https://youtu.be/Y1l2FzzsI5o
Özgür ULUS
0533 818 17 50 & 0553 818 17 50
www.mehmetmarangoz.com.tr

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Bıçak Kabzasına Gomalak Uygulaması
« Yanıtla #1 : 05 Kasım 2017, 01:05:12 »

Emeğinize sağlık Özgür bey. Benim merak ettiğim bir kaç husus var müsadenizle. İlk olarak gomalak cilası ahşabın o doğal dokusunu öldürüyor mu? Su iticiliği nasıl? Ömrü ne kadar? Doğal yağ kullanıyorum ben kabzalarda. Almanlardan aldığım bilgiye göre en iyi yağ 2 sene koruyor ahşabı. Yağlama işlemini sık sık yapmayı öneriyorlar, gomalakta durum nedir?

Özgür ULUS

• 182
« Yanıtla #2 : 05 Kasım 2017, 02:25:46 »

Emeğinize sağlık Özgür bey. Benim merak ettiğim bir kaç husus var müsadenizle. İlk olarak gomalak cilası ahşabın o doğal dokusunu öldürüyor mu? Su iticiliği nasıl? Ömrü ne kadar? Doğal yağ kullanıyorum ben kabzalarda. Almanlardan aldığım bilgiye göre en iyi yağ 2 sene koruyor ahşabı. Yağlama işlemini sık sık yapmayı öneriyorlar, gomalakta durum nedir?

Öncelikle teşekkür ederim üstat Suallerinize gelince
Gomalak cilanın su itıciliği yoktur. Genel olarak mobilya, Antika, üst düzey müzik ensturamanları, tüfek kundağı, ceviz sandık vb yerlerde kullanımı devam ediyor.Bu saydığım tüm ürünler aşınma sürtünme nem ve dolaylı yoldan su  ya maruz kalır su ömrü kısaltır. Doğrudan sudan korumak gerekir.Su itıçiliği yoktur.Ömrü dış etkenlere bağlıdır.Örnek 1 sene önce gomalak yaptığım Av bıçağım hor kullanmama ragmen ilk gün gibi pırıl pırıl.
Vernik bile her sene bakım istiyor sonuçta
Yağlar içinde benim  en randuman aldığım tung yağı.İyi emdirilirse çok uzun yıllar boyunca suyu itme ve parlatma özelliğini korur Fransa da gemi izolasyonu Meksika da gitar parlatmada endüstriyel olarak kullanılıyor.Ama ne olursa olsun yaşayan ölür kullanılan eskir. Aldığın bilği tamamen doğru bakım yağda olsa gomalak ta olsa senelik yapılmalı
Saygı ve dostlukla

Özgür ULUS

berkpayat

• **
  • 58
  • Meslek: Müzisyen
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #3 : 05 Kasım 2017, 02:51:16 »
Ellerinize sağlık Özgür bey, gomalak cila enstrumanlar için nemden koruma amaçlı da kullanılıyor diye biliyorum ben. Ayrıca gitarın tonunu da ahşabın kendi tonundan bir adım öteye taşıyor. Ayrıca gitarın klavye bölümü gül ağacı olduğu zaman besleme amaçlı limon yağı kullanıyoruz bakım yaparken. Abanoz klavyelerde ise limon yağı kararma yapıyor. Tung yağı tüm ağaçlarda kullanılabiliyor mu?
"Kesik başlı bir gecenin sol yanında, sabahı kesen bir rüzgar gibi ayakta kalmak,
Ve sen rüzgar, sertleştirme içimdeki gazabın çiçeklerini!"

Özgür ULUS

• 182
« Yanıtla #4 : 05 Kasım 2017, 14:29:18 »
Merhaba
Gomalak Sık Kullanılanı üç çeşit  şeffaf,klasik ve sıkma renk dokusu aynı kalması gereken yerlerde şeffaf Kullanılıyor Özellikle Beyaz Ağaç Kullanılmış Müzik Aletlerinde Renk dokusu Bozulmasın Diye Janjanlı akçadan Yapılan Keman,Elektro gitar göğsü Veya Klasik Gitar arkası Ve yanları Yine beyaz ağaç olan selvi gibi doku bozulmasın isteniliyorsa şeffaf tercih sadece.Limon ve Keten Yağı Ağacın 1 Tık Esmerleşmesine sebep oluyor Bu dezavantaj Ama Bazı Sektörler için Avantaj Dediğiniz gibi Abanoz içinde beyaz doku çıkınca Limon Ve keten yağı ile bu avantaja dönüyor .Dönem dönem Abanozdan Anfi Yapıyoruz Büyük ölçekli olduğu için ağaç beyaz dokulu çıkıyor keten yağı ile bunu kaybediyoruz.
 Tung Yağı Hemen hemen her ağaçta kullanılır suyu itici özelliği yanı sıra parlatma özelliğinde vardır.Fransızlar gemi dış cephesinde ve bahçe mobilyalarında sık kullanıyorlar. Meksika'da ise gitar atölyeleri neredeyse kimyasal verniği bırakıp tung yağına döndüler
Dip Not: Tung Yağı Tik Yağının Ham maddesi Ayrıca Yağlı Boy anında Ham maddesidir.
Özgür ULUS

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #5 : 06 Kasım 2017, 01:10:44 »
Merhaba
Gomalak Sık Kullanılanı üç çeşit  şeffaf,klasik ve sıkma renk dokusu aynı kalması gereken yerlerde şeffaf Kullanılıyor Özellikle Beyaz Ağaç Kullanılmış Müzik Aletlerinde Renk dokusu Bozulmasın Diye Janjanlı akçadan Yapılan Keman,Elektro gitar göğsü Veya Klasik Gitar arkası Ve yanları Yine beyaz ağaç olan selvi gibi doku bozulmasın isteniliyorsa şeffaf tercih sadece.Limon ve Keten Yağı Ağacın 1 Tık Esmerleşmesine sebep oluyor Bu dezavantaj Ama Bazı Sektörler için Avantaj Dediğiniz gibi Abanoz içinde beyaz doku çıkınca Limon Ve keten yağı ile bu avantaja dönüyor .Dönem dönem Abanozdan Anfi Yapıyoruz Büyük ölçekli olduğu için ağaç beyaz dokulu çıkıyor keten yağı ile bunu kaybediyoruz.
 Tung Yağı Hemen hemen her ağaçta kullanılır suyu itici özelliği yanı sıra parlatma özelliğinde vardır.Fransızlar gemi dış cephesinde ve bahçe mobilyalarında sık kullanıyorlar. Meksika'da ise gitar atölyeleri neredeyse kimyasal verniği bırakıp tung yağına döndüler
Dip Not: Tung Yağı Tik Yağının Ham maddesi Ayrıca Yağlı Boy anında Ham maddesidir.

Özgür ustam, cevap için çok teşekkür ederim. Yaklaşık olarak 3 sene önce sizden almıştım Tung yağı , kokusundan dolayı kullanamadım :( Bir arkadaşa hediye ettim  ^-^

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
« Yanıtla #6 : 06 Kasım 2017, 09:11:24 »
Ellerinize sağlık Özgür bey, gomalak cila enstrumanlar için nemden koruma amaçlı da kullanılıyor diye biliyorum ben. Ayrıca gitarın tonunu da ahşabın kendi tonundan bir adım öteye taşıyor. Ayrıca gitarın klavye bölümü gül ağacı olduğu zaman besleme amaçlı limon yağı kullanıyoruz bakım yaparken. Abanoz klavyelerde ise limon yağı kararma yapıyor. Tung yağı tüm ağaçlarda kullanılabiliyor mu?

Tam olarak doğru değil. 50'lerde müzik aletlerinde ilk kullanıldığı zaman başka bir teknoloji olmadığı için, biraz da mecburiyetten, yaygın olarak nitro seluloz vernik yada boyalar(Nitrocellulose Lacquer) kullanılmıştır. Bu boya ve verniklerin fiziksel olarak darbelere karşı direnci yoktur. Bu tür boya ve verniğe sahip enstrümanlar zaman içinde aşınma ve deformasyona uğramışlar ve bu görünüm müzisyenler tarafından çok beğenilmiş. Şu andaki adıyla "relic" olarak halen daha eski görünümlü ve nitro seluloz cilalı gitarlar üretilmektedir. Bu boya çok ince katman halinde atılır. Kıvamı yoğun olmadığı için uygulama sırasında akabilir. İnce olmasından dolayı su, nem, rutubet koruması yoktur. Fiziksel darbelere karşı koruması zaten yoktur.

Gomalak da nitro selulozun çok benzeri bir uygulamadır. Aktarlarda katı halde bulunur. Çok kırılgan ince bir malzemedir. Yufkaya benzer:) Su oranı çok çok düşük alkol ile(%98 vol.) eritilip pamukla yüzeye uygulama yapılır. Alkolün ne derece akışkan olduğunu bilirsiniz. Bu da aynı şekilde çok akıcıdır ve ince katmanlar halinde uygulanır. Fiziksel darbe dayanımı ve suya direnci günümüzdeki teknolojilere göre yok denebilir. En azından poliüretan(Polyurethane) vernik kadar değildir.

kibrit

• **
  • 99
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #7 : 22 Şubat 2018, 12:30:23 »
Sadece keten yağı sürüp kabzayı kendi haline bıraksak yeterli olmaz mı?