Emeğinize sağlık Özgür bey. Benim merak ettiğim bir kaç husus var müsadenizle. İlk olarak gomalak cilası ahşabın o doğal dokusunu öldürüyor mu? Su iticiliği nasıl? Ömrü ne kadar? Doğal yağ kullanıyorum ben kabzalarda. Almanlardan aldığım bilgiye göre en iyi yağ 2 sene koruyor ahşabı. Yağlama işlemini sık sık yapmayı öneriyorlar, gomalakta durum nedir?
Öncelikle teşekkür ederim üstat Suallerinize gelince
Gomalak cilanın su itıciliği yoktur. Genel olarak mobilya, Antika, üst düzey müzik ensturamanları, tüfek kundağı, ceviz sandık vb yerlerde kullanımı devam ediyor.Bu saydığım tüm ürünler aşınma sürtünme nem ve dolaylı yoldan su ya maruz kalır su ömrü kısaltır. Doğrudan sudan korumak gerekir.Su itıçiliği yoktur.Ömrü dış etkenlere bağlıdır.Örnek 1 sene önce gomalak yaptığım Av bıçağım hor kullanmama ragmen ilk gün gibi pırıl pırıl.
Vernik bile her sene bakım istiyor sonuçta
Yağlar içinde benim en randuman aldığım tung yağı.İyi emdirilirse çok uzun yıllar boyunca suyu itme ve parlatma özelliğini korur Fransa da gemi izolasyonu Meksika da gitar parlatmada endüstriyel olarak kullanılıyor.Ama ne olursa olsun yaşayan ölür kullanılan eskir. Aldığın bilği tamamen doğru bakım yağda olsa gomalak ta olsa senelik yapılmalı
Saygı ve dostlukla