Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçağım " Standart dışı Kiridashi "

SErkişi

• 109
  • Meslek: Sağlık Sektörü
  • Yer: Ataşehir-İstanbul
İlk Bıçağım " Standart dışı Kiridashi "
« : 05 Ekim 2017, 16:50:10 »
        Bütün ustalarıma ve forumdaşlarıma teşekkürler. Şans eseri denk geldiğim bu forum sayesinde çok keyif aldığım bir uğraşım oldu. Uzun bir okumadan sonra ( sakınmadan paylaştığınız tecrübeler sayesinde) bıçak yapmaya giriştim. Pratik ayrı bir hikaye tabii. Yap-boz işlem tekrarlarıyla sonunda ilk bıçağımı tamamladım. Isıl işlemde ilk denemem başarısız olduğunda danıştığım ve kılavuzluğu sayesinde işi kotardığım Sefa Ustama ayrıca teşekkür ederim. Custom kelimesinin tam karşılığını bulamadığım için "Standart dışı" olarak başlık açtım, daha uygun bir karşılık varsa düzeltebilirim.
   Pim delikleri için matkap kullanımı dışında tamamen elde yapıldı.
Boy: 22 cm , kabza 11 cm , kalınlık 4mm
Çelik : ck67
Isıl işlem : Gaz ocağı
Sertlik : ? (Eğe ve pirinç testini geçti)
Karatma: Demir 3 klorür
Kabza : Paduak ağacına  Shaftol uygulandı.
Pimler : 3 mm pirinç, dövme sonrası işlem yapılmadı.
   Yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum.

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
Ynt: İlk Bıçağım " Standart dışı Kiridashi "
« Yanıtla #1 : 05 Ekim 2017, 17:10:51 »
ellerinize saglik tertemiz guzel bir iscilik, taslama esigi olmasaydi belki daha hos gorunebilirdi
Paduk agaci renk olarak en sevdigim agaclardandir, o yuzden kabzayi ayri tutuyorum, nefis gorunuyor
tekrar ellerinize saglik

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 05 Ekim 2017, 18:04:19 »
elnize sağlık güzel olmuş tek taraflı ağız konusunu bende bir çakıda denmek istiyorum ilginç olabilir

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #3 : 05 Ekim 2017, 18:36:35 »
  Bence formuyla işçiliği ile güzel bir bıçak olmuş,  ellerinize sağlık :2up

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #4 : 05 Ekim 2017, 20:48:21 »
  Tekrar inceleyince aklıma birşey takıldı ama gönderiyi düzeltme zamanını aştığım içim düzeltemiyorum burdan yazıyorum.
  Kiridashi nin genel kullanım şekli açısından sap kısmının köşeliden ziyede biraz daha tutuş ve hakimiyet odaklı mı olması gerekirdi acaba? İlk bıçak gibi durmadığını da ekliyim yanlış anlaşılmasın...

SErkişi

• 109
« Yanıtla #5 : 05 Ekim 2017, 21:45:08 »
Begenileriniz için teşekkür ederim.
  Tekrar inceleyince aklıma birşey takıldı ama gönderiyi düzeltme zamanını aştığım içim düzeltemiyorum burdan yazıyorum.
  Kiridashi nin genel kullanım şekli açısından sap kısmının köşeliden ziyede biraz daha tutuş ve hakimiyet odaklı mı olması gerekirdi acaba? İlk bıçak gibi durmadığını da ekliyim yanlış anlaşılmasın...

Kesinlikle haklısınız. Kiridashi bir bıçak değil, bir yontma aleti aslında. Görsellikten çok işlevsellik amaçlı bir alet. Taşlama eşiği de yok. "Standart dışı " deme nedenim bu aslında. Boyut olarak da biraz olması gerekenden uzun bence. İşlevselliği sınırlı olacaktır.  Bıçakla el aletı arasında birşey. İlk çalışmam olduğu için koruma amaçlı  bana estetik gelen bir model olarak seçtim. Çok şey öğretti kendileri bana. 😊

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #6 : 05 Ekim 2017, 22:00:40 »
Begenileriniz için teşekkür ederim.

Kesinlikle haklısınız. Kiridashi bir bıçak değil, bir yontma aleti aslında. Görsellikten çok işlevsellik amaçlı bir alet. Taşlama eşiği de yok. "Standart dışı " deme nedenim bu aslında. Boyut olarak da biraz olması gerekenden uzun bence. İşlevselliği sınırlı olacaktır.  Bıçakla el aletı arasında birşey. İlk çalışmam olduğu için koruma amaçlı  bana estetik gelen bir model olarak seçtim. Çok şey öğretti kendileri bana. 😊
  Öğretmez olur mu hiç. Ben bir bıçak yaptım,  dünyalar benim sandım :) ama şu an 3. 4. Ve 5. Ye aynı anda başladım. Elim ayağım dolaştı dedim ki kendi kendime" sen daha sahilde kum tanesisin"  :D
   Acemiyi bitiren iki şey var bence (en azından beni bitiren :) ) :
  1. Bitirmek için acele etmek.
  2. Yapılacak olan bıçağın amacı dışında da iş görecek şekilde formuyla oynamak.
   Sanırım sizinle 2. madde de pişti olduk  :)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #7 : 06 Ekim 2017, 00:20:20 »
Elinize sağlık
Çok temiz bir iş olmuş. Hele ilk bıçak için çok çok iyi.
Levent son mesajına tamamen katılıyorum.
Bu tarz el aletlerinde formu değiştirmemek daha iyi olur.
Adamlar yüzyıllarca bu aletle çalışmışlar. Demek ki ideal
bir kullanımı var ki kiridashi klasikleşmiş.

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #8 : 06 Ekim 2017, 00:42:01 »
   Şeref haklısın. Profil baştan geometrisiyle beraber sıfırdan tasarlanmalı yada var olan ikonlaşan tasarımlarda küçük revizyonlara gidilmeli.
  Birde kiridashi yontma mı yoks faça amaçlı bir bıçak mı? Bilginiz varsa konuyu dağıtmayacaksak cevaplarsak sevinirim.
   Söylediklerime rağmen önemli olan üreten kişinin maddi ve el becerisi kapasitesinin sınırları.
« Son Düzenleme: 06 Ekim 2017, 00:55:12 Gönderen: Levent88 »

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #9 : 06 Ekim 2017, 00:58:07 »
   Şeref haklısın. Profil baştan geometrisiyle beraber sıfırdan tasarlanmalı yada var olan ikonlaşan tasarımlarda küçük revizyonlara gidilmeli.
  Birde kiridashi yontma mı yoksa faça amaçlı bir bıçak mı? Bilginiz varsa konuyu dağıtmayacaksak cevaplarsak sevinirim.
   Söylediklerime rağmen önemli olan üreten kişinin maddi ve el becerisi kapasitesinin sınırları.

« Yanıtla #10 : 06 Ekim 2017, 01:40:01 »
Nereden nereye değil mi, serüven sap yapmayla başladı, derken iş bıçağa doğru yol aldı ve şimdi oldukça başarılı bir bıçak görüyoruz.
Mercek altında olduğu için rahatlıkla bir kaç şeyi sıralayacağım.
Kiridashi ahşap yontma işiyle uğraşanların kullandığı bir bıçak veya bir el aleti aslında, marifeti ince ve kusursuz kesimler yapabilmesi. Japon zanatkarlar ahşap işlerinde zımpara kullanmıyor daha çok bu tür üstün kesme kapasiteli rende, sıyırgı, balta, iskarpela vs kullanıyorlar. Kiridshi de onlardan biri. Daha çok müzik enstrümanı işlerinde kullanılıyor. Bunları yazmaktaki amacım aslında ağızdaki taşlama eşiğine dikkat çekmekti, form eğer Kiridashi olarak kullanım amacıyla yapıldıysa olabilir. Bir tür bu esintiyi taşıyan bıçak denilebilir ama Kiridashi olarak yapıldıysa bu eşik bilemede sorun yaratır. Daha önce saydığım kesici aletlerin hepsi, bileme taşına veya bileme yapılacak malzemeye tam yatırılarak bilenir, oysa eşik olduğunda bunu yapamazsınız. Ayrıca Kiridashi de ikinci ağız olmamasında yarar var.
Genel form güzel olmuş, perçinlerin çıkıntılı bırakılması da bence yakışmış, paduk tehlikeli bir ağaç, umulmadık zamanda umulmadık bir yerinden lif atabiliyor, burada iş iyi kotarılmış. Perçin başları şişirilirken sap ahşabı da bu çekiç darbelerinden nasibini almış görünüyor  ;) bunu önlemenin bir yolu var aslında, birinci yol, uygun başlı bir perçin şişirme kalemi kullanmak ki bunun hazırda satıldığından emin değilim, en iyisi yapmak. İkinci yol ise perçin çapından daha büyük çapla üzerine delik açılmış ince bir sac parçası kullanmak. Bu sac parçası percin içinden geçecek şekilde yerleştirilip şişirme işlemi öyle yapılırsa ahşaptaki zedelenme veya içe doğru göçüntüler oluşmaz, diyerek hiç olmazsa katkı yapmaya çalışmış olayım.
Elinize kolunuza sağlık, genel olarak başarılı olmuş, devamında daha da iyi işler göreceğimizi sanıyorum.

SErkişi

• 109
« Yanıtla #11 : 06 Ekim 2017, 13:55:48 »
Beğenileriniz ve eleştirileriniz benim için çok değerli, inceleyip yorumlarınızı paylaştığınız için  teşekkür ederim. Eleştiriler çok haklı, "ben yaptım-oldu" ile olmuyor bu işler  :). Bundan sonrasında planlama da "acemiyi bitiren, madde 2 " ye daha çok dikkat edeceğim Levent Bey  :). Ahşabı koruma yöntemi de kayda geçti, teşekkürler Sefa Ustam.

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #12 : 06 Ekim 2017, 15:29:10 »
Beğenileriniz ve eleştirileriniz benim için çok değerli, inceleyip yorumlarınızı paylaştığınız için  teşekkür ederim. Eleştiriler çok haklı, "ben yaptım-oldu" ile olmuyor bu işler  :). Bundan sonrasında planlama da "acemiyi bitiren, madde 2 " ye daha çok dikkat edeceğim Levent Bey  :). Ahşabı koruma yöntemi de kayda geçti, teşekkürler Sefa Ustam.
  Yanlış anlaşılmasın bilmişlik değilde bende aynı hataları yapıyorum şuan oyüzden eleştirmek istedim :) yazdıklarımı okudum da cümlelerde düşüklük varmış, telefon klavyesinin azizliği  O:-) deyip sözümü bitiriyorum..

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #13 : 06 Ekim 2017, 20:28:08 »
 :)

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #14 : 08 Ekim 2017, 23:39:36 »
Elinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Ustalarında bahsettiği gibi bazı hatalar olmuş ama ustalarında usta olduğu nasıl anlaşılacak değil mi? Çalışmalarınız daim olsun ve kolay gelsin...
Aytunç Ayper (itunch)

SErkişi

• 109
« Yanıtla #15 : 10 Ekim 2017, 13:36:29 »
Elinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Ustalarında bahsettiği gibi bazı hatalar olmuş ama ustalarında usta olduğu nasıl anlaşılacak değil mi? Çalışmalarınız daim olsun ve kolay gelsin...

Çok teşekkür ederim. Planlamayı hızlı geçmişim, eleştiriler tam yerinde. Zaman ayırıp inceleyen ve yorum yapan ustalara teşekkürler tekrardan.