Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak bileme'de hata

Bahadır Köroğlu

• *
  • 11
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Nevşehir
Bıçak bileme'de hata
« : 17 Eylül 2017, 22:08:25 »
Merhabalar bıçak bileme konusunda birkaç sorunum vardı ustalarım :).Sorunum;benim bushcraft dalında yoğun olarak kullandığım Morakniv companion bıçağımın ağzı.Bıçağı yaklaşık yarım yıl yoğun olarak dağda arazide çok yoğun kullandım, batonik yaparken ,dala şekil verirken,hatta mutfakta  :)... nerdeyse bütün işlerimi bu bıçakla yaptım-bu arada bıçakta kullanılan çelik 12c27 paslanmaz-ilk aldığım zaman kıl alıyordu bu kadar kullandıktan sonra tabi biraz köreldi ama yine de bir a 4 kağıdı kolayca çapak bırakmadan,takılmadan kesiyordu. Çakılarım ve ana bıçağım için bir japon tipi sulu bileme taşı almaya karar verdim ve frieder Dick 360-1000 grit sulu taşı aldım ve bıçağımı biledim,güzel bir keskinliğe ulaştı ve yaklaşık 3'er ay ara ile yaptığım 3 bilemeden sonra skandi ağız içinde bir mercimek ağız oluştu (açıyı tutturamadım herhalde :'( ) ,ayrıca performansında aşırı bir düşüş yaşadım bilendikten sonra kıl alan bıçak 2 tavuk kestikten sonra bile aşırı köreldi aynısı bilediğim diğer mutfak bıçakları için de geçerli bildiğim kadarıyla mercimek ağız skandi ağıza göre daha dayanıklı olur ama bıçaklarımın eski performanslarından eser yok  :-[  bu sorunuma çare bulup da yol gösterirseniz çok mutlu olurum iyi günler...

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Bıçak bileme'de hata
« Yanıtla #1 : 18 Eylül 2017, 05:04:13 »
aslında skandi ağızlarda mikro bir ağız(tabi açının kaç derece olduğu çok önemli) zarardan çok fayda sağlar bence temiz çekilmiş birkaç foto yükleyin enazından bize bir fikir verir

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #2 : 18 Eylül 2017, 09:31:33 »
Takipteyim.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Bahadır Köroğlu

• *
  • 11
« Yanıtla #3 : 18 Eylül 2017, 21:58:19 »
İlgilendiğiniz için teşekkürler,biraz geç döndüm kusuruma bakmayın, malum okullar açıldı ve lise son sınıf olunca pek dersten başımı kaldıramıyorum  :) ağzın iki tarafını da atacağım umarım anlaşılır...

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 19 Eylül 2017, 11:11:48 »
İkinci bir ağız açılmış gibi duruyor. Eliniz alışsın istiyorsanız bence düşükten yükseğe doğru zımpara ile skandi ağzı tekrar oluşturup önerildiği gibi mikro bir ağız açmayı deneyebilirsiniz.

Bahadır Köroğlu

• *
  • 11
« Yanıtla #5 : 19 Eylül 2017, 16:44:00 »
İkinci bir ağız açılmış gibi duruyor. Eliniz alışsın istiyorsanız bence düşükten yükseğe doğru zımpara ile skandi ağzı tekrar oluşturup önerildiği gibi mikro bir ağız açmayı deneyebilirsiniz.
Değerli öneriniz için teşekkürler ama maalesef nasıl bir değişiklik olacağını kestiremedim,cahilliğime verin  :-[

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #6 : 19 Eylül 2017, 16:47:38 »
pek anlaşılmıyor ama bıçaktaki mikro ağız çok kötü gözükmüyor bu haliyle bahsetiğiniz gibi çabuk körelmemesi gerekiyor
aslında skandiye eliniz alışırsa çok rahat bileme yapabilirsiniz taşı yere koyup bıçağı tamamen yapıştırın ileri geri açıyı bozman devam edin bir süre sonra eniz alışır

sizin bıçağınızda gözüken sanki bıçak elde serbest bileme taşını üsteyken bileme yapmışsınız gibi druyor

bu linke bakın çok faydalı

https://youtu.be/262ZrxulO38

Bahadır Köroğlu

• *
  • 11
« Yanıtla #7 : 19 Eylül 2017, 20:35:22 »
pek anlaşılmıyor ama bıçaktaki mikro ağız çok kötü gözükmüyor bu haliyle bahsetiğiniz gibi çabuk körelmemesi gerekiyor
aslında skandiye eliniz alışırsa çok rahat bileme yapabilirsiniz taşı yere koyup bıçağı tamamen yapıştırın ileri geri açıyı bozman devam edin bir süre sonra eniz alışır

sizin bıçağınızda gözüken sanki bıçak elde serbest bileme taşını üsteyken bileme yapmışsınız gibi druyor

bu linke bakın çok faydalı

https://youtu.be/262ZrxulO38
Tavsiyeniz için teşekkürler,link çok yararlı görünüyor ama ygs'ye çalıştığım için videoya şimdilik tam bakamadım, niyeyse konu içime dert oldu  :) umarım yanlışımı bulurum  :)

roger

• **
  • 67
  • Meslek: serbest meslek
  • Yer: ankara
« Yanıtla #8 : 19 Eylül 2017, 23:40:01 »
aslında skandi ağızlarda mikro bir ağız(tabi açının kaç derece olduğu çok önemli) zarardan çok fayda sağlar bence temiz çekilmiş birkaç foto yükleyin enazından bize bir fikir verir

Doğru skandi 0 skandidir.Yani direk V şeklinde inen bir ağız,mikro ağız denen şey olmaz.

roger

• **
  • 67
« Yanıtla #9 : 19 Eylül 2017, 23:42:44 »
Ayriyetten açıyı kaçırmadığını söylüyorsun,geriye tek bir seçenek kalıyor.Bileme taşların düzmü ? Ortaya doğru kavisli olursa eğer bu tarz sıkıntılar çıkıyor.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #10 : 20 Eylül 2017, 10:05:32 »

Doğru skandi 0 skandidir.Yani direk V şeklinde inen bir ağız,mikro ağız denen şey olmaz.

sanırım yanlış anlaşıldı ben arkadaçın bıçağı üzerinden değerlendirme yaptım
bu işlerden çok anlamam ama skandi de mikro ağız olmayacağını biliyorum
bileme için verdiğim tavsiyede de linktede mikro ağız yapın falan demiyor

roger

• **
  • 67
« Yanıtla #11 : 20 Eylül 2017, 16:36:16 »

sanırım yanlış anlaşıldı ben arkadaçın bıçağı üzerinden değerlendirme yaptım
bu işlerden çok anlamam ama skandi de mikro ağız olmayacağını biliyorum
bileme için verdiğim tavsiyede de linktede mikro ağız yapın falan demiyor

Evet hocam yanlış anlaşılmış ben arkadşaın bıçağı üzerinde konuştuğumuzu unuttum saygılar  :D

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #12 : 20 Eylül 2017, 21:42:11 »
evet dedimya bu işlerden pek anlamıyorum anlamadan konuşmamak lazım  ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 21 Eylül 2017, 00:11:16 »
 ;) CD kalemi yada kalıp marka boyası candır. Ağzı hatta gerisini dahi boyarsınız. bileme nerelerde eksik, nerelerde fazla çok daha kolay görürsünüz ve kendinizi anı anına düzeltebilirsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Bahadır Köroğlu

• *
  • 11
« Yanıtla #14 : 21 Eylül 2017, 16:53:49 »
;) CD kalemi yada kalıp marka boyası candır. Ağzı hatta gerisini dahi boyarsınız. bileme nerelerde eksik, nerelerde fazla çok daha kolay görürsünüz ve kendinizi anı anına düzeltebilirsiniz.
CD kaleminin bıçakçılıktaki önemi tartışılmaz zaten Eylem ustam  :)
Öncelikle tecrübe ile yoğrulmuş kıymetli bilgileriniz için teşekkürler ama mevzu skandi ağzın bozulmasından dolayı performans düşüşü olur mu olmaz mı oluyorsa neden ? Tam olarak bunu anlamaya çalışıyorum... 

orhanbilgin

• 661
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 21 Eylül 2017, 17:23:57 »
Sahsi kanaatim aci degistigi icin performansin da degisecegi yonunde.
Kaba taslak bir hesapla ortalama 25 derece olan scandi agizda 2. olusturulan agiz 30-35 derece araliginda olacaktir, dolayisiyla 25 derecelik bir bicak kadar performans saglamaz

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 21 Eylül 2017, 22:37:15 »
Scandide yaptığınız ikinci ve düzgün yapılmış bir taşlama/bileme bile olsa bileme açısı kötüleşecektir. Tabi bu acaba ne kadar düzgün?

Ağzı boyamayı bu alanı doğru yoketmeniz için önerdim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Bahadır Köroğlu

• *
  • 11
« Yanıtla #17 : 23 Eylül 2017, 18:27:22 »
Scandide yaptığınız ikinci ve düzgün yapılmış bir taşlama/bileme bile olsa bileme açısı kötüleşecektir. Tabi bu acaba ne kadar düzgün?

Ağzı boyamayı bu alanı doğru yoketmeniz için önerdim.
Vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler Eylem ustam ama bu alanı ne ile yok edebilirim ? Bant zımparam yok normal bir zımpara ile uğraşarak tekrar scandi ağız elde edebilir miyim,eski performansına kavuşabilir mi?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #18 : 23 Eylül 2017, 18:51:17 »
Boya sayesinde doğru açıda bilediğinizi görerek bileyin. Doğru açıda bilenenin sonu tüm bilenen alandaki boyayı birlikte çıkaracak olan doğru açıyla bilemektir. Bunun sonu da ağızda boyası silinmedik yer bırakmamak, ağızda kılağı oluşturmak ve bunu da
almaktır.

Önceki bileme çizgileri, bileme yönünde düzensizlik olduğunu da gösteriyor. Bileme ile ilgili anlatımlar yada videolardan birini yönlere dikkat ederek uygulayın. Anlatılanları yaptığınızı doğrulamak için güncel çizik yönlerine de dikkat edin.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Bahadır Köroğlu

• *
  • 11
« Yanıtla #19 : 23 Eylül 2017, 18:59:56 »
Boya sayesinde doğru açıda bilediğinizi görerek bileyin. Doğru açıda bilenenin sonu tüm bilenen alandaki boyayı birlikte çıkaracak olan doğru açıyla bilemektir. Bunun sonu da ağızda boyası silinmedik yer bırakmamak, ağızda kılağı oluşturmak ve bunu da
almaktır.

Önceki bileme çizgileri, bileme yönünde düzensizlik olduğunu da gösteriyor. Bileme ile ilgili anlatımlar yada videolardan birini yönlere dikkat ederek uygulayın. Anlatılanları yaptığınızı doğrulamak için güncel çizik yönlerine de dikkat edin.
Çok teşekkür ederim Eylem ustam kesinlikle deneyeceğim.