Bıçak Sanatı - Forum

Yeni Ağır Sıklet Dövme Çekicim

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Yeni Ağır Sıklet Dövme Çekicim
« : 09 Eylül 2017, 00:37:59 »

Merhabalar değerli ustalarım ve forumdaşlarım. Sizlere geçen sene yapmış olduğum minibüs debriyaj malzemesinden yapmış olduğum 1500 gr lık ( 45 mm lik milden ) çekicimin 2700 gr lık ( 65 mm lik mil ) versiyonunu paylaşmak istedim. bU tür paylaşımlardaki amacım etrafımızda olan değerlerin farkındalığını artırmak  :)

Ekip birlikte aynı kadrajda...

Alttan fotoğrafta kütleler daha iyi anlaşılıyor.

Kama yuvasının yandan görünümü... Kesiğin ucuna 3 mm lik delik deliyorum ki kesik ilerlemesin ...

Kamayı demirden döverek yapıyorum ve keski ile izler yapıyorum ki kolay çıkmasın yerinden. Şimdiye kadar pek çok kama denedim, ağaçtan yaptım, üzerine çapraz metal çaktım olmadı bir sürü yöntem sonucu da en memnun kaldığım yöntem bu oldu. 1 yıl önceki çekicimdeki kama sürekli darbeye maruz kalmasına rağmen 21 mm bile oynamadı çok şükür  :2up

Ve bütün özel çekiçlerimin bir arada olduğu şeref kürsüsü  8)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ynt: Yeni Ağır Sıklet Dövme Çekicim
« Yanıtla #1 : 09 Eylül 2017, 00:56:09 »
 :2up :2up Ellerine sağlık büyük usta.
İkisi de çok yaman bir o kadar yakışıklı olmuş.
2700 gramla çalışmak her delikanlının harcı
değil, tebrik ediyorum.
Büyüğün bir tarafı daha bombeli, bunun bir
sebebi var mı? Bir de ısıl işlemi merak ettim.
Bu kadar büyük malzeme çatlatmadan
nasıl soğutulur?

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #2 : 09 Eylül 2017, 01:50:54 »
:2up :2up Ellerine sağlık büyük usta.
İkisi de çok yaman bir o kadar yakışıklı olmuş.
2700 gramla çalışmak her delikanlının harcı
değil, tebrik ediyorum.
Büyüğün bir tarafı daha bombeli, bunun bir
sebebi var mı? Bir de ısıl işlemi merak ettim.
Bu kadar büyük malzeme çatlatmadan
nasıl soğutulur?

Teşekkür ederim Şeref kardeşim. Aslında her ikisininde bir tarafı sivriye yakın diğer tarafı düz ama tam değil kenarları oval döverken iz çıkmasın diye. Sivri olan kısım da malzemeyi yaymak, parmak oyuklarının ilk açılışında işime yarıyor.
    Isıl işlemi çelik sığ sertleşen çelik (geçen seneki malzemenın 4140 olduğunu söylemişlerid bu senekini 1045 dediler ) olduğu için suda yaptım bu sefer geçen senekini ısıl işlem yağında diye hatırlıyorum. Ama işin püf noktası küpü deliğini ısıtmamak yoksa ne yaparsanız yapın çatlıyor. Geçen sene 8 yada 9 çekiç denemem ısıl işlemden sonra çöp oldu, çatlaklar fena idi. İşin bu küçük püf noktası olayın  dönüm noktası  ;)

« Yanıtla #3 : 09 Eylül 2017, 04:09:14 »
Eline koluna sağlık Soytürk Ustam, bu tür işlerin yapılması ve paylaşılması da en az bıçaklar kadar kıymetli. Hem mesleki değer, hem çalışanın kendi takımını yapabilmesi hem de farkındalığın arttırılması için bu tür paylaşımların artması çok önemli. Sağolasın.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #4 : 09 Eylül 2017, 04:34:17 »
ustam eline koluna sağlık bu tarz işleri görünce çok mutlu oluyorum

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul-Avcılar
« Yanıtla #5 : 09 Eylül 2017, 06:32:36 »
Elinize sağlık , çok güzel olmuş. Aslında çekici yaparken kullandığınız boncuk baskıları , gözü açmak ve bir tarafı yuvarlamak için kullandığınız aparatları paylaşsanız çok güzel olur. Ben de son zamanlarda çekiç yapma olayı için yazacaktım , iyi denk geldi. Bildiğim kadarıyla çekiçlerin iki yüzüne ayrı ayrı su veriliyor , siz nasıl su verdiniz?
Not only strike while the iron is hot, but make it hot by striking.
~Oliver Cromwell

Muzaffer

• 133
  • Meslek: Esnaf
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #6 : 09 Eylül 2017, 10:16:55 »
Biz oyunun deneme bölümündeyken siz oyunu bitirmiş ekstralarını oynuyor gibisiniz   :D

Ellerinize sağlık,çok güzel iş olmuş. Çekiçlerin sap girecek yerinde ki kama ayrı bir güzel olmuş.

2700 ü hangi çelikte kullanmayı düşünüyorsunuz acaba?

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #7 : 09 Eylül 2017, 11:49:29 »
Eline koluna sağlık Soytürk Ustam, bu tür işlerin yapılması ve paylaşılması da en az bıçaklar kadar kıymetli. Hem mesleki değer, hem çalışanın kendi takımını yapabilmesi hem de farkındalığın arttırılması için bu tür paylaşımların artması çok önemli. Sağolasın.

Siz sağ olun ustam, sizler sayesinde bu değerleri fark ediyoruz Allah razı olsun sizlerden, iyi ki hayatıma dahil oldunuz  :2up :2up :2up

ustam eline koluna sağlık bu tarz işleri görünce çok mutlu oluyorum

Teşekkür ederim Mehmet ustam, bende sizlerle paylaşınca mutlu oluyorum.

Elinize sağlık , çok güzel olmuş. Aslında çekici yaparken kullandığınız boncuk baskıları , gözü açmak ve bir tarafı yuvarlamak için kullandığınız aparatları paylaşsanız çok güzel olur. Ben de son zamanlarda çekiç yapma olayı için yazacaktım , iyi denk geldi. Bildiğim kadarıyla çekiçlerin iki yüzüne ayrı ayrı su veriliyor , siz nasıl su verdiniz?

Teşekkür ederim. Ben herhangi bir baskı yamadım, zira onun için epeyce bir hazırlık yapmak gerekiyor , ona göre takım hazırlamak lazım. Malzeme frezeli idi, ben sadece uçlara doğru olan yuvarlamaları bant zımpara ile yaptım. Deliği malafa dediğimiz daha önce döverek hazırladığım konik çelikle yaptım ama ondan önce klavuz deliği deldim. Tek çalışan biri olarak o deliği hele 65 mm lik bir kütleye yapmak adamın ömründen ömür alacak cinsten. Uçları çekici dik konuma getirip döverek yuvarladım, böylece hem yuvarlanmış oldu hemde kenara doğru taşarak bana göre daha hoş bir görüntü elde etmiş oldu. Evet bende küpü deliğini ısıtmamak için her iki yüzeye ayrı ayrı su verdim, daha sonra malafayı ısıtıp küpü deliğinden 2 defa menevişledim ama kütle çok büyük olduğu için yetmedi tabi .Başları temizleyip ocak da 300 derece civarı menevişledim.

Biz oyunun deneme bölümündeyken siz oyunu bitirmiş ekstralarını oynuyor gibisiniz   :D

Ellerinize sağlık,çok güzel iş olmuş. Çekiçlerin sap girecek yerinde ki kama ayrı bir güzel olmuş.

2700 ü hangi çelikte kullanmayı düşünüyorsunuz acaba?

Çelik derken kalın malzemelere ilk ağır çekiç ile başlıyorum, misal tren rayından bir bıçak yapacağım kısmetse. O tür kalın malzemeleri ilk olarak bu arkadaş terbiye edecek sonra orta siklet çekicimle devam İnşallah  O0

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #8 : 09 Eylül 2017, 12:04:42 »
ustam yazmayı unıttum sertliğine bakabildinmi acaba

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #9 : 09 Eylül 2017, 17:43:26 »
ustam yazmayı unıttum sertliğine bakabildinmi acaba

Yok Mehmet ustam, ben kendime göre sertliğini şöyle ölçüyorum, 20 lik çiviyi soğukken ezerek düz hale getiriyorum, eğer iz yapmamışsa çekiç olmuş demektir  ;)

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #10 : 09 Eylül 2017, 20:25:30 »
Ellerine sağlık abi, Bunlar şimdilik bizi çok aşan isler abi 😀😀💯💯💯👍🏼
Beni bu guzel havalar mahvetti

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #11 : 10 Eylül 2017, 00:31:07 »
Ellerine sağlık abi, Bunlar şimdilik bizi çok aşan isler abi 😀😀💯💯💯👍🏼

Teşekkür ederim, bence insanın bir kafaya takmasına bakar  ;)

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #12 : 10 Eylül 2017, 01:15:25 »
   Bir insanın kendi alet edevatını yapabilmesi bir meziyetten öte.  Çünkü bu sadece faydacı bir davranış değil. Yaşamı devam ettirmek ve istediğin yerde tutunabilme lüksü aynı zamanda..
   Bıçaklarınızın bir tarzı var ve kaliteli evet. Ama kendi aletinizi yapmanız bence birkaç üst boyuta ait bir üretim....
   Ellerinize sağlık Soytürk usta..

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #13 : 10 Eylül 2017, 01:31:50 »
   Bir insanın kendi alet edevatını yapabilmesi bir meziyetten öte.  Çünkü bu sadece faydacı bir davranış değil. Yaşamı devam ettirmek ve istediğin yerde tutunabilme lüksü aynı zamanda..
   Bıçaklarınızın bir tarzı var ve kaliteli evet. Ama kendi aletinizi yapmanız bence birkaç üst boyuta ait bir üretim....
   Ellerinize sağlık Soytürk usta..

Teşekkür ederim, bence istemekle alakalı bir şey isteyen herkes yapabilir ;)

Kadir...

• 1102
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #14 : 10 Eylül 2017, 19:35:39 »
Eline sağlık soytürk ustam

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #15 : 10 Eylül 2017, 22:28:35 »
Ustam eline sağlık çok güzel olmuş. Debriyajın neresi bu çekiç merak ettim süpersin yine.
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #16 : 10 Eylül 2017, 23:49:15 »

Teşekkür ederim.

Ustam eline sağlık çok güzel olmuş. Debriyajın neresi bu çekiç merak ettim süpersin yine.

Bende bilmiyorum, ben üreticisinden aldım bana dedikleri minibüs debriyaj parçası olduğu son halini görünce onlarda çok şaşırdılar :) Bizim debriyaja bak ne hale gelmiş dediler  :D

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #17 : 11 Eylül 2017, 10:07:02 »
 :) :) adamlar çekici görünce balataları yaktılar desene

Teşekkür ederim.

Bende bilmiyorum, ben üreticisinden aldım bana dedikleri minibüs debriyaj parçası olduğu son halini görünce onlarda çok şaşırdılar :) Bizim debriyaja bak ne hale gelmiş dediler  :D
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #18 : 11 Eylül 2017, 10:50:00 »
THOR cekici mubarek  :D ellerine saglik ustam. ikisi de nefis olmus

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #19 : 11 Eylül 2017, 11:40:34 »
harika ustam bunlardan kimbilir ne eserler çıkacak  ::)