Bıçak Sanatı - Forum

Antika Koldan Çevirmeli Matkap Restorasyonu

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Antika Koldan Çevirmeli Matkap Restorasyonu
« : 30 Ağustos 2017, 01:52:05 »

Merhabalar değerli ustalarım ve forumdaşlarım. Sizlerle sanırım şimdiye kadar 6 tane elimden geçen ve bu sonuncu olmasını dilediğim  koldan çevirmeli matkabımın restorsayonunu  paylaşmak istedim. Tahminen 1940-45 li yıllar arası üretilen Venusberg marka Alman malı iki vitesli gayet güzel çalışan bu arkadaşı bana geldiğinde boya ve içindeki kurumuş gres sorunundan başka bir kusuru yoktu. Çok az kullanıldığı bariz belliydi. En son elimde olan İxion marka matkaba göre daha güven verici bir duruşu var ve biraz daha ağır bir matkap. Dönme balansı sıfıra yakın  :2up  Bu tür aletleri kullanmaktan değişik bir haz alıyorum ve görünce dayanamayıp alıyorum, kullanmayınca da acayip hüzünleniyorum  ::)  Her yeni bir antika el aletinden sonra bu son diyorum ama dayanamayıp göz ucu ile araştırmaya devam ediyorum  ^-^ Sanırım buda başka bir hastalık  :P

Dediğim gibi ilk bulduğumda doal olarak boyası harap halde idi ve belli ki son zamanlarda kısa bir süreliğine ıslak bir zeminde bırakılmış :(

Kapağı açtığımda daha önceki matkabımdaki manzarayı görünce suratım istemsizce buruştu, lanet kurumuş gres yağı sökmesi bayağı uğraştırdı...

İlk olarak mazotla ve eski bir diş fırçası ile bu kurumuş gresleri temizldim. Bu arada gördüm ki üstteki rulman dağılmış ama ozamanki rulmanlar şimdiki gibi değilmiş alttan vida ile sıkmalı bir sistem yapmışlar. Bilyalar makinenin içerisine yapışmış. Toplayıp temizleyip tekrar yatağına koydum ve sıkıştırdım, canavar gibi oldu  :2up Daha sonra yeni kan misali yeni SKF rulam gresini dişlilere yedirdim, İnşallah bir 70 küsür yıl daha dişlilerde kalır bu gres  :D :D :D

Boyayı komple çıkardım ve metal gri ve siyah kombinasyonunu uyguladım. Aslında antika el aletlerine kamuflajı pek bulaştırmak istemesemde yine duygularıma gem vuramadım ve bastım kendime göre kamuflajı  :-\

Buda çalışma videosu  ;)
https://www.youtube.com/watch?v=GMtoZ1NIZwE

tarık

• 205
  • Meslek: teknisyen
  • Yer: istanbul
Ynt: Antika Koldan Çevirmeli Matkap Restorasyonu
« Yanıtla #1 : 30 Ağustos 2017, 02:06:50 »
Maaşallah süper olmuş ellerine sağlıkvideoyu izledim canavar gibi çalışıyor

« Yanıtla #2 : 30 Ağustos 2017, 03:04:15 »
Çok iyi olmuş, yeniden hayat bulmuş. Ben yine de kendini tutabileceğini sanmıyorum, bir başkasını görünce yine alırsın  ;) Kamuflaj makinenin ruhunu içinden kaçırmış gibi sanki  ::)
Ellerine sağlık.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #3 : 30 Ağustos 2017, 09:50:41 »
Oooo hayırlı olsun Soytürk, gene dedelerimizin kullandığı bir makineyi canlandırmışsın.
Eh biz eskiye gidemiyorsak, eski bize gelsin diyorsun...  ;) ...

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #4 : 30 Ağustos 2017, 12:02:47 »
Harika! ben bu restorasyon işini çok seviyorum O:-) zaten herşeyi 2.el alınca mecbur yapıyorum orası ayrı ;D Ama sizinki bir başka olmuş :)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #5 : 30 Ağustos 2017, 12:05:55 »
şahane ustam bu aletlere bayılıyorum. bende yakın zamanda isveç malı ferezeyi komple dağıtıp, topladım. gerçekten bu işler ayrı bir keyif. 
keşke boyada orj rengi tercih etseydin.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #6 : 30 Ağustos 2017, 17:46:53 »
Ustam hayırlı olsun, gövdenin rengi klasik yeşil
ya da mavi olsaydı daha iyidi gibi. Her türlü benim
B13'den daha iyi iş göreceği belli :)

Symurg1907

• 99
  • Meslek: Gezgin
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #7 : 30 Ağustos 2017, 20:23:18 »
Çok güzel soytürk usta yeniden hayat bulmuş. Yalnız kamuflaj deseni bende beğenmedim. Mavi, kırmızı ya da yeşil renk daha iyi olurmuş gibi geldi bana. Yine de zevk meselesi. Güle güle kullanın

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #8 : 30 Ağustos 2017, 20:53:43 »
Eline sağlık Soytürk Ustam. Videoda bir elinle lamayı tutuyorsun, diğer elinle kolu çeviriyorsun aşağı kuvveti nasıl uyguluyorsun? " kolu çevirdikçe baskıyı makine kendisi ayarlıyor" deme sakın :)
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #9 : 31 Ağustos 2017, 01:57:51 »
Maaşallah süper olmuş ellerine sağlıkvideoyu izledim canavar gibi çalışıyor

Teşekkür ederim :)

Çok iyi olmuş, yeniden hayat bulmuş. Ben yine de kendini tutabileceğini sanmıyorum, bir başkasını görünce yine alırsın  ;) Kamuflaj makinenin ruhunu içinden kaçırmış gibi sanki  ::)
Ellerine sağlık.

Ustam ne bileyim bu arkadaştan çok memnun kaldım, farklı bir konsepde yani daha eski olan ve dişliler meydanda olan model harici bu modele bulaşmam diye düşünüyorum.    :D Bu arkadaşı kamuflaja bezerken inan aklıma sen geldin beğenmeyeceğine adım gibi emindim  :)) Ama baktıkça beni mutlu ediyor bu hali  ;)

Oooo hayırlı olsun Soytürk, gene dedelerimizin kullandığı bir makineyi canlandırmışsın.
Eh biz eskiye gidemiyorsak, eski bize gelsin diyorsun...  ;) ...

Sağ olasın Gökhan ustam, öyle oldu ,ayne öyle yapıyoruz bizde, bu aletler bakma gittikçe bulmak zorlaşıyor belki 3-5 sene sonra esamesi bile okunmayacak, sahip çıkmak gerek.

Harika! ben bu restorasyon işini çok seviyorum O:-) zaten herşeyi 2.el alınca mecbur yapıyorum orası ayrı ;D Ama sizinki bir başka olmuş :)

şahane ustam bu aletlere bayılıyorum. bende yakın zamanda isveç malı ferezeyi komple dağıtıp, topladım. gerçekten bu işler ayrı bir keyif. 
keşke boyada orj rengi tercih etseydin.

Eyvallah Mehmet ustam, vallahi dediğim gibi bu hali beni mutlu ediyor  ;)

Ustam hayırlı olsun, gövdenin rengi klasik yeşil
ya da mavi olsaydı daha iyidi gibi. Her türlü benim
B13'den daha iyi iş göreceği belli :)

Teşekkür ederim, sıradan olmasına içim el vermedi, kişiselleştirmek beni daha mutlu ediyor ;)  Denemek için 60 Hrc, lik çeliği elmas uçla deldi  :2up :2up :2up  Uçtum mutluluktan hatta 3 tane sütüunlu matkap sahibi biri olarak bütün işleri bu arkadaşla yapmayı düşünmüyor da değilim  :)) :)) :))

Çok güzel soytürk usta yeniden hayat bulmuş. Yalnız kamuflaj deseni bende beğenmedim. Mavi, kırmızı ya da yeşil renk daha iyi olurmuş gibi geldi bana. Yine de zevk meselesi. Güle güle kullanın

Eline sağlık Soytürk Ustam. Videoda bir elinle lamayı tutuyorsun, diğer elinle kolu çeviriyorsun aşağı kuvveti nasıl uyguluyorsun? " kolu çevirdikçe baskıyı makine kendisi ayarlıyor" deme sakın :)

:D :D :D Aynen öyle yapıyor, üstteki volandan güç alıyor ve delerken kendi kendine ayarlıyor ::) adamlar yapmış  :2up

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #10 : 31 Ağustos 2017, 09:39:21 »
Valla helal olsun çok kullanışlı imiş. Tekrar eline sağlık ustam kolay gelsin.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #11 : 31 Ağustos 2017, 12:54:18 »
Valla helal olsun çok kullanışlı imiş. Tekrar eline sağlık ustam kolay gelsin.

Aynen çok kullanışlı vede acayip keyifli  C:-) Teşekkür ederim :)

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #12 : 31 Ağustos 2017, 19:33:37 »
Hayırlı olsun usdam, çok güzel olmuş ,orjinal rengi boyasaydın yapısına daha çok uyardı sanki ama böylede çok güzel. Benimkine daha bi el atamadım yakında onuda elddn geçirecem.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #13 : 01 Eylül 2017, 00:28:40 »
Hayırlı olsun usdam, çok güzel olmuş ,orjinal rengi boyasaydın yapısına daha çok uyardı sanki ama böylede çok güzel. Benimkine daha bi el atamadım yakında onuda elddn geçirecem.

Sağ olasın Taner ustam, aman o Metaboya iyi bak bir daha bulamazsın öyle bir alet  ;)

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #14 : 25 Kasım 2020, 10:55:20 »
Soytürk ustam, konunun üzerinden uzun zaman geçse de eline emeğine sağlık diyorum. Bu matkaptan epeydir arıyordum ve buldum. Dışı boyanmış içi ne halde bilmiyorum. Satan arkadaşa sorduğumda yalpalama ve balans probleminin olmadığını söyledi. Ve makineye 700 ₺ istedi. Sizce bu makineye bu fiyat değer mi ? Değer, alın derseniz şayet makineyi nasıl kontrol etmeliyim ?
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #15 : 27 Kasım 2020, 00:21:46 »

Merhabalar, 700 lira çok daha uygunu denk gelebilir ufak tefek işler için uygun ama  çokda kullanışlı değil ağır işe gelmez. Uçta balans olmaması ve ucu iyi sıkması önemli, kolda da boşluk olmaması lazım, genelde iki vitesli oluyor her iki viteste de çalışması lazım.

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #16 : 27 Kasım 2020, 12:04:16 »
Teşekkürler ustam, sağolasın.
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''