Bıçak Sanatı - Forum

Hattatlar için Makta ve Kalemtraşlar

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Hattatlar için Makta ve Kalemtraşlar
« : 11 Temmuz 2017, 08:23:46 »
Değerli ustalarım ve arkadaşlarım merhabalar. Ufak tefek yapmış olduğum makta ve kalemtraşları paylaşmak istedim. Henüz bitmemiş ürünler ancak bitincede üşenip aşamaların resimlerini koymuyorum. O yüzden fırsat bulmuşken aşamaları ekleyeyim dedim. Ürünler tamamlanınca da bitmiş hallerini eklerim.

İlk grupta Kolleksiyoner bir Beyefendiye Makta ve Kalemtraş hazırlamaktayım onlar yer alacak. Kolleksiyonerlerin bu tür sanatlarda varlığı sanatın devamı için çok gerekli. 

Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
Ynt: Hattatlar için Makta ve Kalemtraşlar
« Yanıtla #1 : 11 Temmuz 2017, 08:29:43 »
Bunlarda kalemtraşın aşamaları;

www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #2 : 11 Temmuz 2017, 08:31:16 »

www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #3 : 11 Temmuz 2017, 08:35:02 »
Bu da her işe kullanmalık torna kaleminden yaptığım el aleti. Hss için özellikle delik delimi ve pim için faydalı olabilir.

www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #4 : 11 Temmuz 2017, 08:42:12 »
Bu çalışma aslında bir taslak. Çeşm-i Bülbül deseni hiç çalışmadığımdan denemk istedim. Malum yaparız dedik mahcup olmayalım :)

www.mehmetatik.com

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #5 : 11 Temmuz 2017, 09:47:54 »
Gerçekten zanaatkârsınız tebrik ederim. Resimlere tekrar tekrar baktım süper....
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

Aytuğ Talha

• 236
  • Hattat-Kemankeş..
  • Meslek: İnşaat Mühendisi
  • Yer: Amasya
« Yanıtla #6 : 11 Temmuz 2017, 09:50:38 »
Muazzam çalışmalar ustam elinize sağlık. Ben de kemik makta ve civa çeliğinden kalemtıraş kullanıyorum ama bir hattat olarak böyle güzel eserlere sahip olmayı herkes gibi çok isterdim. Böyle güzel makta ve kalemtıraşla açılan kamışla meşk etmek insana ayrı bir zevk veriyor olsa gerek. Bitmiş halini merakla bekliyoruz..

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #7 : 11 Temmuz 2017, 09:56:22 »
 ???

Usta ellerine kollarına sağlık  sanat  eseri  bunlar.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Muzaffer

• 133
  • Meslek: Esnaf
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #8 : 11 Temmuz 2017, 09:56:37 »
Her işiniz kusursuz ve takdir edilesi...
Ellerinize sağlık,keşke Halk eğitim aracılığıyla meraklılarını eğitip bu işi devam ettirseniz.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #9 : 11 Temmuz 2017, 10:07:08 »
Mehmet usta eline koluna sağlık, seni görene kadar
bu işler artık yapılmıyor zannederdim.
Damascuslar çok güzel, rumi motiflerin yanına
çok yaraşacak gibi duruyor, güzel işler ufukta.
Kolay gelsin.

armagan baran

• 659
  • Instagram #brnleatherart
  • Yer: Balıkesir/Kırklareli
« Yanıtla #10 : 11 Temmuz 2017, 12:14:20 »
Mehmet usta ellerin ,gözlerin dert görmesin .Harkulade çalışmalar sabrınız ve zanaatınız imrendiriyor .Taslak çizimlerinizi bitmiş eserin fotografları ile mutlaka arşivleyin ileride çocuklarınız belki torunlarınız yaktığınız kandil alevini canlandırmak isteyebilir

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #11 : 11 Temmuz 2017, 13:42:32 »
Gerçekten zanaatkârsınız tebrik ederim. Resimlere tekrar tekrar baktım süper....
Elimizden geldiğince birşeyler yapıyoruz.
Muazzam çalışmalar ustam elinize sağlık. Ben de kemik makta ve civa çeliğinden kalemtıraş kullanıyorum ama bir hattat olarak böyle güzel eserlere sahip olmayı herkes gibi çok isterdim. Böyle güzel makta ve kalemtıraşla açılan kamışla meşk etmek insana ayrı bir zevk veriyor olsa gerek. Bitmiş halini merakla bekliyoruz..
Vallahi ne yalan söyleyeyim bende merakla bekliyorum :)
???

Usta ellerine kollarına sağlık  sanat  eseri  bunlar.

Teşekkür ediyorum Aydın Abi

Her işiniz kusursuz ve takdir edilesi...
Ellerinize sağlık,keşke Halk eğitim aracılığıyla meraklılarını eğitip bu işi devam ettirseniz.

Abi naptın kusursuzluktan çok uzaktayım olmak istediğimde burası zaten zira kusursuzluk haddim değil. Onun sahibi başka. Bunların çoğunu bana ustalarım öğretti. Halihazırda kıymetli Hocam Sayın Sedefkar Enis Türk Üsküdar'da Bağlarbaşı İSMEK'te sedef üzerine kurs vermekte. Hemde ücretsiz. İsteyenlerin kesinlikle kendisini ziyaret etmesini şiddetle tavsiye ediyorum. Onun dışında bıçakla alakalı ne varsa forumdan buradaki ustalarımızdan. Burası da aslında bir okul. Onun dışında ben kendimi öğrenci yerine zor koyuyorum ders vermenin hangi bahara kalacağı hakkında bile ufacık bir fikrim yok :)

Mehmet usta eline koluna sağlık, seni görene kadar
bu işler artık yapılmıyor zannederdim.
Damascuslar çok güzel, rumi motiflerin yanına
çok yaraşacak gibi duruyor, güzel işler ufukta.
Kolay gelsin.
Nasipse onlara da başlayacağız bakalım. Sırada çok iş var. Halihazırda bitmeye yakın bıçaklarım etraftan dostlara ve arkadaşlara verilmiş sözlerim var inş o işleri tamalayınca şöyle bir iki ay tatil vereceğim kendime :)

Mehmet usta ellerin ,gözlerin dert görmesin .Harkulade çalışmalar sabrınız ve zanaatınız imrendiriyor .Taslak çizimlerinizi bitmiş eserin fotografları ile mutlaka arşivleyin ileride çocuklarınız belki torunlarınız yaktığınız kandil alevini canlandırmak isteyebilir

Armağan Hocam çok teşekkür ediyorum. Sizler gibi işinin ehli sanatına hak ettiğini veren ustaların değerlendirmeleri benim için çok önemli. Ben işin aslı bu işleri detaylı bir şekilde sunmamın sebeplerinden birisi de bu işi başkalarının da yapmasına vesile olmak. İnşallah yararlı oluyorumdur.
www.mehmetatik.com

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #12 : 11 Temmuz 2017, 14:43:20 »
Maşallah, maşallah,maşallah. Elinize sağlık.
Ustam sapa burgu verirken, yuvarlak eğede kaç mm ile çalışıyorsunuz. Yada kullandığınız başka bir yöntemmi var?
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 11 Temmuz 2017, 16:10:13 »
Elimde tutamayacağım kadar nazik parçaları ne de güzel işlemişsiniz.Elinize sağlık.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #14 : 11 Temmuz 2017, 17:43:51 »
Harika olmuşlar ustam ellerine emeğine sağlık şu an bile goz kamaştırıcılar
Beni bu guzel havalar mahvetti

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #15 : 11 Temmuz 2017, 20:13:07 »
Çok güzeller ne desek boş kalır o yüzden bir soru sormak istiyorum  ;D
Kıl testerede o kadar ince çizgiyi nasıl kesebiliyorsunuz ben çok daha kalın parçalarda kırılma yaşıyorum tabi ağaçla denemiştim :)

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #16 : 12 Temmuz 2017, 08:29:11 »
Ustam sapa burgu verirken, yuvarlak eğede kaç mm ile çalışıyorsunuz. Yada kullandığınız başka bir yöntemmi var?
Ustam benimki sırtı sivri oldu yani ters v gibi düşünün ama açısı çok geniş. Benim izlediğim yöntem deseni malzemeye aktardıktan sonra önce üçgen sonrada düz eğeyle deseni çıkarmak. Sonrada 600 kum zımparayla üzerinden geçtim. (aslına 400-800 yapacaktım ama yorulmuştum artık) Ancak bu işlem bir tam günümü aldı. Tabi bu benim yaptığım ilkel yöntem. Yani aslında işi bilmeyen birinin yöntemi. Daha sonrasında Sedefkar Mümin Orhan Ustamla konuştum bu işlemi kuyumcuların kullandığı mikromotor yada yoksa dremel türü bir makina ve konik freze ucuyla çok daha hızlı yapabilirmişiz.

Elimde tutamayacağım kadar nazik parçaları ne de güzel işlemişsiniz.Elinize sağlık.  :2up

Teşekkürler Eylem Abi aslıda beni en çok düşündüren ve baya küçük olan kısmı dün gece yaptım. Hattatın imzasının kakmasını yaptım. Fena olmadı gibi tabi asıl netice zımparayı yeyince çıkacak ortaya. Varağını yapıştırdım bugün kısmetse sapa  yapıştırma işlemini yapacağım. Nasip.

Harika olmuşlar ustam ellerine emeğine sağlık şu an bile goz kamaştırıcılar

Ustam eyvallah. Birde bitirmek nasip olursa inş.

Çok güzeller ne desek boş kalır o yüzden bir soru sormak istiyorum  ;D
Kıl testerede o kadar ince çizgiyi nasıl kesebiliyorsunuz ben çok daha kalın parçalarda kırılma yaşıyorum tabi ağaçla denemiştim :)

Hüseyin Hocam bu tamamen alışkanlık işi. Ama şunu da vurgulamak lazım. Ben bu çalışmamda 0.6, 0.7, ve 0.8 uçlar kullandım. Bu uçlar sınıflarının en ince uçları. Ancak malzememde ona göreydi. Yani aslında bu iş için ilk kural sabır ikincisi doğru malzemeye doğru yöntem. Mesela 0.8 numara kıl ile ben 1mm-3mm arası çalışırım. en fazla 4 ve 5 mm keserimki o da çok nadirdir. Burda kıl inceliklerinin tercih edilmesi hatayı minimize etmektir. Belli bir kalınlıktan sonra çok ince kıl ile çalışmak hem hatayı artırır. Hem kırım çok artar. hem de kesim süresi buna bağlı olarak sıkıntı sitres dopal olarak ta sizin çalışma aşkınız gider.
Siz en iyisimi ne yapmak istediğinizi açıkca yazın ben size nasıl bir kıl ve yöntem izleyeceğinizi yazayım. Burda tabi zamanla gelişen tecrübe de çok önemli. 
www.mehmetatik.com

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #17 : 12 Temmuz 2017, 09:17:13 »
Yaptıklarını büyük bir hayranlıkla takip ediyorum Mehmet ;)
İnsan bir işi benimser, onu yapacağına gerçekten inanır ve sınırlarını zorlarsa, işte tam o noktada çok güzel işler ortaya çıkartır. :2up   

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #18 : 12 Temmuz 2017, 09:28:55 »
Ustam benimki sırtı sivri oldu yani ters v gibi düşünün ama açısı çok geniş. Benim izlediğim yöntem deseni malzemeye aktardıktan sonra önce üçgen sonrada düz eğeyle deseni çıkarmak. Sonrada 600 kum zımparayla üzerinden geçtim. (aslına 400-800 yapacaktım ama yorulmuştum artık) Ancak bu işlem bir tam günümü aldı. Tabi bu benim yaptığım ilkel yöntem. Yani aslında işi bilmeyen birinin yöntemi. Daha sonrasında Sedefkar Mümin Orhan Ustamla konuştum bu işlemi kuyumcuların kullandığı mikromotor yada yoksa dremel türü bir makina ve konik freze ucuyla çok daha hızlı yapabilirmişiz.

Cevabınız için teşekkür ederim. Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.

Saygılarımla,
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #19 : 12 Temmuz 2017, 12:24:00 »
Mükemmel bir sabrın eseri olmuş bunlar .
Hele o işlemeler zor iş doğrusu ellerinize sağlık çok güzeller  :)
Hakuna Matata