Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden bıçak ve ısıl işlem sorunu

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
Ynt: Eğeden bıçak ve ısıl işlem sorunu
« Yanıtla #20 : 24 Haziran 2017, 10:24:46 »
size bir bıçak için yardımıcı olabilirim diğerleri için söz veremem malesef.geçmişte ısıl işlem hizmeti vermiştim  şimdi kesinlikle düşünmuyorum.
ısılişlem merkezlerinin yaptıkları işler üzerine bolca olumsuz tecrubem var malesef.yanlış ölçüm yapan makineler işten bir haber çalışanlar 60 hrc lerin kalibreli makinemde 55 çkmaları sertliği yüksek tutmak için menevişten ödün verip pirinç testinde çatır çatır kırılan ağızlar ne diyim saymakla bitmez
bence koşullarınız karbon çelikler için uygunsa karbonla çalışın ama ısılişlemi kesinlikle kendiniz yapın ilerleyen zamanlarda daha prfs bir fırına geçer paslanmazlarla devam edersiniz bnim önerim bu

Çok haklısınız Mehmet hocam teşekkür ediyorum, yok zaten bende şu an taş devrinden bakır çağına geçmiş durumdayım, fırınımı yavaş yavaş geliştiriyorum, karbon çelikleriyle çalışmayı bırakmayı kesinlikle düşünmüyorum ısıl işlem öğrenmeye devam. Sadece dediğim gibi insan paslanmaz bir iki çakısı olsun istiyor kolleksiyonunda, satın almayı da kesinlikle istemiyorum, ben yapabiliyorken neden para vereyim diyorum bıçağa :) O yüzden sordum eğer imkanınız varsa, ücreti dahilinde yardımcı olursanız çok mutlu olurum diye. Çünkü 1-2 küçücük çakı için kimse ısıl işlem konusunda yarımcı olmuyor doğal olarak. Çok teşekkür ederim eğer bu 1 tane hak paslanmaz içinse bu hakkımı çok dikkatli kullanmak istiyorum :))

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
« Yanıtla #21 : 24 Haziran 2017, 11:04:10 »
internette gezinirken tesadüfi gördüğüm bir ısıl işlem hizmeti var.Ali Yiğit Özkan isimli biri Antalya da 15 tl ye vakumlu fırında ısıl işlem hizmeti verdiğini yazmış.3266 bıçakta sadece bir adet başarısız işlemi olduğunu yazmış.Toplu işlemlerde böhler mantıklı ama tek profilde sabitleme aparatı vs işin içine girince en az 2-3 kat bu fiyattan pahalıya geliyor.Bu şahsa ısıl işlem yaptıran varsa tecrübelerini yazarsa ihtiyacı olanlara yol gösterir.Linki altta mevcut

http://bicakyap.com/vakumlu-isil-islem-hizmeti
Fakirlik insanı mucit eder...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 24 Haziran 2017, 11:57:05 »
Biz onu attık. Benim dışımdaki diğer 3 yöneticinin de onunla ilgili alışverişi oldu ve sonuçta bunlarla sınırlı olmayan kötü tecrübeleri oldu. Forum tartışma ortamına dönmesin, kırıcı bir süreç olmasın diye diğer yönetici arkadaşlar açıklama yapmak istemediler. Gerekçeleri kendisiyle konuşmaktan öte ortaya bir açıklama yapmama her şeyi dökmeme zerafetini gösterdiler. Ancak sonra bu farklı bir noktaya çekildi.

Sefa, Gökhan ve Emin'in terazilerine kendi terazimden daha fazla güvenirim. Ancak böyle etik olarak kuvvetli oluşu haksız ithamlara cevap vermemelerine neden oldu ve bu haksız ithamlarla forum zarar gördü.
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2017, 12:00:27 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #23 : 24 Haziran 2017, 15:20:34 »
Benim bu konularda hiç bir bilgim yoktu.Ben tesadüfi nette gezinirken gördüm.Forum sitelerinin bize en büyük faydası karşılıksız bilgi ve tecrübe paylaşımı.Farkındalık oluşturup uyardığınız için teşekkür ederim.

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
  • Meslek: İşsiz
  • Yer: Bursa-istanbul
« Yanıtla #24 : 24 Haziran 2017, 17:23:10 »
Merhaba eger bohlerin kendi isil Islem merkezlerinde isil islem yaptirirsaniz istisnai durumlar haric boyle problemlerle karsilasmazsiniz
Cunku isil Islem cesitli prosesleri barindiran bir surec
Bohler  bizim Gibi hadi 1050 ardindan 200 menevis olarak yapmiyor hepsi ayarli zamanli standartlasmis hizmetler.
Ayrica isil islem merkezleri gayet Makul fiyatlama  acisindan burada yada disarida bicak basina alinan bedellere gore 1 kg celik icin 25+kdv  bir kg celik ortalama 4-6 Bıçak gelir diye dusunuyorum.
Bu arada bohlerin Avukat degil sadece aldigi hizmetten memnun bir musteriyim
Bu sebeple bursada ki arkadslarima kucuk Sanayide bulunan bohleri tavsiye ederim
Bicaklarimi paylastigim instagram sayfam
www.instagram.com/moondesignaca

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #25 : 24 Haziran 2017, 20:23:28 »
Aparatın ağırlığının yarısını bıçağa eklediği için 2-3 kat pahalıya geliyor diye söylemiştim.Ama dediğiniz gibi böhler markalaşmış bir kurum.Bir bıçak yerine sayıyı çoğaltıp vermek daha karlı gözüküyor.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #26 : 24 Haziran 2017, 22:05:48 »
Abi konu kapanmış kapanacak da ben bi
kıllık yapayım. Merakım şudur ki;
bir metal(demir,çelik,herneyse. hele bir de
eğe ise) nasıl sori alır da sertleşmez?
Benim şahsi tecrübem sori alan, yamulan
çelikler iyi su almıştır. Ya bu çelik değil
ya da eğe değil.
Bu arda çatlak konusunda
Sefa Hocama tamamen katılıyorum.
Daha önce dediğim gibi eğe gönderebilirim.
Atölyede bahco marka eski bir eğe yatıyor.
Bir hamon denemesine kurban gitmek için
can atıyor. :)

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #27 : 24 Haziran 2017, 22:48:30 »
  Valla Şeref hocam benim aklım almadı, yani son denememde sertleşti ve yere bırakınca kırıldı ama yani sıcaklık neredeyse 900 dereceydi ve epey durdu 10 dk ya yakın sonra da tuzlu suya sokunca sertleşti ama catladi. Demek ki ilk denememde de bıçağın sırtı catlamisti ben ağzında bir şey yok diye gözden kacirmisim. Ama suda sertlesmeyen yağda nasıl sertlesecek onu da anlamadım, kesinlikle eğenin malzemesinde bir sıkıntı vardı. Şimdi babamla oturuyoruz o da bende bir eğe var minibüsün arkasında duruyor dene istersen dedi :)) Babamda bıçağın şeklini çok beğenmişti açıyor hala yazık oldu kırıldı diye, bilmiyorum bir tatil yapayım dönünce belki bir heves tekrar denerim belki. Bir de seramik battaniye brülör falan biraz daha eli ayağı düzgün bir Ocak yapmak lazım tabi.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #28 : 24 Haziran 2017, 22:54:52 »
Merhaba eger bohlerin kendi isil Islem merkezlerinde isil islem yaptirirsaniz istisnai durumlar haric boyle problemlerle karsilasmazsiniz
Cunku isil Islem cesitli prosesleri barindiran bir surec
Bohler  bizim Gibi hadi 1050 ardindan 200 menevis olarak yapmiyor hepsi ayarli zamanli standartlasmis hizmetler.
Ayrica isil islem merkezleri gayet Makul fiyatlama  acisindan burada yada disarida bicak basina alinan bedellere gore 1 kg celik icin 25+kdv  bir kg celik ortalama 4-6 Bıçak gelir diye dusunuyorum.
Bu arada bohlerin Avukat degil sadece aldigi hizmetten memnun bir musteriyim
Bu sebeple bursada ki arkadslarima kucuk Sanayide bulunan bohleri tavsiye ederim

Alper hocam ben bu işi ticari yapmıyorum , hobi olarak vakit buldukça belki  iki ayda, üç ayda bir bıçak ya yapıyorum ya yapamıyorum. Birde son zamanlar ufak kilitli çakılarak merak.saldim, taşıması daha kolay hiç değilse kullanıyorum sürekli kendi yaptığımı bir şeyi diye. E şimdi küçücük çakı zaten ayda yılda bir tane yapabiliyorum, hadi uğraştım biriktirdim 2 tane yaptım bunu bohlere görürsem ne diycem, 2 tane 150 gram tutar tutmaz hadi bunun Işıl.islemini yapın dersem yaparlar mı? Ne kadar zamanda yaparlar, belki benzer malzeme gelecek biriktirecekler falan. Sıkıntılar bunlar, yani küçücük çakı için maliyeti çok fazla oluyor bizim gibiler için :-/

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #29 : 25 Haziran 2017, 00:48:17 »
bıçak yapımındaki en kritik süreç ısılişlemdir  kesmeyen yamulan sıradan bir ham demirden farkı olmayan   bir malzemeye bıçak vasfını kazandıran yegane işlemdir bu işlemi kendim yapmıyorsam o bıçağı kendime aiit hisetmiyorum böhler ve diğer firmalara karşı  bir düşmanlığım ticari bir kaygım falan yok kimseyi eleştirmiyorumda istiyen istediği şekilde bıçağına su vere bilir ama bu işi bir sanat olarak algılıyor ve el yapımı bıçak diyorsak ısıl işlemi dışarıda yapılmış bir bıçak üzerine tartışmak lazım saygılar

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
« Yanıtla #30 : 24 Mayıs 2018, 22:04:19 »
Yeni konu açmamak için buraya yazıyorum.egeden bıçak yapmaya başladım.gaz betona delik açıp salamayla 900 dereceye kadar getirip salamayi kapadım.gaz betonun içinde soğumaya bıraktım lakin yumusama olmadı gibi geldi delik delinmedi Ege islemedi.illaki kuma veya kirece batırmak gerekli mi.cevaplariniz için şimdiden teşekkürler
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #31 : 24 Mayıs 2018, 23:17:10 »
Yeni konu açmamak için buraya yazıyorum.egeden bıçak yapmaya başladım.gaz betona delik açıp salamayla 900 dereceye kadar getirip salamayi kapadım.gaz betonun içinde soğumaya bıraktım lakin yumusama olmadı gibi geldi delik delinmedi Ege islemedi.illaki kuma veya kirece batırmak gerekli mi.cevaplariniz için şimdiden teşekkürler

Benim aklima bir sey geliyor ama yanlis bilgi  vermek de istemem. O eğe d2 olabilir? Bazi eğelerin d2 yapildigini duymustum ne kadar dogru bilmiyorum bilenler aydinlatirsa ben de sevinirim....

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #32 : 25 Mayıs 2018, 11:41:15 »

Östenizasyon ısısında yani çeliğin manyetik özelliğinin kaybolduğu bu sıcaklıkta 3-5 dk tutmanız gerekir. Bu işlemi yaparken eğenin sıcaklık renginin heryerinde aynı olması lazım. Ardından eğeyi kuma, küle, yada ytongu parçalayıp kum gibi yapıp gömebilirsiniz. Soğuması için 1 gece bekleyin, büyük ihtimalle eğeniz yumuşamış olacaktır.
Aytunç Ayper (itunch)

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
« Yanıtla #33 : 25 Mayıs 2018, 20:26:04 »
sağolun tşk. ederim
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.