Öncelikle herkese selamlar.
Forumdan bir hafta kadar önce aldığım arne(O1) çeliği inceltemedim ve 6 mm olarak devam etmeye karar verdim. Arne yerine O1 diyerek devam edeceğim umarım yanlış değildir. Forumda O1 ile bulabildiklerim ve bulamadığım boşlukları yazıyorum. Basitçe boş kısımlar ve yanlış yerler düzeltilirse çok sevinirim.
Diyelimki bıçakların şekil verilme işlemleri bitti. Yapmam gerekenler.
1) normalizasyon
2) su verme
3) meneviş
Şimdi bu işlemleri açıyorum, eksikler ve yanlışlar konusunda yardımınızı esirgemeyin. Ama kolay bir anlatımlada olursa okadar güzel olurki anlatamam. Çünkü bilmemek ve öğrenme aşamasında iken üretmeye kalkışmak, iyi sonuç beklentisi yüzünden, anlamakta zorluk derecesini tavan yapıyor.
1) NORMALİZASYON: O1 için kaç derecede kaç dk beklemeliyim yada kaç dereceye çıkacağız, çeliği ocaktan alıp hemen soğumaya bırakmalıyım?.
2) SU VERME: mıknatıslamanın kaybından itibaren 1.5 ton kadar daha açık bir olana kadar çelikt ısıtılma devam edecek ve orada bekleyecek.
Yani kaç derecede kaç dk bekletilecek? Sefa beyin ısıl tav renkleri tablosu sanırım O1 ler üzerineydi, ısıyı öğrenirsem ordaki renklerden faydalanırım çünkü ısıyı ölçme imkanım yok.
Gerekli ısıda kaç dk bekleyeceğim. Isıyı sabit tutmak için bıçağı ateşe ileri geri harekler yaptırarak, bıçağı anlık hareketlerle ateşten uzaklaştırıp yakınlaştırarak ısının artmasını engelleyeceğim, doğrumudur?
ısıl işlem sıvısı olarak ince yağ denilmiş vede önceden biraz ısıtılmış. Motor yağıysa kaça kaç yağ olacak? Yada ulaşılabilir ve hızlı olarak, malzemeden en iyi perfonmansı hangi ısıl işlem sıvısı/karışımı ( mesela kostik çözeltisiyse kaç gr kaç,lt) ile elde ederim? Iısıl işlem yağları(örn: Belgin benim için pahalı.) konala da deniliyor ama performansı ne olur bilmiyorum.
Bıçağın bütün işlemler bittiğinde 60 62 hrc arasında olmasını istiyorum.
Bıçağı 200 derecelerde çıkarmam söylenmiş. Emre bey bununla ilgili 10 12 sn demiş. Bakın sayarım şakam yok
3)MENEVİŞ: Çeliğii kaç dereceye çıkaracağım ve orada bir süre kalacakmıyım? Su verme işleminden önce bıçağı tam soğutayımmı yoksa devammı. (Isıl işlemden sonra meneviş varsa profili yıkayayım mı, öyle ise nasıl yıkamalıyım?
Kaç derecede kaç meneviş bana kaç hrc bıçak bırakır. Menevişte soğutma tam olarak nasıl olmalı( O1 içi)