Emre Kipmen in o müthiş paylaşımını daha öncede forumda okumuştum. Bir gönderi bile tek başına neler neler öğretiyor. Bilgiden daha çok (bilgi az diye demiyorum kesinlikle) bıçakçılıkta çeliklere yaklaşım açısını öne çılarmış. Buda google daki bilgilerin çizgisinin üstünde. Sağolsunlar...
bıçağın geometrisini az çok neresini kullanacağıma göre çizmeye çalıştım. Ama tabi tahtadan basitçe prototip yapıp denemek daha yararlı. Heleki ömürlik gözüm gibi bakacak bana özel bir bıçak istiyorken.
Yusuf bey bıçağın dengesinide düşündüm sanırım işaret parmağımın geleceği girintide ağılığın dengede olması gerekiyor(saptada abonoz düşündüğümden sanırım ağırlık merkezi elimin içinde kalacak, buda hakimiyet açısından önemli birşey). Gene onun yanındaki çıkıntının(işaret parmağımla namlu arası) bıçağın ağzından iki milim kadar uzun olması, ağzı korumak için iyi olur diye düşündüm. Bıçağın sırt çizgisinin yay gibi olmasıda kesim de en çok kullanılan kısmın, namlumun ortasından bir santim kadar uca kaymasına neden olacağını düşündüğümden o kısmıda ağıza göre göre biraz şişkin yaptımki ben bıçağı geri cekme hareketiyle kestirmeye çalışırken namlu yapısı gereği keseceği yere biraz batarak daha iyi kessin. Uç kısmınım sivri olmayıpta oval olmasının nedeni olurda yüzme işleminde kullanırım diye.. Kancayı ekleme nedenimde görsellkten sonra bu sebepledir. Ama herzaman herşey eleştirilebilir bu ve sonraki düşüncelerimde. Açığım ve memnun olurum. Eylem bey in son düzeltmesinden sonra sanki geometrisi oturdu biraz.
Bu arada tankların bıçaklarla tamir edilmemesi beni hayal kırıklığına uğrattı

Ne müthiş birşey olurdu ama değilmi
Birde benim m390 gibi çelikleri düşünmemin nedeni kullanmasamda çok zor durumlarda dayanabilmesi yani tahminim 64 hrc gibi bir sertlikte olması. Yapısı gereği 64 hrc de sağlamda kalabilmesi ve keskin bir ağıza sahip olabilmesi. Bıçakta herzaman olmamakla beraber ağır şartlar için fazladan biraz dayanım limiti olmasını istiyorum.
64 hrc neden onuda söyleyeyim. Bir yazıda mutfak bıçakları 58 hrc de iken keskinliklerini bir hafta hadar korurken bu 62 olduğunda oniki aya kadar çıkabiliyormuş. Yazının bu kısmı mantıklı geldi açıkçası. Buna istinaden mutfağa göre daha ağır hizmet göreceğinden sahip olmak istediğim bıçakta böyle bir sertlik istedim. "Toz metalürjik olsun 5 fazla olsun" tadındaki meyilimde bu yüzden. Bu düşüncemdeki artı eksiler tartılabilir..