Bıçak Sanatı - Forum

Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #40 : 07 Haziran 2017, 19:16:24 »
Eğer bir askeri bıçakla tank paletini tamir edeceksem (örneği atıyorum..)
Üstadım,
Müsaadenizle örneğin biraz paçasından asilayim :D, tankcılar zaten paleti hep bıçakla tamir ederler ki, çok güzel bir örnek :2up
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #41 : 07 Haziran 2017, 20:05:07 »
Doğru mu? Dün bu örneği sağlam askeri bıçaktan ne beklenebilir muhabbeti yaparken bulmuştum. Her ne kadar G3 kasaturası duvar kadar kör olsa bile en azından bu işler için uygun bulmuşumdur. Bilmem pratikte durum nedir? Bakımcılığı çok yaptıktan sonra insan çok fena halde çözüm odaklı oluyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #42 : 07 Haziran 2017, 20:11:46 »
Geçende bu olayı keşfetmiştim. Kore harbini okurken denk geldim galiba...

https://youtu.be/gDIv-byz7cQ

Mecbur kalınca insan ne çözümler buluyor...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #43 : 07 Haziran 2017, 20:58:56 »
Yok üstadım, doğru değil, dediğim gibi sizin örneğinizin paçasından asılıp konuyu sündürüyorum.
Tankçılar genelde bütün tamir işleri için, sadece o işe yarayan çok özel alet, edavat, avadanlıklar, her neyse  :D kullanırlar.
50, 60 tonluk aracın parçaları düşünüldüğünde neden bu tip özel aletlere ihtiyaç duyulduğu anlaşılabilir.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #44 : 07 Haziran 2017, 21:02:29 »
Deyimi bilmeyince sazan kontenjanından yürüdüm.  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #45 : 07 Haziran 2017, 21:11:07 »
Estağfurullah, bu noktadan bakınca hepimiz sazanız.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #46 : 08 Haziran 2017, 01:14:50 »
çelik seçiminde konuyu betimlemek adına şöyle yönlendirme yapmak ve geçmiş konuları hatırlatmak istedim... :-\

Sefa üstadın faydalı paylaşımı; "çeliklerin kimyasal kompozisyonu"
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4321.0

Osmanlı/Böhler firmasının, element ölçü ve farklılığının nitel ayrımı "kimyasal kompozisyondaki alaşım elementlerinin etkisi"
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=12322.0

Değerli Emre Kipmen'i ders tadında yorum-paylaşımı
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3612.0
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

Levent88

  • ***
  • 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #47 : 08 Haziran 2017, 04:37:15 »
   Emre Kipmen in o müthiş paylaşımını daha öncede forumda okumuştum. Bir gönderi bile tek başına neler neler öğretiyor. Bilgiden daha çok (bilgi az diye demiyorum kesinlikle) bıçakçılıkta çeliklere yaklaşım açısını öne çılarmış. Buda google daki bilgilerin çizgisinin üstünde. Sağolsunlar...
 
   bıçağın geometrisini az çok neresini kullanacağıma göre çizmeye çalıştım. Ama tabi tahtadan basitçe prototip yapıp denemek daha yararlı. Heleki ömürlik gözüm gibi bakacak bana özel bir bıçak istiyorken.
   Yusuf bey bıçağın dengesinide düşündüm sanırım işaret parmağımın geleceği girintide ağılığın dengede olması gerekiyor(saptada abonoz düşündüğümden sanırım ağırlık merkezi elimin içinde kalacak, buda hakimiyet açısından önemli birşey). Gene onun yanındaki çıkıntının(işaret parmağımla namlu arası) bıçağın ağzından iki milim kadar uzun olması,  ağzı korumak için iyi olur diye düşündüm. Bıçağın sırt çizgisinin yay gibi olmasıda kesim de en çok kullanılan kısmın, namlumun ortasından bir santim kadar uca kaymasına neden olacağını düşündüğümden o kısmıda ağıza göre göre biraz şişkin yaptımki ben bıçağı geri cekme hareketiyle kestirmeye çalışırken namlu yapısı gereği keseceği yere biraz batarak daha iyi kessin. Uç kısmınım sivri olmayıpta oval olmasının nedeni olurda yüzme işleminde kullanırım diye.. Kancayı ekleme nedenimde görsellkten sonra bu sebepledir. Ama herzaman herşey eleştirilebilir bu ve sonraki düşüncelerimde. Açığım ve memnun olurum. Eylem bey in son düzeltmesinden sonra sanki geometrisi oturdu biraz.
   
    Bu arada tankların bıçaklarla tamir edilmemesi beni hayal kırıklığına uğrattı :( Ne müthiş birşey olurdu ama değilmi :)
   Birde benim m390 gibi çelikleri düşünmemin nedeni kullanmasamda çok zor durumlarda dayanabilmesi yani tahminim 64 hrc gibi bir sertlikte olması. Yapısı gereği 64 hrc de sağlamda kalabilmesi ve keskin bir ağıza sahip olabilmesi. Bıçakta herzaman olmamakla beraber ağır şartlar için fazladan biraz dayanım limiti olmasını istiyorum.
   
    64 hrc neden onuda söyleyeyim. Bir yazıda mutfak bıçakları 58 hrc de iken keskinliklerini bir hafta hadar korurken bu 62 olduğunda oniki aya kadar çıkabiliyormuş. Yazının bu kısmı mantıklı geldi açıkçası. Buna istinaden mutfağa göre daha ağır hizmet göreceğinden sahip olmak istediğim bıçakta böyle bir sertlik istedim. "Toz metalürjik olsun 5 fazla olsun" tadındaki meyilimde bu yüzden. Bu düşüncemdeki artı eksiler tartılabilir..
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2017, 04:49:05 Gönderen: Levent88 »

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #48 : 08 Haziran 2017, 07:08:04 »
 :D Anlatımımı örneğimin kötülüğü ile heba etmiş oldum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Sercan ÖZDEMİR

  • ***
  • 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #49 : 08 Haziran 2017, 08:41:07 »
Bir bilgilendirme yapayım:

M390 Elmax gibi bilinen hiç bir paslanmaz toz metaller 60 HRc üstüne çıkmazlar. 60 üstüne çıkabilmek için yapıda karbon miktarını artırmak gerekir. Ama bu fkarbonun artışı ısıl işlem sonrasında Krom Karbür oluşturur ve korozyon dayanımını azaltır.

 

http://www.bohler-edelstahl.com/media/M390DE.pdf





   Emre Kipmen in o müthiş paylaşımını daha öncede forumda okumuştum. Bir gönderi bile tek başına neler neler öğretiyor. Bilgiden daha çok (bilgi az diye demiyorum kesinlikle) bıçakçılıkta çeliklere yaklaşım açısını öne çılarmış. Buda google daki bilgilerin çizgisinin üstünde. Sağolsunlar...
 
   bıçağın geometrisini az çok neresini kullanacağıma göre çizmeye çalıştım. Ama tabi tahtadan basitçe prototip yapıp denemek daha yararlı. Heleki ömürlik gözüm gibi bakacak bana özel bir bıçak istiyorken.
   Yusuf bey bıçağın dengesinide düşündüm sanırım işaret parmağımın geleceği girintide ağılığın dengede olması gerekiyor(saptada abonoz düşündüğümden sanırım ağırlık merkezi elimin içinde kalacak, buda hakimiyet açısından önemli birşey). Gene onun yanındaki çıkıntının(işaret parmağımla namlu arası) bıçağın ağzından iki milim kadar uzun olması,  ağzı korumak için iyi olur diye düşündüm. Bıçağın sırt çizgisinin yay gibi olmasıda kesim de en çok kullanılan kısmın, namlumun ortasından bir santim kadar uca kaymasına neden olacağını düşündüğümden o kısmıda ağıza göre göre biraz şişkin yaptımki ben bıçağı geri cekme hareketiyle kestirmeye çalışırken namlu yapısı gereği keseceği yere biraz batarak daha iyi kessin. Uç kısmınım sivri olmayıpta oval olmasının nedeni olurda yüzme işleminde kullanırım diye.. Kancayı ekleme nedenimde görsellkten sonra bu sebepledir. Ama herzaman herşey eleştirilebilir bu ve sonraki düşüncelerimde. Açığım ve memnun olurum. Eylem bey in son düzeltmesinden sonra sanki geometrisi oturdu biraz.
   
    Bu arada tankların bıçaklarla tamir edilmemesi beni hayal kırıklığına uğrattı :( Ne müthiş birşey olurdu ama değilmi :)
   Birde benim m390 gibi çelikleri düşünmemin nedeni kullanmasamda çok zor durumlarda dayanabilmesi yani tahminim 64 hrc gibi bir sertlikte olması. Yapısı gereği 64 hrc de sağlamda kalabilmesi ve keskin bir ağıza sahip olabilmesi. Bıçakta herzaman olmamakla beraber ağır şartlar için fazladan biraz dayanım limiti olmasını istiyorum.
   
    64 hrc neden onuda söyleyeyim. Bir yazıda mutfak bıçakları 58 hrc de iken keskinliklerini bir hafta hadar korurken bu 62 olduğunda oniki aya kadar çıkabiliyormuş. Yazının bu kısmı mantıklı geldi açıkçası. Buna istinaden mutfağa göre daha ağır hizmet göreceğinden sahip olmak istediğim bıçakta böyle bir sertlik istedim. "Toz metalürjik olsun 5 fazla olsun" tadındaki meyilimde bu yüzden. Bu düşüncemdeki artı eksiler tartılabilir..
#1 in High Performance Tool Steel

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #50 : 08 Haziran 2017, 09:53:54 »
Çok iddialı girmişsiniz konuya, mesleğiniz gereği normaldir sanırım.
Amacım polemik yaratmak değil, ama bütün bilinenlerin aksini söylediğiniz için yazmak gereği duyuyorum. Verdiğiniz M390 dokümanında bile sıfır altı işlemle 64 HRC'ye kadar çıkabileceği yazıyor. Yabancı forumlarda Elmax için herkesin verdiği sertlik 61 HRC. Hatta 62'ye çıkartmak için yaptıklarını sır gibi saklıyorlar, hoş, firma zaten veriyormuş bu bilgiyi. Rockstead ZDP189 ile 67 HRC' lere çıktığını iddia ediyor ve hatta abartıp "bizim bicaklarımızla tabakda yemeğinizi kesmeyin, tabaginizi kesebilirsiniz" diyor.
Bütün bildiklerimiz boşmuş yani, keşke son yaptığım Elmax bıçağın sertliğini ölçtürseydim.

Bir bilgilendirme yapayım:

M390 Elmax gibi bilinen hiç bir paslanmaz toz metaller 60 HRc üstüne çıkmazlar. 60 üstüne çıkabilmek için yapıda karbon miktarını artırmak gerekir. Ama bu fkarbonun artışı ısıl işlem sonrasında Krom Karbür oluşturur ve korozyon dayanımını azaltır.

 

http://www.bohler-edelstahl.com/media/M390DE.pdf





   Emre Kipmen in o müthiş paylaşımını daha öncede forumda okumuştum. Bir gönderi bile tek başına neler neler öğretiyor. Bilgiden daha çok (bilgi az diye demiyorum kesinlikle) bıçakçılıkta çeliklere yaklaşım açısını öne çılarmış. Buda google daki bilgilerin çizgisinin üstünde. Sağolsunlar...
 
   bıçağın geometrisini az çok neresini kullanacağıma göre çizmeye çalıştım. Ama tabi tahtadan basitçe prototip yapıp denemek daha yararlı. Heleki ömürlik gözüm gibi bakacak bana özel bir bıçak istiyorken.
   Yusuf bey bıçağın dengesinide düşündüm sanırım işaret parmağımın geleceği girintide ağılığın dengede olması gerekiyor(saptada abonoz düşündüğümden sanırım ağırlık merkezi elimin içinde kalacak, buda hakimiyet açısından önemli birşey). Gene onun yanındaki çıkıntının(işaret parmağımla namlu arası) bıçağın ağzından iki milim kadar uzun olması,  ağzı korumak için iyi olur diye düşündüm. Bıçağın sırt çizgisinin yay gibi olmasıda kesim de en çok kullanılan kısmın, namlumun ortasından bir santim kadar uca kaymasına neden olacağını düşündüğümden o kısmıda ağıza göre göre biraz şişkin yaptımki ben bıçağı geri cekme hareketiyle kestirmeye çalışırken namlu yapısı gereği keseceği yere biraz batarak daha iyi kessin. Uç kısmınım sivri olmayıpta oval olmasının nedeni olurda yüzme işleminde kullanırım diye.. Kancayı ekleme nedenimde görsellkten sonra bu sebepledir. Ama herzaman herşey eleştirilebilir bu ve sonraki düşüncelerimde. Açığım ve memnun olurum. Eylem bey in son düzeltmesinden sonra sanki geometrisi oturdu biraz.
   
    Bu arada tankların bıçaklarla tamir edilmemesi beni hayal kırıklığına uğrattı :( Ne müthiş birşey olurdu ama değilmi :)
   Birde benim m390 gibi çelikleri düşünmemin nedeni kullanmasamda çok zor durumlarda dayanabilmesi yani tahminim 64 hrc gibi bir sertlikte olması. Yapısı gereği 64 hrc de sağlamda kalabilmesi ve keskin bir ağıza sahip olabilmesi. Bıçakta herzaman olmamakla beraber ağır şartlar için fazladan biraz dayanım limiti olmasını istiyorum.
   
    64 hrc neden onuda söyleyeyim. Bir yazıda mutfak bıçakları 58 hrc de iken keskinliklerini bir hafta hadar korurken bu 62 olduğunda oniki aya kadar çıkabiliyormuş. Yazının bu kısmı mantıklı geldi açıkçası. Buna istinaden mutfağa göre daha ağır hizmet göreceğinden sahip olmak istediğim bıçakta böyle bir sertlik istedim. "Toz metalürjik olsun 5 fazla olsun" tadındaki meyilimde bu yüzden. Bu düşüncemdeki artı eksiler tartılabilir..
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Sercan ÖZDEMİR

  • ***
  • 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #51 : 08 Haziran 2017, 10:09:23 »
Rica ederim bu polemik yaratmak değil bilgi paylaşımı yapıyoruz. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Burada şuna karar vermek gerek: Korozyon direnci mi aşınma direnci mi istiyoruz.

Korozyon dayanımı ise tavsiye edilen meneviş derecelerrini belirtmişler malzeme teknik dokümanlarında.

Aşınma dayanımı ise zaten paslanmaz kullanmaya gerek yok. Bir sürü 64 Hrc üstüne çıkabilen PM ler var.


 


Çok iddialı girmişsiniz konuya, mesleğiniz gereği normaldir sanırım.
Amacım polemik yaratmak değil, ama bütün bilinenlerin aksini söylediğiniz için yazmak gereği duyuyorum. Verdiğiniz M390 dokümanında bile sıfır altı işlemle 64 HRC'ye kadar çıkabileceği yazıyor. Yabancı forumlarda Elmax için herkesin verdiği sertlik 61 HRC. Hatta 62'ye çıkartmak için yaptıklarını sır gibi saklıyorlar, hoş, firma zaten veriyormuş bu bilgiyi. Rockstead ZDP189 ile 67 HRC' lere çıktığını iddia ediyor ve hatta abartıp "bizim bicaklarımızla tabakda yemeğinizi kesmeyin, tabaginizi kesebilirsiniz" diyor.
Bütün bildiklerimiz boşmuş yani, keşke son yaptığım Elmax bıçağın sertliğini ölçtürseydim.

Bir bilgilendirme yapayım:

M390 Elmax gibi bilinen hiç bir paslanmaz toz metaller 60 HRc üstüne çıkmazlar. 60 üstüne çıkabilmek için yapıda karbon miktarını artırmak gerekir. Ama bu fkarbonun artışı ısıl işlem sonrasında Krom Karbür oluşturur ve korozyon dayanımını azaltır.

 

http://www.bohler-edelstahl.com/media/M390DE.pdf





   Emre Kipmen in o müthiş paylaşımını daha öncede forumda okumuştum. Bir gönderi bile tek başına neler neler öğretiyor. Bilgiden daha çok (bilgi az diye demiyorum kesinlikle) bıçakçılıkta çeliklere yaklaşım açısını öne çılarmış. Buda google daki bilgilerin çizgisinin üstünde. Sağolsunlar...
 
   bıçağın geometrisini az çok neresini kullanacağıma göre çizmeye çalıştım. Ama tabi tahtadan basitçe prototip yapıp denemek daha yararlı. Heleki ömürlik gözüm gibi bakacak bana özel bir bıçak istiyorken.
   Yusuf bey bıçağın dengesinide düşündüm sanırım işaret parmağımın geleceği girintide ağılığın dengede olması gerekiyor(saptada abonoz düşündüğümden sanırım ağırlık merkezi elimin içinde kalacak, buda hakimiyet açısından önemli birşey). Gene onun yanındaki çıkıntının(işaret parmağımla namlu arası) bıçağın ağzından iki milim kadar uzun olması,  ağzı korumak için iyi olur diye düşündüm. Bıçağın sırt çizgisinin yay gibi olmasıda kesim de en çok kullanılan kısmın, namlumun ortasından bir santim kadar uca kaymasına neden olacağını düşündüğümden o kısmıda ağıza göre göre biraz şişkin yaptımki ben bıçağı geri cekme hareketiyle kestirmeye çalışırken namlu yapısı gereği keseceği yere biraz batarak daha iyi kessin. Uç kısmınım sivri olmayıpta oval olmasının nedeni olurda yüzme işleminde kullanırım diye.. Kancayı ekleme nedenimde görsellkten sonra bu sebepledir. Ama herzaman herşey eleştirilebilir bu ve sonraki düşüncelerimde. Açığım ve memnun olurum. Eylem bey in son düzeltmesinden sonra sanki geometrisi oturdu biraz.
   
    Bu arada tankların bıçaklarla tamir edilmemesi beni hayal kırıklığına uğrattı :( Ne müthiş birşey olurdu ama değilmi :)
   Birde benim m390 gibi çelikleri düşünmemin nedeni kullanmasamda çok zor durumlarda dayanabilmesi yani tahminim 64 hrc gibi bir sertlikte olması. Yapısı gereği 64 hrc de sağlamda kalabilmesi ve keskin bir ağıza sahip olabilmesi. Bıçakta herzaman olmamakla beraber ağır şartlar için fazladan biraz dayanım limiti olmasını istiyorum.
   
    64 hrc neden onuda söyleyeyim. Bir yazıda mutfak bıçakları 58 hrc de iken keskinliklerini bir hafta hadar korurken bu 62 olduğunda oniki aya kadar çıkabiliyormuş. Yazının bu kısmı mantıklı geldi açıkçası. Buna istinaden mutfağa göre daha ağır hizmet göreceğinden sahip olmak istediğim bıçakta böyle bir sertlik istedim. "Toz metalürjik olsun 5 fazla olsun" tadındaki meyilimde bu yüzden. Bu düşüncemdeki artı eksiler tartılabilir..
#1 in High Performance Tool Steel

Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #52 : 08 Haziran 2017, 13:58:27 »
"Burada şuna karar vermek gerek: Korozyon direnci mi aşınma direnci mi istiyoruz.

Korozyon dayanımı ise tavsiye edilen meneviş derecelerrini belirtmişler malzeme teknik dokümanlarında.

Aşınma dayanımı ise zaten paslanmaz kullanmaya gerek yok. Bir sürü 64 Hrc üstüne çıkabilen PM ler var.
."

Kesinlikle katılıyorum  :2up

Levent88

  • ***
  • 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #53 : 08 Haziran 2017, 19:53:03 »
    Sercan bey ben belirtmedim haklısınız. Bıçağa bakım yapmak hoşuma gideceğinden yüksek korozyon dayanımına ihtiyacım yok. Bahsetmek istediğim aşınma dayanımıdır

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

  • ***
  • 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #54 : 08 Haziran 2017, 20:56:30 »
Bu konuda dün Messerforum'da 52100 (3505) çeliğin çok övüldüğünü gördüm.Yabana atılacak bir çelik değil.Zaten rulman çeliği ve dayanımı oldukça iyi olacaktır.Ayrıca Japon white steel 1 in Alman versiyonunu üretmeyi başarmışlar.Hatta daha üstünmüş.SC145,70-71 HRC sertlik almış.Yani karbon çelikler Avrupa'da daha gözde  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #55 : 08 Haziran 2017, 21:51:02 »
Karbon candır, medeniyet karbonla kuruldu.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

merter

  • ***
  • 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #57 : 09 Haziran 2017, 01:18:37 »
http://uzayteknolojileri.blogspot.com.tr/2014/12/bcak-uretiminde-kullanlan-celik-turleri.html    güzel bir yazı paylaşmak istedim

Tavşanın suyunun suyundansa tavşanın kendisinin tabakta olması daha iyi. Aşağıdaki link, bu Türkçe metindekilerin alındığı asıl kaynak:

http://zknives.com/knives/kitchen/misc/articles/kkchoser/kksteelp2.shtml


İlk göz atışımda kendisinin yazdığını zannettim ama cowry'yi görünce hatırladım.

Bu iş çok basitmiş aslında bilememişim:
"Bu yüzden ideal olan bıçağın hem çok sert olması hemde yüksek derecede dayanıklı olmasıdır. Şu anda dünya piyasasında bu özelliğe sahip iki çeşit çelik bulunmaktadır. Aogami Blue Steel ve ZDP-189."
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Sercan ÖZDEMİR

  • ***
  • 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #58 : 09 Haziran 2017, 08:19:53 »
/quote]

Bu iş çok basitmiş aslında bilememişim:
"Bu yüzden ideal olan bıçağın hem çok sert olması hemde yüksek derecede dayanıklı olmasıdır. Şu anda dünya piyasasında bu özelliğe sahip iki çeşit çelik bulunmaktadır. Aogami Blue Steel ve ZDP-189."
[/quote]

Benden gelsin o halde...
#1 in High Performance Tool Steel

Sercan ÖZDEMİR

  • ***
  • 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #59 : 09 Haziran 2017, 09:17:26 »
Düzeltiyorum,

Subzero ile 62 HRc' ye çıkabiliyor toz metal paslanmazlar. Tabiki atmosfer kontrollü fırınlarda ve yüksek östenitleme sıcaklıklarında...


Rica ederim bu polemik yaratmak değil bilgi paylaşımı yapıyoruz. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Burada şuna karar vermek gerek: Korozyon direnci mi aşınma direnci mi istiyoruz.

Korozyon dayanımı ise tavsiye edilen meneviş derecelerrini belirtmişler malzeme teknik dokümanlarında.

Aşınma dayanımı ise zaten paslanmaz kullanmaya gerek yok. Bir sürü 64 Hrc üstüne çıkabilen PM ler var.


 


Çok iddialı girmişsiniz konuya, mesleğiniz gereği normaldir sanırım.
Amacım polemik yaratmak değil, ama bütün bilinenlerin aksini söylediğiniz için yazmak gereği duyuyorum. Verdiğiniz M390 dokümanında bile sıfır altı işlemle 64 HRC'ye kadar çıkabileceği yazıyor. Yabancı forumlarda Elmax için herkesin verdiği sertlik 61 HRC. Hatta 62'ye çıkartmak için yaptıklarını sır gibi saklıyorlar, hoş, firma zaten veriyormuş bu bilgiyi. Rockstead ZDP189 ile 67 HRC' lere çıktığını iddia ediyor ve hatta abartıp "bizim bicaklarımızla tabakda yemeğinizi kesmeyin, tabaginizi kesebilirsiniz" diyor.
Bütün bildiklerimiz boşmuş yani, keşke son yaptığım Elmax bıçağın sertliğini ölçtürseydim.

Bir bilgilendirme yapayım:

M390 Elmax gibi bilinen hiç bir paslanmaz toz metaller 60 HRc üstüne çıkmazlar. 60 üstüne çıkabilmek için yapıda karbon miktarını artırmak gerekir. Ama bu fkarbonun artışı ısıl işlem sonrasında Krom Karbür oluşturur ve korozyon dayanımını azaltır.

 

http://www.bohler-edelstahl.com/media/M390DE.pdf





   Emre Kipmen in o müthiş paylaşımını daha öncede forumda okumuştum. Bir gönderi bile tek başına neler neler öğretiyor. Bilgiden daha çok (bilgi az diye demiyorum kesinlikle) bıçakçılıkta çeliklere yaklaşım açısını öne çılarmış. Buda google daki bilgilerin çizgisinin üstünde. Sağolsunlar...
 
   bıçağın geometrisini az çok neresini kullanacağıma göre çizmeye çalıştım. Ama tabi tahtadan basitçe prototip yapıp denemek daha yararlı. Heleki ömürlik gözüm gibi bakacak bana özel bir bıçak istiyorken.
   Yusuf bey bıçağın dengesinide düşündüm sanırım işaret parmağımın geleceği girintide ağılığın dengede olması gerekiyor(saptada abonoz düşündüğümden sanırım ağırlık merkezi elimin içinde kalacak, buda hakimiyet açısından önemli birşey). Gene onun yanındaki çıkıntının(işaret parmağımla namlu arası) bıçağın ağzından iki milim kadar uzun olması,  ağzı korumak için iyi olur diye düşündüm. Bıçağın sırt çizgisinin yay gibi olmasıda kesim de en çok kullanılan kısmın, namlumun ortasından bir santim kadar uca kaymasına neden olacağını düşündüğümden o kısmıda ağıza göre göre biraz şişkin yaptımki ben bıçağı geri cekme hareketiyle kestirmeye çalışırken namlu yapısı gereği keseceği yere biraz batarak daha iyi kessin. Uç kısmınım sivri olmayıpta oval olmasının nedeni olurda yüzme işleminde kullanırım diye.. Kancayı ekleme nedenimde görsellkten sonra bu sebepledir. Ama herzaman herşey eleştirilebilir bu ve sonraki düşüncelerimde. Açığım ve memnun olurum. Eylem bey in son düzeltmesinden sonra sanki geometrisi oturdu biraz.
   
    Bu arada tankların bıçaklarla tamir edilmemesi beni hayal kırıklığına uğrattı :( Ne müthiş birşey olurdu ama değilmi :)
   Birde benim m390 gibi çelikleri düşünmemin nedeni kullanmasamda çok zor durumlarda dayanabilmesi yani tahminim 64 hrc gibi bir sertlikte olması. Yapısı gereği 64 hrc de sağlamda kalabilmesi ve keskin bir ağıza sahip olabilmesi. Bıçakta herzaman olmamakla beraber ağır şartlar için fazladan biraz dayanım limiti olmasını istiyorum.
   
    64 hrc neden onuda söyleyeyim. Bir yazıda mutfak bıçakları 58 hrc de iken keskinliklerini bir hafta hadar korurken bu 62 olduğunda oniki aya kadar çıkabiliyormuş. Yazının bu kısmı mantıklı geldi açıkçası. Buna istinaden mutfağa göre daha ağır hizmet göreceğinden sahip olmak istediğim bıçakta böyle bir sertlik istedim. "Toz metalürjik olsun 5 fazla olsun" tadındaki meyilimde bu yüzden. Bu düşüncemdeki artı eksiler tartılabilir..
#1 in High Performance Tool Steel