Bıçak Sanatı - Forum

Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #20 : 24 Mayıs 2017, 13:58:21 »

:)) iyiymiş.

Alper bey sizle konuştuk bu konuyu ama abilerim kardeşlerimde duysun bu cahillimden kaynaklanan komik olayı.

Sizin yanlışlıkla yazdığınız 'elmacık çelik' i elmax ın yanlış yazılmışı olduğunu tahmin etsemde , belki bilmiyorumdurdur dedim araştırmak için nette arattım :) Nettede Elmacık Çelik profilleri diye facebook ta bir sayfa çıkmasınmı :) Dumur oldum resmen :) Kendi kendime 'adam yanlış yazdı diye düşünüyordun ''bak elmacık çelik diye birşey varmış''die düşündüm :) Sonra siz dediniz yanlış yazmışım die :) neye güleceğğimi şaşırdım bu olay sırasında :) Aklımda şöyle bir söz yankılandı :

Ne çelik ne bıçak cahillik en zor zanaat  :) ....
#1 in High Performance Tool Steel

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #21 : 01 Haziran 2017, 01:58:51 »
  Eleştiriler doğrultusunda tasarımımı biraz değiştirdim. Finallerim dolayısı ile kullanılabilirliği biraz daha arttı. Eksiğini fazlasını eleştirip yardımcı olursanız sevinirim.

Bıçak çizmek çok hoşuma gitti bu arada. İnsanın en kadim el aletlerinden birini tasarlamak gerçekten büyük keyif veriyor insana... Kim bilir üretmek nasıldır...

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #22 : 01 Haziran 2017, 02:03:44 »
    Ayrıca forumda gezdikçe çelik seçimi konusunda da beklentilerimi pahalı çelikten çok işimi görecek bir çeliğe yöneliyorum galiba. Okuyup öğrendikçe , bir tane olsun ömürlük olsun gibi kavramlar yerini , beni bıçak merakına doğru itip, gerekirse sonra bir tane daha bıçak edinirime doğru itiyor... Pek hayırlı olmayacak galiba bu merak :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #23 : 01 Haziran 2017, 07:39:47 »
Burundaki o kancayı ucu küt, kör kalacak şekilde tasarlamalısınız. O çıkıntı hayvanın derisine, karnına yada iç organlarına batıp delmemeli...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #24 : 01 Haziran 2017, 08:05:19 »
Burundaki o kancayı ucu küt, kör kalacak şekilde tasarlamalısınız. O çıkıntı hayvanın derisine, karnına yada iç organlarına batıp delmemeli...
Merhaba,
   -Levent üstadım ben olsam o burundaki çıkıntıyı hiç koymazdım. Bu çıkıntı genelde dalış bıçaklarında bulunur. Dalış sırasında ağ vb. şeylere takılan dalgıçın kendi vücuduna zarar vermeden kesmesi içi konulur(genelde). Av bıçağında (BANA GÖRE) bu özellik gerekmeyebilir. Zevk sizin ama çıkartırken dikkatli olun kat kat giyinilmiş kıyafetlerine zarar vermeyim.

-Av kanallarını seyrediyorsan kamera önü ve arkasında 7 yıldır aktif olarak bulunuyorum. Domuz demişsin, inşallah domuza o bıçağı saplayacak kadar yaklaşmazsın. Yaralı domuza son vuruş için diyorsanız, aman çok dikkatli yapın bu işlemide. Ava başlayacağım yazmışsın yanlış anlamadıysam. Buralarda olsaydım ben sana o eğitimi seve seve verirdim.

- Ben M390'da kullandım, N695 ve D2'de kullandım, avda kullanmak üzere tavsim 4mm D2 olacaktır.Bakımını yaptığın sürece kesinlikle yarı yolda bırakmaz.D2 ile Hem el becerini geliştirirsin hemde bulunması çok kolay. Maliyetle alakalı ama ^M390 çeliği al koy bir kenara, bıçak konusunda TAMAM dediğinde M390 işlersin. (sabah sabah biraz karışık yazdım galiba)

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #25 : 01 Haziran 2017, 16:28:19 »
    Eylem bey dediğinizi dikkate alacağım. Dün akşam yüzme bıçaklarında dediğiniz küt kanca dikkatimi çekmişti. Ama görsel olarak o sivrilikten vazgeçmekten hiç hoşlanmayacağım o kesin :) 
    Fatih bey dediğiniz bıçaklardan beuchat ın bir modelinden bende vardı, dediğiniz gibi su altında ağ benzeri bir şeylere takılma durumundan hızlıca kurtulmak için bıçaklara eklenen bir özellik. Haklısınız bıçağı kullanırken giysime yada bana takılıp yaralama olasılığı var. Sanırım oradaki sivriliği biraz azaltabilirim. Domuzu son bıçak darbesi de biraz uçuk bir örnek olmuş hakikaten :) ne kadar sağlam fiziksel özellikleri olduğu ve ne kadar vahşi oldukları düşünülünce...Fatih bey o eğitimi almayı gerçekten çok isterim. Belki olur :)

Eleştirilerden biride bu tasarımdaki namlunun idaresini , başta çizdiğim sap kısmıyla sağlayamayacak olmamdı. İlk çizime göre namluyu bir santim kadar, sapı da biraz değiştirdim (bıçağı daha kolay idare edebilmek için).

Sap konusunda da sizlerden şu anki haliyle ilgili eleştiriler öneriler alırsam çok sevinirim.

« Son Düzenleme: 01 Haziran 2017, 16:36:11 Gönderen: Levent88 »

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #26 : 01 Haziran 2017, 21:38:13 »
Domuzu son bıçak darbesi de biraz uçuk bir örnek olmuş hakikaten :)

Merhaba,
Domuz avi yaptığını bildiğim 100 kişiden en az 50 ve ya 60 kişisi domuz eti yerler. Domuz yiyen kişiler domuza 2. fişeği atmazlar bıçak ile kalbine.....yani uçuk bir örnek degil..... detaya fazla girmek istemegim için kısaca yazdım. çekimlere gittiğimiz yerlerde kamera arkasında neler oluyor bir bilsen. neyse konumuz bu degil. konuyu fazla dagitmayayim.

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #27 : 02 Haziran 2017, 05:23:02 »
   Estağfurullah Fatih bey ben uçuk örnek diye  kendi söylediklerim için demiştim,  yanlış anlaşıldıysam lütfen kusura bakmayın...
   Bıçağın sap kısmını tekrar çizip atacağım ozaman...

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #28 : 02 Haziran 2017, 07:45:25 »
   Estağfurullah Fatih bey ben uçuk örnek diye  kendi söylediklerim için demiştim,  yanlış anlaşıldıysam lütfen kusura bakmayın...
   Bıçağın sap kısmını tekrar çizip atacağım ozaman...
Merhaba,
Ben yazdıklarımın açıklamasını yaptım sadece, yanlış anlaşılacak bir durum yok.İçiniz rahat olsun..

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #29 : 02 Haziran 2017, 08:12:20 »
   Merhabalar, tamamdır ozaman 😇

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #30 : 06 Haziran 2017, 21:27:30 »
   Kanca ile ilgili eleştirilerin ardından tasarımdaki son düzeltmeleri yaptım . Sanırım artık üretilebilir bir tasarım oldu. ölçüler bir önceki görselde (profil resmimdede olan) mevcut.

Bıçağın ortasından ağız için kesit aldım. Kesitin ölçüleri var. Ağızın açısını hesaplayamadım bu arada , belki bilen arkadaşlar ölçülere göre hesaplayıp ona göre eleştirebilirler, bende öğrenmiş olurum bu arada. 

Çeliği bulmak için açtığım bu başlıkta daha çok tasarım şekillendi. Eğer bu durum yanlışsa yöneticilerimiz bana gerekli uyarıyı yapabilirler . Yapmam gereken birşey varsa seve seve...

Bıçağın kafamdaki son hali bu. Ağızda belli olduğuna göre artık geriye sadece çelik kaldı. O konuda da okuduklarım dan ve sorularıma aldığım cevaplardan kafamda 'bu geometriye göre' en iyi çelik m390 ve s390 olacak gibi geliyor. Ağız dayanımı ve alabileceği keskinlik çok yüksek olacak bir çelik istiyorum tam netleştiremedim. s390 için Eylem beyin kobalt miktarı üzerine eleştiriside beni s 390 dan uzaklaştırdı gibi.
   Bu gibi çeliklerde bıçağı bileylemek zor deniyor ama ben bıçağı iki saat sıkılmadan bileylerim benim için sorun değil..

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #31 : 06 Haziran 2017, 22:38:44 »

Çelik seçiminde ağız açısınıda değerlendirirsiniz umarım. Ben görsel açıdan toz metalürjik bir çelikle bu ağız olmalı diye düşünüyorum. Ama farklı bir ağızla farklı bir çelik kombinasyonu önerirseniz araştırırım. tabi gönlüm bu ağız ve toz metalürjik çelikten yana..

Üretilmeden önceki son hali. (Yapılmadan önce tekrar temize çekerim, pek düzgün bir çizim olmadı çünkü.)
« Son Düzenleme: 06 Haziran 2017, 22:46:23 Gönderen: Levent88 »

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #32 : 06 Haziran 2017, 22:40:41 »
  Kendi tecrübelerime dayanarak bir iki yorum yapmak isterim. Tasarım zevk meselesi o bakımdan eleştiri yapamam  lakin kullanım bakımından bahsettiğiniz bıçağın pek kullanışlı olacağını düşünmüyorum. Bahsettiğiniz aktivitelerde özellikle avda en verimli bıçak tipi drop point vb. tarzı ufak boyutlu bir bıçaktır. İşin içinde kampta varsa boyut biraz büyültülebilir. Çelik olarakta D2 yi veya n695, n690 ı tavsiye ederim. Yanlış anlaşılmasın ama şahsi fikrim m390 için en az bi 20 bıçaklık tecrübe olması lazım.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
« Yanıtla #33 : 06 Haziran 2017, 23:25:27 »
gerber hook stil bıçaklarında CPM S30V kullanmış, bulunabilirliği ve fiyatı hakkında bildiğim tek şey bu konuda bir şey bilmediğimdir; yine de S30V 'yi de karşılaştırmaya koyabilirsin (aşağıda çelikle ilgili spesifikasyonları görebilirsin)
ilk tabloda,
kırmızı renk paslanmazlık
mavi renk sertlik
yeşil renk bileyleme süresi
mor renk bileylenme direncini-azsa kolay, çoksa zor.

ayrıca ikinci,üçüncü, dördüncü ve beşinci tabloda da bu karşılaştırmaları ayrı ayrı görebilirsin.

Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
« Yanıtla #34 : 06 Haziran 2017, 23:28:10 »
ve en önemlisi (benim de içinde bulunduğum durum) çeliğe öyle ya da böyle erişebiliyor olsan da çeliğe uygun koşullarda, gerektiği gibi su verme işlemidir.  ;)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #35 : 06 Haziran 2017, 23:43:58 »
 Güzel bir tablo 5-6 tanesiyle bıçak yaptım ve benim kullandıklarımın da kıyaslaması aynı tablodaki gibi. Her zaman dediğim gibi D2 fiyat ve bulunabilirlik bakımından en ideal çelik arkadaşlar.

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #36 : 06 Haziran 2017, 23:50:32 »
  'apeiron' ve 'merter' yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Lakin ben sadece tasarımını yapacağım tasarımı herşeyiyle birebir üretmesi için bir ustanın yardımını isteyeceğim diye yukarıda belirtmiştim olsun gözden kaçmış demekki. Belki ben yapmayı denerim hevesim var ama bu bıçağı değil. Şuan üretim için gerekli şartlara sahip değilim. Zaman ve mekan açısından. ama bıçak yapmayı mutlaka denicem , umarım forumda onuda hep beraber eleştirir beraber taşa tutarız.
   Ben d2 yi m390 dan vasıfsız sanıyordum. 'apeiron' bu tablo benim için çok iyi oldu bunu kendi arşivimime alıcam. Üstelik benim gibi bu konuda bilgisi yok denecek kadar az olan biri için çok açıklayıcı. Bunun için ayriyetten teşekkür ederim.

Bıçaktan beklentime gelince avda ve doğada biraz ondan biraz bundan iş yapabilen görüntüsü hoşuma giden vasıflı çelikten bir bıçak olması. Tabloya bakınca sanırım s90v son karar için iyi bir seçim gibi duruyor.

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #37 : 07 Haziran 2017, 13:01:49 »
gerber hook stil bıçaklarında CPM S30V kullanmış, bulunabilirliği ve fiyatı hakkında bildiğim tek şey bu konuda bir şey bilmediğimdir; yine de S30V 'yi de karşılaştırmaya koyabilirsin (aşağıda çelikle ilgili spesifikasyonları görebilirsin)
ilk tabloda,
kırmızı renk paslanmazlık
mavi renk sertlik
yeşil renk bileyleme süresi
mor renk bileylenme direncini-azsa kolay, çoksa zor.

ayrıca ikinci,üçüncü, dördüncü ve beşinci tabloda da bu karşılaştırmaları ayrı ayrı görebilirsin.

merhAba.
konu dışı ama.. civa celigi bu tablolarda yok herhalde. peki en yakin çelik hangisi olur.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #38 : 07 Haziran 2017, 16:17:35 »
Genel olarak bu grafiklerin hepsine fazla itibar etmiyorum. Öncelikle neyin önemli olduğunun peşin hükmünü verip onların peşinden koşmaya sizi yönlendiriyorlar.

Örneğin sertlik dedikleri şey namluya bir elmas parçasını batıramamaktan ibaret. Bunun yerine aslında subjektif bile olsa ağız dayanımı karşılaştırmaları çok daha faydalı. Bu çeliklerin galiba hepsinde karbürler var haliyle sertlik bilgisi soruları yanıtlamada yeterli olmuyor...

Darbe dayanımı, çekme dayanımı gibi değerleri görmek isterim. Ki su ve yağ çeliklerinde bunları daha yüksek temperlemeler ve susuz hal için de görmek isterim. Eğer bir askeri bıçakla tank paletini tamir edeceksem (örneği atıyorum..) sisal halatı kaç bin kere kesebildiğimin o an bir önemi kalmaz...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #39 : 07 Haziran 2017, 17:45:49 »
Bence bıçağı kağıda çizip bir ustadan birebir aynısını yapmasını istemek biraz yanlış bir yaklaşım.
Çünkü burda ergonomi, ağırlık, elin yapısı, ele uyumu vb. Faktörler çıkıyor.
Ben profili çelikten kesmeden once ince bir ahşaba çıkarıp çeşitli pozisyonlarda elde uyumunu denerdim. Ona gore bazı yerlerini traşlar bazı yerlerini düzeltirim.