Bıçak Sanatı - Forum

Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« : 23 Mayıs 2017, 01:24:20 »

Herhese merhaba foruma yeni katıldım. Mesleğim grafik tasarım olduğu için tasarıma biraz yakınım. Aklımdada ava başlayacağımdan bir bıçak tasarımı var. Aslında kendi bıçağımı kendim yapmayı denemek isterim ama şu an bu mümkün değil (yer-zaman sorunu). Bir aydır bıçaklar ve çelikler ile ilgili okuyorum ama karar veremedim bu tasarımda kullanım açısından hangi çeliği kullanmam lazım. Sonuçta bıçağın geometrisinin , formunun ve kullanım alanı olan bir çelik cinsi olmalı. Bu bıçakla yapmak istediklerimi de kısaca maddeler halinde yazayım. Bu planlanan kullanım alanına göre hem tasarımda eksileri ve artıları siz tecrübeli ve benden bu konuda daha bilgili arkadaşlardan öğrenmek isterim. bu

1) Av hayvanı can çekişiyorsa merhamet için nefesini kesmek. (kuş, ördek, tavşan belki birazda domuz :) (kanca kısmı domuz gibi bir hayvana sapladığımda bıçağı geri almamı muhtemelen zorlaştıracak)

2)Av hayvanının derisini yüzmek (burun kısmı bu yüzden biraz oval çizdim ve ucun üzerine kanca koydum)

3)Yabanda yemeklik malzeme

4)Ateş yakmak için odundan talaş kaldırmak. Odunu ikiye ayırma işinde kullanacağımı sanmıyorum . Çünkü ozaman kancadan vazgeçmem gerekeceğini düşünüyorum ??

5)Dal parçasının ucunu açmak

Tabi bunlar düşündüklerim. Elbette sürekli olmamakla beraber bu amaçların dışına çıktığım olucaktır. Ama bu bıçağı elime aldığımda gözüm gibi bakacağımdan da eminim. (işbortadan 6.sınıfta aldığım bıçağı arkadaş kaybedene kadar tam on sene yağlayıp ballayarak gözüm gibi bakmıştım oradan biliyorum)

Neyse çok uzattım arkadaşlar kusura bakmayın çizimi atıyorum

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
Ynt: Bu TASARIM' da hangi ÇELİK kullanılmalı ???
« Yanıtla #1 : 23 Mayıs 2017, 01:25:09 »
devam

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #2 : 23 Mayıs 2017, 01:25:46 »
3

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #3 : 23 Mayıs 2017, 01:26:13 »
4

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #4 : 23 Mayıs 2017, 01:27:07 »
karalama kısmı

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #5 : 23 Mayıs 2017, 01:29:27 »
  Tabikide birde ustamı bulmam gereçek ama ona daha var....

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #6 : 23 Mayıs 2017, 01:41:31 »
   Forumda hangi konuyu nerede açacağımızı tam bilmediğimden yanlış yerde açmışım  :) Kusura bakmayın acemiyim ::)

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
  • Meslek: İşsiz
  • Yer: Bursa-istanbul
« Yanıtla #7 : 23 Mayıs 2017, 01:50:10 »
Merhaba öncelikle tasarımınız çok başarılı fakat fonksiyonel olarak bazı detayları dikkat çekmek isterim bicagın kkabzası o ağıza göre biraz zayıf kalabilir. Söyleki bicagı savurduğunuzda oluşacak momentum kesmeye başlayınca yada karşıt kuvvet oluşunca size geri donecek  bu yüzden daha çok tutuş alanına ihtiyaçla duyacaksınız. Ayrıca balans için de oldukça önemli   kablo halat vb. İçin oluşturulan centikte de dirençli bir malzeme ile karılasılınca elinizden kayabilir. Naçizane benim dikkatimi çeken detaylar bunlar oldu. Çelik için paslanmaz tercih edilirse daha iyi olur kullanımına bağlı olarak taşlama eşiğine bakılırsa n690 yeterli olur ve istenilen performansı verir.
Bicaklarimi paylastigim instagram sayfam
www.instagram.com/moondesignaca

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #8 : 23 Mayıs 2017, 02:42:17 »
   Paslanmaz çelik aklıma geldide tam bilmemekle beraber sanki karbon çelikmi diyorum , uğraşmakta zevkli olur diye. Birde vanadis 8 e baktım forumda gördüm. Sizce abartılımı olur yada bu kulllanım alanına uyarmı acaba ? Yeni ve hevesli olduğum için biraz namlı bir malzeme istiyorum ama tabi yanlış düşünüyorda olabilirim..

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
« Yanıtla #9 : 23 Mayıs 2017, 02:59:45 »
Dizinde bildiğiniz gibi çok iyi çelikler var içeri ve özellikler doğrultusunda fakat söylede kötü bir yönü var
 Ki her celik istediğiniz formda olmuyor lama olarak Temin edemiyorsunuz yada belirli bir kilonun altında alamıyorsunuz bundan dolayı elde edilebilir çeliklere yönelmeye çalışın derim ben. Ayrıca neden paslanmaz dediğimi açıklayım bu bıçak suda da çalışacak gibi geldi bana haliyle paslanır riskini almaya gerek yok diye düşünüyorum. Bu arada sizi n690 kesmez ise elmacık yada m390 da çok iyi alternatifler

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #10 : 23 Mayıs 2017, 03:49:51 »
   Elmacık çeliği bulamadım nette, elmax tı galiba onumu demek istediniz. Elmacık doğruysa bile bilmiyorum. Cahilliğimi mazur görün. Forumdada gezinip okuyorum ama.  Herşeyi sorup öğrenmek istyorum. Okyanus misali çok geniş çok keyifli alanmış çelikler ve bıçaklar...
   M390 ın kullanım alanlarına baktım benim işimi fazlasıyla görecektir. Fiyat pahalı ama ömürlük bir bıçak için değer. Ama bu çizimdeki et kalınlığını 4 mm düşünmüştüm. Nette 2.3 mm yazıyor ve dövülemez diyor. Görsellik açısından güçlü duran bir et kalınlı güzel olurdu sanki?

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #11 : 23 Mayıs 2017, 08:51:58 »
   Elmacık çeliği bulamadım nette, elmax tı galiba onumu demek istediniz. Elmacık doğruysa bile bilmiyorum. Cahilliğimi mazur görün. Forumdada gezinip okuyorum ama.  Herşeyi sorup öğrenmek istyorum. Okyanus misali çok geniş çok keyifli alanmış çelikler ve bıçaklar...
   M390 ın kullanım alanlarına baktım benim işimi fazlasıyla görecektir. Fiyat pahalı ama ömürlük bir bıçak için değer. Ama bu çizimdeki et kalınlığını 4 mm düşünmüştüm. Nette 2.3 mm yazıyor ve dövülemez diyor. Görsellik açısından güçlü duran bir et kalınlı güzel olurdu sanki?
M390 forumda Cosmical isimli üyemiz tarafından 4,3 mm kalınlıkta satılıyor. En son birde yüzey taşlama yaptırırsın 4 mm ye düşer kalınlık. Çelik seçimi için m390, doğru bir ısıl işlem ile hertürlü ihtiyacını karşılar.

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 23 Mayıs 2017, 09:18:59 »
Güzle tasarım,

Çok ince kıvrımlar var. Ağız atma dayanımı düşük olan Konvansiyonel D2, 2379 ya da N serisi paslanmazları bir kenara bırakın.
Toz metal ve paslanmaz olan  Elmax, M390 kullanın derim. toz metali daha kolay işlersiniz.

Şu bilgiyi de vereyim: Max sertlikteki toz metal paslanmazların aşınma dayanımı ile 2379 un 60 Hrc 'deki aşınma dayanımı aynıdır.

M390 forumda Cosmical isimli üyemiz tarafından 4,3 mm kalınlıkta satılıyor. En son birde yüzey taşlama yaptırırsın 4 mm ye düşer kalınlık. Çelik seçimi için m390, doğru bir ısıl işlem ile hertürlü ihtiyacını karşılar.
#1 in High Performance Tool Steel

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 23 Mayıs 2017, 09:51:30 »
Bu hedeflediğin kullanımlar için bir taneden fazla bıçak kullanmanı öneririm. Kullanım amacına hitap eden bıçak formları her birinde aynı değil. En azından bir yüzme bıçağı ve bundan başka bir bıçak kullanmanızı öneririm.

Pahalı, egzotik çelikler olmazsa olmazmış gibi sunulmamalı. Elde ettiklerinizin verdiğiniz parayla orantılı olma durumunun da olmadığını söyleyeyim.  O:-)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #14 : 23 Mayıs 2017, 15:03:58 »
   Sercan ÖZDEMİR teşekkür ederim. Demek ki m390 olacaksa burada forumdan tedarikçi arkadaşlar mevcut onlarla iletişime geçerim. Çelikten anlamadığım için güven sorunum vardı forum sayesinde o da halloldu çok sağolun..

Eylem bey dediğiniz gibi bu özellikleri bir büyük bir küçük olacak şekilde ikili bir bıçak takımında toplamam mantıklı olacak. O zaman karşıma şu soru çıkıyor. Hangi özellikler hangi bıçakta toplanacak , yada hangi özelliklerden vaz geçsem daha iyi olur? Mesela yemek yapmakta başka bıçak kullanmak gibi  o zaman tek bıçakta kalabilir miyiz?  Bu konuda sizler ne düşünürsünüz bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
  Egzotik çeliklerin ilgimi çekme nedeni , metal teknolojisini de takip etmiş olmak istedim. Ama başka ve daha geleneksel denebilecek işlemesinde daha çok bilgi ve beceri birikimi bulunan çelikleri de tercih edebilirim tabi, önerileriniz doğrultusunda neden olmasın.

Ve bıçağın cam gibi parlamasına gerek yok , ipeksi bir matlık çok daha güzel geliyor gözüme. Zevkleri sorgulamıyorum yanlış anlaşılmasın. Son olarak birde AlpaercAY arkadaşın dediği gibi sapı bira daha güvenilir bir hale(tutuş açısından) getirmem gerekicek

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 23 Mayıs 2017, 17:26:01 »
gıda ile temas olacaksa korozyon dayanımı yüksek çelikler önerilir. Bildiğimkadarıyla N serisi, 4XXX martensitik paslanmazlar,i AEBL, toz metallerde de Elmax, vanax, M390 CPM420 bu malzemelerin korozyon dayanımı yüksektir.

http://www.firstedgeusa.com/

Bu firma combat bıçakları üretmesine rağmen Toz metal paslanmaz kullanıyor.

#1 in High Performance Tool Steel

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
« Yanıtla #16 : 23 Mayıs 2017, 17:37:54 »
Kusura bakmayın mobilden girdiğim için klavyeye azizlğine uğramışım denek istediğim elmaxtı.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #17 : 23 Mayıs 2017, 18:17:43 »
Şahsım  adına konuşmak gerekirse özellikle av bıçağı yapacaksam karbon çelikleri yeğlerim.Yabancı forumlardan takip ettiğim kadarıyla,genellikle 52100,80crv2,1095,w1,w2 gibi çelikleri kullandıklarını görüyorum.Üstelik mutfak bıçaklarında da bunlar yaygın.Sanırım bu Lüks Çelik merakı bizde var.Öncelikle güzel bıçak yapmayı öğrenmeli,sonrasında m390,s90v gibi çeliklere yönelmeliyiz diye düşünüyorum.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #18 : 23 Mayıs 2017, 18:31:55 »
   Alper bey sizle konuştuk bu konuyu ama abilerim kardeşlerimde duysun bu cahillimden kaynaklanan komik olayı.

Sizin yanlışlıkla yazdığınız 'elmacık çelik' i elmax ın yanlış yazılmışı olduğunu tahmin etsemde , belki bilmiyorumdurdur dedim araştırmak için nette arattım :) Nettede Elmacık Çelik profilleri diye facebook ta bir sayfa çıkmasınmı :) Dumur oldum resmen :) Kendi kendime 'adam yanlış yazdı diye düşünüyordun ''bak elmacık çelik diye birşey varmış''die düşündüm :) Sonra siz dediniz yanlış yazmışım die :) neye güleceğğimi şaşırdım bu olay sırasında :) Aklımda şöyle bir söz yankılandı :

Ne çelik ne bıçak cahillik en zor zanaat  :) ....

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #19 : 23 Mayıs 2017, 18:47:56 »
Şahsım  adına konuşmak gerekirse özellikle av bıçağı yapacaksam karbon çelikleri yeğlerim.Yabancı forumlardan takip ettiğim kadarıyla,genellikle 52100,80crv2,1095,w1,w2 gibi çelikleri kullandıklarını görüyorum.Üstelik mutfak bıçaklarında da bunlar yaygın.Sanırım bu Lüks Çelik merakı bizde var.Öncelikle güzel bıçak yapmayı öğrenmeli,sonrasında m390,s90v gibi çeliklere yönelmeliyiz diye düşünüyorum.

Ömer bey öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Yalnız daha öncede deiğim gibi kendim yapmak isterim ama şu an buna müsait değilim ama sanırım bir 6 ay kadar sonra müsait olacağım. şimdilik tasarladığım bıçağı yaptırmak , tasarımdaki eksikleri artıları sizden öğrenmek ve gene tasarımın son hali için kullanım alanına göre en uygun çeliği seçmek. Daha sonra bu işe girişicem muhtemelen ama çok iyi ustaların olduğu bir ülkede usta ölene kadar(ömürleri uzun olsun) garantisi olan el yapımı bir bıçağı almak varken, bir iki yıl garantili (oda muhattab bulma açısından kesin değil) ustanın alacağı el emeğinin iki üç katına yabancı bıçak almak istemiyorum. Dediğiniz çelikleride araştıracağım bu arada tekrar teşekkür ederim.