Bıçak Sanatı - Forum

Ağız açısı ile ilgili bir soru ?

çömez

Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« : 10 Mayıs 2017, 14:21:08 »
  Merhaba herkese , bir sorum var gene .
Şimdi, avcı bıçakları için ağız açısı 25 denilir genellikle.
Peki tek taraftan mı 25 dir ,
Yoksa , iki tarafın toplamı (12,5) 25 midir ?

çömez

Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #1 : 19 Mayıs 2017, 19:03:34 »
 Merhaba herkese , bir sorum var gene .
Şimdi, avcı bıçakları için ağız açısı 25 denilir genellikle.
Peki tek taraftan mı 25 dir ,
Yoksa , iki tarafın toplamı (12,5) 25 midir ?

Huseyin KESKİN

  • ***
  • 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #2 : 20 Mayıs 2017, 21:11:59 »
sanırım tek taraf 25 bu konu benimde kafamı çok karıştırıyordu umarım doğru yapıyorumdur :)

çömez

Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #3 : 20 Mayıs 2017, 22:06:21 »
Ben de bileme yaparken bazen istediğim sonucu alamıyorum sanırım dik biliyorum .

yunus_cbn

  • ***
  • 1147
  • Yer: Manisa
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #4 : 20 Mayıs 2017, 22:20:15 »
Bende Tek tarafı diye biliyorum  arkadaşlar
Beni bu guzel havalar mahvetti

marslan_51

  • ***
  • 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #5 : 21 Mayıs 2017, 07:41:07 »
Tek taraf 25 derece olur ise agiz toplam 50 derece olur. O bicagi artik balta olarak kullanirsiniz gibi geldi bana.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

gökhan bakla

  • *****
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #6 : 21 Mayıs 2017, 14:26:39 »
Genel kabul gören işlemde, bir bıçağın bileme açısından bahsediyorsak bu tek tarafın bileme açısıdır.

Yani 20 derece ile her iki taraftan da bilenen ve toplamda 40 derecelik bir açıda kesen bir bıçaktan bahsediyor oluruz ;)

çömez

Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #7 : 21 Mayıs 2017, 14:49:32 »
Genel kabul gören işlemde, bir bıçağın bileme açısından bahsediyorsak bu tek tarafın bileme açısıdır.

Yani 20 derece ile her iki taraftan da bilenen ve toplamda 40 derecelik bir açıda kesen bir bıçaktan bahsediyor oluruz ;)
O zaman doğru biliyormuş ve doğru bileyiyormuşum  :D .

closek

  • ***
  • 39
  • Meslek: serbest
  • Yer: Kırıkkale
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #8 : 25 Mayıs 2017, 00:23:16 »
Yeni bir konu açıp kalabalık yapmamak için bu konu altında bir soru sormak istiyorum .

Bir bıçak şablonu çıkardım . Bushcraft tarzı ve scandi ağız açmak istiyorum . Çelik ck67 .

Şimdi namlu ağzını açtık diyelim . Keskin ağzının olduğu kısmı 1 mm bıraktım diyelim . Suyunu verdim şimdi geldi sıra zımparaladıktan sonra keskin ağzı açmaya . Elimde bant zımpara makinası yok . Kendim yapacağım için bıçakçıya götürüp açtırmakta istemiyorum . Peki keski ağzı nasıl açabilirim ?  Elimdeki malzemeler : Eğeleme rampası , eğe takımı , zımparalar , matkap , spiral , dekupaj vs ..

Eğer bu malzemelerle mümkün değilse , bushcrafta yakışacak ve elimdeki malzemelerle ağız açabileceğim bir ağız açısı tavsiyesi rica ediyorum sizlerden .


casper73

  • ***
  • 130
  • Meslek: uzman
  • Yer: istanbul
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #9 : 25 Mayıs 2017, 09:49:11 »
bu malzemelerle sıfır scandi ağız açmanız biraz zor. ki bant zımparada bile  scandi  ağız açmakda zordur.
belki 1mm lik pay çok gelebilir. 0.5 mm bırakıp sertleşmeden sonra düz bir zemine zımpara yapıştırıp sırayla 100-150-220-400-600 geçersen scandiyi yapabilirisiniz. ama scandi açısını bozmamak lazım.

closek

  • ***
  • 39
  • Meslek: serbest
  • Yer: Kırıkkale
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #10 : 25 Mayıs 2017, 20:11:34 »
bu malzemelerle sıfır scandi ağız açmanız biraz zor. ki bant zımparada bile  scandi  ağız açmakda zordur.
belki 1mm lik pay çok gelebilir. 0.5 mm bırakıp sertleşmeden sonra düz bir zemine zımpara yapıştırıp sırayla 100-150-220-400-600 geçersen scandiyi yapabilirisiniz. ama scandi açısını bozmamak lazım.

Teşekkür ederim sn casper73 . zimparayla hic scandi acmadim . ben en iyisi normal bir agiz ile devam edeyim :)

roger

  • **
  • 67
  • Meslek: serbest meslek
  • Yer: ankara
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #11 : 27 Mayıs 2017, 12:43:57 »
bi dakika bi dakika benimde kafam karıştı,şimdi atıyorum ben bıçağın bi yüzünü yatırdım 25 dereceye ayarladım diğer tarafını yatırdım 25 dereceyle biledim,şimdi bu yanlış mı bıçağı 50 dereceylemi biledik naptık ? Yoksa bi tarafı 12.5 diğer tarafı 12.5 le mi bilemem gerekirdi ?

Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #12 : 27 Mayıs 2017, 13:41:09 »
Genel kabul gören işlemde, bir bıçağın bileme açısından bahsediyorsak bu tek tarafın bileme açısıdır.

Yani 20 derece ile her iki taraftan da bilenen ve toplamda 40 derecelik bir açıda kesen bir bıçaktan bahsediyor oluruz ;)
Yukarıdaki mesajda Gökhan Usta yeteri kadar açık bir şekilde açıklamış zaten. Bir taraf 25 diğer taraf 25 derece ise toplam 50 derece olur elbette.

roger

  • **
  • 67
  • Meslek: serbest meslek
  • Yer: ankara
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #13 : 28 Mayıs 2017, 00:04:52 »
Genel kabul gören işlemde, bir bıçağın bileme açısından bahsediyorsak bu tek tarafın bileme açısıdır.

Yani 20 derece ile her iki taraftan da bilenen ve toplamda 40 derecelik bir açıda kesen bir bıçaktan bahsediyor oluruz ;)
Yukarıdaki mesajda Gökhan Usta yeteri kadar açık bir şekilde açıklamış zaten. Bir taraf 25 diğer taraf 25 derece ise toplam 50 derece olur elbette.
Sefa hocam ben hep her tarafı 25  dereceye getirip bilerdim o zaman bundan sonra bir yüzü 12.5 ile diğer yüzü 12.5 ile biliyorum,bende diyorum bir fark var ondan suçu hep bileme taşında bulurdum

Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #14 : 28 Mayıs 2017, 01:13:20 »
Olur bazen öyle, kafa karışır  ;)

Huseyin KESKİN

  • ***
  • 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #15 : 28 Mayıs 2017, 21:50:24 »
Genel kabul gören işlemde, bir bıçağın bileme açısından bahsediyorsak bu tek tarafın bileme açısıdır.

Yani 20 derece ile her iki taraftan da bilenen ve toplamda 40 derecelik bir açıda kesen bir bıçaktan bahsediyor oluruz ;)
Yukarıdaki mesajda Gökhan Usta yeteri kadar açık bir şekilde açıklamış zaten. Bir taraf 25 diğer taraf 25 derece ise toplam 50 derece olur elbette.
Sefa hocam ben hep her tarafı 25  dereceye getirip bilerdim o zaman bundan sonra bir yüzü 12.5 ile diğer yüzü 12.5 ile biliyorum,bende diyorum bir fark var ondan suçu hep bileme taşında bulurdum
Bir saniye karıştı galiba ilk yaptığınız doğru, toplamda 50 derece olmalı bir taraf 25 diğer taraf 25  :)

vural

  • ***
  • 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #16 : 29 Mayıs 2017, 15:12:05 »
25 derece ile hangi çeliği bileyliyorsunuz? D2 gibi kırılgan çeliklerde bile 20derece tavsiye ediliyor.

çömez

Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #17 : 31 Mayıs 2017, 15:06:07 »
Benim kafamda karıştı , 25 ile bilediğim bıçak deriden dolayı kör oluyormuş .Derinin aşındırıcı özelliğini bilmeyip dik biliyordum .

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #18 : 31 Mayıs 2017, 21:57:15 »
  Merhaba herkese , bir sorum var gene .
Şimdi, avcı bıçakları için ağız açısı 25 denilir genellikle.
Peki tek taraftan mı 25 dir ,
Yoksa , iki tarafın toplamı (12,5) 25 midir ?

Durum şu: Ağız açısı 25 verilir diye bir ifadeyi örnek olarak vererek bunun hangi açıyı belirttiğini sormuşsun. Bu da her bir taraftaki açıdır diye yanıtlanmış.

25'i örnek olarak sen başta verdiğinden dolayı diğer yanıtlar bu açıyı kullanarak veerildi.

"25 derece doğru mudur yoksa değil midir?" işte bu başka bir soru...

Bu konuda Z knives gibi bıçak çelikleri hakkında bilgi veren bir siteden faydalanabilirsin. Örneğin iri karbürlü bazı çelikler için karbürlerin tutunabilmesi dına en az 15 dereceden bahsettiğini hatırlıyorum.

JayFisher'ın sitesine bakarsan bilemede dahi iki tane açı kullandığını ve asıl bileme açısında azami değer olarak 30 derece verildiğini görebilirsin. Bunun hemen ardında daha düşük açıyla taşlanmış olan, ağız geometrisini rahatlatma amaçlı dar hat bırakmış.

http://www.jayfisher.com/Blades.htm#Knife_blade_relief_face_angle_and_the_cutting_edge
 

Daha başka kaynaklarda da daha farklı şeyler görebilirsin, bıçaklarında halihazırda varolan başka açılara da rastlayabilirsin. Bu konudaki detayın sonu yok... :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Ağız açısı ile ilgili bir soru ?
« Yanıtla #19 : 31 Mayıs 2017, 22:30:51 »
Burada da Busse'lerin 35-45 derece ( x2 ) gibi bir açıyla bilendiği yazılmış.

http://www.bladeforums.com/threads/stock-angle-busse-edges.800080/
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben