Bıçak Sanatı - Forum

Bileme konusunda benim tüylerde sıkıntı..(Tamamen konudışı)

evren ozmermer

• *
  • 14
  • Meslek: finans
  • Yer: antalya
Merhabalar,

Emre üztadın zımpara ile bileme videosu, Sefa üstadın arkansas ile (Yağ kullanarak) bileme videosu; ???

15 - 20 dakika uğraş  :'( yok abi yani iş bir noktaya geliyor. Kör bıçağım kağıt falan testini geçecek hale geliyor  :2up  fakat, benim kolda ki tüylerde (kıllarda) muhtemelen benim tüyler % 20-25 oranında platin ihtiva ediyor mümkün değil kol kıp kırmızı oldu tüy kesecem diye, hanımıda ikna edemedim sende deneyeyim falan dedim  >:(

Muhtemelen bileme işini yakında daha çok pratikle çözeceğim kanımca keskinlik bu işde epey önem arz ediyor, daha sonra ilk biçağımı yapmayı düşünüyorum.

Biraz latife yapmak istedim herkese iyi forumlar..

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Yengeye "kıl tüy" lafı etmemekte yarar var: alınır kuaföre girer, cüzdana zarar; depresyona girer, sağlığa zarar; size ağız burun girer, huzura zarar... Bir kadına lafı edilmeyecek iki şeyden birisi tüy (diğeri de o an doğurduğunu görmüyorsanız, hamilelik; yanlış çıkarsa, zayıflayacağım diye kendini öldürür vebali üzerinizde kalır).
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
Yengeye "kıl tüy" lafı etmemekte yarar var: alınır kuaföre girer, cüzdana zarar; depresyona girer, sağlığa zarar; size ağız burun girer, huzura zarar... Bir kadına lafı edilmeyecek iki şeyden birisi tüy (diğeri de o an doğurduğunu görmüyorsanız, hamilelik; yanlış çıkarsa, zayıflayacağım diye kendini öldürür vebali üzerinizde kalır).

:D :D :)) :))

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
 :2up  :D :D :D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
 :2up  :D
Bu arada bu genelde olan bir sorun, bileyde en kaba aşındırmada tam kılağı oluşturmadan daha ince aşındırmaya geçmek veya deri masat kısmında aşırı polisaj macunu filan kullanmak ya da aşırı bastırmak deriye bu tip bir bileye neden olur, kesermiş gibi yapar ama tam da keskin olmaz...

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
bileme çok hassas olmayı ve bol sabır gerektiren bir iş. bol pratik ve kendi tekniğini geliştirmen gerekiyor. bıçaktaki ağız açısına göre bilemeyi sürdürmek ve iki tarafıda kullanılan taş veya zımparaya eşit sayıda devam ettirmek iyi olur. ağız kısmında kılağı olmaması hassas kesimlerde çok önemli. yani bıçak kağıdı kessede tüğü kesmeyebilir.

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
+1.000.000  :2up
 :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :))
Cehalet Mutluluktur...

Berke Boyacı

Ayıp oluyo Ferhat abi. Bizde kuaförüz ekmeğimizle oynama >:D  :D

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
Ayıp oluyo Ferhat abi. Bizde kuaförüz ekmeğimizle oynama >:D  :D

Hocam senin ekmeğin helal! 15 dakika hanımın çıkmasını içerde bekledim geçen hafta, Allah hepinize kolaylık versin. Cümleyi de "alınır lazer epilasyona girer, cüzdana zarar" diye çark edeyim...
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

evren ozmermer

• *
  • 14
bileme çok hassas olmayı ve bol sabır gerektiren bir iş. bol pratik ve kendi tekniğini geliştirmen gerekiyor. bıçaktaki ağız açısına göre bilemeyi sürdürmek ve iki tarafıda kullanılan taş veya zımparaya eşit sayıda devam ettirmek iyi olur. ağız kısmında kılağı olmaması hassas kesimlerde çok önemli. yani bıçak kağıdı kessede tüğü kesmeyebilir.

Evet bir bıçağımı feda edeceğim, ustalar videolarda çok net açıklamışlar aslında açı, malzemeler, el melekesi v.s zamanla düzelir gibi..

Ferhat kardeş sana katılmakla birlikte ekliyorum bence bayanların o saydıklarını yapmaları için pek öyle kıl tüy demene gerek yok nasıl biz bu forum daysak onlarda öyle işte yaradılış ekonomi duvara toslar alim allah  :'(

Bu arada ben ( amateur :)  ) aşçı sayılırım, turizm ile uğraştığım zamandan (öğrencilik yıllarımda yaz aylarında garsonluk yaptım) kalma bir zevk benim için, hafta sonu önlüğümü takar her türlü çoğu kendi icadım (ecnebicesi gurmet) yiyecekler hazırlarım benim bu bıçak-çelik düşkünlüğü de buradan geliyor (Bide epeyce kalın kesme tahtaları) diye düşünüyorum tabii genlerde başka işler olabilir.. Kendimi bazen kötü hissederdim her gördüğüm güzel kesici alete yanaşmam  8)  acaba normal değil mi diye düşündürürdü, normal bir tutku olduğunu çok net anladım.. Bıçak konusunda daha başlangıç aşamasına başlama aşamasında olduğum için fazla bir tecrübe şimdilik paylaşamam ama belki bir iki değişik yemek tarifi koyarım foruma  :-[

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Ynt: Bileme konusunda benim tüylerde sıkıntı..(Tamamen konudışı)
« Yanıtla #10 : 10 Mayıs 2011, 09:32:03 »
benim tekniğim önce bi tarafı bileyleyip sonra diğer tarafı bileylemek en sonun da da bir o yanı bir bu yanı  ;)
tabi bileme açısı ve bileme malzemesi çok önemli
bi de bazı bıçaklar çok sert
bilemesi zor   
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #11 : 10 Mayıs 2011, 09:43:57 »
Bende kemik saplı çakımı keskinleştirmek için zihni sinir denemeler yapmıştım.İlk önce aldım kahve kupasının altındaki sırsız yerde 1 saat kadar biledim.  :)  Baktım hala keskin değil forumda gezinirken "polisaj malzemeleri aşındırıcıdır" şeklinde bir yazı gördüm.Gri bir dremel ucu vardı bıçağa sürdüğümde parlatıyordu.Aldım 5 dakika bununla biledim bıçağı hemen kollara saldıracaktım kendimi zor tuttum bacaklara saldırdım  :D  Sonuç mükemmel ustura gibi olmuştu.

Saygılar...

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #12 : 10 Mayıs 2011, 10:35:47 »
bazı profesyönel aşçı bıçakları uzun süre keskinliğini korusun ve bilemeye uzun süre ihtiyaç duyulmasın diye çelikleri  çok sert oluyor  fabrikada  lazerle bileniyor

bunlardan biriyle yağ taşı üzerinde cebelleşmiştim bi sefer ;)   
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #13 : 10 Mayıs 2011, 10:49:52 »
bazı profesyönel aşçı bıçakları uzun süre keskinliğini korusun ve bilemeye uzun süre ihtiyaç duyulmasın diye çelikleri  çok sert oluyor  fabrikada  lazerle bileniyor

bunlardan biriyle yağ taşı üzerinde cebelleşmiştim bi sefer ;)   
Bunlar için şu elmas taşları kabadan inceye değişik kumlarda satılıyor, özellikle yüksek alaşım hava çeliklerinde çok iyi iş görüyorlar... Sadece 100 dolar  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #14 : 10 Mayıs 2011, 11:50:05 »
Valla kaç para isterlerse helal, ben  Emre hocamın ısıl işlem yaptığı D2'ye önce su taşıyla ağız vermeye kalktım da, öyle anladım değerini elmas taşın...

Bendeki çift yüzlü (kalın-ince), zamanında (heeey hey, o zamanlar bıçak yapmıyorum tabii...) bileylemek için almıştım; ağız açmak için aslında ekstra kalın bir yüz daha iyi olurmuş. Parayı doğrultunca şu yıllık beş hakkımdan birisini ekstra kalın için kullanacağım.

evren ozmermer

• *
  • 14
« Yanıtla #15 : 10 Mayıs 2011, 19:39:27 »
Valla kaç para isterlerse helal, ben  Emre hocamın ısıl işlem yaptığı D2'ye önce su taşıyla ağız vermeye kalktım da, öyle anladım değerini elmas taşın...

Bendeki çift yüzlü (kalın-ince), zamanında (heeey hey, o zamanlar bıçak yapmıyorum tabii...) bileylemek için almıştım; ağız açmak için aslında ekstra kalın bir yüz daha iyi olurmuş. Parayı doğrultunca şu yıllık beş hakkımdan birisini ekstra kalın için kullanacağım.

merak ettiğim bir konu var.. Aşçı bıçaklarının (hemen her türlü hazır satılanların) hepsinin ağzının açılması gerekir mi şehir efsanesi mi? yani ağız açıları baya yüksek olan bıçaklarım da var iş görüyorlar ama bunlar için ağız açamam tavsiye olunur mu ?(kemikli kemiksiz et her çeşit sebze için kullanılıyorlar) Kimisinin çeliği epey sert  ::)

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #16 : 10 Mayıs 2011, 22:59:50 »
Sayın uğurcan_20 kahve kupasının altında biledim diye bir şey yazmış.

Aklıma meslektaş bir ağabeyim anlattığı geldi.

Öğretmen okulunda okurken geçen bir olay bu:
Zaman ikinci dünya savaşı yılları:

Öğretmen olarak örnek insan olacağından her sabah sakal traşı olarak sınıfa girme gereği var.
Ama piyasada tıraş bıçağı bulmak zor, bulunsa da pahalı.

Bulunan tıraş bıçakları kalitesiz bir kere tıraş iyi, ikincisi zor, üçüncüsü imkansız.
Marka pek yazmam ama çok eski bir anı olduğundan yazayım.
Derby markalar var bunlar adi markalar piyasada başka da yok gibi, bu olayda kullanılan tıraş bıçakları bunlar.
Wilkinson markalar çıktı çok sayıda aynı kalitede tıraş yapınca bu sıkıntı ortadan kalktı.

Sıra geldi olaya:

Eskimiş tıraş bıçağını su bardağı içinde ortasından parmakla bastırıp, su yardımıyla saatlerce sürtüp, bileme işlemi yaparlarmış.

Berke Boyacı

« Yanıtla #17 : 13 Mayıs 2011, 15:25:25 »
Alıntı
Hocam senin ekmeğin helal! 15 dakika hanımın çıkmasını içerde bekledim geçen hafta, Allah hepinize kolaylık versin. Cümleyi de "alınır lazer epilasyona girer, cüzdana zarar" diye çark edeyim...
;D

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #18 : 13 Mayıs 2011, 16:29:22 »
Bıçaklı sigorta hurdası arayın, seramik gövdesini kullanmayı deneyin.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben