Yörük sapanı olarak da bilinir,İngilizcesi "sling" dir. Neolitik çağda bulunan sling ile ilgili Çatalhöyükte MÖ 7000 yılında yapılmış olduğu düşünülen bir "Slinger" (yörük sapanını kullanan savaşçı) tasviri yer almaktadır. Sling'ler antik çağlarda Mısır,Mezopotamya ve grek uygarlıklarının savaşlarında etkin bir rol oynamıştır.Bir sapana göre daha büyük ve daha hızlı taş fırlatabilen bu silahlar doğru açı yakalanırsa 400 metreye kadar menzili vardır ve ölümcüldür.Neolitik çağ da yaşayan ilkel insanların merkezkaç kuvveti sayesinde buldukları ve hayatta kalmak için kullandıkları,bizim ise eğlenmek için kullandığımız bu silahı yapmak için sadece 2-3 metre ip ve biraz taş yeterli
. Aklıma ilk yörük sapanını yaptığım ve kızılırmak civarında kullandığım zaman arkadaşlarımın taş yağmurundan kaçacak delik araması aklıma geldi
.
İşte bunlar da benim paracord'dan yaptığım Yörük Sapanlarım;
edit: Modern Sling de denebilir 
Tek olmadığımı bilmek sevindirdi. Bu sapanla taş atmak inanılmaz keyifli heleki dere yatağında bizim yörede 'cingi' taşı denilen taşlardan toplayıp atmak, havada giderken uğuldaması yada taşa kayaya çarptığındaki ses beni heyecanlandırıyor. İçimdeki ilkel insanı ortaya çıkarıyor.
Ben paracorttan sapan yapmayı hiç denemedim.6-7 farklı sapan yapma tekniği öğrendim. Ecnebiler bu iş için forum kurmuşlar. şu linki incelerseniz
http://slinging.org/forum/YaBB.pl?num=1260271797 görürsünüz
Ben dokuma sapan yapıyorum genellikle kullandığım ipler ya yünden eğrilmiş yahut sağlıkçı olduğum için sargı bezlerini(pamuk) kullanıyorum muazzam oluyorlar

yün ip bulmak çok zor kendim eyirmek için kirmen(kermen) buldum ancak aynı kesitte ipler eyiremiyorum

Ölümcül olmasına deyinmişiniz gerçekten çok doğru yaklaşık bir ay önce çevirirken sapandan çıkan taş topuğuma deydi. Hala hafif sızı var.
Babam,eniştem dedem ailede herkes bu sapanı biliyor. Büyük dedeler köyde çobanlık yaparken kullanıyorlarmış, benim yaptığım yada internetten gösterdiğim sapanların dengesiz olduğunu söylüyorlar. Galiba bizim bu yörelerde değişik bir örme tekniği var ancak yıllar geçtiği için hepsi unutmuş Yaz aylarında vakit bulursam köy kahvehanelerinde bu işin peşini arayacağım
Daha bu sabah internette denk gelip bir tane yaptım
Henüz deneme fırsatım olmadı ancak yazınızı gördükten sonra çok heveslendim elinize sağlık 
Aman ha uyarayım! kesinlikle bıldırcın yumurtasından büyük taş koymayın. (öğrenene kadar)
sapanın ayasını yani taş konulan yeri dengeli olmasına özen gösterin. Etrafınızda kimse olmasın mümkünse ve ilk başlar için hızlı çevirmeyin yavaş yavaş alıştırarak atın.
Güvenlik herşeyden önemli güzel hobimiz sakatlık yaratmasın
eğlenceli atışlar yaptığınız sapanları görmek isterim.