Bıçak Sanatı - Forum

CK 67 ISIL İŞLEM SORUNU

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Ynt: CK 67 ISIL İŞLEM SORUNU
« Yanıtla #20 : 07 Aralık 2011, 11:33:40 »
Nickimi değiştirdim. Sanırım böyle daha iyi.

Konuya hakim olmadığımdan tam olarak kastınızı anlamadım. Basitçe CK67 ısıl işlemine ilişkin kafamdakini anlatayım. Siz de hatalarımı söylerseniz ona göre düzeltme şansım olabilir.

1 adet gaz betonun ortasını 10-15 cm çapında oyarak arka taraftan 3 cm kadar bir delik açacağım.
Şalumayı daire biçimde bir ısı yayması için oyduğum daireye teğet olacak şekilde bir deliğe oturtacağım. Alev doğrudan bıçağa değmeyecek ve mümkünse ilk önce bıçağın sırtını ısıtacak.
Tabana 2 ince şerit halinde gaz beton koyarak bıçağın havada kalmasını sağlayacağım. (Bunun yerine tel de olabilir mi diye de düşünüyorum.
Şalumayı yakarak bıçağı yerleştireceğim.
Mıktanıs ile kontrol ettiğimde tutmadığı dereceye geldiğinde ilk önce çekiçle hafif kavis vereceğim. Tekrar ısıttığımda ise geniş ağızlı bir kaptaki 45-50 derecede ısıtılmış kanola yağına ağız kısmı önce sırt kısmı ise en son girecek şekilde(yatay olarak)  1-2 saniye yağda kalacak şekilde 3-4 kez daldırıp çıkarmayı. En sonunda da tamamıyla yağın içerisine bırakmayı planlıyorum.
Bütün bu işlemler balkonda yaklaşık 10-15 derecelerde yapılacak.
Ufak bir zımpara yapacağım.
Bu işlem sonrasında Emre Hocamın tavsiyesi üzerine bildiğimiz fırın ocağında 1 saat kadar 200 derece civarında menevişleyeceğim. Sonra fırının kapağını açmadan soğumasını bekleyeceğim. (Açıkçası bu son söylediğimden pek emin değilim)

Şimdiden teşekkürler...
« Son Düzenleme: 07 Aralık 2011, 11:46:52 Gönderen: Bora »

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #21 : 07 Aralık 2011, 12:50:07 »
Nickimi değiştirdim. Sanırım böyle daha iyi.

Konuya hakim olmadığımdan tam olarak kastınızı anlamadım. Basitçe CK67 ısıl işlemine ilişkin kafamdakini anlatayım. Siz de hatalarımı söylerseniz ona göre düzeltme şansım olabilir.

1 adet gaz betonun ortasını 10-15 cm çapında oyarak arka taraftan 3 cm kadar bir delik açacağım.
Şalumayı daire biçimde bir ısı yayması için oyduğum daireye teğet olacak şekilde bir deliğe oturtacağım. Alev doğrudan bıçağa değmeyecek ve mümkünse ilk önce bıçağın sırtını ısıtacak.
Tabana 2 ince şerit halinde gaz beton koyarak bıçağın havada kalmasını sağlayacağım. (Bunun yerine tel de olabilir mi diye de düşünüyorum.
Şalumayı yakarak bıçağı yerleştireceğim.
Mıktanıs ile kontrol ettiğimde tutmadığı dereceye geldiğinde ilk önce çekiçle hafif kavis vereceğim. Tekrar ısıttığımda ise geniş ağızlı bir kaptaki 45-50 derecede ısıtılmış kanola yağına ağız kısmı önce sırt kısmı ise en son girecek şekilde(yatay olarak)  1-2 saniye yağda kalacak şekilde 3-4 kez daldırıp çıkarmayı. En sonunda da tamamıyla yağın içerisine bırakmayı planlıyorum.
Bütün bu işlemler balkonda yaklaşık 10-15 derecelerde yapılacak.
Ufak bir zımpara yapacağım.
Bu işlem sonrasında Emre Hocamın tavsiyesi üzerine bildiğimiz fırın ocağında 1 saat kadar 200 derece civarında menevişleyeceğim. Sonra fırının kapağını açmadan soğumasını bekleyeceğim. (Açıkçası bu son söylediğimden pek emin değilim)

Şimdiden teşekkürler...

Mıktanıs ile kontrol ettiğimde tutmadığı dereceye geldiğinde

Galiba bu ısıda en az 5 dakika beklemek gerekiyordu.

Birde yanılmıyorsam önce kesici ağzın gireceği şekilde dik bir daldırma gerekir, yağdan dışarı hiç çıkarmadan bir kaç defa  yağın içerisinde kaçan balığı zıpkanlar gibi yapmamız gerekiyor. Bunun amacı  yanılmıyorsam sıcak yüzeyle temas eden kısmen yoğun bir sıvı olan yağın lokal olarak ısınmasından dolayı daha soğuk olan kısımlarda su verme işlemini tamamlamak.

Meneviş olayını ben şu şekilde denedim.

5 lt lik yağ tenekesinin ağzını açıyor ve içine alçı dolduruyorum. Bıçağa su verme işlemine başlamadan bu tenekenin altına yaktığım ateş ile alçıyı ısıtıyorum. Menevişe sıra geldiğinde bıçağı tenekenin ortasına yerleştirip tenekenin altını yakmaya devam ediyorum. Bir saat sonra da çıkarıyorum.
Yaptığım ne kadar doğru bir işlemdir, ısı kaç dereceyi bulmuştur bilmiyorum. Ama ben yaptığım bıçaktan memnunum...
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #22 : 07 Aralık 2011, 13:23:31 »
Mknatısla tutmadığı nokta Curie kritik noktasıdır, 740-50 civarına denk gelir, bu ısı hem dövmek hem de ısıl işlem için düşük bir ısı, bundan az daha yüksek bir tonda yapınız işlemleri, 800-840 derece civarını hedefliyoruz.

Bu arada işlem listesinde neden normalizasyon yok   ::)
Listemize çekiçle vurduğunuz kısmın sonrasına normalizasyon çevrimini ekleyiniz, yoksa bükülme, yamulma, çatlama ihtimali çok yükselir. (bıçağın önece manyetik noktadan iki ton üstünde bir ısıda, sonra bir ton üstünde sonra manyetik noktada havada soğutulması)

Hüseyin yöntemin oldukça işe yarar gibi sanırım, tabii ısıyı tam olarak bilememen bir handikap oluşturuyor. Evde, mutfakta fırın yok muydu?  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #23 : 07 Aralık 2011, 13:32:32 »
Hüseyin yöntemin oldukça işe yarar gibi sanırım, tabii ısıyı tam olarak bilememen bir handikap oluşturuyor. Evde, mutfakta fırın yok muydu? 

Emre usta hanımın pasta yaptığı fırına benim bıçak koymam en az 2 yıl bıçak işlerinden mahrumiyet cezasına çarptırılmam demek:)

Ben bu işleri açık alanda dağda kırda yapmak zorunda kaldığım için. Tenekenin içinde ki bıçağa etki eden ısı tahminim 150-200 dereceyi bulur. Eeh neticede altında yanan meşe...
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #24 : 07 Aralık 2011, 14:27:51 »
Bilgiler için çok teşekkürler... Peki çekiç ile şekil verilmese dahi normalizasyon işlemi gerekli midir?
Cumartesi günü ilk denemeden sizi haberdar edeceğim.
« Son Düzenleme: 07 Aralık 2011, 15:05:22 Gönderen: Bora »

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #25 : 07 Aralık 2011, 15:29:08 »
Gözüme takılanlar:

Bana göre:

Bıçağı sertleştirme ortamına ( sıvısına ) sokarken suyu kesiyormuş gibi 45 derece eğimle sokulur.
Yine yağ içinde kesiyormuş gibi hareket ettirilir, yana hareket ettirilince bıçak yamulur. hatta yağa daldırırken çok özenmeli bıçağı yana az olsa eğmemelidir.

Çeliğin mağnetik özelliğini kaybetme sıcaklığı yaklaşık 768 derecedir.

Mağnetik özellikten yaralanılıp dikiş iğnesi ve benzer parçalara su vermede yararlanılır.

Mağnetik özellik yerine hangi sıcaklıkta renginin ne olduğunu deneme yoluyla bulmaya çalışılmalı.

Örnek: koyu vişne rengini ve al kırmızı rengi tanınmalı.
Yine menevişleme tav renklerini tanınmalı.
Burada en çok kullanılacak renklerin koyu sarı, menekşe, koyu mavi olduğunu bilinmeli.

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #26 : 07 Aralık 2011, 15:53:26 »
Teşekkürler Murat Hocam... Benim ilk denemem kıvrık bir kaşık oyma bıçağı olacağı için bunu şimdilik deneyemeyeceğim ancak bıçak uygulamamda verdiğiniz bilgileri muhakkak dikkate alacağım.

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #27 : 07 Aralık 2011, 17:24:30 »

Sanırım light red'e ulaşmaya ramak kala şekil vermem, ardından da yine aynı ısıda, cherry ve ardından da light cherry ile normalizasyon işlemi yapmam ardından da light red'e ramak kala ısıda su vermem gerekiyor.
Kesin kırılacak ama denemekten birşey çıkmaz...  ::)

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #28 : 07 Aralık 2011, 18:12:06 »
Sayın Bora:

Her çeliğin sertleştirme tav sıcaklığı dolasıyla rengini çeliğin tanıtım kataloğuna bakmak en iyisidir.

Yayınladığınız tav renkleri kataloğu her Metal işleri ve ısıl işlemler atelyesinde bulunması gereken tablodur.

Sizin seçtiğiniz sertleştirme tav rengi çok olmuş.
Açık kiraz rengi ile daha aşağıdaki kiraz rengi daha uygundur, yoksa  emeğinize yazık olur.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #29 : 07 Aralık 2011, 19:02:40 »
Renkler yanıltıcıdır, elinizde bıçaktan kalan artık çelik parçası varsa onda önce denemeler yapınız. Dövme işlemi normalde bu çelikte 900 civarında yapılır.
Dövme işlemi olmasa da normalizasyon öneririm.

Murat Hocam, 768 düşük karbonlu çeliklerde-demirde geçerli curie noktası, acaba daha yüksek ötektoid'e yakın bu çelikte biraz daha düşük müdür? Ben öyle duymuştum gerçi, ama sabit de olabilir, Sonuçta manyetik nokta tam olarak istediğimiz nokta değil biraz üstü su verme ısısı...

Kipmen Sanat web sitesi

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #30 : 08 Aralık 2011, 09:14:24 »
Emre ve Murat Hocam,
Bilgiler için teşekkürler...
Ufak bir parça CK67 ve biraz emeğimi feda edeceğim...

Kırılırsa da öğrendiklerim yanıma kar kalır.

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #31 : 11 Aralık 2011, 20:15:41 »
Haftasonu rahat bırakılmadığımdan sadece ocağın deliğini açabildim ve kabaca profili çıkarabildim.
Elimdeki çelik 5 mm CK67 olunca malzemeyi kaşık bıçağı ile heba etmemek adına Boker Gnome tarzı ufak bir bıçak yapayım dedim. Yeni aldığım demir testeresi , Toolux, çok çok kötü çıktığından profil işlemi bile yarım kaldı. Doğru düzgün pürmüz de bulamadım. Kem alatla kemalat olmaz düsturu bir kez daha doğru çıktı. Taşlama eşiğini eşit tutmak adına ahşaptan ufak bir destek yaptım. Ayrıca zımpara ile biley için de bunu kullanmayı düşünüyorum.  Kısacası 1. haftasonu bir arpa boyu yol alamadım.  :(

« Son Düzenleme: 11 Aralık 2011, 20:17:45 Gönderen: zucchero »

halmak

• *
  • 3
  • halmak savunma sanayi-kayseri
  • Meslek: komando bıçağı imalat
  • Yer: kayseri
« Yanıtla #32 : 28 Aralık 2011, 11:06:10 »
Değerli ustalarım yaptığım profillere kendim ısıl işlem uygulamaya çalışıyorum üç aşağı beş yukarı renk tahminine bakarak gerekli ısıda ısıttığım ck67 ye suda su veriyorum ama çarpılıyor bu sorunu nasıl giderebilirim?
Gerekli sıcaklığa çıkarıp üzerine ağır düz bir levha koyup kendi kendine soğumaya bıraksak acaba ısıl işlem uygulanmış olur mu? yada bu şekilde iken bol su döksek olur mu  ::)
Çarpılmasalar sertlik olarak çok güzel oluyor 6lık çiviye vuruyorum kopartıyor ağızda en ufak bi dönme olmuyor küçücük bi lekenin dışında.
Şu anda tek sorunum yamulması o kadar çok yamulmuyor ama gözle görülür ve rahatsız edici  >:( bir çarpılma var.. Bu kanuda yardımcı olursanız çok sevineceğim saygılar.

iyi günler beyfendi
biz halmak savunma sanayi ck-67 yi biz kullanıyoruz o kadarda sert bir çelik değil ama ülkeden ilkeye çelik farkı var brezilya malı daha sert ve kırılgan oluyor biz özel su kullanıyoruz
halmak savunma sanayi-kayseri
0 352 231 38 09