Bıçak Sanatı - Forum

CK 67 ISIL İŞLEM SORUNU

Erdal ATASOY

• 164
  • Meslek: imalat/ ERDAL ATASOY D.T:1973
  • Yer: GÜDÜL/ANKARA
CK 67 ISIL İŞLEM SORUNU
« : 06 Mayıs 2011, 01:17:09 »
Değerli ustalarım yaptığım profillere kendim ısıl işlem uygulamaya çalışıyorum üç aşağı beş yukarı renk tahminine bakarak gerekli ısıda ısıttığım ck67 ye suda su veriyorum ama çarpılıyor bu sorunu nasıl giderebilirim?
Gerekli sıcaklığa çıkarıp üzerine ağır düz bir levha koyup kendi kendine soğumaya bıraksak acaba ısıl işlem uygulanmış olur mu? yada bu şekilde iken bol su döksek olur mu  ::)
Çarpılmasalar sertlik olarak çok güzel oluyor 6lık çiviye vuruyorum kopartıyor ağızda en ufak bi dönme olmuyor küçücük bi lekenin dışında.
Şu anda tek sorunum yamulması o kadar çok yamulmuyor ama gözle görülür ve rahatsız edici  >:( bir çarpılma var.. Bu kanuda yardımcı olursanız çok sevineceğim saygılar.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
Ynt: CK 67 ISIL İŞLEM SORUNU
« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2011, 01:31:02 »
Erdal abi forumda okuduklarıma göre Ck 67 nin suda çarpılma riski daha yüksek Emre ustam bana kanola yağını önermişti ve üç aşamalı normalizasyon önermişti.Ck 67 için 850 dereceye kadar ısıtıp havada soğutup 800 ve 750 derece için aynı işlemleri uygulamak lazım. Daha sonra 800-850 civarı ısıtıp yağa suyunu verip hedeflenen sertliğe göre menevişlenmesi gerekiyor.Yani 200 derecede HRC 59-58 civarı, 250 derecede 57-56 civarı sertlik elde edilebilir.

Saygılar...

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #2 : 06 Mayıs 2011, 02:18:43 »
Uğurcan teşekkürler sen hiç denedin mi bu şekilde olumlu sonuç elde ettin mi ? İllada bu aşamalı işlem şart mı bu işin başka bi metodu var mı? sevgiler.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #3 : 06 Mayıs 2011, 08:10:50 »
ısıl işlem yağı temin edin sorunlar ortadan kalksın  suda cok iyi sertleşir fakat riski fazla su ile yağın kaynama ve buharlaşma noktaları bir değil  suya soktuğunuz anda oluşan kaynamadan dolyı malzemenin sertleşmesş homojen olmadığından yamulma olması doğaldır suyun içerisine tuz katarsanız ve kademeli olarak su verirseniz yamulma riski düşer. ama yamulursa yaptığınız emekler boşa gider.

en iyiysi ısıl işlem yağı temin etmeniz olacaktır .

forumda taner abi var kendisi yağ temin etmişti geçen ay onunla konuşun yardımcı olur.
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #4 : 06 Mayıs 2011, 09:02:25 »
Uğurcan teşekkürler sen hiç denedin mi bu şekilde olumlu sonuç elde ettin mi ? İllada bu aşamalı işlem şart mı bu işin başka bi metodu var mı? sevgiler.

Daha önce hiç denemedim.Elime 10 kadar bıçak birikti büyük ihtimal 15 tane daha çıkacak hepsini toplayıp ısıl işlem firmasında yaptıracağım.İlk bıçaklar olduğundan riske atmak istemedim ama diğerlerinde deneyeceğim.

Saygılar...

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #5 : 06 Mayıs 2011, 09:22:18 »
bir de namlunun kesici kısmında bıraktığınız ağız kalınlığı da etkili sanıyorum. ck67 için 1 mm den daha ince olmasın diyordu ustalar hatırladığım kadarıyla ::)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #6 : 06 Mayıs 2011, 14:05:46 »
Isıl işlem yağı temin etsem yinede kademeli su vermek şartmıdır? saygılar

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #7 : 06 Mayıs 2011, 14:22:51 »
Isıl işlem yağı temin etsem yinede kademeli su vermek şartmıdır? saygılar

bukonuda ısıl işlem yağını taner usta ile emre usta kulanıyor bildiğim kadarıyla sefa ustamda kulanıyor onların cevaplaması daha doğru olur ben sahsen kulanmadım birkaç defa su ile ve birkaç defa motor yağı ile su verdim sonuç başarılımı oldu hayır sıcaklığı tuturamadım  şimdi pek uğraşmıyorum ısıl işleme gönderiyorum cıllop gibi geliyor bana sadece üzerine sertliğini yazmak düşüyor
kırılma catlama patlama kılcal catlak olmuyor

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 06 Mayıs 2011, 21:45:23 »
yaptığınız profıle suda soğutma yapacaksanız normalızasyon şart, helekı bela ck67 ,ise :)     
ısıl ıslem yağı kullanıyorum , kendı yaptığım yağıda sorunsuz kullanıyorum. problem cıkmıyor. suda çalışacaksanız bol normalızasyon yapmalısınız , gözlemledığım kadarı ıle ısıyı kacırırsanız daha cok çatlama oluyor.
profılın ağzı kesınlıkle 1mm fazla olmalı suda.     bende çok çektım bu ck 67 den ama şimdi rahatça çalışıyorum.
 bıraz kırılan yamulan profıller arttıkça  o  on fırın ekmekten bırkaçını yemıs oluyoruz :2up yanı bıraz tecrube  hepsı bu.
sorunsuz  bır ısıl ışlem ıstıyorsanız  ısıl ışlem yağını tavsıye ederım.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #9 : 07 Mayıs 2011, 01:36:03 »
Taner ustam teşekkür ederim kendi yaptığınız ısıl işlem yağını bende yapabilirmiyim acaba formülünü verebilirmisiniz ?
Saygılar ustam

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #10 : 09 Mayıs 2011, 21:43:04 »
maalesef formülünü veremem prodüsür gereği. versem bıle katıkları bulamazsınız ;) sız ısıl ıslem yağı almaya karar verırsenız sıze yardımcı olurum..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

raskolnikov

• 189
  • Mürsel ERDOĞAN
  • Meslek: avukat
  • Yer: nevsehir
« Yanıtla #11 : 12 Mayıs 2011, 12:16:38 »
Isıl işlem yağı ne kadar kullanılıyor ve ne kadar süre kullanılabiliyor. 
Baş eğmedik edaniye ikbal ü cah için

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 12 Mayıs 2011, 12:53:47 »
Isıl işlem yağı ne kadar kullanılıyor ve ne kadar süre kullanılabiliyor. 

yağın özellığının bozulması sızın kullanımınızla orantılıdır.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #13 : 12 Mayıs 2011, 13:36:48 »
Hava ve ışık almazsa, kullanımdan sonra kapatılırsa, ısıl işlem sırasında genelde tüm bıçağı daldırıp yağın alev almasını engellerseniz uzun süre dayanır yağ. 1 yıldır hala 10 litre ve 5 litrelik iki soğutma tüpümdeki yağları kullanıyorum, 10 bıçak kadar sonra azıcık yağ takviyesi istiyor sadece...

Kipmen Sanat web sitesi

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 06 Aralık 2011, 16:44:03 »
http://catalog.lesjoforsab.com/pdf/en/chapters/208-209_EN.pdf
adresinde ck67 için 800-820 dereceye ısıtıp yağda su verin ve 30 dakika 400 derecede menevişleyin diyor.

Daha önceki mesajlarda da "200 derecede HRC 59-58 civarı, 250 derecede 57-56 civarı sertlik elde edilebilir." diye belirtilmiş.

Burada uygulanması gereken süre aynı mıdır? Düşük derecede meneviş işlemi nasıl oluyorda daha yüksek sertliğe yol açabiliyor?

Bir de menevişleme işlemi kademeli olarak yani bıçak yavaş yavaş ısıtılarak mı yapılmalıdır, yoksa önceden ısıtılan fırına  doğrudan mı konmalıdır?

Teşekkürler...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #15 : 07 Aralık 2011, 04:00:31 »
Zucchero, bahsettiğiniz kaynakta CK67'yi yay halinde esnek yapmak için gereken meneviş derecesi verilmiş. Bıçak malzemesi olarak ise bundan daha yüksek sertlikler daha uygundur, kılıç gibi bir çalışmada bu tip bir yay menevişi olabilir belki ama bıçakta genelde 55-56 HRC ve üzeri hedeflenir. Meneviş ısısı ve süresi logaritmik oranlıdır. Isı yükseldikce yüksek oranda, süre uzadıkça ısıya göre çok az oranda sertlik düşer bunun yerine dayanım artar.
Yani 150 derecede meneviş yapılan çelik mesela 59 HRC olmuşsa, aynı süre 200 derece menevişte atıyorum: 57 HRC olabilir, ancak 150 derecede 200 derece meneviş süresinin iki katı tutulsa dahi sertlik yine 59 civarında kalacaktır. Örneğin 1 saatlik 200 derece menevişin neredeyse aynı etkisini 150 derece menevişi ile almaya çalışsak bıçağı 4-5 saat 150 derecede tutmamız gerekirdi. Tamamen yaklaşık değerlerdir söylediklerim, sadece fikir versin diye.
Bu durumda mesela 1 saatte 200 derecede elde ettiğimiz etkiyi 500 derece teorik olarak bir iki dakikada elde etmemiz ve bir farkının olmaması gerekir. Pratikte hemen hemen aynı olsa da performansta ve dayanımda düşüşler olacaktır bu hızlı girişimde, bunun nedeni çelik kristallerinin öyle ışık hızında filan dönüşüm geçirememesidir. Zamana ihtiyacı vardır homojen bir şekilde dönüşümün, bu yüzden olabildiğince düşük ısılı menevişin olabildiğince uzun yapılması yeğdir pratikte.

Meneviş birkaç adımda yapılır, orta karbonlu çeliklerde (CK67 gibi) tek meneviş yeterli olur, çünkü kalıntı östenit normalde pek olmaz, tabii dengesiz aşırı ısıtmalar ya da haddinden hızlı soğutma filan olmazsa. Normalde yağda su verilmiş bir CK67 çalışmayı 180-200 derece civarında bir saat tuttuğunuzda oldukça yeterli performansa sahip bir bıçağınız olacaktır. Bu tür düşük ısı menevşlerinde ön ısıtmaya gerek olmaz, asıl amaç sertleştirmeden hemen sonra olabildiğince çabuk menevişe başlamaktır, burada ciddi bir termal şok filan olup da yamulma çarpılma olmaz, çelik için bu ısılar bizim için ılık bahar esintisi gibi bişey  :)
Yüksek karbonlu ve/veya yüksek alaşımlı çeliklerde 2 hatta 3 kez tekrarlanan menevişler yapılır. Bunun nedeni sertleştirmede oluşan gerilim ilk menevişte azaltılırken bu arada meneviş sırasında kalıntı östenit de taze martensit kristallerine dönüşmeye başlar. İlk meneviş sonunda, oda ısısına düştüğünde güzel menevişlenmiş bıçağımızın içinde aynı zamanda ilk menevişte bu yeni oluşan eski kalıntı östenit - yeni ve kırılgan martensit kristalleri bulunmaktadır. Bunu ciddiye almayıp tek ve uzun bir menevişle yırtabileceğimi sanıp da balçak perçini çakarken elimde iki parça olan bir D2 bıçağımın anısını tazeliyorum  :'(

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #16 : 07 Aralık 2011, 08:37:07 »
emre ustan teşekürler burda yükesek alaşımlı çeliklerin tek meneviş kurbanı bende oluyorum neden kırıldığını anlayamamıştır kendi kendime garip yorumlar bile cıkardım bende 1 tane n695 malzemenin sap kısmını param parça etmiştim  ;D

saygılar

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #17 : 07 Aralık 2011, 09:46:08 »
İzlediğim kadarıyla bıçakların yapımında değilde sertleştirmede sorunların daha çok olması.

Meneviş yapılmadan sertleştirme yapılmış malzemelerin kullanılamayacağıdır.

Sertleştirme işlemlerinin yapılırken kataloğlardaki su verme tav sıcaklığı ve meneviş sıcaklığına uyulursa hatanın daha az olacağı görülür.

Birde bıçak yapanların bıçakların olabildiğinden daha sert olmasını istiyolar.

Aslında ağızının sert olması yeterlidir, sırt bölümü biraz daha az sert, sap bölümünde perçin veya diğer işlemler olacağından daha da yumuşak olmalı.

Sertleştirme tav sıcaklığına temiz ortamda yavaş olarak çıkarılmalı, meneviş de yavaş olarak yapılmalı.

Meneviş düşük sıcaklıkta gerginliklerinin giderilmesidir.

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #18 : 07 Aralık 2011, 10:33:20 »
Emre hocam çok teşekkür ediyorum. Bu haftasonu eğer ev ahalisi tarafından rahat bırakılırsam propan ocak + deneme amaçlı ufak bir kaşık bıçağı (kıvrımlı olandan) yapmayı düşünüyorum. Bilgiler için tekrar teşekkürler...

Murat ,
"Sertleştirme tav sıcaklığına temiz ortamda yavaş olarak çıkarılmalı" derken neyi kastediyorsun?

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #19 : 07 Aralık 2011, 11:03:02 »
Sayın zucchero:

Isıl enerji kaynağı ile doğrudan etkilenmeyen ortam.
Yani kapalı bir ortamda tavlama işlemi olması.

Burada daha yavaş olarak tavlanıp ısının her yerde aynı olması için işlem yavaş yapılmalı ama istenilen tava geldikten sonra çok beklememeli.

Uzun süre ve yüksek sıcaklıkta olursa yüzeyde karbon yanması yani karbonsuzlanma başlar, ince olduğundan daha çok etkilenir.