Bıçak Sanatı - Forum

Yerli Tohum Takası

boran.yeleser

• 56
  • 1982 (Hakkı)
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Yerli Tohum Takası
« Yanıtla #20 : 12 Nisan 2017, 13:44:09 »
Bakanlık, tohum bankası için gönderilecek örneklerin bez torba da gönderilmesi önermiş.

Sanırm en doğru yol da bu; büyüklerimiz hep bu şekilde saklamış

http://www.tarim.gov.tr/TAGEM/Menu/40/Tohum-Gen-Bankasi_formlar_

"Bu tohum bankasında , tohum isteyebilir miyiz?" dediğinizi duyar gibiyim.
Bu tohumlardan tarım üreticileri faydalanabiliyor Bireysel  kullanım için tedarik edilemiyor.
(geçen seneki bilgi...şuan bilmiyorum)
Hakikat aramakla bulunmaz, ancak bulanlar hep arayanlardır. (Bayezid-i Bestami)

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
« Yanıtla #21 : 12 Nisan 2017, 18:13:26 »
bez torbanın amacı üzerine hipotezim şu yönde;
bez nemi üzerinde toplayıp difüzyon etkisi ile tohumların üzerindeki nemi gaz lambası fitili gibi emerek dış ortama atıyor.Bu şekilde tohumların vaktinden önce filizlenmesini veya çürümesini önlüyor.
Fakirlik insanı mucit eder...

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #22 : 13 Nisan 2017, 09:10:43 »
Süper bir konu. :2up
Geçen sene bende bu işe niyetlendim arkadaşlar ama bir türlü nasip olmadı.
Öncelikle tohumlar için ufak cam şişe alacaktım çünkü plastikte saklamak istemiyorum.Zira vatanımızın orjinal tohumları bu topraklar kadar değerli ve önemli.

Saklama yöntemi için önerisi olan varmı mesela?

xx

Benim yöntemim: Kullanılan,yada artık kullanılamaz hale gelen ilaçların şişeleri ve plastik şişeleri yahut küçük kilitli poşetler.Annem ise hep bez parçalarına saklar.

Hocam çok mantıklı ama torba meseleside çıktı bu işi netleştirmek lazım.Saklama koşulu çok önemli belki 20 sene duracak o tohum bilemeyiz.

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #23 : 13 Nisan 2017, 18:43:39 »
Süper bir konu. :2up
Geçen sene bende bu işe niyetlendim arkadaşlar ama bir türlü nasip olmadı.
Öncelikle tohumlar için ufak cam şişe alacaktım çünkü plastikte saklamak istemiyorum.Zira vatanımızın orjinal tohumları bu topraklar kadar değerli ve önemli.

Saklama yöntemi için önerisi olan varmı mesela?

xx

Benim yöntemim: Kullanılan,yada artık kullanılamaz hale gelen ilaçların şişeleri ve plastik şişeleri yahut küçük kilitli poşetler.Annem ise hep bez parçalarına saklar.

Hocam çok mantıklı ama torba meseleside çıktı bu işi netleştirmek lazım.Saklama koşulu çok önemli belki 20 sene duracak o tohum bilemeyiz.

xx

Amacım, en azından benim aklımdan geçen tohumları saklamak değil,tohumları üreterek çoğaltma yolu ile kaybolmasını önlemek. Bu nedenle elimize geçen tohumları ekmek ve bu bitkiden elde edilen kaliteli tohumlarla her yıl bu döngüyü sürdürmek.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU