Merhaba değerli bıçaksanatı ailesi.
Yayla evimin önünde bulunan küçük bahçede gittikçe yiyebileceğim kadar domates,biber,salatalık vs ekip-dikip yetiştiriyorum. Ve çok güzel oluyorlar...
Önceki yıllarda fidan satın alıp yetiştirdiğim ürünleri bu defa tohumdan başlayarak yetiştirmeyi düşündüm. Zirai ürünler satan bir dükkandan salatalık tohumu almak istedim. İki çeşit tohum önerdi ziraatçi. Birinci seçenek; tanesi 50 kuruş olan ve en bol ürünü,(satıcının deyimi ile üzüm salkımı gibi)veren tür. İkincisi ise paketinde en az 70-80 tane tohum olan ve 7tl ye satılan ve yüksek verim veren sırık salatalık. Her iki türünde verimi çok güzel ziraat teknikeri dükkan sahibinin anlattıkları çok güzel.Hem ürün kalitesi hemde ürün yoğunluğu. Gel gelelim ikiside hibrit üretim...
Gaza gelip tanesi 50 kuruş olandan aldım. Malum yer çok küçük birim alandan yüksek verim hikayesi..
İçimde garip bir huzursuzluk,bir mahçupluk ne bileyim değişik ama ezici bir utanç hissettim.
Sanal ortamda çeşitli alanlarda kendi ilçem Bozkırda yerli tohum kaldı mı acaba diye küçük bir arayışa girdim. Bir dokun bin ah işit misali, gelen yanıtlar bulursan banada ver.
Köyde anamın evinde var, biliyorum. Çıkın yapar anam bulduğu poşete bez parçalarına, tereden tutunda domates,fasulye biber hepsinden belki yirmi yıllık tohumlar var. Ama korkarım ki annemle birlikte bu tohumlarda er geç toprak olacak ve kaybolacak.
Bu konuyu forumda açmamın sebebi hem bir etkinlik olsun, hemde ürün yayılımı olsun ve bu tohumlar kaybolmasın diyedir.
Forum yönetimide bu konuyu onaylar ve organizasyonu kurarsa tohum değişimi yapmak istiyorum.
Ne dersiniz?