Bıçak Sanatı - Forum

Neden kuksa? / Doğada kullandığınız içecek kapları nelerdir?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Herkese merhaba,

Zamanında gezenbilir'de bakınıyorken doğada kesme işleri için büyük bıçak kullanmak tek seçenekmiş gibi bir algıyı taşıyanlar, pahalı Busse'ler ve benzerleri yegane çözümmüş diye düşünenler var gözlemini yaptıktan sonra, insanların baltayı ve sonra da tağrayı faydalı bir alet olarak benimsemeleri için çalıştım. Sonra da yüzüne fazla bakılmayan ince maçetlerin hakkını teslim için uğraştım. Baltada da salt internetteki popüler sitelerdekilerin bildiği tipteki baltalar iyidir algısını kurcaladım.

Şimdi de outdoor / bushcrafting / kampçılık / yürüyüş vs. adlardaki etkinlik meraklılarının içme kabı seçenekleri konusunu dideyim.

Zamanında kulplu bir metal kupa almıştım ve bu benim favorim olmuştu. Tabi bu sıcak bir şey içmek için, yemek pişirmek ve yemek için, bir kaynaktan su toplamak için yine de ihtiyacım çözülmemişti.

Bundan başka tencere, tava, sefertası, metal bardak, plastik bardak falan da bulundurdum, kullandım. Şimdi ise çantamda bir kaç tane de metal tas bulunduruyorum. Hem tencere, hem tava, hem bardak niyetine; olabildiğince çok işe yarayacak, kolay istiflenecek, en çok yönlü alet bence metal bir tas.

Sıcak şeyler için ise yine aynı şekilde eskilerin kullandığı gibi ahşap tas kullanma taraftarıyım. Tabi daha bunu yapmaya girişemedim ama bir gün o da olur.

Peki kuksa severlere sorayım: Ahşap bir tas değil de neden bir kuksa?

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

maxilla

• 264
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: malatya
Mesele sadece ihtiyacın görülmesi değil bana göre estetik arayışlarda seçimlerimizi etkiliyor. Elbise seçerken, eş seçerken, araba alırken bu hep böyle...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
Kimsenin aklına estetik bir ahşap tas gelmedi demek ki... :) Neyse, kopya benden...
Namık Kemal
Instagram'da ben

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
Bu tür konuların aslında popüler kültürle bir alakası olduğunu düşünüyorum. Bunu sakın bir küçümseme olarak görmeyin. Kuksalar benim de çok hoşuma gidiyor, uygun bir vakitte ben de yapmak isterim.

İnsanların sevdiği, takip ettiği ve kısmen de özendiği kişilerin kullandığı eşyaları kullanmak istemesi son iki yüzyılın pazarlama taktiğini oluşturuyor. Kuksanın olayı da buna dayanıyor aslında. Kuksanın makulü, kişinin kendi yaptığını ya da hediye edileni; yani ticari anlamda çok da bahsettiğim hususa uymuyor. Bununla birlikte "kuksa kullanmaya özenme" bakımından bahsettiğim hususun tam ortasına oturuyor. Çevrede gördükçe biz de istiyoruz. Ürün de estetik olunca (göreceli olarak) bu kadar popüler olmasını doğal karşılıyorum.

O estetik ahşap tası da bir kaç tane ünlü kampçı yapıp, kullanıp, instagram hesaplarında paylaşsalar; o tas da zamanla bu kadar yaygınlaşır.

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
Forumla ilk olarak kuksa ile ilgili arastirma yaparken karsilasmam ve oyle kayit yaptigim icin ustume alinip kendi fikrimi soylemek isterim . oncelikle kendi acimdan sunu soyleyeyim bora beyin kastettigi meseleyi herkes anlamistir ve bu olay bencede boyle populer bir pazarlama teknigi sevilen kisilerde gorulerek yapilmasi alinmasi vs . ama ben daha cok son bir senede okul bitince dustugum boslugu yeteneklerimle doldyrmak icin ciktigim yolda kuksayi buldum cunku sinava calisirken her an sinava calisilmiyor ve bos bir zamaniniz oluyor iyi resim cizdigimi de soyleyebilirim belkide boyle el becerilerine olan yatkinliktan dolayi birseyler yapmak istedim ve ilk basta kemik zihgir yaptim sonrasinda youtbe da kuksayi gordum ve hikayesi bile beni etkiledi iyi yapilan bi kuksanin 100 yil kullanilabilecegi falan . yaninda bicak tasimak gibi o kuksayi tasimanin verecegi haz yillarca kullanip ustundeki karartiyi gormek gibi seyler beni etkiledi .serdar kilicin kuksa yapimiyla alakali videosuna da sonradan rastladim hatta ayous kullanmayi da ordan akil ettim yumusak bi agac olmasi kolay islenmesi daha bi iyi oldu ilk olacagi icin . eylem.abinin dedigi gibi belkide kuksayi kullanacagin seylerden daha fazla alanda ise yarayacak bir tahta tas neden olmasin diye kendime sordugumda kuksanin yapimindaki zahmeti ve kendi verdigin sekilleri dusunuyorum . yani bi tas icin vok fazla ugrasmaya gerek yok kanaatindeyim .

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Hazır konu açılmışken bende sorayım. Neden bir kuksa kullanmak ister insan inanın anlamıyorum. Yani aklıma bir iki sebep geliyor ama hiçbiri doğrudan bir kuksanın mecburiyetini kanıtlamaya yetmiyor. Hatta bazen kuksanın yağlanması sonrası kokunun çaya geçtiği falan belirtilmişti. O geçmese bile ahşabın kokusuda sıcak suya geçer zaten. Kullanınca ıslanır kolay kurumaz. Sert bir düşüşte kırılır çatlar su sızdırır. Aldığımız çayı bile tahta çöplerle karıştırsak çayın tadı değişiyor burda çay zaten ahşabın içinde :) Yani bendeki bu düşünceler bir bakıma Eylem Abinin açtığı kapıya çıkıyor.

Bu arada yahu neymiş bu kuksa herkesin ağzında bir çoğunun tercihi falan diye istemeye istemeye araştırmıştım. Sonra karşıma çıkan bir kaç model okadar hoşuma gitti ki bundan bende yapayım derken buldum kendimi. Yani benimde aklımda bir kuksa yapmak var ama kesinlikle bu kullanmak için değil.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
Kilden, seramikten kendi kupasını, kuksasını yada benzeri kabını yapan var mı?
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
Unutmadan, çanak oymak da bir oyma bıçağına "oygu"ya sahip olanlar için çok keyifli bir proje olabilir. Daha geniş bir oyuk demek aletle daha rahat çalışabilmek demek. Ayrıca, büyüyen boyutlar ağırlıktan kurtulmaya daha çok itecek, daha ince bir çanak yapmaya itileceksiniz. Tabi ahşabın çarpılması, şatlaması falan da belki daha çok zorlayacak...
Namık Kemal
Instagram'da ben

İdris GÜRSOY

• 425
  • Meslek: Muhasebe
Benimde merak ettiğim kuksa da kullanmaya bağlı deformasyon olması hasebiyle bakteri oluşumuna müsait olmaz mı ?
Bir elime ayı, bir elime de güneşi verseniz yinede davamdan vazgeçmem.
Hz.MUHAMMED (S.A.V)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
Tahta kaşıklarla aynı koşullar ve çözümler illa ki geçerlidir diye umuyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
Hazır konu açılmışken bende sorayım. Neden bir kuksa kullanmak ister insan inanın anlamıyorum. Yani aklıma bir iki sebep geliyor ama hiçbiri doğrudan bir kuksanın mecburiyetini kanıtlamaya yetmiyor. Hatta bazen kuksanın yağlanması sonrası kokunun çaya geçtiği falan belirtilmişti. O geçmese bile ahşabın kokusuda sıcak suya geçer zaten. Kullanınca ıslanır kolay kurumaz. Sert bir düşüşte kırılır çatlar su sızdırır. Aldığımız çayı bile tahta çöplerle karıştırsak çayın tadı değişiyor burda çay zaten ahşabın içinde :) Yani bendeki bu düşünceler bir bakıma Eylem Abinin açtığı kapıya çıkıyor.

Bu arada yahu neymiş bu kuksa herkesin ağzında bir çoğunun tercihi falan diye istemeye istemeye araştırmıştım. Sonra karşıma çıkan bir kaç model okadar hoşuma gitti ki bundan bende yapayım derken buldum kendimi. Yani benimde aklımda bir kuksa yapmak var ama kesinlikle bu kullanmak için değil.

Sizin savınız genel olarak ahşap materyal kullanımına karşı benim anladığım kadarıyla. Yani ahşap tas olsa da dedikleriniz geçerliliğini koruyor. Kendi adıma şöyle cevaplayabilirim; ben aslında koku mevzusunu seviyorum. Ahşap ürünlerin dokusunu seviyorum. Bir aralar ahşap kaşığa da meraklıydım; hala da bir tane yapayım isterim. Biraz zevk işi sanki, şöyle toprak kaptan ahşap kaşıkla kuru fasülye yemek bana çok güzel gelir :)

İdris GÜRSOY

• 425
Bir yazıda okuduğum kadarıyla aklımda kalan tahta kaşık,ekmek kesme tahtası gibi gıda için kullanılan malzemeleri bakteri oluşumuna neden olduğu için belirli aralıklarda değiştirmek gerektiği belirtilmişti.
Hz.MUHAMMED (S.A.V)

İdris GÜRSOY

• 425

Sizin savınız genel olarak ahşap materyal kullanımına karşı benim anladığım kadarıyla. Yani ahşap tas olsa da dedikleriniz geçerliliğini koruyor. Kendi adıma şöyle cevaplayabilirim; ben aslında koku mevzusunu seviyorum. Ahşap ürünlerin dokusunu seviyorum. Bir aralar ahşap kaşığa da meraklıydım; hala da bir tane yapayım isterim. Biraz zevk işi sanki, şöyle toprak kaptan ahşap kaşıkla kuru fasülye yemek bana çok güzel gelir :)

+1 kuru fasülye
Hz.MUHAMMED (S.A.V)

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
Oohh suyundanda koy ;) , kuksa konusu bile kurufasulyeye baglandi demekki harbiden seviyoruz kuruyu. Ben kuksanin esprisinin seklinde yani ergonomisinde oldugu kanaatindeyim. Yuzyillardir kullanilan kahve kupalari gibi, yada bizdede eskilerde bulunan sapli ve kalayli bakir ayran taslari gibi kullanisliligini ispatlamis bi sekli olmasi bence en onemli artisi. Tabi isin icine birde ejnebilerin kullanip onayladigi sevdigi bulundurdugu alet olma gibi bi bizi etkileyen bi artida girince tercih edilen bir malzeme olmasi kolaylasiyor.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

çömez

Pöpüler kültür kısmına ben de katılıyorum ama üstüne bunu da eklemek istiyorum , hem bardak olarak kullanılabilmesi hem de  çorba gibi sıvı yemekler  de içilebilmesi . İki tür işi de gören bir melez diyorum  .

Kuksa veya benzeri bir ahşap kapta, çorba içtikten sonra arkasından çay doldurup içme fikri beni ürpertiyor valla  ^-^

çömez

Kuksa veya benzeri bir ahşap kapta, çorba içtikten sonra arkasından çay doldurup içme fikri beni ürpertiyor valla  ^-^
Neden anlamadım ?

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
Eylem beyin kastı https://youtu.be/nheFk94GtuQ böyle birşey olsa gerek veya daha küçük tahta dokusu benim için de önemli yani hoşuma gidiyor güzel bence böyle bir kap olsa bile kuksanın farkı çok fazla ve kuksa da  bir kahve içmenin keyfini vermez . Bu arada diğer videoda bitmiş hali var altından  çatlıyor bu tas gibi şey
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2017, 21:36:48 Gönderen: Sait »

Neden anlamadım ?
Şöyle ki, çorbanın içerisinde var olan yağ, baharat vs siz ahşap kabı temizledikten sonra da bir miktar ahşapta kalır, çayın sıcaklığıyla birlikte bu malzemeler çayın yüzeyinde yüzmeye başlar, kokusu da cabası. Çay da seçici değilseniz sorun yok.

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
son dönemde hep olan şey bu.. popüler konular birbiriyle ilişkilendiği anda bir pazarlama faaliyeti başlıyor.. hemen peşinden o popülerlerin olmazsa olmazı aletler, eşyalar..

doğaya dönüş.. hep vardı.. yeni bir isim bulunmalıydı.. yine hep var olan bir şey sunuldu yeniden; bushcraft.. populer 1..

bulanlar açısından bushcraft 'doğada, doğal olanla alet-edavat yapabilmek ve kullanabilmek' olarak algılanırken bizim gibi 'pazar'larda bu tanım 'doğada hayatı idame' halini aldı.. otlardan yatak yapabilme pas geçilip bize hamak satıldı.. populer 2..

iskandinav halkları yaşadıkları coğrafya itibariyle doğayla, ormanla, imkansızlıklarla, ulaşım ve haberleşme güçlükleriyle başbaşaydılar.. her ihtiyaçlarını yaşadıkları ortamda üretme ve kullanma zorunluluğu vardı..  öyle ya; ipek yolu oralardan geçmezdi.. doğanın zorlu halinde ve tam da göbeğinde yaşıyorlardı.. huş ağaçları vardı.. kabuğundan kap-kacak ve tekne yaptılar.. mevsiminde sıvısından şifalandılar.. odunundan da kuksa yaptılar..

hep söylerim.. ah iskandinav yurdunda zeytin yetişseydi..

velhasılı;
kuksa'da doğaya dönüş var.. bushcraft var.. oyma bıçağı var.. belindeki bushcraft bıçak (ki; scandi ağızlıdır) var.. yanında gransfors bruks balta var.. laplander testere var.. bunları doldurduğun swedish army backpack var.. swedish army..!? hah, kaç yıllık kültürü var ki..!?

oysa bakmamız gereken tek yer var.. o da hem bize hem dünyaya yeter.. anadolu..!

bizde çamçak var..! swedish army'den de eski.. viking kral ragnar lothbrok'tan da eski..

dipnot: populer, önemli mesele.. mesela ben kuksa oymakta kullanılan oyma bıçağından yapıyorum.. çamçak oyandan değil..

bi vesileyle; sevgi ve saygılar sunarım..