Bıçak Sanatı - Forum

Kabza cilası

maxilla

• 264
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: malatya
Kabza cilası
« : 03 Nisan 2017, 14:22:45 »
Arkadaşlar kabzanın japonla kaplamsı yorucu oluyor. Bal mumu ile bir karışım tarifi vardı onu denedim oda ağacın rengini koyulaştırıyor ve mat bir yüzey oluşturuyor. Yok mu bu işin kolay yolu

Kadir...

• 1102
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Kabza cilası
« Yanıtla #1 : 03 Nisan 2017, 18:24:14 »
Arkadaşlar kabzanın japonla kaplamsı yorucu oluyor. Bal mumu ile bir karışım tarifi vardı onu denedim oda ağacın rengini koyulaştırıyor ve mat bir yüzey oluşturuyor. Yok mu bu işin kolay yolu
Bugün soytürk ustanın kullandığı kundak yağı geldi deneyip paylaşırım

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #2 : 03 Nisan 2017, 18:50:24 »

Ben de bekliyorum görüşlerinizi. Eğer markalı bir ürünse adını da belirtir misiniz?

bora de.

• *
  • 21
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 03 Nisan 2017, 19:57:28 »
niye japon sürülür kabzaya veya onun yerine en uygun ne sürülebilir amacı nedir ve nasıl uygulanır bu konuyla ilgili pek fazla bilgim yokta :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 03 Nisan 2017, 20:06:53 »
Siyanoakrilat (japon y.) ile balmumlu tarif arasında çok fark var. İkisinin arasındaki özellikteki diğer çözümleri göz ardı etmiş olabilirsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

maxilla

• 264
« Yanıtla #5 : 03 Nisan 2017, 20:29:47 »
Eylem hocam, önereceğiniz her türlü alternatife açığım.

Kadir...

• 1102
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #6 : 03 Nisan 2017, 22:45:45 »
uygulama sonucu
2 kat uyguladım
zeytin yağından iyi sonuç veriyor

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #7 : 03 Nisan 2017, 23:46:59 »

:) Bana da bugün geldi , ilk izlenimim şimdiye kadar kullandığım schftöl dahil bütün yağlardan çok daha güzel. Eğer su testini de geçerse bence bulunmaz nimet. Elimle yedirdim ahşaba nerdeyse bir saaten fazla elie ipeksi bir yumuşaklık verdi. Kabzede insanın elini okşuyor resmen. Açıkcası ben bu kadar güzel sonuç beklemiyordum. 3. yada 4. katı sürdükten sonra 24 saat bekleme süresi var. Ben az önce sürdüm yani kısmetse yarın akşam su ile ilgili testi de geçerse bence aranan kan bulunmuştur  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 04 Nisan 2017, 00:00:42 »
Eylem hocam, önereceğiniz her türlü alternatife açığım.

Epoksiyi de deneyin derim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

SErkişi

• 109
  • Meslek: Sağlık Sektörü
  • Yer: Ataşehir-İstanbul
« Yanıtla #9 : 04 Nisan 2017, 00:17:11 »
Bir aydır sürekli forumu okuyorum. Nerde, kim yazdı hatırlamıyorum ama "epoksi kansorejendir" gibi bir cümle okudum, kafam karıştı. Japon yapıştırıcısı, epoksi kabzada  bu düzeyde risklimidir.

« Yanıtla #10 : 04 Nisan 2017, 00:23:29 »
Böyle bir şey sanıyorum epoksiyi işlerken ortaya çıkan tozların solunmasına yönelik söylenmiştir. Yoksa epoksi katı haldeyken bir çok alanda kullanılan bir malzeme.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 04 Nisan 2017, 00:28:05 »
Söylenti yada şüphe ile ilerlenmez. Zaten yanıltıcı bir şekilde kaynaksız, doğrulanmamış bilgi de vermekten kaçınmak gerek.

Ben bilmiyorum ama özellikle yabancı kaynaklardan ilgilenen ürün için MSDS dokümanı aranabilir.

Örneğin WEST SYSTEM® 105™ Epoxy Resin. için MSDS (Material Safety DataSheet) :

http://www.ecfibreglasssupplies.co.uk/images/SafetyDataSheet/582.pdf

Alıntı
CARCINOGENICITY:
NTP.........................................................................................Product not listed.
IARC.......................................................................................Product not listed.
OSHA......................................................................................Product not listed.
Many studies have been conducted to assess the potential carcinogenicity of diglycidyl ether of bisphenol-A.  Although some weak evidence of carcinogenicity has been reported in animals, when all of the data are considered, the weight of evidence does not show that DGEBPA is carcinogenic.  Indeed, the most recent review of the available data by the International Agency for Research on Cancer (IARC) has concluded that DGEBPA is not classified as a carcinogen.

Epichlorohydrin, an impurity in this product (<5 ppm) has been reported to produce cancer in laboratory animals and to produce mutagenic changes in bacteria and cultured human cells.  It has been established by the International Agency for Research on Cancer (IARC) as a probable human carcinogen (Group 2A) based on the following conclusions:  human evidence – inadequate; animal evidence – sufficient.  It has been classified as an anticipated human carcinogen by the National Toxicology Program (NTP).  Note:  It is unlikely that normal use of this product would result in measurable exposure concentrations to this substance.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 04 Nisan 2017, 00:30:42 »
Özet olarak bu ürün için kanserojen değil diyor. Ürünün saf olmaması halinde barındırabileceği Epichlorohydrin içinse olabilir diyor ama bu da etkili olacak oranda bulunmuyor der.
Namık Kemal
Instagram'da ben

SErkişi

• 109
  • Meslek: Sağlık Sektörü
  • Yer: Ataşehir-İstanbul
« Yanıtla #13 : 04 Nisan 2017, 00:42:07 »
Bir soru işareti daha gitti. Teşekkürler  :2up

OnurA

• 118
  • Onur
  • Meslek: Biyomedikal
  • Yer: Izmir
« Yanıtla #14 : 04 Nisan 2017, 01:36:40 »
Ben bu konuda amerikalı bir bıçak forumunda bir tartışmaya denk geldim ve çok kafam karıştı. Bir markanın ürünü olan epokside FDA onaylı food safe ibaresi var ve diğerlerinde yok. Tamam kanaerojen değilde neden food safe de değil herhangi bir açıklama yok. Birde west ststem kullanmıyorsak kullandığımız epoksinin kanserojen olup olmadığını nasıl anlayacağız? Burda kritik nokta nedir bisphenol a olup olmadığımı? Bu konuda daha öncede başka bir mesaj atmıştım fakat yanıt bulamadım acaba çok mu abest bir soruya takıldım?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 04 Nisan 2017, 07:48:59 »
E, haliyle her sorunun yanıtı sadece bir kaç kişiden gelemez. Araştıracaksın  O:-)
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 04 Nisan 2017, 07:52:25 »
Ki ben west system diye vermedim, İnternette karşıma ilk çıkan MSDS dokümanı olduğundan, ÖRNEK olsun diye verdim. Bu dokümanı üretici firmalarda arayarak başlayabilirsin.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 04 Nisan 2017, 10:02:06 »
Alternatif olarak bezir yağını düşündünüz mü? Bezir yağını da araştırabilirsiniz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #18 : 04 Nisan 2017, 10:22:40 »

:) Bana da bugün geldi , ilk izlenimim şimdiye kadar kullandığım schftöl dahil bütün yağlardan çok daha güzel. Eğer su testini de geçerse bence bulunmaz nimet. Elimle yedirdim ahşaba nerdeyse bir saaten fazla elie ipeksi bir yumuşaklık verdi. Kabzede insanın elini okşuyor resmen. Açıkcası ben bu kadar güzel sonuç beklemiyordum. 3. yada 4. katı sürdükten sonra 24 saat bekleme süresi var. Ben az önce sürdüm yani kısmetse yarın akşam su ile ilgili testi de geçerse bence aranan kan bulunmuştur  :2up

abi ben bu kundak cilasını test ettim ama foruma resim atamıyorum şirketten.
aydın abiye yollamıştım belki o ekleyebilir.
kısaca testi anlatayım.
stabilize edilmiş ve stabilize edilmemiş ceviz üzerinde  kundak cilası ve scherellsin scahftöl ile yapıldı test.
cevizlere 3 er kat sürüldü 15 dk ara ile.
stabilize cevizde  kundak cilası çok parlak  bir finiş bırakıyor. ancak 2 kattan sonra emilim olmadığı için yüzeyde kalıyor. 2000 zımpara ile sonuç süper. schaftöl ise daha çok emiliyor ve biraz daha mat yüzey bırakıyor.
kundak cilası bu aşamadan sonra su iticiliği mükemmel ve hiç su almıyor. schaftöll ise su alımı daha fazla ve yüzey tırtıklanıyor.
stabilize olmayan cevizde kundak cilası 3 kat  sonunda renk oldukça koyulaşıyor ve yüzeyde hiç kalmayacak kadar emiliyor.
ama stabilize kadar parlak kalmıyor ve mat oluyor. su iticiliği orta seviye stabilize kadar değil.yüzey hafif tıtrıklanıyor.
gerçi bu ağacın su yoluyla alakalıda olabilir.
sonuç ben kundak cilasını ancak stabilize cevize 1-2 kat kullanırım.
bu arada bişey dikkatimi çekti. almanyadan getirttiğim tru oil ile kokusu çok benziyor. hatta şişe kenarlarındaki kalıntısı bile aynı gibi.
karşılaştırma olarak 3 kat tru oil ki stabilize olmayan ağaçda  kundak  cilasından daha iyi sonuç veriyor.

not olarak kundak cilasını yağlı egzotik ağaçlarda denedim ceviz gibi emilim olmuyor yani kullanmaya gerek yok.

maxilla

• 264
« Yanıtla #19 : 04 Nisan 2017, 11:04:24 »
Alternatif olarak bezir yağını düşündünüz mü? Bezir yağını da araştırabilirsiniz.
Bu bezir yağı ile tik yağı aynı şeyler midir?