Bıçak Sanatı - Forum

Valizde bıçak(çakı) taşımak suç teşkil eder mi ?

gurhand

• *
  • 6
  • Meslek: Su Ürünleri Teknikeri
  • Yer: Antalya
 Herkese merhaba,

Forumda yeniyim. İlk mesajımı bir konu hakkında sizden yardım almak amaçlı açıyorum. Umarım doğru yere açmışımdır. Emin olamadım.

İlk olarak şunu söylemek istiyorum. Forumda biraz araştırdım ve tam net bir bilgiye ulaşamadım. Genelde üstünde bulundurma ile alakalı konuşulmuş. Yasa metnini de okudum fakat emin olmak için soruyorum. Sorum şu şekilde;

Yolculuk ederken, valizde veya sırt çantasında kılıfı içinde av bıçağı (çakı) bulundurmak suç teşkil eder mi ? Ve buna el koyarlar mı ?

Doğu Karadenize gideceğim. Ve orada balık avlamayı planlıyorum. Ve tahmin edersiniz ki Arhavi-Artvin doğasında bıçak (çakı) olmaz ise olmaz bir şey. Sırt çantamın içinde, bıçak (çakı) da balık av malzemelerinin yanında kılıf içinde olacak. Rapala, kanca vs ile birlikte. Otobüs ile yolcululuk yapacağım ve terminale girerken güvenlik x-ray cihazı ile arama yapıyor. Acaba bir problem olur mu.

Özellikleri 20 cm boyunda kapalı uzunluk 11 cm. Resim de ekliyorum.

Ynt: Valizde bıçak(çakı) taşımak suç teşkil eder mi ?
« Yanıtla #1 : 03 Nisan 2017, 11:06:15 »
6136 sayılı yasa içerisinde yasaklanamış bıçak ve türevleri dışında kalan her türlü bıçağı çakıyı vs, ambalajlanmış bir şekilde çantanızda, arabanızda vs taşıyabilir, bir yerden başka bir yere götürebilirsiniz.
Merhaba bölümün de kendinizi tanıtır, bir "merhaba" derseniz hepimiz Sizi tanımış oluruz.

gurhand

• *
  • 6
« Yanıtla #2 : 03 Nisan 2017, 11:20:50 »
6136 sayılı yasa içerisinde yasaklanamış bıçak ve türevleri dışında kalan her türlü bıçağı çakıyı vs, ambalajlanmış bir şekilde çantanızda, arabanızda vs taşıyabilir, bir yerden başka bir yere götürebilirsiniz.
Merhaba bölümün de kendinizi tanıtır, bir "merhaba" derseniz hepimiz Sizi tanımış oluruz.

Teşekkür ederim. Bu yasayı okudum. Fakat kafam karıştı. Yani hem yasaklı bıçakalr sınıfına giriyor hem de girmiyor. Sizce bu resimdeki bıçak, özellikleriyle birlikte, çantada korumalı bir şekilde taşınmasında bir problem olur mu.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 03 Nisan 2017, 11:29:36 »
Bu çakı neden kapsama giriyor diye düşündünüz ki? "sivri ve oluklu" değil, çift ağızlı değil, görünüşe göre sustalı da değil.  ::)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gurhand

• *
  • 6
« Yanıtla #4 : 03 Nisan 2017, 11:33:36 »
Sanırım biraz acemilik de var bende :) Ucunun sivri olduğunu düşündüm. Acaba sivriden kasıt nedir ki :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 03 Nisan 2017, 11:42:09 »
Orada aslında hem sivri olma hem de oluklu olma bir arada geçiyor. Aslında açıklaması çok mantıki. "Sivri olmayan bir aletin oluğunun olması hali sakıncalı olmamalıdır." mantığıyla oluğu yalnızca sivri aletler için yasaklıyorlar. Yani yazan oluk yasağını kısıtlamış.

Örneğin ucu sivri olmayan bir sebze bıçağının yada bir satırın, yada olmaz ya bir usturanın üstündeki oluk bu aleti farklı bir sınıfa sokmamalı.

Ancak bunu yorumlayanlar olukluların hepsi yasak, yetmezmiş gibi sivri olanların hepsi yasak diye yorumlayabiliyorlar. Maalesef, cümleler, çok zaman gerekli açıklayıcı kelimeler yutularak kuruluyor, farklı anlamlar çıkarmayı önleyecek tedbirler alınmıyor. Bu biraz da ucu açık, haliyle sınırsız bir yasaklamaya olanak da veriyor.

Namık Kemal
Instagram'da ben

gurhand

• *
  • 6
« Yanıtla #6 : 03 Nisan 2017, 11:44:06 »
Şimdi anlıyorum. Teşekkür ederim...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 03 Nisan 2017, 11:49:46 »
Tabi bu yazdıklarım gibi argümanlarla güvenlik görevlileriyle yada diğer insanlarla münakaşaya girmeyin.

Üstelik, şu anda ülkede OHAL var. OHAL sıkıyonetimin asker değil de sviller yarafından yürütülen hali ve ilden ile değişen güncel kısıtlamalar da olabilir. Üstelik güncel terör olaylarından dolayı görevliler ekstra tedbirler almak ve ihtimalleri daha ciddiye almak durumunda kalıyorlar.  Bu yüzden daha da hassas davranmanız gerekli.

Kesici delici aletlerin av yapmaya yarayan zıpkın tüfek gibi aletlerin, kolayça çıkarılıp kullanılamayacak şekilde güzelce sarıldığını, paketlendiğini göstermeniz iyi niyetinizi, tedbirliliğinizi göstermek açısından çok önemli olacaktır.

Namık Kemal
Instagram'da ben

gurhand

• *
  • 6
« Yanıtla #8 : 03 Nisan 2017, 11:58:19 »
Teşekkür ederim. Kesinlikle ben de bir güvenlikçi olmamdan dolayı bunun bilincindeyim. Zaten muhafaza şeklim şu şekilde olacak. Geniş sırt çantamın içinde en alt kısımda , rapala (sahte balık) kutusu içinde ve kendi özel kılıfı içinde. Ki üstünde de bir dünya kıyafet de olacak. Farkedilmesi durumunda çantadaki bir dünya kanca, olta makinesi ve olta kamışını görünce umut ediyorum ki iyi niyetli olduğumu anlayacaklardır.

« Yanıtla #9 : 03 Nisan 2017, 12:14:15 »
Endişe etmenize gerek yok bence, genel görüntünüz Sizin kim olduğunuzu anlatmaya yetecektir  ;)

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
« Yanıtla #10 : 03 Nisan 2017, 12:40:07 »
ben bundan çok daha ince kesitli ve sivrisini valizde taşıdım.İstanbulda çok gözüme çarpmadığından memleketten kül küreği aldım kabinde taşıyamadım altta kargoda gitti.Kimisi bıçağımı direkt aldı çöpe attılar diyor.Uygulama özerk olabilir.
Fakirlik insanı mucit eder...

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #11 : 03 Nisan 2017, 20:56:40 »
Ben yarım valiz dolusu maket bıçağını havaalanındaki görevliye izah etmek için çok çaba sarfetmemiştim. İnsanlar sizin hal ve hareketinize gore sizi değerlendiriyorlar zaten. Gereksiz münakaşaya girmemek lazım fikrimce.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #12 : 20 Mayıs 2017, 01:04:30 »
 Konuyu tekrar hortlatmak istemedim aslında ama kanunen hiçbir kesici ve delici aleti hiç ama hiç bir şekilde taşıyamazsınız. Arabada veya üstte avda , kampta her ne şekilde olursa olsun ister paketlenmiş isterse çelik kasa içine kilitlenip kaynaklanmış olsun arabada, üste vs. taşınması yasak. Polis aramalarında polise kimlik sorun bakalım o bölgede arama iznide varsa arabanın her yerini ufacık bir çakı veya tornavida bulurum da bunu nezarete alırım uğraştırırım diye arabanın bagajını nasıl arıyorlar sağolsunlar. Avda tüfek taşımak serbest ama bıçak taşımak yasaktır. Bıçağı paketlemek sadece karşı tarafa izahat konusunda yardımcı olur yoksa kanunen durum farklı.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 20 Mayıs 2017, 01:59:27 »
... kanunen hiçbir kesici ve delici aleti hiç ama hiç bir şekilde taşıyamazsınız.
...

O durumda yasal olarak evimizde bir bıçak yada çivi, iğne gibi bir şey bulunmasının tek yolu bunları kullanacağımız yerde imal etmek olsa gerek...  O:-)
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #14 : 20 Mayıs 2017, 14:19:04 »
... kanunen hiçbir kesici ve delici aleti hiç ama hiç bir şekilde taşıyamazsınız.
...

O durumda yasal olarak evimizde bir bıçak yada çivi, iğne gibi bir şey bulunmasının tek yolu bunları kullanacağımız yerde imal etmek olsa gerek...  O:-)
Hatta kullanım sonrası da imha etmek.

CANER AKSU

• 75
  • 44
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 20 Mayıs 2017, 21:33:23 »
Geçtiğimiz hafta beyazıt'ta dolaşırken bir polis memuru belimdeki kılıfı gördü ve durdurup silah taşıyıp taşımadığımı sordu. Belimdekinin şarjör kılıfı olduğunu ve içindekinin letherman olduğunu söyledim. Anlamadığını farkedince çıkartıp pensesini ve diğer aletlerini gösterdim. Teşekkür ederek yanımdan ayrıldı. Bir başka polis memuru bunun yasak olduğunu söyleyip alabilir ya da beni karakola götürüp daha da uğraştırabilirdi.
 Ancak polis memurları yaşadıkları tecrübeler ile sizin tavrınızdan ve konuşma tarzınızdan o bıçağı neden taşıdığınızı anlar ve ona göre bir tepki verir.
  Kampa giderken, ya da ava giderken yanınızda illa ki bir bıçak bulunur ve yanınızdaki malzemeler de o bıçağı bulundurma maksadınızı gösterir zaten. Ben yolculuk sırasında bavulumda birkaç bıçakla çok defa yolculuk ettim ve bir ters durum yaşamadım henüz. Tek dikkat edilmesi gereken, bıçağın kolay ulaşılamayacak bir şekilde kılıfında ve mümkünse bir giysiye sarılmış vaziyette olması. Yani yolculuk esnasında kullanamayacağınız bir konumda olması.
 Yine de durum göreceli olduğundan dikkatli olmakta fayda var.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #16 : 20 Mayıs 2017, 23:30:35 »
...

Hatta kullanım sonrası da imha etmek.
Valla aynen öyle  :) saçma sapan kanunlar var maalesef. uygulaması yok tabi o ayrı. 6136 yı en ince detayına kadar araştırmıştım bir ara. Hatta başka kanun maddeleri ve yönetmelikler de vardı. Mesela üretilen veya satın alınan her bıçağın üzerine seri no su basılıp bu seri no ların ilgili kolluk kuvvetlerine kayıt ettirilip satılması gerekiyor. Yani satın aldığımız bıçakta seri no olacak ve onları da gidip kayıt ettirecekmişiz.  :-[ Bıçak yapmak içinde ilgili makamlardan üretim izni alıp ürettiğimiz her bıçağa seri no basmamız ve kayıt ettirmemiz gerekiyor . Av tüfeği gibi. Gerçi 2014 yılına kadar şapka takmadan sokağa çıkmakta yasaktı. :) (şapka kanununu inceleyebilirsiniz )

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #17 : 21 Mayıs 2017, 12:28:29 »
Bencede bu çakıdan birşey olacağını düşünmüyorum ama illaki tedbir olsun diyorsanız. Ava gideceğiniz bölgeden işinizi görecek ucuz yollu bir çakı alıp riski minimize edebilirsiniz. Bu arada rastgele.
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

altugbalamur

• 105
  • Meslek: Dalış malzemeleri imalatı
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #18 : 22 Mayıs 2017, 05:31:16 »
Yeşilköy sahilinde vaktiyle sustalı çakı yakalatan bir arkadaşım vardı. Düzenlenen raporu hatırlıyorum, ''kan oluklu-öldürmek amaçlı tasarlanmış sustalı tip çakı...'' gibi bir ibade vardı içerisinde. Mahkemesi görüldü onunda para cezasına mı ne çevrildi sonra 6-7 sene oluyor.
Bunlar yasak abim diye aynı arkadaşı 2. defa uyaran bir memur, bizim arkadaşın kaşınması nedeniyle ikincisinde işlem başlatmıştı.
Memurun bize belirttiği ''kan oluğu olmayacak, çift ağızlı olmayacak, sustalı olmayacak'' şeklindeydi.