Bıçak Sanatı - Forum

BİLEY APARATLARI

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
BİLEY APARATLARI
« : 31 Mart 2017, 10:02:35 »
Kolay gelsin ustalar.
http://www.tac87.com/BLADEMEDIC-CEP-TIPI-BILEY-KITI,PR-646.html
Bu biley aletleri ne kadar işe yarıyor? Bunları mı yoksa biley taşlarını mı taşımak mantıklı?
Diğer sorum da hem taşın hem de böyle V şeklindeki bileme aparatlarının artıları ve eksileri nelerdir? Doğada, dağ-bayırda bileme işlemi yapılacaksa hangisini yanımıza almak gerekir?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: BİLEY APARATLARI
« Yanıtla #1 : 31 Mart 2017, 10:29:46 »
Linkteki fotoğrafı kolaylık için paylaşayım. Zaman içinde kafa daha karışık hale geliyor. Görselle filan idare etmek kafayın yükünü hafifletiyor. :)

Bu alet ucuz da değilmiş hani. Klasik mantığı işletiyorum; acaba atılan taş ürkütülen kurbağaya değer mi?

Yapısına bakalım.

İki tane yarığın içinde birer çapraz olarak bir şeyler konulmuş. Birinde karbür (Tungten karbür = İng. Wolfram carbide = piyasa ağzı ile "elmas") diğerinde seramik çubuk var. Bu ikisinde de ağız açısı önceden daha belirlenmiş. Açı için kafa yormanıza gerek yok.

Karbür olan taraf ağzı kabaca kazımaya yarar, çok hızlı ama henüz çok kaba bir bileme yapmış olursunuz. Ağız dişli kalır. Bazı durumlarda bu hali seversiniz de...

Diğeri, yani seramik olan ise karbür elde edilen kaba sonucu düzeltmeye yarar. Seramik hem kılağıyı almaya hem de düzeyi daha düzgün aşındırmaya yarar.

Elmas çubuk dişli/tırtırlı ağızda işe yarar. Dairesel oyukları bununla bilersiniz. Açıkçası elmaslar genelde kabadır. Bunun gibi elmas çubukları tanımak için önce önemsiz bıçakta deneme yapın. Bu çubuk gerçekten elmas tozu diye anlıyorum. Bizde piyasa çoğunlukla uydur kaydır bir adlandırma kullanır. Pirinç liflere gider titanyum der, karbüre elmas der, sonra gider elmasa da elmas der falan. Bu basbayağı endüstriyel elmas.

Uzun seramik kısım ise herhalde biraz daha genel amaçlı.

Gördüğüm kadarıyla işin başındayken körelen çakınızı vakit kaybetmeden yeniden bileyip devreye sokmanız için olan bir alet. İstediğin açıyı verememen gibi kısıtları olsa, ağızları ayna gibi parlatacak bir prosesin yerini alma iddiasında olmasa bile günü kurtarmalık bir alet.

Eğer masasında bıçaklarını özenle parlatan biriyseniz bu sizin akşam oturduğunuz masanın aleti değil. Gün içinde bıçağınızı yoğun kullanıyorsanız bu alet o zaman ışıldar. Vakti zamanında departmanı taşıyorken eski cihazları kolilerken çakıları köreltişimi hatırlıyorum. Bu öyle günde aranır işte.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Hakan Polat

• 248
« Yanıtla #2 : 31 Mart 2017, 10:49:36 »
Eylem Ustam on numara cevap olmuş. O zaman şunu anlamamda sorun olmaz. Doğaya çıkarken bu alet, evde oturup, güzel bir müzik eşliğinde, yanında kaynatılmamış, tam ayarında pişmiş bol köpüklü sade kahve ve kahvenin yanında güzel bir çikolata ile biley taşı gider. Değil mi?  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 31 Mart 2017, 10:59:20 »
Kahvenin hası Kemeraltında.  :2up

Masada biley için masa yağla, cilayla üstü kaplı deri yada ahşapla falan donanacak. :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 31 Mart 2017, 11:02:40 »
Bir "nasıl yapılır" referansı olsun diye paylaşmıyorum, sadece eğlencelik:

Namık Kemal
Instagram'da ben

Hakan Polat

• 248
« Yanıtla #5 : 31 Mart 2017, 11:11:42 »
Aynen Ustam. Kemeraltı kahvesi gerçekten başla oluyor.  ;D
Valla bende opinel çakımı deriye sürtünce çok keyif alıyorum. Hatta onun lambanın altında parlayışını bile zevkle izliyorum. Bu hastalık değildir değil mi?  ;D  ;D

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #6 : 31 Mart 2017, 12:59:23 »
Bir "nasıl yapılır" referansı olsun diye paylaşmıyorum, sadece eğlencelik:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/wGtSA18z3wc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ah bir de o çıkan ses yok mu... Sadece filmlerde oluyor :D

Hakan Polat

• 248
« Yanıtla #7 : 31 Mart 2017, 13:13:30 »
Of of of.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 31 Mart 2017, 13:29:45 »
O çınlama aslında yanlış açıyla yapılan masatlamadan dolayı çıkıyor ama bıçağa iyi su verilmeden de duymayacağınız bir çınlama.

Nasıl gerilmiş bir gitar teli çınlarsa su vermenin bıraktığı gerilim de bıçağı daha tiz çınlatıyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 31 Mart 2017, 13:32:13 »
(Hatta yanlış kuvvetle yapılan bir masatlama...)
Namık Kemal
Instagram'da ben

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #10 : 31 Mart 2017, 15:09:17 »
Açıyı tahmin etmiştim, gerilim işini öğrenmem iyi oldu. Bir araştırayım bunu da.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 31 Mart 2017, 15:12:53 »
Masatlamada bastırmamak gerek. Hem esnek yüzeye bastırdığınızda ağız düz bir zeminle buluşmamış olur hem de artık çok incelen ağızı zorlamaya başlarsınız. Özellikle usturada...
Namık Kemal
Instagram'da ben

Hakan Polat

• 248
« Yanıtla #12 : 31 Mart 2017, 17:09:34 »
Ben de çakımı yüzeyi kemerime tam yapıştırıp yapıyorum. Oluşan kılağıyı çakımın sırtını çok hafif yukarı kaldırıp alıyorum. Bu kadar kuvvet uygulamak... Hele de bıçaklarıma/çakılarıma!!! Ama adamın elindeki gibi bir bıçağım olaydı...

roger

• **
  • 67
  • Meslek: serbest meslek
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 23 Haziran 2017, 23:14:57 »
Ben de çakımı yüzeyi kemerime tam yapıştırıp yapıyorum. Oluşan kılağıyı çakımın sırtını çok hafif yukarı kaldırıp alıyorum. Bu kadar kuvvet uygulamak... Hele de bıçaklarıma/çakılarıma!!! Ama adamın elindeki gibi bir bıçağım olaydı...

bu yorumdan sonra deri masata bıçağı sürmeye korkar oldum  :D altı üstü bir deri parçası bıçağın ağzını nasıl bu kadar etkiliyor ? O zaman güvenerek kullandığımız bıçaklar ahşaba vesaire deyince mahvolması gerekmez mi ?

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #14 : 18 Ekim 2017, 23:09:05 »
Konu açılalı baya vakit olmuş ama. Netten aynı ürüne benze bir ürün bulmuştum. Youtube'da Osman Ortaç abi bıçaklarını tanıttığı bir videosunda bu üründen bahsediyordu. https://tr.aliexpress.com/item/Multifunctional-portable-Two-Stages-Tungsten-steel-Ceramic-Diamond-Kitchen-Knife-Sharpener-Tools-Sharpening-Stone/32738041333.html?spm=a2g10.10010108.1000014.14.71c3501ba6XdUX&traffic_analysisId=recommend_3035_null_null_null&scm=1007.13338.80878.000000000000000&pvid=cf17da4c-04ab-4217-888b-638306f2d093&tpp=1

Ürünün fiyatı 3$ gibi ucuz bir miktar olunca denemekte herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum. :)

Hakan Polat

• 248
« Yanıtla #15 : 11 Kasım 2017, 09:36:20 »
     Linkteki ürüne baktım da, benzerini kullandım. Malzemeden fazlasıyla yiyor. Eylem Ustanın dediği gibi bu ürün özenle yaptığımız, beğenerek satın aldığımız, canımız sıkılınca temizlediğimiz, yağladığımız, hatta ve hatta benim gibi akşam eve gittiğinde bıçaklara dokunmayınca eksiklik hisseden insanlar için uygun değil. Bu benim görüşüm. Deneyebilirsiniz tabii ama ben memnun kalmadım. Onun yerine küçük bir masat ve biley taşı bana göre fazlasıyla iş görüyor. Cebimizde ucuz çakılar varsa, mesela karton kesme, kağıt kesme, meyve soyma gibi işler sonrasında duruma göre kullanılabilir. Ama el emeği olan ve severek alınan bıçaklara kullanılmaması daha doğru olur. Ucuz çakı alıp bileme antremanlarından sonra işi öğrenip biley taşı kullanmak hem daha zevkli olur hem de bıçağı hakkını vererek bilemiş oluruz.
     Sayın roger,  dediğiniz gibi kemer bıçağı çok fazla olmasa da etkiliyor. Bileme sonrası parlaması ve bir tık daha keskin olması için kullanıyorum ben. Bir de zevkli bir iş. Mesela usturalar. Berberdeki jilet takılan değil de kaliteli bir usturayı kaliteli bir deriye sürtüp tıraş sonrası bileyebiliriz. Tabi bu bileme biley taşındaki gibi olmaz ama günü kurtarır. Videodaki gibi açısız yapılırsa da, yani deriyi düz bir zemine yatırmadan yapılırsa açısı bozulur. Anında olmaz ama zamanla olur elbet. Tabi toz metaller için bu ne kadar geçerli olur bilemem...
     Saygılarımla...