Bıçak Sanatı - Forum

Shobu Zukuri Tanto

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Ynt: Shobu Zukuri Tanto
« Yanıtla #40 : 24 Mart 2017, 08:32:50 »
Mehmet,
Sırayla yanıtlamaya çalışayım.
- Koiguchi ( manda boynuzunun olduğu kısım) aslında iç bükey değil. Fotoğraf yanıltması sanırım ama düz.
- Bu kendi sıkılığıyla kavrama uygulamalarında en mantıklı geometri hep konik geometrilerdir. Habaki nin bu şekilde yapılmasını nedeninin de buna dayandığını sanıyorum. Aslında Senin söylediğin gibi değil, bıçak Saya ya sokulduğunda son bir kaç mm değil tüm yüzey öpüşmüş oluyor veya olmalı. Bu, o yatağın açılması sırasında uzun bir iş ve bıçak defalarca Sayanın içerisine sokup çıkarararak alıştırılması gerekiyor. Örneğin  bu yatak yapılırken habakinin üzerini kurşun kalemle boyanıyor ve her denemede yataktaki kurşun kalem izleri çok keskin bir Kiridashi ile çok ince bir yonga şeklinde alınıyor. Böyle böyle devam ederek, ahşapla Habaki yüzeylerinin birbiriyle tam öpüşmesini sağlamış oluyoruz. Bu geometri aslında bir şeye daha yarıyor; bıçak kılıftan çıkarken küçük bir güç uygulanınca koniklik aşılmış oluyor ve tüm yüzeyler birbiriyle teması kesiyor, bıçak tamamen boşa çıkıyor. Düz olsaydı eğer, bıçağı zor çıkaracaktık ve zaman içerisinde oluşan aşınma başımıza dert olacaktı. Matkap mandrenlerinin takıldığı mildeki konikliği gözümüzün önüne getirdiğimizde bunu daha iyi anlayabiliriz. Ayrıca, biliyorsun ahşap havanın neminden etkilenebilen bir malzeme, bu nedenle tam düzl yapılsaydı ve ahşap biraz şişseydi öyle sanıyorum ki bıçağı o kılıftan çok zor çıkarırdık. Bu nedenle bence çok mantıklı yapılmış bir form, belki de zaman içerisinde deneye deneye bu hale gelmiştir.
- Haklısın ben hep akçaağaç kullanıyorum, akçaağaç oldukça sert bir ağaç ve çok dayanıklı, şimdiye kadar iyi kurumuş bir akçaağaçta dönme şişme vs gözlemlemedim, oluyorsa da farkedilmeyecek kadardır sanıyorum. Bildiğim kadarıyla Japonlar manolya ağacı da kullanıyorlar bu işlerde. Akçaağacın bir olumlu yanı da sert olmasına karşın lifler boyunca oyulduğunda, oyma işleminde pürüz çıkartmaması. temiz bir yüzey veriyor. İç yuva açılırken iş bittiğinde zaten zımpara vs kullanamıyorsun ve akçaağaç sistireye de çok iyi cevap veriyor ve iyi bir yüzey elde ediyorsun. Bu arada, etraftan uçuşma olasılığı olan zımpara taneciklerine önlem olarak at kuyruğundan oluşturulmuş demet bir fırçayla da yüzeyi son olarak bir fırçalamakta yarar var. Bunu da söylemiş olayım. Bu ayrıntılı bir konu ama şimdilik bu kadarını söylemiş olayım.
- Rayskin ( stingrey) veya same tüm sapa sarılabildiği gibi, benim burada yaptığım şekilde de yapılabiliyor. Buradaki yöndemde her iki yanağa Same nin oturabileceği şekilde oyuk açılıyor ve Same her iki yanakta bu oyuklara bire bir yerleştirilip yapıştırılıyor. Tek parça kullanılacaksa, deri önce suda bekletilip yumuşatılıyor ve bu haldeyken sapa sarılıyor ve üzerinden ip dolanılarak bağlanıyor, bu şekilde kuruması bekleniyor. Ama zaten bu şekilde uygulanan yöntemde de bu birleşme yeri aşağıya veya yukarıya getiriliyor yan kısımlara denk getirilmiyor, dolayısıyla bu ek yeri görünmüyor ( sarılan ipin altında kaldığından).

Umarım eksik bir şey kalmamıştır, varsa da devam ederiz  ;)
-

Hocam çok teşekkürler. Şimdi biraz biraz taşlar yerine oturdu gibi tabi başına geçince de öyle olur inş.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #41 : 24 Mart 2017, 09:00:36 »
Sen onun başına geçince, oturmayan taşları gayet güzel oturtacağından hiç şüphem yok  :2up

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #42 : 24 Mart 2017, 10:48:44 »
Sen onun başına geçince, oturmayan taşları gayet güzel oturtacağından hiç şüphem yok  :2up

Est Hocam bilgi başka birşey beceri başka ustalık bambaşka. Bir tanto girişimimden sonra bunu çok daha iyi anladım :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

SErkişi

• 109
  • Meslek: Sağlık Sektörü
  • Yer: Ataşehir-İstanbul
« Yanıtla #43 : 24 Mart 2017, 13:49:07 »
Sefa hocam, detaylardaki ince işçilik inanılmaz. Bütünü ise tam seyirlik. Ellerinize sağlık. Benim olsa "Zarife" derdim... :)

« Yanıtla #44 : 24 Mart 2017, 20:18:18 »
Çok teşekkürler...

YusufKabakçı

• *
  • 2
  • Meslek: Elektronik Mühendisi
« Yanıtla #45 : 24 Mart 2017, 22:40:18 »
Ellerinize sağlık, güzel bir eser ortaya çıkmış.

bolge

• *
  • 42
  • Cafer
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #46 : 26 Mart 2017, 21:50:04 »
Çok güzel işçilik.

« Yanıtla #47 : 27 Mart 2017, 01:34:09 »
Çok teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim, sağolun.

Tolga Yıldız

• 146
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ayvalık
« Yanıtla #48 : 28 Mart 2017, 18:57:47 »
Sefa hocam elinize sağlık yine mükemmel bir çalışma, seyirlik...
"Bir gün mutlaka tüm Türk devletleri ile çin seddinde buluşacağız" Mustafa Kemal ATATÜRK

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #49 : 28 Mart 2017, 19:56:38 »
Sefa hocam seni japonyada milli hazine ilan edecekler.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #50 : 28 Mart 2017, 20:42:41 »
...
 bir kaç yerinde ne yapacağımla ilgili kararsızlığa düşünce bu işi biraz da kafa dağıtmak için yapmış oldum, bana iyi geldi  ^-^
...

İnşallah, zırt pırt kararsızlığa düşüp düşüp de kafa dağıtma ihtiyacı duyarsın ustam. Avanaklık edip zaten varolan bir konu sanmışım bakmamışım. Kendime itinayla sövüyorum şimdi. Eserini görünce yaşama sevincim arttı. Eline sağlık.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #51 : 28 Mart 2017, 21:02:08 »
moralinin bozuk olduğu anlarda ya da sinirli zamanlarda bu Tantoyu çıkar karşına koy izle, hiçbir şeyi kalmaz insanın  :D
Ellerinize sağlık  :)

eryıldız26

• 533
  • Meslek: metal boya
  • Yer: ANKARA-OSTİM
« Yanıtla #52 : 28 Mart 2017, 22:18:11 »
Eline sağlık ustam
ISIL iŞLEM, aeb_l,n690,n695,4116,d2, o1,o2,1075,crv80,cıva,rulman çeliği,kabze malzemeleri,lineer,pirinç ve paslanmaz,pim ve borular biley taşları ve elmas eğeler,bıçak mengeneleri,bıçak profilleri.Benzinli kamp ocakları. Iletişim için 05322803426.         Facebook anadolubicakatolyesi.

« Yanıtla #53 : 28 Mart 2017, 23:09:53 »
Çok güzel şeyler yazmışsınız, insan ne diyeceğini bilemiyor  :-[ . Sağolun varolun, çok teşekkür ederim...

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #54 : 29 Mart 2017, 12:09:11 »
Sefa Hocam ellerine sağlık. Bende de bir tanto hevesi var ama bu kadar iyisini yapmam diye başlayamıyorum.
Çok güzel olmuş.
Ünye

bekir polat

• 333
  • Meslek: makine teknikeri
  • Yer: kayseri/melikgazi
« Yanıtla #55 : 30 Mart 2017, 14:38:06 »
Abi yine harika bir eser olmuş eline sağlık.
YÜKSEK TEPELERE KARTAL DA ÇIKAR, BAZEN YILAN DA ÇIKAR AMA KARTAL YÜKSELEREK YILAN SÜRÜNEREK ÇIKAR

« Yanıtla #56 : 01 Nisan 2017, 02:04:14 »
Arkadaşlar çok teşekkürler, sağolun.
Mesut, başla bence, önemli olan ilk seferde nasıl olduğu değil zaten, zaman içerisinde olmadığını düşündüğün noktaları geliştirmeye yoğunlaşmış olursun.

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #57 : 01 Nisan 2017, 07:54:32 »
Mükemmel 😍 Zaten samuray filmlerindeki sahnelerde görüntüyü dondurup çın çın öten kılıçlara bakmışlığım çok var , eserlerinize hayranım ☺️

armagan baran

• 659
  • Instagram #brnleatherart
  • Yer: Balıkesir/Kırklareli
« Yanıtla #58 : 02 Nisan 2017, 00:07:34 »
Hocam ellerinize ,emeğinize sağlık .Sözün bittiği yer  ,çok çok güzel olmuş .

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #59 : 04 Nisan 2017, 18:11:31 »
Konuyu yine geç gördüm ama iyi oldu baya soru sorulmuş detaylar anlatılmış :) Göz dolduran ve detaylı bir çalışma olmuş yine. Ellerine sağlık Hocam  :2up