Bıçak Sanatı - Forum

ısıl işlem yağlarından hangisini almalıyım

FATİH YILANCI

• 114
  • Meslek: Teknik ER
  • Yer: Rize / Çayeli (MAPAVRİ)
Ynt: ısıl işlem yağlarından hangisini almalıyım
« Yanıtla #40 : 20 Mart 2017, 17:29:34 »
Böylesi daha iyi astarı bezini geçiyor
___Çam da bizim kozalak da___

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #41 : 20 Mart 2017, 18:14:31 »
15 kilo iyiymiş en 15 kilo alabilirim direk İstanbul'dan bana Kargo veterler Böylece kimseye zahmet vermem.
+1
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #42 : 20 Mart 2017, 18:40:22 »
Sanirim kimseye zahmet vermemek en iyisi bir iki arkadas bi araya gelip direk firmadan 15 lt lik almak mantikli.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #43 : 20 Mart 2017, 19:11:22 »
Arkadaşlar pişmiş aşa su katmak gibi olacak fakat, Emre Kipmen'in quench wars konusunu tekrardan okudum ve bu güne kadar kafamda tamamen hallettiğimi sandığım karbon çeliklerin ısıl işlemiyle ilgili sorular oluştu. Emre ustanın bahsettiği knifedogs daki quenchwars konusunda:

1095 çelik
 su -60 HRC
 mineral yağ ( bitkisel yağ değil. motor yağı yani.)  - 31 HRC
 yavaş ısıl işlem yağı- 29 HRC
 hızlı ısıl işlem yağı (parks marka çok hızlı ısıl işlem yağı) - 63 HRC
 ile test edilmiş. ve yukarıdaki sonuçlara ulaşılmış.

Burada dikkat çekmek istediğim husus; 1095 çeliğin perlit burnunu 1sn de geçmesi gerektiği söyleniyor ve testte kullanılan Parks marka yağın bunu başardığı sonucuna varılıyor. Bu durumda saniyede en az 300 santigrad derece soğutma demek oluyor. Yani Belgin MB-1 in hızı bunun için yeterli görünmüyor.

FAKAT  bu testte bitkisel yağ kullanılmamış. Bitkisel yağ kullanılan başka testleri inceledim gayet iyi sonuçlar alınmış. 

örneğin:https://www.youtube.com/watch?v=6P0J3Gi87-g

Diyeceğim o ki, amatör biri için kanola yağı bana ideal çözüm gibi görünüyor. Linkini verdiğim videoda zeytin yağı ve fıstık yağı bile ideale yakın sonuç verirken kanola yağının en azından aynı sonucu vereceğini düşünüyorum. 5 litresi 25 tl. http://yagsepetim.com/zade-kanola-yagi-5-lt-tnk

Elinde sertlik ölçüm cihazı olan ustalarımdan ricam çeşitli yağlarla ısıl işlem testleri yapabilirlerse çok makbule geçer. Ayrıca bütün ustalarımdan ricam bu iletinin tamamını bir soru olarak kabul etsinler  ::)

Selamlar

.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #44 : 27 Mart 2017, 11:21:20 »
Dün ben de bitkisel yağların kaç derece sıcaklıktan sonra alev alacağını merak ettim. O değil de yağın duman çıkarma sıcaklıklarını buldum ama zaten bu ikisi birbirine paralelmiş.

Duman çıkarma sıcaklığı,
 ( - ) Çiçek yağında kötü, (107C)
 ( + ) kanolada iyi
      ...  Rafine ise 204C,
      ...  pres ise 190-232C,
      ...  rafine değilse 107C. Bu rafine olmamak ne demektir bilmiyorum. Biz bence sadece rafine olanını bulabiliyoruzdur.
 ( + ) zeytin yağında buna göre çok daha iyi.
      ...  Rafine 199-243C
      ...  Virgin, extra virgin (Sızma galiba) 190-210

Yüksek değerlere sahip olmak ısınan yağın yangın riskinin (bitmese de) azaldığını gösteriyor.

Güvenlik için yine hatırlatmak gerek: Yağın çok fazla ısınmasına ise her durumda dikkat etmek gerekli. Her zaman da yağın aşırı ısınabileceğini, devrilebileceğini falan unutmadan önlemler almalı, dikkatli olmalı. Yağ yangınlarında ne yapılacağını öğrenmek gerek. Yangın söndürücü de ihmal edilmemeli.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #45 : 27 Mart 2017, 23:00:28 »
Bu konu uzerinde çok durulması gereken bir konu aslında ah bir sertlik ölçüm cihazı olsaydi hepsini tek tek dener ve en iyi sonucu bulmaya çalışırdım. Demek ki hep o ayçiçek yağı motor yağı hikayeymiş ;) 30 hrc ne abi şaka gibi ya  :D
Beni bu guzel havalar mahvetti

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #46 : 27 Mart 2017, 23:33:43 »
10 litre de ben alabilirim arkadaşlar listeye ekleyip iletişime geçerseniz sevinirim  :2up
Beni bu guzel havalar mahvetti

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #47 : 28 Mart 2017, 00:01:03 »
Ayçiçek yağının yavaşlığı üzerine bilgi hiç bir yerde geçmedi gibi gördüm ben. Benim yazımda alev alma riski bakımından diğer bazı bitkisel yağların gerisinde olduğunu söylemiştim.

Bu arada bitkisel yağların karşılaştırmalı hız değerlerine dair bilgi aradım buldum.

Makale budur:

"Vegetable Oil Quenchants: Calculation and Comparison of The Cooling Properties of a Series of Vegetable Oils"
Bkz.: http://www.sv-jme.eu/scripts/download.php?file=/data/upload/2010/02/7_2009_165_Kobasko_zl_p131_142.pdf

Makaleden iki tane görsel paylaşayım:

Teste girenler arasından kanola yağı birinci ve ayçiçeği yağı ikinci.  Testte zeytinyağı yok. Çiçek yağları arası hız farkı pek yok. Test, yağları karıştırma olmadan yapılmış.

« Son Düzenleme: 28 Mart 2017, 00:02:47 Gönderen: Eylem Cengiz »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #48 : 28 Mart 2017, 00:48:34 »
Daha büyük bir çeşitlilik içeren bir liste buldum:

Kaynak: http://www.tpub.com/steelworker1/12.htm

Hızlar suyun hızına oranla verilmiş:

* Tehlikeli ama hızlı: Kostik çözeltisi birinci.
* %10'luk tuzlu su ikinci.

« Son Düzenleme: 28 Mart 2017, 00:50:07 Gönderen: Eylem Cengiz »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #49 : 28 Mart 2017, 00:53:45 »
Pardon verdim ama tutarsızlık var; NaOH vekostik konusunda... Gerçi bunları zaten önermiyorum ama listeyi bir kontrol edeceğim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #50 : 28 Mart 2017, 01:02:19 »
Acaba listeye başka şey yazacaklardı da yanlış mı yazdılar dedim ama benzer bir doküman bulamadım. 1. sıradaki şey ile 3. sıradaki şey birbirinin aynısı.

Eğer doğruysa suyun hızı yağın 3 katı gibi. Tuzlu suyun hızı da normal sudan önde...

Namık Kemal
Instagram'da ben

sagirbilal

• **
  • 220
  • Meslek: değirmenci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #51 : 28 Mart 2017, 13:49:19 »
acaba listenin akibeti ne oldu.bende daha önce belginden bu yağı istemiştim 5 tenekeden azıyla ilginemeyiz demişti pazarlamacısı.
liste devam ediyorsa beni de yazın listeye 5 litre alırım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #52 : 28 Mart 2017, 17:07:55 »
Belki biraz kafa karıştıracağım

Benim anladığım " belgin mb1" 100C/sn hızına sahip olduğuna göre bitkisellerden daha hızlı gibi görünüyor. Tabi verdiğim grafiklerde hızın değişken olduğu görünüyor. Belki işler daha karışık olabilir. Kendi firma listesinde ise zaten net bir şekilde ısıl işlem yağlarında hızda birinci.

Bitkisellerde ise en yüksek hızlar 79.5 ile 91 arasında değişiyor. Bu hızkar Belgin'in diğer hızlarına göre fazla farklı değil.

Ama bu iki ayrı testte yağların sıcaklıkları farklı verilmiş de olabilir mi diye bir şüpheye düştüm. Bilmiyorum bu soğutma hızları ile ilgili teste mi ait ama Belginin çizelgesinde viskosize sütununda bir 40C geçiyor, makalede ise testin standard göre 60C'de yapıldığı geçmiş.  Ben bu farklılığı emin olana kadar üzerinde çok da durmaya değer görmüyorum.

İlginç olarak bitkisel yağlar, parlama sıcaklığı olarak daha avantajlı göründü. Kanola ve zeytin yağının duman çıkarma sıcaklığı bile ısıl işlem yağının parlama sıcaklığını geçiyor. Söylendiği gibi parlama sıcaklıkları duman çıkarma sıcaklıklarından yüksekse kanola ve zeytinyağı avantajlı gibi. Bu yağlar birazcık daha fazla ısıtılıp daha da akışkan hale getirilip hızı arttırılmaya uygunlar.

Şu durumda rafine zeytinyağı ucuz olsa onu, değilse ve kanola ucuzsa kanolayı alırdım.

Makalede bir yorum gördüm:
Alıntı
This cooling profile shows that vegetable oils would not require a cooling rate accelerator and would be acceptable even for difficult to harden, crack-sensitive carbon steels. The cooling rates, however, were somewhat faster, especially in the critical martensitic temperature transition range (300°C) than the petroleum oil quenchants evaluated suggesting that they may not be as desirable for higher alloy, crack sensitive steels. However, this must be confirmed experimentally.

Makalede "Bitkisel yağlar, çatlamaya hassas, sertleştirmesi zor çelikler için kabul edilebilirler." denmiş. "Ama, çatlamaya hassas, yüksek alaşımlı çeliklerde istenmeyebilirler.
Namık Kemal
Instagram'da ben

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #53 : 28 Mart 2017, 18:22:56 »
Büyük katkı oldu, teşekkürler.

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #54 : 28 Mart 2017, 18:38:20 »
acaba listenin akibeti ne oldu.bende daha önce belginden bu yağı istemiştim 5 tenekeden azıyla ilginemeyiz demişti pazarlamacısı.
liste devam ediyorsa beni de yazın listeye 5 litre alırım.

Konuya çok müdahil olmak istemiyorum ama bu yağ perakende olarak bulunabiliyor. Yirmi litrelik yağa tenekesi ki 15 kg geliyor ile İstanbullu bir tedarikçiden satın alabiliyorsunuz.25 lira kargo ücretini dert etmezseniz ve bu kadar yağ bana fazla demezseniz belgin ısıl işlem yağı bulunabiliyor. Ben internette buldum ve satın aldım. Dileyen olursa satıcının iletişim bilgileri ve watsap numarasını özelden verebilirim.

Bu iş bana göre 180 litre varil alındığında ve 5-10 lt  yağ tenekelerine konulduğunda mantıklı olabilir. Diğer türlü ne kadar ekonomik olur bilemem. Lokasyonu yakın olan aynı ilde oturan bazı arkadaşlar 2 veya 4 ortak 20lt teneke alımına girişebilir diye düşünüyorum.
memento audere semper

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #55 : 28 Mart 2017, 19:09:12 »
Kanola yagina sasirmamak lazim. Zaten adamlar gida icin degil sanayide kullabmak icin geliştirmişler..

Teoman.

• 565
« Yanıtla #56 : 29 Mart 2017, 15:20:33 »

Eylem hocam çok teşekkürler. Konu benim kafamda şöyle şekillendi;  Yılda birkaç bıçak yapan biri olarak bundan böyle O1 , O2 gibi kitabında yağda su verilmesi tavsiye edilen çelikler için kanola yağı kullanacağım.  Su çeliği, kara çelik, yalın karbonlu çelik, alaşımsız çelik adı her neyse geri kalan diğer bütün ötektoid üstü/altı paslanır çelikler için su kullanacağım. Zira su çelikleri için en hızlı yağın dahi yeterince hızlı olmadığı kanaati oluştu bende. Çarpılma, çatlama risklerini göze almak zorundaymışım gibi hissediyorum. Yağda ısıl işlem yapan bir tane bile Japon usta görmedim. Ne olacaksa olsun gari. 8)

Bu mesajım yanlış bilgi veya yönlendirme ihtiva ediyorsa düzeltilsin lütfen.

.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #57 : 29 Mart 2017, 15:56:49 »
Ben google'a çeliğin kodunu yazıp yanına "steel pdf" sözünü ekleyip firma dokumanını aratırım hep. Su verme ortamı yağ mı der, ne der diye bakarım. ;) Genel bir çıkarım yapmadım hiç

Her çelik için verseler bir de TTT diagramlarına yada CTT diyagramlarına bakarım ama buna çok zaman denk gelmiyorum. Perlit burnu hangi ana denk geliyor bilmek çok aydınlatıcı oluyor.

Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #58 : 29 Mart 2017, 16:00:56 »
...
Yağda ısıl işlem yapan bir tane bile Japon usta görmedim. Ne olacaksa olsun gari. 8)
... 

Geleneksel çalışmalarda, tatara çeliğinde mangan vs. katkı olsun diye bir şey yapmadıklarına göre çeliklerine zaten çok hızlı su vermek gerek. Çeliğin daha yavaş su alabilmesi önemli bir teknolojik avantaj.
« Son Düzenleme: 29 Mart 2017, 16:03:14 Gönderen: Eylem Cengiz »
Namık Kemal
Instagram'da ben

Teoman.

• 565
« Yanıtla #59 : 29 Mart 2017, 17:54:25 »

Konuya dahil olmamın sebebi, yeni başlayanların yada benim gibi çok az bıçak yapanların ısıl işlem yağı alma külfetine girmeden de iyi bıçakyapabileceği yönündeki fikrime dayanak bulmaktı.  Maksadım hasıl oldu. Üstüne bi araba şey öğrendim. Teşekkürler.

Ayrıca daha yavaş su alma imkanı olmayan çeliklere yağda su vermenin aşırı ihtiyat olduğunu düşünüyorum.

.
« Son Düzenleme: 29 Mart 2017, 18:07:40 Gönderen: Teoman. »