Bıçak Sanatı - Forum

ısıl işlem yağlarından hangisini almalıyım

Ynt: ısıl işlem yağlarından hangisini almalıyım
« Yanıtla #60 : 29 Mart 2017, 18:50:54 »

Eylem hocam çok teşekkürler. Konu benim kafamda şöyle şekillendi;  Yılda birkaç bıçak yapan biri olarak bundan böyle O1 , O2 gibi kitabında yağda su verilmesi tavsiye edilen çelikler için kanola yağı kullanacağım.  Su çeliği, kara çelik, yalın karbonlu çelik, alaşımsız çelik adı her neyse geri kalan diğer bütün ötektoid üstü/altı paslanır çelikler için su kullanacağım. Zira su çelikleri için en hızlı yağın dahi yeterince hızlı olmadığı kanaati oluştu bende. Çarpılma, çatlama risklerini göze almak zorundaymışım gibi hissediyorum. Yağda ısıl işlem yapan bir tane bile Japon usta görmedim. Ne olacaksa olsun gari. 8)

Bu mesajım yanlış bilgi veya yönlendirme ihtiva ediyorsa düzeltilsin lütfen.

.
Teoman, su kullan ama en azından sıcak su kullan ki risk biraz azalsın.

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #61 : 29 Mart 2017, 21:22:58 »

Abi merak etme yazdığın her satırı okuyorum,  ;)

« Yanıtla #62 : 29 Mart 2017, 22:44:16 »

Abi merak etme yazdığın her satırı okuyorum,  ;)
Eyvallah.

ali kaynak

• *
  • 27
  • Meslek: serbest
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #63 : 03 Nisan 2017, 23:34:29 »

Hızlar suyun hızına oranla verilmiş:

* Tehlikeli ama hızlı: Kostik çözeltisi birinci.
* %10'luk tuzlu su ikinci.
Eylem hocam öğrenmek için soruyorum kostik çözeltisi ışıl işlemde işe yarar mı? birde kullanılırsa ne gibi bi tehlike yaratır ?
« Son Düzenleme: 03 Nisan 2017, 23:37:19 Gönderen: ali kaynak »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #64 : 03 Nisan 2017, 23:45:50 »
Malum kostik bir bazdır. Bazlarla ilgili kazalar araştırabilirsiniz. Asitlerle olandan daha iyi değil. Atölye zemininiz bununla kaplanırsa hem kaygan hem de asit gibi yüzüstü kapaklanmak istemeyeceğiniz tehlikeli bir zemininiz olur. Listede var diye paylaştım ama tavsiye etmiyorum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ali kaynak

• *
  • 27
« Yanıtla #65 : 04 Nisan 2017, 00:20:08 »
Malum kostik bir bazdır. Bazlarla ilgili kazalar araştırabilirsiniz. Asitlerle olandan daha iyi değil. Atölye zemininiz bununla kaplanırsa hem kaygan hem de asit gibi yüzüstü kapaklanmak istemeyeceğiniz tehlikeli bir zemininiz olur. Listede var diye paylaştım ama tavsiye etmiyorum.
Anladım hocam teşekkür ederim.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #66 : 04 Nisan 2017, 00:52:52 »

Arap sabunlu suyla yapsak olmami :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #67 : 04 Nisan 2017, 01:09:31 »
haydaaa? Zaten kullandığımız yöntemlerle çözülmeyen bir su verme meselesi mi var?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ali kaynak

• *
  • 27
« Yanıtla #68 : 04 Nisan 2017, 13:10:24 »
haydaaa? Zaten kullandığımız yöntemlerle çözülmeyen bir su verme meselesi mi var?
Arap sabunu yok ama :) kostik i isyerinde is icabı emniyetli bi bolumde bolca kullaniyorum  isil islem de sorun olmassa kullanmak isterim  onun icin ogrenmek istedim 

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #69 : 04 Nisan 2017, 21:14:22 »

Günesin renginde isininca iri yari bir kölenin böğrüne sokalim :)  gecmisden inciler

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #70 : 05 Nisan 2017, 01:31:45 »

Günesin renginde isininca iri yari bir kölenin böğrüne sokalim :)  gecmisden inciler

Aklıma nedense bir şarkımız ve dom dom kurşunu geldi. :)

Ben de ejderha sidigi çok aradım ama bulamadım.Yoksa o ejderha nefesinde ısıl işlem katır sidiğinde soğutma mıydı.Neyse artık öyle bir şeydi :)

Dükkanı aradık onların taze bittiğini ellerinde ısıl işlem yağı kaldığını söylediler.Biz de el mahkum aldık.Yoksa nerede o eski sulama işlemleri.😀
memento audere semper

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #71 : 05 Nisan 2017, 14:55:16 »
Konu çok güzel bir noktaya geldi :D

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #72 : 05 Nisan 2017, 20:53:49 »
Buyrun, bira ile ısıl işlem:

https://youtu.be/M90LiB-keB0

Bıçak sapı da jambon ve patates.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

borakent

• 527
« Yanıtla #73 : 05 Nisan 2017, 21:09:43 »
Buyrun, bira ile ısıl işlem:

https://youtu.be/M90LiB-keB0

Bıçak sapı da jambon ve patates.

Videoda çok ilginç bir karbon artırma işlemi var. Ne kullandığını ve işlemin mantığını henüz çözebilmiş değilim. Altasit kullandığını yazıyor; ama bir şeyden daha bahsediyor. Çeliği onunla birlikte 900 dereceye ısıtınca karbon oranının arttığını belirtiyor. Mantıksız gelse de bir dikkat çekmek istedim. Belki gerçekten yapılabilir bir işlemdir  ;D

Ekleme: Mide ilacı galiba.
« Son Düzenleme: 05 Nisan 2017, 21:12:53 Gönderen: borakent »

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #74 : 05 Nisan 2017, 21:51:48 »
Evet içinde bol miktarda karbon olan bir mide ilacı.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Antacid
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

« Yanıtla #75 : 05 Nisan 2017, 22:45:55 »
Videoyu izledim, adamın mide ilacıyla yaptığı işlem aslında basit bir sementasyon ( karbürizasyon) işlemi. Karbon verici malzeme olarak bu ilacı kullanmış, sanırım ilginç olması için böyle yapmış. Fırını olan herkesin rahatlıkla yapabileceği bir işlem, karbon verici madde olarak ise önümüzde neredeyse sınırsız seçenek var  ;)

borakent

• 527
« Yanıtla #76 : 05 Nisan 2017, 22:59:04 »
Bilgiler için teşekkür ederim.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #77 : 05 Nisan 2017, 23:06:08 »
Ben Ayçiçek yağı kullanıyorum.

FATİH YILANCI

• 114
  • Meslek: Teknik ER
  • Yer: Rize / Çayeli (MAPAVRİ)
« Yanıtla #78 : 06 Nisan 2017, 00:35:35 »
Liste devam ediyormu diyenler oldu.
Liste devam edemiyor malesef. Belgin yaglarını 15 litrelik tenekeler ile alabilirsiniz. Kargolar kabul etmiyor genelde ve kargo parası cok yuksek old için yarım kaldı.
15 litrelik teneke ile alabilirsiniz. Lojistik şirketleri ile gönderiyorlar.  kargo ucreti litre basina 50 kuruş gibi cüzi bir rakamla gönderiyorlar.
___Çam da bizim kozalak da___

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #79 : 28 Mart 2022, 10:38:52 »
Şeref yanıtlamış ama bende biraz ilave yapayım, 100/sn saniyedeki soğutma hızı, ama bu durum yağın sıcaklığına göre artıyor veya eksiliyor. İlk değerlerde gösterilen vıskozite ( 40 derece olarak verilmiş) de yine sıcaklığa bağlı olarak değişen bir çokluk. Yağın sıcaklığı arttıkça viskozitesi de düşer ( soğudukça da yükselir) buradan yola çıkarak söylemek gerekir ki, su verme sırasında yağın viskozitesi ne kadar düşerse akışkanlığı da o kadar artar ve daha akışkan olduğundan daha dengeli ve hızlı işlem yapabilmemizi sağlar, bu nedenle su verme öncesinde yağı ısıtmayı öneriyoruz ( 50-70 derece arası) . Sırası gelmişken ekleyelim,  Soytürk' ün dediği gibi 800 derecede su verilmesi gerek çelik su verilirken zaten en son yağın ortam sıcaklığına ulaşıyor ve birbirini eşitliyor ondan sonra soğuma duruyor ama bu çok önemli değil, sertleşme dediğimiz dönüşüm bundan çok daha önce gerçekleşmiş oluyor zaten bu nedenle tablolar var. Tahmini söylüyorum,  800 derece de su verilmesi gereken çelik zaten 400 dereceye indiğinde ( grafiklerde beynit burnu denilen bölgeyi nerede aşarsa artık) zaten sertleşme işlemine neden olan dönüşümü atlatmış oluyor ki örneğin bu yağda bu 3-4 saniyede bu iş gerçekleşmiş olur... Diyerek hafiften bir açıklama yapmış olalım  ^-^

Alakasız bir konu hakkında araştırma yaparken denk geldim, yorum yaparak konuyu hortlayatım, herkes faydalansın. Isıl işlem zaten hayati bir proses ve bu proses hakkında hayati bilgi içerir. Mutlaka bir göz atın.