Bıçak Sanatı - Forum

KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -

Akın Özcan

  • ***
  • 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #20 : 26 Nisan 2011, 00:45:17 »
eline sağlık gökan abi  :2up

sniper52

  • ***
  • 53
  • Barış Turgut
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ordu
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #21 : 26 Nisan 2011, 01:10:00 »
Gökhan Ustam elinize sağlık. Profili şablon kullanarakmı çıkardınız?

ahayaloglu

  • ***
  • 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #22 : 26 Nisan 2011, 01:57:07 »
Gökhan ustam çok harika bir bıçak olmuş. Ellerine sağlık.
You lie, we die.

gökhan bakla

  • *****
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #23 : 26 Nisan 2011, 08:45:01 »
çok teşekkürler arkadaşlar.

Profili şablon kullanarakmı çıkardınız?

tabiki şablon kullandım!  ;)
daha önceden çizip taslağını hazırlamadığım bir iş genelde çok nadirdir. ilk önce çizer hatlarını kontrol eder daha sonrada bu çizimden yola çıkarak çalışırım.
bu bıçakta da ilk önce çizimden yola çıkarak bi şablon kestim ve bunun yardımı ile bunu çeliğe aktardım ama sonradan fark ettim ki sap kısmı biraz daha uzun olsa daha iyi olacak sonra elle bunu düzelttim.
ayrıca bıçak profil çıkartıldık dan sonraki ilk şeklinden son haline gelene kadarda bir kaç küçük değişikliğe uğradı tabii !!



emin albayrak

  • *****
  • 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #24 : 26 Nisan 2011, 09:22:41 »
Ben saptaki hatlara bittim.  :2up

ben de Eylem ile aynı hisleri paylaşıyorum. sapla ilgili biraz bilgi verir misin ustam? malzemesi nedir? ahşabı sapa takmadan önce mi yoksa taktıktan sonra mı şekillendirdin?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

gökhan bakla

  • *****
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #25 : 26 Nisan 2011, 09:48:01 »
saptaki ahşap, ceviz!
ama sunu bilin! cevizin her yeri koyu değildir, orta kısmın yanlarını kaplayan dıştaki katman iç kısma göre her zaman daha acık renktedir. kullandığım ahşapta bu katmandan.



bu resimde de göründüğü üzere sapa monte etmeden önce tüm kaba işini yapmıştım sapın. daha sonra tutkallayıp perçinledim ve ardından daha ince zımpara ile tüzelttim.

aslında sapla ilgili hala yapacaklarım var, şu anda zımpara makinamdan çıktığı haliyle bekliyor. daha ele düzeltilecek ve ince zımparası var ;)


deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #26 : 26 Nisan 2011, 09:53:10 »
Atladım mı diye bakıyorum ama göremedim. Hangi çeliği kullandın Gökhan?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

  • *****
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #27 : 26 Nisan 2011, 10:06:09 »
çelik diğer küt burunluda kullandığım çelikten. d2 sanırım!

her ne kadar işlemesi zor olsa da, huyunu suyunu çözünce çok güzel bir çelik.

tarpoon

  • ***
  • 4739
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #28 : 26 Nisan 2011, 10:13:19 »
eline sağlık Gökhan usta  :)  d2. ye normal ocaklarda tavlayıp su verebılıyormuyuz..?
verebılıyorsak  bu performansını ne  kadar etkıler..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

gökhan bakla

  • *****
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #29 : 26 Nisan 2011, 10:28:09 »
taner birincisi bunun d2 olduğu mechul. o yüzden kesin konuşmak yanıltıcı olabilir.

ama ben bu çeliğe çok güzel bir şekilde su verebiliyorum. bir kaç farklı yöntem denedim ve en sonunda, menevişlemeyi uzun tutmam gerektiğinden yüzü kille koruyarak yapılan menevişleme yöntemi ile en iyi sonucu aldığımı gördüm.

diğer karbon çeliklerinden faklı bir su alışı var, planya bıçağına benziyor.!

benim gibi kara saban bi ustadan da anca bu kadar tarif olur sanırım!  ;)



yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #30 : 26 Nisan 2011, 12:31:14 »
harika
adım adım bizi aldın götürdün
ateş örs çekiç diyarlarına
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

damascus

  • ***
  • 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #31 : 26 Nisan 2011, 12:44:42 »
Maşallah... Maşallahhhh.... 8) 8) 8)

murat güleç

  • ***
  • 1029
  • Yer: Ordu
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #32 : 26 Nisan 2011, 13:07:09 »
usta eline sağlık çok tatlı bir duruşu var.

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #33 : 27 Nisan 2011, 08:05:08 »
Yüreğinize, bileğinize, elinize sağlık Gökhan Bey. Çok zarif bir çalışma olmuş.

Şu an elimde üç adet hazırlanmış bıçak var bekliyor. Ama kabzası yok. Kabzayı işlerken ne tür aletler kullanıyorsunuz?Anladığım kadarıyla '' karasaban usta'' deyimi benim gibiler için ''şık oturdu'' bir deyim olur, ama siz kendinize haksızlık ediyorsunuz...
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

gökhan bakla

  • *****
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #34 : 27 Nisan 2011, 13:20:42 »
teşekkürler arkadaşlar.

sn. beyazyıldız, kabza işlemede belirli bir yol izlemek şart tabii, ben genelde hazırladığım parçaların perçin deliklerini deler sonra klavuz perçinler ile birleştirme yapar ve bir iki damla japon ile bunları sabitleyip sapı şekillendiririm.
daha sonra bu parçaları birbirinden ayırır sapta yada ağaçta yapılacak işlemler ( sırta eğe ile desen çalışması gibi ) varsa bunları yapar daha sonrada epoksi ve perçinler ile birleştirme işlemini yapıp, ince zımpara ile temizlik ve koruyucu son bitişi (tik, cila vb.) yaparım.

bu işleri yaparken de elimin altında hangi malzemeyi bulursam onu kullanırım. iri dişli bir ağaç eğesi ve birkaç boy zımparanın bile yeterli olduğu zamanlar olmuştur. ;)

 
« Son Düzenleme: 27 Nisan 2011, 13:29:38 Gönderen: gökhan bakla »

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #35 : 28 Nisan 2011, 08:17:07 »
Teşekkür ederim Gökhan Bey. Tembellik yapmaz, haftasonu balığa kaçmaz iseem galiba, nasipse bu hafta ilk kabzalarımı tamamlarım.

Ben ilk denemede '' meşe kökü'' gibi sert bir ağaç kullandığım için olsa gerek ben bu işi yapamam kaygısına kapılmıştım. Demek ki uygulama sayısı ve malzeme çeşidi artmadan sert ağaçlara bodoslama dalmayacakmışız:) Bende ceviz gani. Cevizi bir deneyeyim.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

evren ozmermer

  • *
  • 14
  • Meslek: finans
  • Yer: antalya
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #36 : 11 Mayıs 2011, 21:36:02 »
Güzel çalışma usta eline sağlık..

orhanbilgin

  • ***
  • 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
Ynt: KÜT BURUNLU BIÇAK - 2 -
« Yanıtla #37 : 11 Mayıs 2011, 22:46:12 »
Gökhan ustam çok harika bir bıçak olmuş. Ellerine sağlık.