Bıçak Sanatı - Forum

Bu metal nasıl değerlendirilebilir

han

• 13
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
Bu metal nasıl değerlendirilebilir
« : 26 Şubat 2017, 03:55:52 »
Saygı değer ustalarım konuyu doğru yere mi açtım emin değilim. Yanlış ise af ola acemiliğime verin.

Elimde Osmanlı Rus savaşından  1914-1916 kalma patlamış top mermisi var.Dağ da gezeken buldum.

Nasıl değerlendirebilirim ?
Nasıl bir metal yapısına sahip işe yarar mı ?

Benim aklıma ilk gelen oyma bıçağı yapmak...

Saygılar

« Son Düzenleme: 26 Şubat 2017, 04:17:18 Gönderen: han »
Ali den yiğit Zülfikar dan KESKİN kılıç yoktur ! (Cebrail A.S)

Ynt: Bu metal nasıl değerlendirilebilir
« Yanıtla #1 : 26 Şubat 2017, 10:02:21 »
Genelde dökme demir olur ama kıvılcımlarına bakmak lazım, mümkünse kıvılcımların fotoğrafını çekip koyarsan bir şeyler söylenebilir.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 26 Şubat 2017, 13:27:19 »
Bu parcanin top mermisi olduguna eminmisiniz. Kovan kiami ise neden patlasin. Cekirdek ise degil. Sanki baska bir parca gibi. Belki topun kendisi dagilmistir. Bide tarih dogrumu. Bence internette falan meraklisina satin aldiginiz para ile uygun bi celik lama alir bicak yaparsiniz. Bakarsiniz ciddi bir alicisi cikar.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #3 : 26 Şubat 2017, 14:10:28 »
Üzerindeki yiv ve setlere bakilirsa bi havan mermi cekirdegini animsatiyor. Arkasinda kuyruk kismi olmadigi icin belki top mermisi cekirdegi olabilir. Bence illede bundan yapmakyerine bunu bi muzeye bagislayin ilgili belgeyi burda yayinlayin ben de size cok kaliteli paslanmaz bi celikten bi bicaklik gondereyim.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

han

• 13
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 26 Şubat 2017, 14:21:23 »
Bu parcanin top mermisi olduguna eminmisiniz. Kovan kiami ise neden patlasin. Cekirdek ise degil. Sanki baska bir parca gibi. Belki topun kendisi dagilmistir. Bide tarih dogrumu. Bence internette falan meraklisina satin aldiginiz para ile uygun bi celik lama alir bicak yaparsiniz. Bakarsiniz ciddi bir alicisi cikar.

Tarih doğru gezdiğim bölgede benzer şeylere sık rastlamak mümkün siperler bilene olduğu gibi duruyor. Üzerindeki siyah tahminimce bakır şerit yiv-set ile alakalı birşeye benziyor tahminim çekirdek ama internette benzerlerini araştırma yaptım ve hatta benim bunu bulduğum bölgede bulunmuş haberi bile yapılmış patlamamış denilmiş.
Böyle birşeyi satmak yasalmıdır değilmidir bilmediğimden hiç o işe girmeyeyim sonuçta savaş kalıntısı :)

Ali den yiğit Zülfikar dan KESKİN kılıç yoktur ! (Cebrail A.S)

« Yanıtla #5 : 26 Şubat 2017, 14:45:42 »
Top mermisi bu, ona hiç şüphe yok. Havan böyle olmaz zaten.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 26 Şubat 2017, 19:11:25 »
Bu bence de top mermisi. Hakkında daha fazla bilgi için çapını ölçüp araştırabilirsiniz.

Ben de bunun yerinin müze olduğunu düşünüyorum.

Bıçak yapmak için kaliteli bir çelik bulmak çok maliyetli değil, yay çeliği rulman çeliği, civa çeliği bulması hiç zor olmayan ve ucuz çelikler. Ayrıca bu her ne olursa olsun kolay bulabileceğiniz başka hurda malzemelerden en az birisi bunun yerini çok güzel dolduracaktır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #7 : 27 Şubat 2017, 20:11:45 »
Yetkililer imha etmiş. Hehehehee .....

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #8 : 02 Mart 2017, 12:58:54 »

Tarih doğru gezdiğim bölgede benzer şeylere sık rastlamak mümkün siperler bilene olduğu gibi duruyor. Üzerindeki siyah tahminimce bakır şerit yiv-set ile alakalı birşeye benziyor tahminim çekirdek ama internette benzerlerini araştırma yaptım ve hatta benim bunu bulduğum bölgede bulunmuş haberi bile yapılmış patlamamış denilmiş.
Böyle birşeyi satmak yasalmıdır değilmidir bilmediğimden hiç o işe girmeyeyim sonuçta savaş kalıntısı :)

Teknik olarak o şey bir hurda.Arkeolojik bir malzeme değil.Arkeoloji kalıntılardan tarih çıkarır.Çömlek parçalarının şeklini  , içeriğini ve bulunduğu yeri irdeleyerek bir tarih çıkarmaya çalışır.İşte killerden yapılan çömleklere şu şekilde şekil verilirdi içinde şu taşınırdı.Bulunduğu yer bir kervan güzergahıydı veya eski zaman pazarıydı gibi.İnternete girdiğinizde "İmperial Russian Army Guns" yazdığınızda bu topun üretim yerinden kabul damgalarına kadar her şeyi bulabilirsiniz.Bu mühimmatın her şeyi dökümente edilmiştir.Yazı ile kayıt altına alınmıştır.Rus arşivlerine gidersiniz ve tarihçilik yaparak bilgi edinirsiniz.

Aslında sanılanın aksine bu kalıntı arkeolojinin ilgi alanına girmiyor hele dünya savaşları hiç girmiyor ha birinci dünya savaşı için bazı siperlerde kazı yapıyorlar çünkü herkes İngilizler gibi her şeyini yazıya geçirmemişti.

Çanakkale savaşından sonra Çanakkale halkının işinin hurdacılık olduğu nakledilir.Öyle ki 1950'li yıllara kadar bölgeden pirinç kovanlar , demir top şarapnel parçaları ve dikenli teller vs envai çeşit hurda hatta batık gemilerin ulaşılabilen parçaları hep satılmıştır.Bunlarla alakalı tarihi bilgiler var.Gelibolu'dan şu kadar ton pirinç hurdası şu kadar ton bakır hurdası satılmıştır diye.Ellili yıllardan sonra bu savaşa ilgi artıyor.Aslında savaş alanlarında ölen insanlar için mezarlık kurmak , anıt dikmek ve künyelerini belirlemeye çalışmak gibi insani şeyler ilk defa birinci dünya savaşı ile ortaya çıkar.Bunun nedeni çok sayıda insan ölmesi ve Avrupa hükümetlerinin kendilerini ölenlere karşı sorumlu hissetmeleri. Orta çağ Avrupa savaşlarında ünlü bir asker veya soylu değildiyseniz savaş alanına gelişi güzel gömülürdünüz.En fazla üzerinize kireç dökerlerdi. Hastings savaşında ölülerin ibret olsun diye savaş meydanında bırakıldığı anlatılır.Sanırım Norman devrinin sonuna doğru kemikler gömülebilmiş.

Çanakkale savaş alanında yeterli zamanınız varsa hala daha kovan bulabileceğinizi tarihçiler naklediyor.Kimileri --bilim adamları-- bu tarz kalıntıların alınmasına karşı olsa da (savaş alnının bu maksatla tahrip edilmesini doğru bulmuyorlarmış) resmi anlamda bu tarz materyalin alınamayacağına dair bir madde yok.Dünya üzerinde zaten korunan çok fazla bir savaş alanı da yok.Pek çok savaş alanı bugün çiftlik arazisi , orman veya imara açılmış.

Özellikle Doğu Avrupa'da ikinci dünya savaşına artan ilgi nedeniyle bir kalıntı avcılığı (relic hunting) başlamış durumda.Bunlar ebay üzerinden satışa çıkarılıyor.Şanslıysanız tokarev tt33 , luger p08 ve mp 40 gibi silahların epeyce paslanmış kalıntılarına rastlayabiliyorsunuz.Sahra topu , tank gibi şeyler de çıkabiliyor.Viking çağına ait pek çok demir  baltayı Avrupa'da bulmak mümkün.Ebay'de Ukrayna'lı satıcılarda Kuman-Kıpçak baltaları ve hatta kılıçları bile bulmak mümkün.

Elbette bu tarz kalıntılar müzecilik için önemli.Tarihi bilinç oluşması açısından şehir müzeleri gibi daha az akademik müzeler için sergi materyali olabilir.Maalesef tarihe çok meraklı olsak da kalın akademik kitaplar okumak istemeyiz.Popüler tarihi kitapları yeni yeni okunur oldu.Maalesef ülkemizin tarih bilgisi son dönemde yapılan dönem dizilerinden ibaret.

Bunca yazıyı yazmama ne sebeptir sorusun cevabı ise Kop dağı direnişinin bel kemiği olan Çoruh müfrezesinin çoğunluğunun Yusufelili ve dedelerim olması.O kadar büyük bir coğrafyada savaşan bu Teşkilat-ı Mahsusa alayının bilinmemesi.Ardahan ve Karsı kurtaran Bayburt'u savunan.(Vikipedi bile Çorum yazmış  :) )

Velhasıl kelam gezmek istediğim yerlerden birisi Kop dağı.

http://www.turansam.org/makale.php?id=92
memento audere semper